Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

Czy uważasz, że to jest słuszne, że w demokratycznym państwie pozbawiono największą opozycyjną partię budżetu? 

Tak, jeżeli złamała prawa. A wszelkie upolitycznienie PKW wynika bezpośrednio ze zmian PIS.

Czy sejm powinien ogłaszać, które wyroki TK są wadliwe, a które nie? 

Nie. Zdecydowanie Beata Szydło powinna opublikować wszystkie wyrok i nie wybierać (PIS nie ona osobiście)  sobie 3 sędziów na zajęte miejsca.

5 minut temu, RappaR napisał(a):

Fajnie, możesz mówić wszystko co chcesz, o ile to co chcesz jest tym na co Ci pozwolimy.

Dla Ciebie to jest ok że np. kapitał z rosji będzie miał tv w Polsce czy jednak powinniśmy móc się chronić. Jasne że też się boje nadużyć ale sam mechanizm jest ok i jest potrzebny. Nie postrzegam Wegier jako kraj który powinien mieć w Polsce TV. I nie chodzi o o poglądy lewicowe czy prawicowe ale prorosyjskie. 

12 minut temu, Gregorius napisał(a):

Dla Ciebie to jest ok że np. kapitał z rosji będzie miał tv w Polsce czy jednak powinniśmy móc się chronić. Jasne że też się boje nadużyć ale sam mechanizm jest ok i jest potrzebny. Nie postrzegam Wegier jako kraj który powinien mieć w Polsce TV. I nie chodzi o o poglądy lewicowe czy prawicowe ale prorosyjskie. 

Jakkolwiek rozumiem twój punkt widzenia, tak weź pod uwagę, że ktokolwiek może powiedzieć to samo o poglądach proamerykanskich, gdzie USA toczy w czasach po 1945 roku więcej wojen niż Rosja, ergo mieć takie same uzasadnienie twojej tezy tylko w stosunku do USA.

12 minut temu, Gregorius napisał(a):

Tak, jeżeli złamała prawa. A wszelkie upolitycznienie PKW wynika bezpośrednio ze zmian PIS.

https://oko.press/sklad-pkw-jest-krzywdzacy-dla-pis-ale-kaczynski-sam-sobie-winien-wpadl-w-sidla-ktore-zastawil

13 minut temu, Gregorius napisał(a):

.

Nie. Zdecydowanie Beata Szydło powinna opublikować wszystkie wyrok i nie wybierać (PIS nie ona osobiście)  sobie 3 sędziów na zajęte miejsca.

Którego wyroku PiS ostatecznie nie opublikował i kto z nielegalnych sędziów jest aktualnie w składzie TK?

14 minut temu, Gregorius napisał(a):

Oczywiście że chodzi o poglądy a nie o narodowość. TVN jest teraz amerykański, ale kumpel Trumpa nie może kupić TV. Poczytaj sobie o prorosyjskosci podczas wyborów w Rumunii. Gdyby ktoś z węgierskiej opozycji chciał kupić TVN to by go sprzedano 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Którego wyroku PiS ostatecznie nie opublikował i kto z nielegalnych sędziów jest aktualnie w składzie TK?

Wskaż mi jak długo tych trzech wybranych jeszcze przez PO orzekało w TK

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Gdyby ktoś z węgierskiej opozycji chciał kupić TVN to by go sprzedano 

Tzn. nie mam zamiaru dalej pisać z kimś kto tylko i wyłącznie manipuluje. Tu nie chodzi o poglądy (prawica czy lewaca) czy narodowość ale o powiązania geopolityczne tzn prorosyjkosc tak dobrze widoczna w działaniach Orbana. 

6 minut temu, P_M napisał(a):

Jakkolwiek rozumiem twój punkt widzenia, tak weź pod uwagę, że ktokolwiek może powiedzieć to samo o poglądach proamerykanskich, gdzie USA toczy w czasach po 1945 roku więcej wojen niż Rosja, ergo mieć takie same uzasadnienie twojej tezy tylko w stosunku do USA.

Oczywiście. Tylko jednak USA jest postrzegany jako sojusznik gdzie działania Rosji są wyraźnie antyPolskie. Fanem USA nie jestem ale są daleko.

2 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Oczywiście. Tylko jednak USA jest postrzegany jako sojusznik gdzie działania Rosji są wyraźnie antyPolskie. Fanem USA nie jestem ale są daleko.

Tylko chodzi o to, że zaproponowany mechanizm jest błędny, bo wkrada się w niego uznaniowość, kto może, a kto nie bez wyraźnych zasad i obiektywnych powodów dlaczego tak, a nie inaczej. W ten sposób nie powinno się stanowić prawa.

3 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Wskaż mi jak długo tych trzech wybranych jeszcze przez PO orzekało w TK

W ogóle nie orzekali, nie zostali zaprzysiężeni.

Teraz mamy komplet legalnych sędziów i zabranie budżetu. To jest nieporównywalnie.

4 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Tzn. nie mam zamiaru dalej pisać z kimś kto tylko i wyłącznie manipuluje. Tu nie chodzi o poglądy (prawica czy lewaca) czy narodowość ale o powiązania geopolityczne tzn prorosyjkosc tak dobrze widoczna w działaniach Orbana. 

W Polsce mamy partie wchodzące w skład rządu ko: platformę, PSL i lewicę, spadkobiercę PZPR oraz 2 partie prorosyjskie: PiS i konfederację.

Na pewno nie chodzi o poglądy. 

Jak nie masz argumentów to nie zaczynaj dyskusji. Nie będziesz się musiał potem wycofywać.

2 minuty temu, P_M napisał(a):

Tylko chodzi o to, że zaproponowany mechanizm jest błędny, bo wkrada się w niego uznaniowość, kto może, a kto nie bez wyraźnych zasad i obiektywnych powodów dlaczego tak, a nie inaczej. W ten sposób nie powinno się stanowić prawa.

Popraw mnie jeśli się mylę ale wpisanie na listę nie oznacza z automatu zakazu sprzedaży. I sam mechanizm funkcjonuje od dawna nie tylko u Polsce. Zakładam że jest na tyle ogarnięty że nie jest to tylko czysta wola Tuska czy kogoś innego. Ze musza być przedstawione jakieś powody odmowy sprzedaży i jeżeli bedą słabe to zarówno Polskie jak i Miedzynarodowe nie uznają tego.

Inna sprawa że działanie rządu Węgierskiego niezależnie od przyczyn łatwo uznać za wrogie.

6 minut temu, fluber napisał(a):

W ogóle nie orzekali, nie zostali zaprzysiężeni.

A powinni. Więc tutaj masz problem.

6 minut temu, fluber napisał(a):

platformę, PSL i lewicę, spadkobiercę PZPR oraz 2 partie prorosyjskie: PiS i konfederację.

PIS nie jest bezpośrednio prorosyjski ale spełnia role pożytecznego idioty w rozgrywkach geopolitycznych + pragnie władzy nawet za cenę prorosyjskosci w niektórych działaniach.

7 minut temu, fluber napisał(a):

Na pewno nie chodzi o poglądy. 

przedstaw argument/dowód poza swoimi poglądami.

5 minut temu, Gregorius napisał(a):

Popraw mnie jeśli się mylę ale wpisanie na listę nie oznacza z automatu zakazu sprzedaży. I

Wrzucanie w pełni prywatnego przedsiębiorstwa na tę listę jest precedensem, dość niebezpiecznym biorąc pod uwagę czym w świetle prawa jest własność prywatna, jakie daje prawa i jak stosujemy kodeks spółek handlowych itp.

44 minuty temu, Gregorius napisał(a):

Wymień mi ze 3 powody dla którego uważasz, że upolitycznienie PKW jest dobre.

45 minut temu, Gregorius napisał(a):

Nie. 

Dlaczego pochwalasz, że PO to robi?

45 minut temu, Gregorius napisał(a):

Tak, uważam, że to ok, że kapitał z Rosji będzie miał w Polsce TV. Nazywa się to, uwaga, trudne słowo, wolność

12 minut temu, P_M napisał(a):

Wrzucanie w pełni prywatnego przedsiębiorstwa na tę listę jest precedensem, dość niebezpiecznym biorąc pod uwagę czym w świetle prawa jest własność prywatna, jakie daje prawa i jak stosujemy kodeks spółek handlowych itp.

jesteś pewien że w innych krajach prywatne przedsiębiorstwa nie są nigdzie wpisane? Jak nie zapomnę to sprawdzę bo nie chce w rozmowie z Toba spekulować (choć wydaje mi się że gdzieś też były wpisane)

8 minut temu, RappaR napisał(a):

Wymień mi ze 3 powody dla którego uważasz, że upolitycznienie PKW jest dobre.

Dlaczego pochwalasz, że PO to robi?

Wskaż mój cytat że uważam to za dobre i gdzie pochwalam. przy okazji wskaż proszę gdzie krytykowałeś jak robił to PIS. jeśli nie krytykowałeś to będziesz hipokryta.

Tak, uważam, że to ok, że kapitał z Rosji będzie miał w Polsce TV. Nazywa się to, uwaga, trudne słowo, wolność

A z tym się nie zgadzam jeżeli dotyczy to krajów bez wolności słowa skąd pochodzi kapitał.

Edytowane przez Gregorius

4 minuty temu, Gregorius napisał(a):

A z tym się nie zgadzam jeżeli dotyczy to krajów bez wolności słowa skąd pochodzi kapitał.

W pełni się z Tobą zgodzę.

Z zastrzeżeniem, że ja decyduję co to wolność słowa i w którym kraju jest :) 

5 minut temu, Gregorius napisał(a):

Wskaż mój cytat że uważam to za dobre i gdzie pochwalam. przy okazji wskaż proszę gdzie krytykowałeś jak robił to PIS. jeśli nie krytykowałeś to będziesz hipokryta.

Czyli Twoja jedyna linia obrony to, że jesteś na moim poziomie?

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Jak @RappaR ma wskazać krytykę upolityczniania PKW przez PiS skoro PiS przeforsował ustawę, że żadna partia nie może powołać więcej niż 3 członków PKW (z 9 osób w składzie). Co więcej przed ich zmiana, 6 z 9 członków wskazywał sąd najwyższy i trybunał konstytucyjny. PiS celowo ograniczył ich wpływ, żeby nikt nie podważał wyników wyborów.

2 minuty temu, RappaR napisał(a):

Raczej ze kłamiesz mówiąc o poglądach innych osób i próbujesz manipulować jak nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie  i jesteś hipokryta choć tutaj to na razie przypuszczenie.

I jaka linia obrony skoro dyskutujemy i nie wstydzę się swoich poglądów.  Pisze je dosyć jawnie.

Z zastrzeżeniem, że ja decyduję co to wolność słowa i w którym kraju jest

Nie Ty i nie Ja. problem są obiektywne kryteria jednak jednak jak pisaliśmy wyżej zawsze można iść do sądów miedzynarodowych. Jakaś sciezka odwołania jest.

16 minut temu, Gregorius napisał(a):

Raczej ze kłamiesz mówiąc o poglądach innych osób i próbujesz manipulować jak nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie  i jesteś hipokryta choć tutaj to na razie przypuszczenie.

I jaka linia obrony skoro dyskutujemy i nie wstydzę się swoich poglądów.  Pisze je dosyć jawnie.

Więc pytam się, dlaczego uważasz, że w trakcie rządów PO upolityczniony PKW jest dobrym pomysłem. Słucham, nie wstydź się swoich poglądów i odpowiedź na bezpośrednio zadane pytanie.

17 minut temu, Gregorius napisał(a):

Nie Ty i nie Ja. problem są obiektywne kryteria jednak jednak jak pisaliśmy wyżej zawsze można iść do sądów miedzynarodowych. Jakaś sciezka odwołania jest.

Nie ma czegoś takiego jak obiektywne kryteria. Są dobrane kryteria przez odpowiednie osoby. 

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Więc pytam się, dlaczego uważasz, że w trakcie rządów PO upolityczniony PKW jest dobrym pomysłem. Słucham, nie wstydź się swoich poglądów i odpowiedź na bezpośrednio zadane pytanie.

Skoro zadajesz pytanie z teza a wcześniej kłamałeś dlaczego oczekujesz że będę odpowiadał na Twoje pytania i to jeszcze tak zadane. 

1 minutę temu, Gregorius napisał(a):

Skoro zadajesz pytanie z teza a wcześniej kłamałeś dlaczego oczekujesz że będę odpowiadał na Twoje pytania i to jeszcze tak zadane. 

Jak zwykle próbujesz manipulować, jak nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie. Norma u Ciebie. 

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Zacznijmy od tego, że kłamstwem jest pisanie, że to PiS upolitycznil PKW. Można sprawdzic, że w 2019 w myśl zasady proporcjonalności sejm powołał 3 członków PKW z PiS i 4 z opozycji. Mimo, że PiS mogło wbrew zasadzie proporcjonalnosci przegłosować 7 swoich i przylebska by klepnela co chcieli.

https://tvn24.pl/polska/nowi-czlonkowie-pkw-balicki-cieslak-laska-lasocki-milosz-pikulik-skladowski-ra994927-ls2613765

Mimo tego co ustalono, po po przejęciu władzy przegłosowała że rzadzaca koalicja ma 5 z 7 wybieranych przez sejm członków, dzięki czemu mogą w PKW przegłosować wszystko i to robią.

Nic mnie bardziej nie wkurwia jak takie pisanie jak @Gregorius że to PiS upolitycznil PKW. Tusk rozpierdala każde ustalenia walcem na skalę nieporównywalna z niczym, przy poklasku mediów i całej masy ludzi, którym nawet nie chce się sprawdzić kto był w poprzedniej "upolitycznionej" PKW.

27 minut temu, RappaR napisał(a):

Więc pytam się, dlaczego uważasz, że w trakcie rządów PO upolityczniony PKW jest dobrym pomysłem.

20 minut temu, RappaR napisał(a):

Jak zwykle próbujesz manipulować, jak nie potrafisz odpowiedzieć na pytanie. Norma u Ciebie. 

Wskaż że uważam że upolityczniony PKW jest dobrym pomysłem. Drugi raz próbujesz mi wmówić że uważam coś. Na tak postawione pytanie nie mogę odpowiedzieć i uważam Cie za kłamcę jeżeli nie wskażesz że wcześniej napisałem że to dobry pomysł. 

22 minuty temu, fluber napisał(a):

Nic mnie bardziej nie wkurwia jak takie pisanie jak @Gregorius że to PiS upolitycznil PKW.

PIS upolitycznił PKW oraz zaorał TK i SN na tyle że sądy europejskie nie uznają neo izb jako sądów . Wesołych swiąt.

1 minutę temu, Gregorius napisał(a):

Wskaż że uważam że upolityczniony PKW jest dobrym pomysłem. Drugi raz próbujesz mi wmówić że uważam coś. Na tak postawione pytanie nie mogę odpowiedzieć i uważam Cie za kłamcę jeżeli nie wskażesz że wcześniej napisałem że to dobry pomysł. 

Czyli PO mając upolityczniony PKW działa na szkodę demokracji w Polsce?