Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

https://www.pap.pl/aktualnosci/kolejne-zaskoczenie-w-i-turze-wyborow-w-rumunii-prognozowany-lider-marcel-ciolacu-spadl

W Rumunii dało się we wczorajszych wyborcach przełamać duopol (w sumie nie wiem czy tam jest aż tak zabetonowane jak u nas). W każdym bądź razie piękna porażka sondażowni.  Sondaże dawały 7-11% temu temu co w rzeczywistości wygrał I turę, a pewniaczek do pierwszego miejsca jest trzeci po przeliczeniu 99,93 głosów. Różnica między drugą a trzecim jakieś 400 głosów.

Rumunii umiejo, też (przynajmniej) uwierzymy, że chcieć to móc.

5 minut temu, DRK napisał(a):

Rumunii umiejo, też (przynajmniej) uwierzymy, że chcieć to móc.

Na niekwestionowanym pierwszym miejscu (prawie 23 proc.) jest natomiast absolutna niespodzianka tych wyborów – ultraprawicowy prorosyjski kandydat niezależny Calin Georgescu - wynika z publikowanych na bieżąco danych Stałego Urzędu Wyborczego (AEP).

faktycznie 

W dniu 24.11.2024 o 06:10, LeweBiodroSmoka napisał(a):

świetnie, że zamrozili, tylko trochę za późno, sam dostałem ostatnio rachunek wyższy o 40% od wcześniejszych, wszystkiego nie przypudrują, głównie dlatego, że są skandalicznie nieudolni, a skład rządu ma największe stężenie pokemonów ever, a to spora sztuka patrząc na konkurencje

edit: dostałem 60% podwyżki, dopiero to do mnie dotarło

Z ciekawosci, ile wydawales na prad wczesniej i teraz i jaka sytuacja (dom, mieszkanie ~metraz?)?

7 godzin temu, fluber napisał(a):

Wśród wyborców Konfederacji, wychowywanie cudzego dziecka świadczy źle o mężczyźnie.

Kolejny powód żeby hejtować tych zjebow 

3 godziny temu, Koelner napisał(a):

"DOM WOLNEGO SŁOWA"

Nie wiem co mnie bardziej rozbawiło 

Apel lichockiej czy słowa prowadzącego i tym że republika jest niezależna i pokazuje co chce 

22 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Z ciekawosci, ile wydawales na prad wczesniej i teraz i jaka sytuacja (dom, mieszkanie ~metraz?)?

wcześnie przez cały czas rachunki od 220 do 240 złotych teraz dostałem 370 i rzeczywiście trochę więcej piekarnika używałem niż zazwyczaj, ale to i tak jest prawie połowa tego co płace za czynsz (a czynsz też mi podnieśli) metraż mieszkania w bloku to 82m2 z tego co pamiętam lub coś koło tego

https://www.google.com/amp/s/www.bankier.pl/amp/wiadomosc/Przecietne-wynagrodzenie-w-sektorze-przedsiebiorstw-w-lipcu-2024-8799865

Proponuję zobaczyć szczególnie drugi wykres - Realna dynamika płac. Wiem, że taki wykres ma małe znaczenie w porównaniu do dowodu anegdotycznego z kółka biblijnego, ale jednak warto spojrzeć.

12 minut temu, Pablo81 napisał(a):

https://www.google.com/amp/s/www.bankier.pl/amp/wiadomosc/Przecietne-wynagrodzenie-w-sektorze-przedsiebiorstw-w-lipcu-2024-8799865

Proponuję zobaczyć szczególnie drugi wykres - Realna dynamika płac. Wiem, że taki wykres ma małe znaczenie w porównaniu do dowodu anegdotycznego z kółka biblijnego, ale jednak warto spojrzeć.

Cytat

Statystyki te obejmują więc niespełna 40% pracujących.

Ja nie wykluczam, że w tym zbiorze jest realnie lepiej. Krąg biblijny to głównie emeryci, renciści i ewentualnie budżetówka (katecheci), stąd spostrzeżenia mogą być różne.

2 godziny temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

wcześnie przez cały czas rachunki od 220 do 240 złotych teraz dostałem 370 i rzeczywiście trochę więcej piekarnika używałem niż zazwyczaj, ale to i tak jest prawie połowa tego co płace za czynsz (a czynsz też mi podnieśli) metraż mieszkania w bloku to 82m2 z tego co pamiętam lub coś koło tego

ile to jest kWh/miesiac, tak pirazyoko?

W dniu 23.11.2024 o 15:26, RappaR napisał(a):

W sumie Stanowski ma spore szanse, ogólnie teraz będzie efekt Kukiza razy dwa - ludzie ze wszystkich stron chcą kogokolwiek spoza POPiS, rzucą się na pierwsze wolne nazwisko. Nie zdziwię się jeśli to będzie pierwszy od 20 lat prezydent spoza duopolu 

To jest ironia? Przecież on startuje dla beki, żeby zwiększać zasięgi swojej osoby i swojego kanału. Pewnie będzie szukał w trakcie kampanii/debat jakiejś awantury, zadymy, z której potem będzie trzepał kasę na wyświetleniach i drążył temat na 20 filmikach. 

Gość tylko pewnie wkurza Sławka Mentzena, bo to jemu zabierze iluś tam głosujących, bo Kanał Zero w większości opanowany jest przez fanów Konfederacji i PiSu. Po mojemu (i zakładów bukmacherskich również) Mentzen będzie najbliżej, żeby ubić pojedynek Trzaskowskiego/Nawrockiego. 

Najlepiej sobie patrzeć kursy w zakładach bukmacherskich. Dla leniwych podpowiem, że kursami wychodzi prawie pewny pojedynek w drugiej turze Trzaskowski vs Nawrocki, a Stanowski ma takie same szanse na prezydenta, co Indiana Pacers na mistrzostwo NBA 2024/25.

4 minuty temu, Wyparlo napisał(a):

To jest ironia? Przecież on startuje dla beki, żeby zwiększać zasięgi swojej osoby i swojego kanału. Pewnie będzie szukał w trakcie kampanii/debat jakiejś awantury, zadymy, z której potem będzie trzepał kasę na wyświetleniach i drążył temat na 20 filmikach. 

Gość tylko pewnie wkurza Sławka Mentzena, bo to jemu zabierze iluś tam głosujących, bo Kanał Zero w większości opanowany jest przez fanów Konfederacji i PiSu. Po mojemu (i zakładów bukmacherskich również) Mentzen będzie najbliżej, żeby ubić pojedynek Trzaskowskiego/Nawrockiego. 

Najlepiej sobie patrzeć kursy w zakładach bukmacherskich. Dla leniwych podpowiem, że kursami wychodzi prawie pewny pojedynek w drugiej turze Trzaskowski vs Nawrocki, a Stanowski ma takie same szanse na prezydenta, co Indiana Pacers na mistrzostwo NBA 2024/25.

Jakie były kursy na popular vote dla Kamali?