Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, josephnba napisał(a):

Czy ktoś mi wyjaśni dlaczego w Gdyni nie ma tego terminalu przeładunkowego na zborze "ze względów bezpieczeństwa kraju" 

Bo chyba nie rozumiem odwołania tego przetargu 

Poza tym oczywiście że jest w Niemczech 

A tam narzekasz usmiechnij się :)

Swoją drogą to jest gdzieś jakaś strona z info co obecny rząd zrobił, jakie inwestycje rozpoczął a co wygasił, uciał, zamknął?

6 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Swoją drogą to jest gdzieś jakaś strona z info co obecny rząd zrobił, jakie inwestycje rozpoczął a co wygasił, uciał, zamknął?

https://www.sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/agent.xsp?symbol=USTAWYALL&NrKadencji=10&NrPosiedzenia=11 

https://www.gov.pl/web/premier/decyzje-rzadu?page=2&size=10

Zapewne tak najprościej przejrzeć. Natomiast w skrócie to można przyjąć dość bezpiecznie założenie, że nic nie rozpoczęli, sporo ucięli/zamknęli. Ostatnio czytałem, że Intel ma się wycofać z PL i przenieść... do Niemiec :) 

https://www.tabletowo.pl/czy-fabryka-intel-powstanie-w-polsce-oswiadczenie/

https://wiadomosci.radiozet.pl/Biznes/fabryka-intela-w-polsce-rzad-zmienil-zdanie

15 minut temu, P_M napisał(a):

https://www.sejm.gov.pl/Sejm10.nsf/agent.xsp?symbol=USTAWYALL&NrKadencji=10&NrPosiedzenia=11 

https://www.gov.pl/web/premier/decyzje-rzadu?page=2&size=10

Zapewne tak najprościej przejrzeć. Natomiast w skrócie to można przyjąć dość bezpiecznie założenie, że nic nie rozpoczęli, sporo ucięli/zamknęli. Ostatnio czytałem, że Intel ma się wycofać z PL i przenieść... do Niemiec :) 

https://www.tabletowo.pl/czy-fabryka-intel-powstanie-w-polsce-oswiadczenie/

https://wiadomosci.radiozet.pl/Biznes/fabryka-intela-w-polsce-rzad-zmienil-zdanie

Thx, te strony rządowe widziałem, bardziej myslalem o czymś "w pigułce" łatwo przyswajalne, co moze dać bodziec do dalszego zainteresowania tematem.

A fabryka Intela hmm ciekawe czy faktycznie można renegocjować i czy powstanie czy padnie.

57 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

A tam narzekasz usmiechnij się :)

Ja się mogę uśmiechnąć ale co to zmieni w kontekście pozycji gospodarczej naszego kraju? 

Kasują kolejny projekt mogący być bustem dla naszej pozycji w środkowej Europie jakimiś mglistym "bezpieczeństwem kraju' 

Nie wiem o co chodzi? Szczury zarażone dżumą przyjadą tymi transportami?

18 minut temu, josephnba napisał(a):

Ja się mogę uśmiechnąć ale co to zmieni w kontekście pozycji gospodarczej naszego kraju? 

Kasują kolejny projekt mogący być bustem dla naszej pozycji w środkowej Europie jakimiś mglistym "bezpieczeństwem kraju' 

Nie wiem o co chodzi? Szczury zarażone dżumą przyjadą tymi transportami?

Jak się ludzie uśmiechają znaczy są szczęśliwi. Znaczy pozycja gospodarcza kraju zabezpieczona

Ja to się dziwię, że PiS nie cisnął wcześniej jakoś mocniej wątku tego CPK. Jakby nie patrzeć to jeden z ich niewielu projektów, który zyskał dość szerokie poparcie społeczne a jednak był dość kiepsko eksponowany (zarówno w trakcie ich rządów jak i kampanii wyborczej). 

Teraz, Życie_to_mem napisał(a):

Ja to się dziwię, że PiS nie cisnął wcześniej jakoś mocniej wątku tego CPK. Jakby nie patrzeć to jeden z ich niewielu projektów, który zyskał dość szerokie poparcie społeczne a jednak był dość kiepsko eksponowany (zarówno w trakcie ich rządów jak i kampanii wyborczej). 

Przede wszystkim brakuje efektów. Ciężko skasować coś co już ma jakieś zaawansowanie, które można pokazać.

3 godziny temu, Życie_to_mem napisał(a):

Ilu katolików wymieni co najmniej pięciu papieży albo posiada wiedzę kogo zamordował Jachwe by wygrać jakiś zje***y zakład z Szatanem? :) 

Nie trzeba wiedzieć takich rzeczy aby nazywać siebie katolikiem. Katolik to ktoś kto stosuje nauki Chrystusa, a nie ktoś kto naczytał się książek.

W dniu 20.05.2024 o 19:17, jack napisał(a):

Przede wszystkim brakuje efektów. Ciężko skasować coś co już ma jakieś zaawansowanie, które można pokazać.

Na zachodzie w ile lat od rozpoczęcia dyskusji stawia się takie lotnisko? Od podjęcia decyzji o budowie?

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Na zachodzie w ile lat od rozpoczęcia dyskusji stawia się takie lotnisko? Od podjęcia decyzji o budowie?

A co to ma za znaczenie? Chcesz usprawiedliwiać brak namacalnych efektów a ja tylko stwierdzam, że ich nie ma i dzięki temu łatwiej ten projekt skasować. Przyczyna, że ich nie ma jest drugorzędna. A to, że na zachodzie mogłoby ich też nie być to już zupełnie nieważne. 

12 minut temu, jack napisał(a):

A co to ma za znaczenie? Chcesz usprawiedliwiać brak namacalnych efektów a ja tylko stwierdzam, że ich nie ma i dzięki temu łatwiej ten projekt skasować. Przyczyna, że ich nie ma jest drugorzędna. A to, że na zachodzie mogłoby ich też nie być to już zupełnie nieważne. 

Ale tutaj nie ma nic do usprawiedliwiania, namacalne efekty są:

Gotowy jest projekt koncepcyjny terminala i dworca CPK, a w przygotowaniu projekt budowlany. Spółka wykupiła pod inwestycje ponad 1.000 hektarów terenu. Trwają odwierty geologiczne, prace rozbiórkowe i przeprowadzki. W decydującą fazę wkroczyło postępowanie na wybór partnera finansowego dla części lotniskowej. Jest gotowy master plan, decyzja środowiskowa, Plan Generalny i uzgodnienia lotnicze.

11 minut temu, RappaR napisał(a):

Gotowy jest projekt koncepcyjny terminala i dworca CPK, a w przygotowaniu projekt budowlany. Spółka wykupiła pod inwestycje ponad 1.000 hektarów terenu. Trwają odwierty geologiczne, prace rozbiórkowe i przeprowadzki. W decydującą fazę wkroczyło postępowanie na wybór partnera finansowego dla części lotniskowej. Jest gotowy master plan, decyzja środowiskowa, Plan Generalny i uzgodnienia lotnicze.

Właśnie o tym piszę. Nie ma nic do pokazania poza dubajską koncepcją architektoniczną i dokumentami, które można schować w jednej szufladzie. 

Projekt budowlany w przygotowaniu ale nie wiadomo którego elementu. Może terminala a może drogi dojazdowej. Trwają odwierty, które robi się przed projektowaniem. 

I ja wiem, że rzetelne planowanie to podstawa udanego projektu i trwa długo ale to nie zmienia faktu, że do namacalnych efektów jeszcze długa droga. 

Jak ostatnio sprawdzałem własnościowke  to wykup nie był zakończony i stan faktyczny był daleki od poprawnego. Możliwe że coś drgnęło, zrobiono wywłaszczenia specustawa  ale ogólnie to bardzo szybko wybrano zarząd , klepnięto uposażenia i nie działo się nic. Zlecono ekspertyzy, zbadano poziom hałasu przy strefach nalotowych, firmy zewnętrzne wykonały warianty przebiegu tras kolejowych. Co mnie zaskoczyło część mojej branży popierać zaczęło nieśmiałe projekt. Tylko zadaję sobie pytanie czy aż tak wielkie przedsięwzięcie i projekt większy niż w Berlinie do tego w takiej moim zdaniem słabej lokalizacji gdzie trzeba od nowa robić infrastrukturę nie jest za drogi jak na państwo polskie? Fajnie że możemy wspominać husarię i inne symbole ale w takim zakresie projekt jest zbyt drogi ( nawet bez wycen na chwilę obecną bo oceniam skalę wielkości i poziom wyboru miejsca „od zera”. 

Jasne. Każdy by chciał być piękny zdrowy młody i bogaty, mieć potężną liczną i nowoczesną armię, największy port lotniczy w regionie i super porty morskie. Jesteśmy mistrzami konceptów gdzie najłatwiej stworzyć spółkę i wybrać zarząd z uposażeniem. Reszta przyjdzie później. I takie nawet z grubsza założenie wstępne robione jest niedbale. 

Wracając do lotniska nie bardzo wiem skąd infrastruktura energetyczna by zasiliła projekt  bo z tym branżowo na serio krucho. 

Czepiam się skali i wyboru „pola na infrastrukturalnej pustyni” niż samego pomysłu na nowe lotnisko Warszawy. 

Plan miejscowy to rok pracy, odwierty to 2-3 miesiące, uzgodnienia branżowe równolegle ze środowiskową kolejne 6-9 miesięcy. Coś mało tego na tyle lat projektu. 

I jak zwykle od tyłu bo łatwiej. Podstawą jest ten niewybrany partner finansowy ;) 

29 minut temu, ignazz napisał(a):

Jasne. Każdy by chciał być piękny zdrowy młody i bogaty, mieć potężną liczną i nowoczesną armię, największy port lotniczy w regionie i super porty morskie.

Może powinno się przewidzieć jakieś etapowanie i rozwój. Budowanie od zera w polu sprzyja bo nie musisz nic upychać i do niczego się dostosowywać więc możesz sobie zaprojektować co tylko chcesz i realizować kiedy chcesz. Tylko, że CPK miało być pierdolnięciem w Niemcy a stopniowy rozwój tego nie zapewni. 

4 godziny temu, RappaR napisał(a):

Pewnie szybciej niż my wybieramy lokalizację 

I nie mam na myśli PiSu, tylko naszych polityków ogólnie bo niezależnie od tego kto rządził sprawa np elektrowni atomowej się w tym aspekcie ciągnęła latami 

4 godziny temu, RappaR napisał(a):

Można się było spierać o lokalizację kiedy tych zabiegów nie zrobiono 

Teraz uwalenie cpk to trybunał 

7 godzin temu, jack napisał(a):

Może powinno się przewidzieć jakieś etapowanie i rozwój. Budowanie od zera w polu sprzyja bo nie musisz nic upychać i do niczego się dostosowywać więc możesz sobie zaprojektować co tylko chcesz i realizować kiedy chcesz. Tylko, że CPK miało być pierdolnięciem w Niemcy a stopniowy rozwój tego nie zapewni. 

W przypadku układów drogowych jest podzielone na układ przejściowy i docelowy gdzie układ przejściowy ma być realizowany w pierwszej kolejności.