Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, ignazz napisał(a):

A zjeby to dostałem za minimum przyzwoitości czyli za zarobki rzędu 8000 PLN chyba o ile pamiętam. Chyba 7200 miesięcznie. 

Dałem taki limit i się gawiedź oburzyła. 

no ale to jest netto czy brutto, zawsze sie  w tych oszacowaniach gubie

37 minut temu, memento1984 napisał(a):

no ale to jest netto czy brutto, zawsze sie  w tych oszacowaniach gubie

Netto.

Na teraz to by było 11k, bo rzucił ówczesne dwie średnie krajowe i każdy kto tyle nie zarabia jako facet po 35 jest ciotą

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Netto.

Na teraz to by było 11k, bo rzucił ówczesne dwie średnie krajowe i każdy kto tyle nie zarabia jako facet po 35 jest ciotą

nie jest to srednia dla kogos na srednim stanowisku (~korporacyjnym), wielkim miescie, w wieku 35lat (10-15lat expa)?

Teraz, memento1984 napisał(a):

nie jest to srednia dla kogos na srednim stanowisku (~korporacyjnym), wielkim miescie, w wieku 35lat (10-15lat expa)?

Pewnie jest. Ale po pierwsze dalej to jest tylko średnia, a nie minimalna ,więc ktoś ma lepiej, ktoś ma gorzej(więcej). A po drugie nie każdy mieszka w wielkim mieście i pracuje w korpo na średnim stanówki.

Ale to co mówiłem - na forum mamy inną demografię, więc jak ktoś rzuci, że 5 k na rękę miesięcznie to bieda, to dostanie tylko poklask i teksty, że więcej leasing kosztuje 

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Pewnie jest. Ale po pierwsze dalej to jest tylko średnia, a nie minimalna ,więc ktoś ma lepiej, ktoś ma gorzej(więcej). A po drugie nie każdy mieszka w wielkim mieście i pracuje w korpo na średnim stanówki.

Ale to co mówiłem - na forum mamy inną demografię, więc jak ktoś rzuci, że 5 k na rękę miesięcznie to bieda, to dostanie tylko poklask i teksty, że więcej leasing kosztuje 

no ale to nie jest chyba kompletnie "nie fair" mierzyc srednia dla srednich pozycji, ludzi w srednim wieku w wielkich miastach? to szczegolnie jeszcze biorac pod uwage demografie tego forum, tj wiekszosc pewnie z tych wiekszych miast.

wiadoma sprawa, ze jak ktos mieszka w malym miescie 5k na reke to moze byc ok jak mieszkanie kosztuje 150k-200k.

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Netto.

Ile osob w Polsce zarabia 11k na reke?

Mamy narod ciot chyba patrzac na liczby.

5 minut temu, Reikai napisał(a):

ale na jedna czy na dwie😋 plus ile z tego trzeba oddac instytucja finansowym, żeby być prawdziwym menem 😄😛

Edytowane przez elwariato

18 minut temu, Reikai napisał(a):

8 godzin temu, ignazz napisał(a):

A zjeby to dostałem za minimum przyzwoitości czyli za zarobki rzędu 8000 PLN chyba o ile pamiętam. Chyba 7200 miesięcznie. 

Nie od mnie Reikai z tym

Nadal nie rozumiecie tamtego wpisu. Nasze forum i jego przedstawiciele patrząc po zainteresowaniach, pewnej elokwencji i innych przymiotach moim zdaniem wyklucza czyste branie 1:1 średniej krajowej populacji i mój wpis ograniczył się do poziomów dotyczących „naszych chłopaków”. Tym bardziej że odrzucam poprzez zaawansowany wiek userow te najniższe średnie gdy ktoś na studiach dorabia i mając wsparcie jeszcze rodziców pozwalać sobie może na jakieś dziwne minima zarobków. Te wymagania nie dotyczyły Czeska spod Dorohuska który nie zna języka obcego lub Stefana bez prawa jazdy i jakiejkolwiek ze szkół. Znamy się od lat więc przebijają się informacje szczątkowe o nas ( przypominam sobie 1-2 przypadki że ktoś wspomniał że nie zna angielskiego) itd…

inaczej jest gdy bierzesz całą populację a inaczej gdy robisz to dla bardzo wybranej grupy użytkowników niszowego forum gdzie trzeba mieć pewne przymioty ( odrzucając troli którymi szkoda się zajmować). Kluczowe moim zdaniem jest to że większość jest już po 30 rokiem życia i powinna stabilizować zatrudnienie wraz z podwyżkami ( i to nie pierwsza) w salary. I dla takich gagatków przekonanych o tym że są oni wyjątkowo wyliczyłem średnią. 
i błędem jest też takie bezrefleksyjne podbijanie % inflacji bo te lepsze pensje aż tak nie skakały w górę. Wynik robiło na średnich podbijanie płacy minimalnej. Tam skok % był najwyższy bo wymuszany politycznie. 
ta moja zarobkowa wrzuta była z reszta pewnym uproszczeniem w dyskusji i nie miała  za zadanie ośmieszyć „nieudaczników” randomowych tylko dopasować obraz nas orłów w ramy finansowe. PO prostu uważam że jeżeli ktoś jest alfa i Omega w każdym temacie a takich mamy w większości przypadków ekspertów to uznałem że znają się oni i na zarabianiu pieniędzy poprzez umiejętne poszukiwania pracy w swoim prime. Może przeceniłem ten obraz nas tu ale powtórzę nie pisałem o „reszta Polski” tylko o Wybrańcach z Forum w Prime.  

Więc jeżeli ktoś na serio jest przekonany o swojej uniwersalnosci lub/i mocnych  zaletach w danych dziedzinach nie osiągnął w prime tamtego poziomu to moim zdaniem nie powinien zastanowić się nade mną tylko nad sobą. 

A jak już mamy być tak precyzyjni to jako przedstawiciel b2b to 7200 netto dotyczy VATU a nie na rękę jak u pracodawcy. Więc jakiś podatek czy to ryczałt czy liniowy czy jeszcze inny i tak wystąpi. 

Więc jeżeli to 11.000 na rękę dziś dotyczyło przeliczenia inflacyjnego to chyba nie taki wynik powinien wyjść. A że mieliśmy po drodze pandemię i wojnę U/R to na pewno w dobie obecnych redukcji nie spodziewam się przyrostu grubo ponad 50%. 

Nie licząc politycznego wymuszenia skoku minimalnej. 

Najlepszy w tym jest Rappar który ciągle to przypomina gdzie sam pisał że dawno ten poziom przekroczył a w dobie dyżurów covidowych licznik przekręcił parę razy ale tu oczywiście była sytuacja wyjątkowa fatalna dla 95% społeczeństwa i cudowna dla lekarzy. 

2 godziny temu, ignazz napisał(a):

Najlepszy w tym jest Rappar który ciągle to przypomina

18 godzin temu, ignazz napisał(a):

Nie mam miliona rocznie. Przepijam to. 

Dobre trunki. Dobre miejsca. Kosztują. 

A Ely lubi takie trunki że ja to jestem leszcz. 

Dałem taki limit i się gawiedź oburzyła. 

Dla 35 letnich chłopów. 

Czyli z doświadczeniem.