Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Pablo81 napisał:

Piszesz, że coś jest podobne do czegoś, a potem wrzucasz link do jednego z nich jako dowód na podobieństwo :(

Do niczego to nie prowadzi.

3 punkty, które podałeś idealnie pasują również do polityki francuskiej. 

Może jest tak, że program tej partii pokrywa się z polityką większości Europy, a nie pokrywa się z polityką Pis?

Nie, jest przecież konflikt między Francją a Niemcami w kwestii transformacji energetycznej. Francuzi mają wielokrotnie niższe emisję i bardziej im zależy na transformacji niż Niemcom.

5 minut temu, fluber napisał:

Nie, jest przecież konflikt między Francją a Niemcami w kwestii transformacji energetycznej. Francuzi mają wielokrotnie niższe emisję i bardziej im zależy na transformacji niż Niemcom.

https://www.bundesregierung.de/breg-de/schwerpunkte/klimaschutz/faq-energiewende-2067498

No faktycznie. Transformacji brak.

Ciekawe, co będzie bardziej kłopotliwe dla przyszłych pokoleń - wiatraki czy atom?

https://www.bundesregierung.de/breg-de/schwerpunkte/klimaschutz/faq-energiewende-2067498

No faktycznie. Transformacji brak.

Ciekawe, co będzie bardziej kłopotliwe dla przyszłych pokoleń - wiatraki czy atom?

https://forsal.pl/biznes/ekologia/artykuly/8357774,emisje-co2-w-ue-zblizone-do-poziomu-sprzed-pandemii-panstwa-ranking-mapa.html

1 minutę temu, fluber napisał:

Per Capita Polska jest dużo większym trucicielem niż Niemcy. Dzięki, tego nie wiedziałem.

Ja wrzuciłem link, że Niemcy mocno inwestują, aby do 2030 80% energii było ze źródeł odnawialnych. Ciężko im zarzucić chęć spowolnienia.

2 minuty temu, fluber napisał:

Dziwne, wydawało mi się to dość oczywiste 

Niemniej Niemcy są znacznie bliżej Polski niż Francji 

Ale ich celem jest transformacja.

Niemcy -> e odnawialna

Francja -> atom.

Zieloni dzięki swojej bytności w rządzie mocno to forsują/forsowali.

Edytowane przez Pablo81

4 godziny temu, fluber napisał:

Z innej beczki:

Manfred Weber, przewodniczący Europejskiej Partii Ludowej (EPL) w wywiadzie dla dziennika „Frankfurter Allgemeine Zeitung” powiedział, że jego ugrupowanie buduje „zaporę ogniową przeciwko PiS. Jesteśmy jedyną siłą, która może zastąpić pis w Polsce ".

Niemiec już wprost, że jak po wygra to Niemcy będą rządzić w naszym kraju. Fajnie 

Fajnie się złapałeś na PISowski przekaz medialny. A cała wypowiedź brzmiała tak:

Opowiadamy się za kursem, który wyklucza radykałów. Alternatywa dla Niemiec, [Marine] Le Pen to nasi polityczni wrogowie. Sformułowałem trzy warunki jakiejkolwiek współpracy [z innymi partiami]: proeuropejskość, proukraińskość, popieranie zasad państwo prawa. W ten sposób budujemy zaporę ogniową przeciwko PiS. Jesteśmy jedyną siłą, która może zastąpić PiS w Polsce i poprowadzić kraj z powrotem do Europy.

4 minuty temu, Pablo81 napisał:

Ale ich celem jest transformacja.

Niemcy -> e odnawialna

Francja -> atom.

Zieloni dzięki swojej bytności w rządzie mocno to forsują/forsowali.

Energia odnawialna nie może być podstawowym źródłem transformacji energetycznej, bo nie możesz z niej produkować energii w sposób stabilny. Może pełnić tylko rolę uzupełniająca. Stąd tak duże różnice w emisji między Niemcami a Francja. Bez atomu Niemcy nie dogonią Francji w emisjach i stąd konflikt.

1 minutę temu, fluber napisał:

Energia odnawialna nie może być podstawowym źródłem transformacji energetycznej, bo nie możesz z niej produkować energii w sposób stabilny. Może pełnić tylko rolę uzupełniająca. Stąd tak duże różnice w emisji między Niemcami a Francja. Bez atomu Niemcy nie dogonią Francji w emisjach i stąd konflikt.

Ja wrzuciłem link, że produkują tak 44% energii, a chcą 80%.

Wrzuć link, że jest to niemożliwe.

Może oni nie wiedzą wszystkiego, co wiesz Ty?

Mam nadzieje, że też czytałeś i wiesz, że nie jest to problem nie do przeskoczenia i można z powodzeniem produkować 80% ze źródeł odnawialnych.

Co nie zmienia faktu, że nie będzie nigdy podstawowym źródłem energii. Z prostej przyczyny- nie może być dostępna zawsze.

Teraz, fluber napisał:

Co nie zmienia faktu, że nie będzie nigdy podstawowym źródłem energii. Z prostej przyczyny- nie może być dostępna zawsze.

Brak ciągłej dostępności może być rowiazany przez odpowiedni system magazynowania czy dystrybucji, nad czym trwają pracę, a w najgorszym razie przez okres kilku dni system będzie wspomagany przez energię z innych źródeł (wszystko z podanego przez Ciebie hasła), co nie zmienia faktu, że w głównej mierze energia pochodzić będzie ze źródeł odnawialnych. 80% to podstawowe źródło, jak by nie patrzeć.

Brak ciągłej dostępności może być rowiazany przez odpowiedni system magazynowania czy dystrybucji, nad czym trwają pracę, a w najgorszym razie przez okres kilku dni system będzie wspomagany przez energię z innych źródeł (wszystko z podanego przez Ciebie hasła), co nie zmienia faktu, że w głównej mierze energia pochodzić będzie ze źródeł odnawialnych. 80% to podstawowe źródło, jak by nie patrzeć.

Nie, to dominujące źródło ale nie podstawowe. Podstawowe źródło musi być dostępne cały czas. Tak jak energia z węgla, gazu ziemnego, czy atomu.

Odeszlismy od tematu. Możesz wskazać 3 rzeczy które popierasz w niemieckiej polityce i jednocześnie europejską partia ludowa jest im przeciwna?

12 minut temu, fluber napisał:

Nie, to dominujące źródło ale nie podstawowe. Podstawowe źródło musi być dostępne cały czas. Tak jak energia z węgla, gazu ziemnego, czy atomu.

Odeszlismy od tematu. Możesz wskazać 3 rzeczy które popierasz w niemieckiej polityce i jednocześnie europejską partia ludowa jest im przeciwna?

Nie.

To nie ja twierdziłem, że ich programy są zbieżne/rozbieżne. Ty o tym pisałeś, do teraz nie udowadniając swojej tezy.

Podałeś 3 przykłady:

Realokacji uchodźców - prwaie cała UE za, Polska i Węgry przeciw.

Transformacja energetyczna - cała EU za.

Auta elektryczne - wiekszosc, jak nie cała UE za.

Chyba udowodniłeś przypadkiem, że polityka EPL jest zbieżna z polityką większości krajów europejskich.

Edytowane przez Pablo81

2 minuty temu, Gregorius napisał:

To tak się wtrącę ze żeby wywodu Flubera miały sens to musialby podać coś z programu EPL korzystne dla Niemiec a niekorzystne dla innych krajów.  Bo jeżeli wszystko jest dobre dla wszystkich to chyba o to chodzi i świadczy o EPL jak najlepiej. 

Przymusowa relokacja migrantów to był zły przykład? Niemcy mają ich najwięcej i chcą ich przymusowo kierować do innych krajów lub kazać sobie płacić. 

2 minuty temu, fluber napisał:

Przymusowa relokacja migrantów to był zły przykład? Niemcy mają ich najwięcej i chcą ich przymusowo kierować do innych krajów lub kazać sobie płacić. 

Ale dlaczego inne kraje oprócz Polski i Węgier nie mają z tym problemu? EPL reprezentuje w tej kwestii zatem nie Niemcy, a UE-Pol-Hun. Czyli zdecydowana większość EU.

9 minut temu, Pablo81 napisał:

Nie.

To nie ja twierdziłem, że ich programy są zbieżne/rozbieżne. Ty o tym pisałeś, do teraz nie udowadniając swojej tezy.

Podałeś 3 przykłady:

Realokacji uchodźców - prwaie cała UE za, Polska i Węgry przeciw.

Transformacja energetyczna - cała EU za.

Auta elektryczne - wiekszosc, jak nie cała UE za.

Chyba udowodniłeś przypadkiem, że polityka EPL jest zbieżna z polityką większości krajów europejskich.

@Gregorius

Ale jaka transformacja energetyczna? Głosowanie w sprawie uznania atomu za zielone źródło energii chociażby pokazuje czyje interesy reprezentowała europejską partia ludowa, gdzie uchwałę przyjęto, ale sama europejską partia ludowa głosowała przeciwko i było to zbieżne z polityką zamykania elektrowni atomowych przez Merkel i gdyby to przeszło po ich myśli to byłby ogromny cios w gospodarki krajów które opierają się na atomie i tych które to planujący plus ogromny kop dla Niemców - liderów energii wiatrowej i słonecznej.

Przecież to są oczywiste przykłady przedłużenia niemieckiej polityki w unii wbrew interesowi całej wspólnoty.

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat