Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, julekstep napisał:

Rzekomy autor nigdy tego nie napisal

Ty napisales o tych 30 osobach czterokrotnie

takze ten no:

Przyznałem się oczywiście, że tak. Np obliczajac wzrost PKB w PŁ i DE.

W dniu 28.10.2022 o 15:04, RappaR napisał:

https://forsal.pl/artykuly/883180,prawie-polowa-mlodych-polakow-chce-wyemigrowac-na-zachod.html

Zachód, gdzie ludzie z wyższym wykształceniem i normalną pracą po 30 wynajmują pokoje. Średnio mi się zachód kojarzy z audi

Że zapis jest jaki jest, to.moja wina?

Dalej sam autor potwierdził, że nieznajomi muszą mieszkać razem w wielkich miastach, bo ich nie stać. Wyraźnie pomyliło się z NY.

Edytowane przez Pablo81

47 minut temu, Sebastian napisał:

Po pierwsze potrzebny jest czas. Po drugie u nas poziom usług publicznych jest słaby.  Po trzecie zaś chciałem zwrócić uwagę na to, że szybujecie w obłokach próbując udowodnić,  że Polska jest już tuż tuż za Niemcami tymczasem władza swoją polityką kopie ludzi po jajach. 

Ile tego czasu? Słucham 

5 minut temu, RappaR napisał:

No to Pakistan i Paragwaj czekają niesamowicie dynamiczne 10 lat rozwoju :D 

Pakistan ?  Ale oni maja ile ? 65 lat państwowości w ogóle. 

Dlaczego Chin - gdzie socjal nie stnieje - nie podajesz jako przykładu ? Co z Koreą Południową ?

Zachowujesz się jak Fluber - wybierasz tylko to co Ci pasuje. 

19 minut temu, julekstep napisał:

zrozumienie tego w tak specyficzny sposób zdecydowanie tak 

no ale czaję - łatwiej walczy się ze swoimi totalnie absurdalnymi fantasmagoriami :) 

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Hiperbola_(teoria_literatury)

Nie brnij już. 

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Erystyka

Nr 3.

Już nie odpisuj proszę ❤️

19 minut temu, Sebastian napisał:

Dlaczego Chin - gdzie socjal nie stnieje

Nie wstyd Ci walić korwinizmów w takim wieku? I będziesz robił jakieś chore wygibasy, że komunistyczne Chiny mają wolny rynek i kapitalizm?

socjalizm to jest jak państwo robi jakieś rzeczy, a kapitalizm to jest jak się ludzie bogacą 

5 minut temu, RappaR napisał:

Nie wstyd Ci walić korwinizmów w takim wieku? I będziesz robił jakieś chore wygibasy, że komunistyczne Chiny mają wolny rynek i kapitalizm?

socjalizm to jest jak państwo robi jakieś rzeczy, a kapitalizm to jest jak się ludzie bogacą 

Komunistyczne Chiny mają gospodarkę opartą na kapitalizmie - przynajmniej do pewnego stopnia. Zapoznaj się lepiej z tematem. 

Teraz, Sebastian napisał:

Komunistyczne Chiny mają gospodarkę opartą na kapitalizmie - przynajmniej do pewnego stopnia. Zapoznaj się lepiej z tematem. 

Dokładnie. Pełen kapitalizm mordo. Możesz robić wszystko, zero kontroli. Chyba, że wypowiesz złe zdanie na temat polityki banku centralnego, wtedy zabierają Ci majątek i wsadzają do więzienia. Ale poza tym zero ograniczeń mordo. 

Ale muszę przyznać, wygrałeś. Raz się poddaję, k**** nie jestem w stanie mentalnie wejść w dyskusję z kimś, kto twierdzi, że w Chinach mają kapitalizm. Pewne kwestie mnie po prostu k**** przerastają. 

17 minut temu, julekstep napisał:

xD

a to a propos tego jak fluberową większość przerobiłeś na 100%?

serio mam nadzieję że trollujesz!

W dniu 29.10.2022 o 14:29, fluber napisał:

Ale w Polsce ludzie częściej zakładają rodziny więc w Polsce to będzie jedno mieszkanie na 2 osoby a w Berlinie 2 mieszkania dla 2 singli i wyjdzie na to samo

1. To jest wg Ciebie hiperbola?

2. Jak mu z wyliczeń wyszło, że wychodzi to samo, to musiał przyjąć 100% ❤️

❤️ :) :P

4 minuty temu, RappaR napisał:

Dokładnie. Pełen kapitalizm mordo. Możesz robić wszystko, zero kontroli. Chyba, że wypowiesz złe zdanie na temat polityki banku centralnego, wtedy zabierają Ci majątek i wsadzają do więzienia. Ale poza tym zero ograniczeń mordo. 

Ale muszę przyznać, wygrałeś. Raz się poddaję, k**** nie jestem w stanie mentalnie wejść w dyskusję z kimś, kto twierdzi, że w Chinach mają kapitalizm. Pewne kwestie mnie po prostu k**** przerastają. 

Nigdzie na świecie nie masz kapitalizmu bez kontroli. Prześledź sobie jakie decyzje i dlaczego podejmowała komunistyczna partia Chin - podpowiem tylko, że uznali, że żeby się gospodarczo rozwijać muszą pozwolić kapitalistycznym firmom zachodnim działać swobodnie na terenie Chin. Dodaj do tego tanią siłę roboczą i zerowy socjal i masz receptę ich sukcesu. Dopiero kiedy Chińczycy nauczyli się technologii zaczęli tworzyć swoje firmy z których największe pozostają pod kuratelą państwa - zresztą podobnie jak amerykańscy cyfrowi giganci. 

34 minuty temu, Sebastian napisał:

Nigdzie na świecie nie masz kapitalizmu bez kontroli. Prześledź sobie jakie decyzje i dlaczego podejmowała komunistyczna partia Chin - podpowiem tylko, że uznali, że żeby się gospodarczo rozwijać muszą pozwolić kapitalistycznym firmom zachodnim działać swobodnie na terenie Chin. Dodaj do tego tanią siłę roboczą i zerowy socjal i masz receptę ich sukcesu. Dopiero kiedy Chińczycy nauczyli się technologii zaczęli tworzyć swoje firmy z których największe pozostają pod kuratelą państwa - zresztą podobnie jak amerykańscy cyfrowi giganci. 

Tak tak, w Chinach masz kapitalizm z kontrolą, a w Szwecji masz dławiącą rękę pana.

I jeszcze pretensje siedząc w niedziele na forum, ze inni nie chcą pracować po 16 godzin w weekendy 

7 godzin temu, ignazz napisał:

Nie weryfikowałem czy tam matematycznie jest poprawnie ale to dobry wstęp do dyskusji po prostu 

82703-BC6-633-D-48-AD-B187-5143-B6-B7-C5

Ceny prądu i elementów energetycznych, urosły tylko w tym roku w Niemczech > 40%. Ceny żywności > 20%.

Zobacz jakie były wzrosty w eu w 2018.

wzrost_cen_energii_elektrycznej_10_2018.

Jeszcze różnica cen w hurcie i detalu w eu

0007OD25MPN852U3-C122-F4.jpg

Polska ma stare bloki węglowe, drogą produkcję, a różnica pomiędzy hurtem a sprzedażą, relatywnie na tle eu, niska.

Porównanie cen nośników energii, bez analizy, to jak staty RW0, bez patrzenia na impact :)

2 godziny temu, Pablo81 napisał:

2. Jak mu z wyliczeń wyszło, że wychodzi to samo, to musiał przyjąć 100% ❤️

❤️ :) :P

Tak, dokładnie o to mi chodziło. 

Wcale nie chodziło o to że jak dwie osoby mieszkają osobno w Niemczech a dwie osoby razem w Polsce to wyjdzie na to samo. Wcale. 

3 godziny temu, Pablo81 napisał:

A arogancki buc, który nie potrafi znaleźć argumentów i wychodzi mu słoma z butów?

Dyskusja nie idzie, to rozwalacie ja, o jakieś brednie, że rzekomo chodzi o dokładnie 30 osób. 

Nie podawales takiej tezy. Podawales przykład niewyksztalconego Miecia bez żadnej znajomości języka pracującego w Niemczech. Do niego się odniosłem 

Sorry za rozwalanie dyskusji tymi 100 procentami

Edytowane przez fluber

6 minut temu, fluber napisał:

Tak, dokładnie o to mi chodziło. 

Wcale nie chodziło o to że jak dwie osoby mieszkają osobno w Niemczech a dwie osoby razem w Polsce to wyjdzie na to samo. Wcale. 

Nie podawales takiej tezy. Podawales przykład niewyksztalconego Miecia bez żadnej znajomości języka pracującego w Niemczech. Do niego się odniosłem 

Sorry za rozwalanie dyskusji tymi 100 procentami

Dlaczego uważasz, że p. Miecio jest kretynem? Jest niewyksztalconym, pracowitym mężczyzną, który w życiu nie miał łatwo. I naprawdę ma tak na imię.

6 minut temu, Pablo81 napisał:

Dlaczego uważasz, że p. Miecio jest kretynem? Jest niewyksztalconym, pracowitym mężczyzną, który w życiu nie miał łatwo. I naprawdę ma tak na imię.

Ponieważ jest niewyksztalcony, czyli nie ma żadnego wykształcenia, czyli nie skończył żadnej klasy, a skoro jest obowiązek szkolny do 18 roku życia to z tego co piszesz MUSI WYNIKAĆ że Miecio przez 11 lat próbował skończyć 1 klasę i nie dał rady. Stąd nazwałem go kretynem. 

1 minutę temu, fluber napisał:

Ponieważ jest niewyksztalcony, czyli nie ma żadnego wykształcenia, czyli nie skończył żadnej klasy, a skoro jest obowiązek szkolny do 18 roku życia to z tego co piszesz MUSI WYNIKAĆ że Miecio przez 11 lat próbował skończyć 1 klasę i nie dał rady. Stąd nazwałem go kretynem. 

Łatwo Ci przychodzi ocenianie i stygmatyzowanie i obrazanie ludzi. Biorąc pod uwagę, że jesteś katolikiem, to powinnienes od siebie więcej wymagać. 

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat