Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Pablo81 napisał:

To, że Adolf został wybrany w sposób demokratyczny nie oznacza, że III Rzesza nie była krajem totalitarnym.

Moja Ś.P. mama podczas wojny miała kilka lat, ale jej matka opowiadała jej, że okupacja za Niemca była nieporównywalna do okupacji za Rosjanina. Za Niemca mogli żyć w miarę normalnie, szeregowi żołnierze wykonali rozkazy (niekiedy nawet przybywających oko), ale mieli resztki człowieczeństwa, nie czerpali jakiejś chorej satysfakcji z gwałtów, sadyzmu itp. Byli na swój sposób ludzcy. Za Ruska był ciągły stres, nie wiedziałeś co cię za chwilę spotka, ogólna apokalipsa.

Babcia, u której mieszkałem na stancji w Poznaniu, w swoich opowiadaniach też dość dobrze wypowiadał się o Niemcach.

potwierdzam, wychowując się i oglądając czterech pancernych, klossa, franka dolasa czy westerplatte lub inne filmy wojenne byłem zaskoczony pozytywnymi czasami opiniami o szwabach.

ale prawdą jest, że sytuacja na moście w Europa Europa lub Katyniu gdzie Polacy uciekają do Niemców a Żydzi do ruskich jest symboliczna oraz trafna.

jeśli Polak w okupacji niemieckiej się nie wychylał to miał większe szanse niż u sowietów 

pamiętajmy, że to za namową Brytyjczyków oraz Churchilla została stworzona Polska partyzantka na terenach okupowanych przez szkopów i to miało skutki  

15 minut temu, RappaR napisał:

Daj prawdziwa liczbę 

Historycy mają z tym problem więc kim ja jestem żeby podawać prawdziwą liczbę. 6 mln osób, które przed 1939 rokiem były obywatelami 2 RP to bezpieczna liczba, ale napisałeś o Polakach. Nie każdy obywatel 2 RP był Polakiem. Szacunkowo można powiedzieć, że około 2,5-3,5 mln Polaków zostało zamordowanych przez Niemców*. W samej kampanii wrześniowej 10% strat polskich stanowiły osoby o pochodzeniu Ukraińskim, rzadko kiedy o tym pamiętamy.

Jeśli chodzi o Powstanie Warszawskie to tutaj mamy raport Von dem Bacha z października 44' -Polegli: 73 oficerów, 1453 podoficerów i szeregowych. Łącznie 1526 - Niemców.

2 minuty temu, Kołczu33 napisał:

Historycy mają z tym problem więc kim ja jestem żeby podawać prawdziwą liczbę. 6 mln osób, które przed 1939 rokiem były obywatelami 2 RP to bezpieczna liczba, ale napisałeś o Polakach.

dokładnie, ale ogólnie przyjęły się wyliczenia Snydera w "Skrwawione ziemie" - on dość skrupulatnie wyliczał 

2 godziny temu, fluber napisał:

To pierdolnie potężnie. Ja się szykowałem na jakiś kosmiczny nowy rachunek za prąd, a dostałem do zapłacenia jeszcze mniej niż rok temu. A przecież ceny tego z czego się prąd robi szybują w kosmosie.

mam to samo, prąd czy gaz póki co ceny w ogóle bez zmian, Tauron / PGNIG 

38 minut temu, fluber napisał:

Czyli cały eksperyment został obalony bo ktoś kto brał w nim udział po 30 lat latach sobie przypomniał, że jednak oszukiwał. Mi to brzmi jak tania sensacja albo meteorytyka na poziomie..newsweeka. Nie wiem poszukam czegoś o tym bo mnie zaciekawiłeś tym linkiem. Może wbrew logice ten eksperyment nie miał sensu i naprawdę cały świat jest zły, każda nacja, oprócz nas, tylko my Polacy jesteśmy tym romantycznym mesjaszem narodów.

12 minut temu, Kołczu33 napisał:

Historycy mają z tym problem więc kim ja jestem żeby podawać prawdziwą liczbę. 6 mln osób, które przed 1939 rokiem były obywatelami 2 RP to bezpieczna liczba, ale napisałeś o Polakach. Nie każdy obywatel 2 RP był Polakiem. Szacunkowo można powiedzieć, że około 2,5-3,5 mln Polaków zostało zamordowanych przez Niemców*. W samej kampanii wrześniowej 10% strat polskich stanowiły osoby o pochodzeniu Ukraińskim, rzadko kiedy o tym pamiętamy.

Straty Ukrainy, zaliczane są jako straty ZSSR, oddzielnie liczona jest Litwa, Łotwa, Estonia itd.

Teraz, starYfaN napisał:

Straty Ukrainy, zaliczane są jako straty ZSSR, oddzielnie liczona jest Litwa, Łotwa, Estonia itd.

To zależy od podręcznika, książki i historyka. W podręcznikach np. liczba zabitych polaków podczas KW 39' nie wyodrębnia Żydów, Ukraińców, Białorusinów. Tj. te nacje utożsamiane są z Polakami. Jeśli mówisz o grze po wojnie, wyścigu kto stracił najwięcej to zarówno Polska jak i ZSRR podawało w swoich zawyżonych szacunkach Ukrainców. A tu nawet nie musieli tego robić ale znowu wracam do początków rozmowy. Nie każdy kto nosił niemiecki mundur w 1944 roku był Niemcem, nie każdy kto nosił mundur, a raczej szmatki z czerwoną gwiazdą był Rosjaninem. I bywały momenty kiedy to właśnie ta odczuwalna mniejszość była dużo brutalniejsza niż Rosjanie czy Niemcy, Ukraińcy na śląsku i Ruskojęzyczni w PW.

3 minuty temu, Reikai napisał:

Gdybym był chamski, to bym stwierdził, że ciekawe za co ukarał brata.

Ale nie jestem, więc nie stwierdzę, że ciekawe za co ukarał brata.

Edytowane przez Cardi

22 minuty temu, Kołczu33 napisał:

Może wbrew logice ten eksperyment nie miał sensu i naprawdę cały świat jest zły, każda nacja, oprócz nas, tylko my Polacy jesteśmy tym romantycznym mesjaszem narodów.

xDDD

Czepiasz się Niemców za obrzydliwości z czasów wojny?!? Tak? Bo niby Ty taki święty co?!?

2 minuty temu, Cardi napisał:

Gdybym był chamski, to bym stwierdził, że ciekawe za co ukarał brata.

Ale nie jestem, więc nie stwierdzę, że ciekawe za co ukarał brata.

Tu pewnie chodziło o koleżkę od respiratorow. Bo chyba nikt nie łyka tego, że chodzi o goscia co umarł na covid. W każdym razie skandal w c***, ale opinia publiczna ma wyjebane klasycznie.

11 minut temu, Kołczu33 napisał:

To zależy od podręcznika, książki i historyka. W podręcznikach np. liczba zabitych polaków podczas KW 39' nie wyodrębnia Żydów, Ukraińców, Białorusinów. Tj. te nacje utożsamiane są z Polakami. Jeśli mówisz o grze po wojnie, wyścigu kto stracił najwięcej to zarówno Polska jak i ZSRR podawało w swoich zawyżonych szacunkach Ukrainców.

Odrobinę niekoniecznie. Powód jest prosty, Rosjanie podają straty w granicach od 46. Raczej wiadomo dlaczego. Jeżeli spojrzymy, gdzie i ile razy przetaczał się wał ogniowy, to byłbym raczej ostrożny w zaniżaniu tych 6 mln, bo wydaje mi się, że część strat, siedzi w ruskich 27 mln.

37 minut temu, Kołczu33 napisał:

Nie każdy kto nosił niemiecki mundur w 1944 roku był Niemcem, nie każdy kto nosił mundur, a raczej szmatki z czerwoną gwiazdą był Rosjaninem. I bywały momenty kiedy to właśnie ta odczuwalna mniejszość była dużo brutalniejsza niż Rosjanie czy Niemcy, Ukraińcy na śląsku i Ruskojęzyczni w PW.

Oczywiście, Austriacy i Francuzi walczący dla Niemiec, są po prostu podawani w stratach niemieckich. Podobnie Ukraińcy w Rosyjskich. Kersten szacuje straty Polskie na ziemiach ukraińskich, litewskich i białoruskich, na 2 mln.

3 minuty temu, Cardi napisał:

Przecież kilka lat temu wprowadziliśmy odwrotny przepis idąc z tym w kierunku zachodu. Przepis był dobry tylko u nas ścieżek nie umieją budować (i ich otoczenia) 

No ale czego się spodziewać po PiSowcach, czego się nie dotkną to zepsują..

1 godzinę temu, Sebastian napisał:

Przecież kilka lat temu wprowadziliśmy odwrotny przepis idąc z tym w kierunku zachodu. Przepis był dobry tylko u nas ścieżek nie umieją budować (i ich otoczenia) 

No ale czego się spodziewać po PiSowcach, czego się nie dotkną to zepsują..

Ten koleś już od dłuższego czasu poluje na rowerzystów 

Nie wiem, może jeździć nie umie i się mści 

A mówiąc już poważnie to zbyt często widywałem rowerzystów wjeżdżających na ulicę na pełnej bez refleksji o to, czy kierowca jest w stanie się zatrzymać lub go chociaż zobaczyć 

Widziałem również kierowców specjalnie podjeżdżających pod rower, ci pewnie też nie potrafią rowerem jeździć 

Prawda jest taka, że jeśli zachowa się zdrowy rozsądek, zwolni się jadąc rowerem, dając tym samym czas kierowcy żeby zwolnił i się zatrzymal to problem praktycznie przestaje istnieć 

Na tyle co jeżdżę po mieście mogę z pełną odpowiedzialnością napisać że c*** w aucie zdarza się raz na kilkaset przypadków 

6 godzin temu, josephnba napisał:

Ten koleś już od dłuższego czasu poluje na rowerzystów 

Nie wiem, może jeździć nie umie i się mści 

A mówiąc już poważnie to zbyt często widywałem rowerzystów wjeżdżających na ulicę na pełnej bez refleksji o to, czy kierowca jest w stanie się zatrzymać lub go chociaż zobaczyć 

Widziałem również kierowców specjalnie podjeżdżających pod rower, ci pewnie też nie potrafią rowerem jeździć 

Prawda jest taka, że jeśli zachowa się zdrowy rozsądek, zwolni się jadąc rowerem, dając tym samym czas kierowcy żeby zwolnił i się zatrzymal to problem praktycznie przestaje istnieć 

Na tyle co jeżdżę po mieście mogę z pełną odpowiedzialnością napisać że c*** w aucie zdarza się raz na kilkaset przypadków 

Ale kłopot o ktorym mówisz, czyli z widocznością, bierze się głownie ze złego  projektowania tych ścieżek i otoczenia. U nasnna przyklad jest zywoplot pomiedzy jezdnią a scieżka i zarowno rowerzyści jak i kierowcy mają tam kłopot.  

A kierowca w takiej sytuacji przeciez i tak jedzie wolno bo ta sytuacja istnieje tylko podczas skręcenia.

5 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał:

ciekawe, który głąb uznał,, że skoro mamy Mazurka to wpuszczenie sepleniąco pyskatej feministki do radia będzie spoko pomysłem

Ktoś w Redakcji uznał, żę potrzebują mieć dziennikarzy ze wszystkich możliwych środowisk, nie tylko Szczukę teraz dorzucili do RMF, Terlikowski też dopiero co debiutował.

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat