Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Pablo81 napisał:

A powiedz mi, dlaczego przez 20 stron przekonujesz, jaka komuna była wspaniala, a potem piszesz, że od 30 lat poziom życia w Polsce wzrósł. To dlaczego dopiero od 30 lat rósł, skoro komuna była wspaniała? :)

Przez 45 lat komuny także poziom wzrósł :)

Ogółem w Polsce poziom życia niesamowicie wzrósł przez ostatnie 75 lat, dlatego jesteśmy jednym z najlepszych miejsc do życia na świecie :)

1 minutę temu, RappaR napisał:

Przez 45 lat komuny także poziom wzrósł :)

Ogółem w Polsce poziom życia niesamowicie wzrósł przez ostatnie 75 lat, dlatego jesteśmy jednym z najlepszych miejsc do życia na świecie :)

To dlaczego napiseles, że od 30? Chyba uważasz, że od 30 rośnie szczególnie szybko, co?

W ilu miejscach oprócz Polski żyłes? :)

3 godziny temu, quevas napisał:

z Czcigodnego wybitny materiał na wierną żonę upadłego męża

I na dodatek z niebagatelnym posagiem!

No ba, same plusy.

Chciałbym móc o Tobie też powiedzieć komplement 

3 godziny temu, Pablo81 napisał:

W ilu miejscach oprócz Polski żyłes? :)

A w ilu Ty z 194 krajów na świecie?

3 godziny temu, Pablo81 napisał:

To dlaczego napiseles, że od 30? Chyba uważasz, że od 30 rośnie szczególnie szybko, co?

Bo wcześniej w Niemczech poziom życia wzrastał, obecnie dla młodych niekoniecznie :) 

3 minuty temu, RappaR napisał:

A w ilu Ty z 194 krajów na świecie?

Ja nie twierdzę, że jakiś kraj jest najlepszy do życia na świecie nie mieszkając w żadnym innym :) 

Trochę dziwnie by było stwierdzić, że najlepszym serem jest Edammer, kiedy nie próbowało się innych gatunków :)

5 minut temu, Pablo81 napisał:

Ja nie twierdzę, że jakiś kraj jest najlepszy do życia na świecie nie mieszkając w żadnym innym :) 

Trochę dziwnie by było stwierdzić, że najlepszym serem jest Edammer, kiedy nie próbowało się innych gatunków :)

Byłem w wielu, czytałem wiele danych, rozmawiałem z ludźmi z wielu krajów :)

I ogółem w Polsce jest w pytę :D

1 godzinę temu, RappaR napisał:

Byłem w wielu, czytałem wiele danych, rozmawiałem z ludźmi z wielu krajów :)

I ogółem w Polsce jest w pytę :D

Mieszkalem w swoim zyciu w killu krajach.

Ogolnie jak masz pieniadze to wszedzie jest fajnie ;)

W Polsce jest fajnie w wielu kwestiach ale sa to kwestie niestety drugorzedne dla normalnego Kowalskiego.

W tym co jest wazne niestety ciagle odstajemy.

8 godzin temu, agresywnychomik napisał:

Mieszkalem w swoim zyciu w killu krajach.

Ogolnie jak masz pieniadze to wszedzie jest fajnie ;)

W Polsce jest fajnie w wielu kwestiach ale sa to kwestie niestety drugorzedne dla normalnego Kowalskiego.

W tym co jest wazne niestety ciagle odstajemy.

Czyli?

6 minut temu, quevas napisał:

inflacja w styczniu : 9,2 %

hurra!

instrukcja rządu i jego mediów dla obywateli : trzeba się cieszyć i skakać ze szczęścia, bo miała być wyższa

Średni wzrost pensji w styczniu: 11,2% 

Instrukcja dla opozycji: INFLACJA INFLACJA INFLAAAAAAAAACJA!!!!!! 

47 minut temu, RappaR napisał:

Czyli?

Wygląda ulic, wygląd budynków, stan dróg, sieć autostrad, poziom służby zdrowia, łatwość załatwienia spraw w urzędzie.

Dwóch użytkowników napisało Tobie, że inne miejsce mogą być najlepsze do życia (z tym, że Ignaz nie mieszkał w Meksyku :)), obejrzyj sobie jeszcze Cejrowskiego, to będziesz miał już 3 osoby. Zmieni to twoje zdanie? ;)

Z innej beczki. 
Wjechalem wczoraj do Zielonej Góry i po drodze złapałem lokalne Radio w którym mówiono o zimowej mini olimpiadzie dla dzieci na Dln Śląsku. Zaproszony działacz sportowy po głosie wyczułem ze dosyć wiekowy odpowiadał na delikatny zarzut o brak infrastruktury sportowej do trenowania. Dziadzia był masakrycznie odklejony od rzeczywistości i w kółko Macieju jedyna recepta na kwestie braków infrastruktury była powtarzana jak mantra recepta ze sportowiec powinien ćwiczyć , nie narzekać i dawać z siebie wszystko. Odklejenie sięgnęło zenitu gdy przywoływał świetne przykłady sportowców którzy osiągneli sukces mimo ze nie mieli warunków a zaczął od Łuszczka. 
Dziwne ze dziennikarz nie docisnął tych farmazonów pytaniem jak trenować saneczkarstwo bez torów. Wcześniej była rozmowa o brakach skoczni ( dlatego zrobiono turniej w Harahovie pod Wrocławiem ;)  

czy lodowisk. Ogólnie wesołe towarzystwo mamy nie tylko w polityce ale ogólnie w związkach. Oczywiście jako ciekawostkę mocno ogólnikowa podał dziadzia koszt utrzymania skoczni ( bez kwoty bo nawet tego nie ogarnia) z recepta ze musi to utrzymać władza centralna. Ogólnie słownictwo rodem z PRL wiec mocno się zastanówcie nad ocena PRL w kontekście ze się skończył bo jak było słychać w radio nie wszędzie…

po tym programie żal mi było sportowców najbardziej ze maja z takim betonem do czynienia 

a czemu tego nie uciął prowadzący to nie wiem 

48 minut temu, RappaR napisał:

Czyli?

Ochrona zdrowia, długość życia,

Edukacja - Joseph miał tą dyskusje ostatnio i ja sie z nim zgadzam,

System podatkowy (nie tylko Polski ład)

Polityka, politycy - tu chyba nic nie trzeba wyjaśniać afery gonią afery, "teraz k**** my" etc, na arenie miedzynarodowej jestesmy nikim.

Nie mówię ze gdzie indziej politycy nie kradną ale u nas sie z tym nawet nie kryja :)

Cyfryzacja, energetyka nowe rodzime technologie - jasne ze to sie zmienia i to szybko ale ciągle nie jestesmy tam gdzie inni, slabo jako kraj inwestujemy w to co moze nam przynieść wymierna korzysc w przyszlosci.

Były łupki, cos tam robimy ale to ciągle jest bardzo mało, dlaczego? Nie mam pojecia, zakładam ze problemem byla technologia jednak bez jaj ze 10 lat później to ciągle są te same problemy.

Był polski grafen nie ma polskiego grafenu (Strupiński bedzie pracowal dla Chinczykow zamiast w kraju).

Fajnie jest bo można wyjść, miło spedzic czas, jest w miare bezpiecznie na ulicach ale tak jak mowie to sa sprawy drugorzedne.

12 minut temu, Pablo81 napisał:

Wygląda ulic, wygląd budynków, stan dróg, sieć autostrad, poziom służby zdrowia, łatwość załatwienia spraw w urzędzie.

Dwóch użytkowników napisało Tobie, że inne miejsce mogą być najlepsze do życia (z tym, że Ignaz nie mieszkał w Meksyku :)), obejrzyj sobie jeszcze Cejrowskiego, to będziesz miał już 3 osoby. Zmieni to twoje zdanie? ;)

Ale ja nie twierdzę, że Polska to najlepsze miejsce do życia, Szwajcaria, Singapur, Norwegia, Islandia, Hong Kong, Makau, Monika, Luksemburg, Bahamy i pewnie trochę innych miejsc wygrywają z Polską.

Wciąż twierdzę, że na 8 miliardów ludzi na świecie, życie w Polsce to zdecydowanie najlepszy pierwszy miliard :)

2 minuty temu, agresywnychomik napisał:

Fajnie jest bo można wyjść, miło spedzic czas, jest w miare bezpiecznie na ulicach ale tak jak mowie to sa sprawy drugorzedne.

bezpieczeństwo jest sprawą drugorzędną? 🤔

a ja naiwnie myślałem że w kontekście 'jak dobrze się żyje w danym miejscu' to bezpieczeństwo jest luźno na podium :( 

3 minuty temu, agresywnychomik napisał:

Edukacja - Joseph miał tą dyskusje ostatnio i ja sie z nim zgadzam,

Ja nie, nie każda szkoła jest jak Josepha, gdzie chodzi patologia znęcającą się w 20 nad innymi. Do innych szkół w większości chodzą normalne jednostki. 

3 minuty temu, agresywnychomik napisał:

Polityka, politycy - tu chyba nic nie trzeba wyjaśniać afery gonią afery, "teraz k**** my" etc, na arenie miedzynarodowej jestesmy nikim.

W którym kraju ludzie są zadowoleni z polityków?

4 minuty temu, agresywnychomik napisał:

Cyfryzacja, energetyka nowe rodzime technologie - jasne ze to sie zmienia i to szybko ale ciągle nie jestesmy tam gdzie inni, slabo jako kraj inwestujemy w to co moze nam przynieść wymierna korzysc w przyszlosci.

Były łupki, cos tam robimy ale to ciągle jest bardzo mało, dlaczego? Nie mam pojecia, zakładam ze problemem byla technologia jednak bez jaj ze 10 lat później to ciągle są te same problemy.

Był polski grafen nie ma polskiego grafenu (Strupiński bedzie pracowal dla Chinczykow zamiast w kraju).

Łupki, polski grafen? To są te istotne cechy?

A w cyfryzacji jesteśmy akurat czołówką światową

Teraz, Koelner napisał:

tak naprawdę to nie wiem jak oni to liczą :) przecież podwyżki dostaje się raz na jakiś czas ( rok, dwa , co pół roku to naprawdę super jest )

Tak jak inflację. 

ROK DO ROKU! 

7 minut temu, RappaR napisał:

Wciąż twierdzę, że na 8 miliardów ludzi na świecie, życie w Polsce to zdecydowanie najlepszy pierwszy miliard :)

I to lekko licząc. W Europie już jesteśmy ścisłą czołówka

Ogólna średnia zadowolenia z życia w Polsce wyniosła 7,8 na 10. To więcej niż europejska średnia, która wyniosła 7,3 na 10. Najniżej swoje ogólne zadowolenie z życia oceniali Bułgarzy. Ich wynik to 5,4 na 10. Z kolei najbardziej zadowoleni ze swojego życia są mieszkańcy Finlandii i Irlandii – 8,1 na 10.

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat