Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, Cardi napisał:

Nie da się ukryć, że przez 9 lat uciekają.

Albo przez 5:) dlatego procenty są lepszym odnosnikiem, nie prowadzą do takich absurdów:) 

Polska gospodarka rośnie o ponad połowę szybciej niż niemiecka, więc uciekaniem bym tego nie nazwał i tyle:) 

7 minut temu, Pablo81 napisał:

A wyjaśnij mi dlaczego takie Niemcy nie wprowadzają tarcz; 13, 14 ,15 - tek?

Nie wiem co to ma wspólnego z uciekaniem. 

3 minuty temu, fluber napisał:

Albo przez 5:) dlatego procenty są lepszym odnosnikiem, nie prowadzą do takich absurdów:) 

Polska gospodarka rośnie o ponad połowę szybciej niż niemiecka, więc uciekaniem bym tego nie nazwał i tyle:) 

Gospodarka PL rośnie o 5,5%, DE o 3,6%. Różnica nominalna się zwiększa. Zatem:

1. Niemcy nam (obecnie) uciekają - prawda.

2. Przy zachowaniu takiego tempa (kiedyś) dogonimy Niemców - prawda.

Problem polega na tym, że (jak to masz w zwyczaju) postawiona została teza 1. i w odpowiedzi na nią sformułowałeś tezę 2. i się do niej odniosłeś.

Edytowane przez Cardi

2 minuty temu, Cardi napisał:

Gospodarka PL rośnie o 5,5%, DE o 3,6%. Różnica nominalna się zwiększa. Zatem:

1. Niemcy nam uciekają - prawda.

2. Przy zachowaniu takiego tempa dogonimy Niemców - prawda.

Problem polega na tym, że (jak to masz w zwyczaju) postawiona została teza 1. i w odpowiedzi na nią sformułowałeś tezę 2. i się do niej odniosłeś.

Jeżeli mamy takie tempo że ich dogonimy to nam nie uciekają:) 

1 minutę temu, RappaR napisał:

Nie wiem, faktem jest, ze przez ostatnie 30 lat poziom życia w Niemczech dla młodych w sumie spadł, gdy w Polsce kilkukrotnie wzrósł. 

Zależy, co rozumiesz przez poziom życia? Biorąc pod uwagę, że dorabiajacy się Polak pracuje 2x tyle co Niemiec, to faktycznie różnie ekonomiczne mogą być nie tak duże. Ale czy 400h miesięcznie w pracy to dobre życie to kwestia dyskusyjna.

1 minutę temu, Cardi napisał:

Do tezy postawionej nominalnie odniosłeś się procentowo. Ja wysiadam.

Teza brzmiała, że Niemcy nam uciekają:)

To, że za rok nominalna różnica się zwiększy to fakt:)

To, że przy tym tempie wzrostu dogonimy Niemców to też fakt:)

Następnie wyciągnąłem wniosek, że skoro nasze tempo sprawi, że przegonimy Niemców, to nie można sformułować tezy o tym, że Niemcy nam uciekają.

Chyba, że w rozumieniu dosłownym, że nam uciekają. To wtedy tak, uciekają, ale przy aktualnych tempach ich ucieczka zakończy się niepowodzeniem.

Albo inaczej, jeżeli ja z każdej stówki rocznie potrafię zarobić x, a Ty z każdej stówki potrafisz zarobić 1,5x to czy prawidłowa będzie teza, że Ci uciekam? 

8 minut temu, Pablo81 napisał:

Bez związku pytam. Daje się kasę określonym grupom, obniżając jej wartość dla wszystkich. 

Belka w radio płakał, że przy takiej polityce inflacja nie będzie wynosić 6,6 a 13%.

Pewnie dlatego doganiamy Niemców, że my na socjal wydajemy jakieś 22% PKB, a oni o połowę więcej. I to tylko w procentach. Jak to przeliczysz na wartości nominalne, to się możesz przewrócić z wrażenia;)

Bar graph: Social protection benefits expenditure, 2019 and 2020 as % of GDP, in EU Member States

i jeszcze zwiększają te wydatki na socjal szybciej niż my;)

Bar graph: Social protection benefits expenditure 2020 vs. 2019, % change in national currency, in the EU Member States

4 minuty temu, fluber napisał:

Albo inaczej, jeżeli ja z każdej stówki rocznie potrafię zarobić x, a Ty z każdej stówki potrafisz zarobić 1,5x to czy prawidłowa będzie teza, że Ci uciekam?

Jeżeli masz 5 stów, a ja 2 stówy, to za rok kupisz więcej chlebów za 6 stów niż ja za 230.

1 minutę temu, Cardi napisał:

Jeżeli masz 5 stów, a ja 2 stówy, to za rok kupisz więcej chlebów za 6 stów niż ja za 230.

No jeżeli ja z każdej stówy zarabiam 20 złotych, a Ty z każdej stówy zarobiasz 15 złotych to zdradzę Ci, że nigdy mnie nie dogonisz:)

Ale gdybyś poprawnie policzył to istnieje niewielki skończony przedział, w którym moja funkcja przekracza Twoją i nieskończony przedział, w którym Twoja funkcja przekracza moją. Więc to Twoja funkcja ucieka a nie moja:)

3 godziny temu, Pablo81 napisał:

Zależy, co rozumiesz przez poziom życia? Biorąc pod uwagę, że dorabiajacy się Polak pracuje 2x tyle co Niemiec, to faktycznie różnie ekonomiczne mogą być nie tak duże. Ale czy 400h miesięcznie w pracy to dobre życie to kwestia dyskusyjna.

Nie no, faktycznie. W latach 90-tych było lepiej, szkoda, że teraz trzeba pracować, a nie można po prostu siedzieć na bezrobociu

2 minuty temu, quevas napisał:

Lewica Prawdą będzie wyzwalać Polaków

zagadka polega na skali podatności Polaków na zabiegi wyzwoleńcze :

000EJJS0WBUC5O2A-C122-F4.jpg

Apropo, znalazłem ciekawy artykuł w temacie.

https://obserwatorgospodarczy.pl/2022/02/14/za-wzrost-ceny-pradu-w-polsce-odpowiadaja-miliardowe-zyski-panstwowych-firm-energetycznych-wykres/

22 minuty temu, RappaR napisał:

Nie no, faktycznie. W latach 90-tych było lepiej, szkoda, że teraz trzeba pracować, a nie można po prostu siedzieć na bezrobociu

A powiedz mi, dlaczego przez 20 stron przekonujesz, jaka komuna była wspaniala, a potem piszesz, że od 30 lat poziom życia w Polsce wzrósł. To dlaczego dopiero od 30 lat rósł, skoro komuna była wspaniała? :)

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat