fluber Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 4 minuty temu, Cardi napisał: Nie da się ukryć, że przez 9 lat uciekają. Albo przez 5:) dlatego procenty są lepszym odnosnikiem, nie prowadzą do takich absurdów:) Polska gospodarka rośnie o ponad połowę szybciej niż niemiecka, więc uciekaniem bym tego nie nazwał i tyle:) 7 minut temu, Pablo81 napisał: A wyjaśnij mi dlaczego takie Niemcy nie wprowadzają tarcz; 13, 14 ,15 - tek? Nie wiem co to ma wspólnego z uciekaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 (edytowane) 3 minuty temu, fluber napisał: Albo przez 5:) dlatego procenty są lepszym odnosnikiem, nie prowadzą do takich absurdów:) Polska gospodarka rośnie o ponad połowę szybciej niż niemiecka, więc uciekaniem bym tego nie nazwał i tyle:) Gospodarka PL rośnie o 5,5%, DE o 3,6%. Różnica nominalna się zwiększa. Zatem: 1. Niemcy nam (obecnie) uciekają - prawda. 2. Przy zachowaniu takiego tempa (kiedyś) dogonimy Niemców - prawda. Problem polega na tym, że (jak to masz w zwyczaju) postawiona została teza 1. i w odpowiedzi na nią sformułowałeś tezę 2. i się do niej odniosłeś. Edytowane 15 Lutego 2022 przez Cardi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 2 minuty temu, Cardi napisał: Gospodarka PL rośnie o 5,5%, DE o 3,6%. Różnica nominalna się zwiększa. Zatem: 1. Niemcy nam uciekają - prawda. 2. Przy zachowaniu takiego tempa dogonimy Niemców - prawda. Problem polega na tym, że (jak to masz w zwyczaju) postawiona została teza 1. i w odpowiedzi na nią sformułowałeś tezę 2. i się do niej odniosłeś. Jeżeli mamy takie tempo że ich dogonimy to nam nie uciekają:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 25 minut temu, jack napisał: nie dla wszystkich Ty żadnych podwyżek nie dostałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 2 minuty temu, fluber napisał: Jeżeli mamy takie tempo że ich dogonimy to nam nie uciekają:) Do tezy postawionej nominalnie odniosłeś się procentowo. Ja wysiadam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 20 minut temu, Pablo81 napisał: A wyjaśnij mi dlaczego takie Niemcy nie wprowadzają tarcz; 13, 14 ,15 - tek? Nie wiem, faktem jest, ze przez ostatnie 30 lat poziom życia w Niemczech dla młodych w sumie spadł, gdy w Polsce kilkukrotnie wzrósł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Teraz, RappaR napisał: Ty żadnych podwyżek nie dostałeś? Czasem wyglądam ze swojej bańki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 8 minut temu, fluber napisał: Nie wiem co to ma wspólnego z uciekaniem. Bez związku pytam. Daje się kasę określonym grupom, obniżając jej wartość dla wszystkich. Belka w radio płakał, że przy takiej polityce inflacja nie będzie wynosić 6,6 a 13%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Teraz, jack napisał: Czasem wyglądam ze swojej bańki Co kogoś pytam, to każdy dostał jakoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 Teraz, RappaR napisał: Co kogoś pytam, to każdy dostał jakoś To jeszcze nie świadczy, że dostał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 1 minutę temu, RappaR napisał: Nie wiem, faktem jest, ze przez ostatnie 30 lat poziom życia w Niemczech dla młodych w sumie spadł, gdy w Polsce kilkukrotnie wzrósł. Zależy, co rozumiesz przez poziom życia? Biorąc pod uwagę, że dorabiajacy się Polak pracuje 2x tyle co Niemiec, to faktycznie różnie ekonomiczne mogą być nie tak duże. Ale czy 400h miesięcznie w pracy to dobre życie to kwestia dyskusyjna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 1 minutę temu, Cardi napisał: Do tezy postawionej nominalnie odniosłeś się procentowo. Ja wysiadam. Teza brzmiała, że Niemcy nam uciekają:) To, że za rok nominalna różnica się zwiększy to fakt:) To, że przy tym tempie wzrostu dogonimy Niemców to też fakt:) Następnie wyciągnąłem wniosek, że skoro nasze tempo sprawi, że przegonimy Niemców, to nie można sformułować tezy o tym, że Niemcy nam uciekają. Chyba, że w rozumieniu dosłownym, że nam uciekają. To wtedy tak, uciekają, ale przy aktualnych tempach ich ucieczka zakończy się niepowodzeniem. Albo inaczej, jeżeli ja z każdej stówki rocznie potrafię zarobić x, a Ty z każdej stówki potrafisz zarobić 1,5x to czy prawidłowa będzie teza, że Ci uciekam? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polskignom Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 3 minuty temu, jack napisał: To jeszcze nie świadczy, że dostał To, ze wszyscy ci mówią, ze nie dostali nie znaczy, ze nie dostali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 8 minut temu, Pablo81 napisał: Bez związku pytam. Daje się kasę określonym grupom, obniżając jej wartość dla wszystkich. Belka w radio płakał, że przy takiej polityce inflacja nie będzie wynosić 6,6 a 13%. Pewnie dlatego doganiamy Niemców, że my na socjal wydajemy jakieś 22% PKB, a oni o połowę więcej. I to tylko w procentach. Jak to przeliczysz na wartości nominalne, to się możesz przewrócić z wrażenia;) i jeszcze zwiększają te wydatki na socjal szybciej niż my;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 4 minuty temu, fluber napisał: Albo inaczej, jeżeli ja z każdej stówki rocznie potrafię zarobić x, a Ty z każdej stówki potrafisz zarobić 1,5x to czy prawidłowa będzie teza, że Ci uciekam? Jeżeli masz 5 stów, a ja 2 stówy, to za rok kupisz więcej chlebów za 6 stów niż ja za 230. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 1 minutę temu, Cardi napisał: Jeżeli masz 5 stów, a ja 2 stówy, to za rok kupisz więcej chlebów za 6 stów niż ja za 230. No jeżeli ja z każdej stówy zarabiam 20 złotych, a Ty z każdej stówy zarobiasz 15 złotych to zdradzę Ci, że nigdy mnie nie dogonisz:) Ale gdybyś poprawnie policzył to istnieje niewielki skończony przedział, w którym moja funkcja przekracza Twoją i nieskończony przedział, w którym Twoja funkcja przekracza moją. Więc to Twoja funkcja ucieka a nie moja:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 https://www.tokfm.pl/Tokfm/7,103085,28112999,kto-sprawdzal-profil-prezesa-tvp-jacka-kurskiego-wielkie-sledztwo.html Nie, to nie zart. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 3 godziny temu, Pablo81 napisał: Zależy, co rozumiesz przez poziom życia? Biorąc pod uwagę, że dorabiajacy się Polak pracuje 2x tyle co Niemiec, to faktycznie różnie ekonomiczne mogą być nie tak duże. Ale czy 400h miesięcznie w pracy to dobre życie to kwestia dyskusyjna. Nie no, faktycznie. W latach 90-tych było lepiej, szkoda, że teraz trzeba pracować, a nie można po prostu siedzieć na bezrobociu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 2 minuty temu, quevas napisał: Lewica Prawdą będzie wyzwalać Polaków zagadka polega na skali podatności Polaków na zabiegi wyzwoleńcze : Apropo, znalazłem ciekawy artykuł w temacie. https://obserwatorgospodarczy.pl/2022/02/14/za-wzrost-ceny-pradu-w-polsce-odpowiadaja-miliardowe-zyski-panstwowych-firm-energetycznych-wykres/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 15 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2022 22 minuty temu, RappaR napisał: Nie no, faktycznie. W latach 90-tych było lepiej, szkoda, że teraz trzeba pracować, a nie można po prostu siedzieć na bezrobociu A powiedz mi, dlaczego przez 20 stron przekonujesz, jaka komuna była wspaniala, a potem piszesz, że od 30 lat poziom życia w Polsce wzrósł. To dlaczego dopiero od 30 lat rósł, skoro komuna była wspaniała? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi