Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, Deltuś napisał:
8 godzin temu, RappaR napisał:

Mojego dziadka do ZBOWiD w latach 60-tych nie przyjęli. Chyba głównie za walkę z Bolszewikami w 1919 roku. Jego dwóch kuzynów też. Brata mojej babci też, ale ten po wojnie zlikwidował kilkunastu darkonzów. 

W 1965 roku w ZBOWiD zrzeszonych było ok. 60 tys. byłych żołnierzy AK[14].

Przecież 9,2% w styczniu. Litwa w tym czasie 12,4, Czechy 9,9.

A i wzrost pkb 7,3 w q4.

A i w latach 2020-2023 (uwzględniając prognozy KE Polska będzie najszybciej rozwijająca się gospodarka UE). Strasznie kiepskie te perspektywy. I nawet jak się wywróci wszystko do góry nogami, a się wywróci, to i tak Polska będzie w czubie w UE.

W dniu 4.11.2021 o 18:13, polskignom napisał:

Tymczasem Czesi pojechali po bandzie, +125pb. Grubo. Zobaczymy za 2-3 lata kto na tym lepiej wyjdzie :) 

Jakim cudem dzisiaj Czesi mają odczyt inflacji 9,9 procent i wzrost 3,3 procent miesiąc do miesiąca? Przecież oni zaczęli podnosić stopy procentowe 4 miesiące przed nami i mieli mieć 4 miesiące szybciej efekty, u nas przyhamowuje, a u nich wypierdoliło teraz ze zdwojoną siłą. Ktoś coś rozumie z tego @darkonza @P_M @polskignom?

10 minut temu, Koelner napisał:

inflacja ponad dychę - gratulacje 

To ponad dychę to była prognoza, okazuje się, że jednak ten wzrost mocno przyhamował u nas.

Teraz, fluber napisał:

Jakim cudem dzisiaj Czesi mają odczyt inflacji 9,9 procent i wzrost 3,3 procent miesiąc do miesiąca? Przecież oni zaczęli podnosić stopy procentowe 4 miesiące przed nami i mieli mieć 4 miesiące szybciej efekty, u nas przyhamowuje, a u nich wypierdoliło teraz ze zdwojoną siłą. Ktoś coś rozumie z tego @darkonza @P_M @polskignom?

Powrót wyższych stawek VAT.
Stopy u nich nie maja aż takiego przełożenia, bo większość kredytów hipo maja na stała stopę, wiec to nie chłodzi jak u nas. 

17 minut temu, polskignom napisał:

Przecież 9,2% w styczniu. Litwa w tym czasie 12,4, Czechy 9,9.

A i wzrost pkb 7,3 w q4.

A i w latach 2020-2023 (uwzględniając prognozy KE Polska będzie najszybciej rozwijająca się gospodarka UE). Strasznie kiepskie te perspektywy. I nawet jak się wywróci wszystko do góry nogami, a się wywróci, to i tak Polska będzie w czubie w UE.

Podasz źródło? Chętnie poczytam o PKB w UE w prognozach dlugoterminowych.

11 minut temu, polskignom napisał:

Czyli biorąc pod uwagę wysokość GDP per capita i prognozowane wskaźniki wzrostu, takie Niemcy znowu nam uciekną. Niewiele, ale jednak.

9 minut temu, P_M napisał:

Ja ogólnie zastanawiam się dlaczego w powszechnej świadomości wolimy, żeby stopy℅ były wyższe i inflację zapłacić bankierom w wyższych ratach, zamiast sobie samym w zakupach i usługach? 

Bo wolimy dostawać odsetki od oszczędności?

2 minuty temu, quevas napisał:

balon próbny wypuszczony dla zbadania potencjału masowej realizacji, czy objawił się kandydat na kolejnego Obajtka albo Morawieckiego ?

https://wiadomosci.onet.pl/wroclaw/skandaliczny-cennik-podwojna-oplata-za-pogrzeb-dla-niepraktykujacych/dky5g1t

Na szczęście nie mam za dużego doświadczenia w tych sprawach ale po co niewierzący miałby być pochowany na cmentarzu parafialnym a nie na komunalnym? Inna sprawa, że w wielu miejscowościach są tylko cmentarze parafialne a z chytrym monopolistą ciężko się dyskutuje. 

5 minut temu, fluber napisał:

Bo chciałby być pochowany z wierzącą żoną, mamą, kimkolwiek z rodziny kto tam leży?

Może Państwo powinno regulować takie sprawy by chronić swoich obywateli przed takimi naciągaczami 🤷‍♂️

Tylko znając nasze realia to książulo dostanie jeszcze dodatkową ziemię za 1% wartości pod cmentarz. I będzie dobrze, jak nie sprzeda jej pod biedronkę 🤣

Edytowane przez jack

35 minut temu, jack napisał:

Może Państwo powinno regulować takie sprawy by chronić swoich obywateli przed takimi naciągaczami 🤷‍♂️

Lol 

52 minuty temu, jack napisał:

Bo wolimy dostawać odsetki od oszczędności?

Ja tam wole lepiej zarabiać niz wyższe odsetki od oszczędności(żeby nie było, mam raczej wyższe od przeciętnego wyborcy KO)

Godzinę temu, P_M napisał:

Ja ogólnie zastanawiam się dlaczego w powszechnej świadomości wolimy, żeby stopy℅ były wyższe i inflację zapłacić bankierom w wyższych ratach, zamiast sobie samym w zakupach i usługach? 

To jest w sumie dobre pytanie, ja sam jestem fanem niższych stop, natomiast na pewno nie tak niskich jak były przez jakiś czas. Natomiast myśle, ze świadomość jest kierowana przez percepcję tego jak ktoś widzi reformy Leszka. Nic personalnego, żeby nie było, ale jak ktoś twierdzi, ze zrobił zajebista robotę, to z defaultu będzie fanem „duszenia”.

7 minut temu, RappaR napisał:

Lol 

Ja tam wole lepiej zarabiać niz wyższe odsetki od oszczędności(żeby nie było, mam raczej wyższe od przeciętnego wyborcy KO)

Ludzie raczej nie patrzą aż tak bardzo wprzod i nie widza powiązania konsumpcji z ich wynagrodzeniem, natomiast widza od razu jak maja 0,1% na oszczędnościach. Wiec to, ze potencjalnie mogą za chwile odłożyć 10k zamiast 7k jest mniej ważne niż to, ze na tych 7k kiedyś zarabiali 50 zika, a teraz są na 0, albo na lekkim minusie.

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat