Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Koelner napisał:

Ajentem byłeś pod spółdzielnią - więc ma znaczenie. 

Pewnie tak, ale nie wiem jakie, bo czytam sobie wspomnienia Grycana i jakos nie widze narzekania na PRL

Pieniądze są dla mnie mało ważne. Odkąd zostałem prywaciarzem, praktycznie żyję cały czas na tym samym dość wygodnym poziomie. Chciałem mieć dużą firmę i proszę bardzo. Mam. W komunie miałem mercedesa beczkę, a teraz też nie narzekam – powiedział Grycan, wskazując za zaparkowaną przy kawiarni czarną limuzynę mercedesa.

....

W PRL prywaciarz czy rzemieślnik nie miał źle. Konkurencji praktycznie żadnej. Co się zrobiło, to się sprzedało. Były wysokie podatki i domiary, ale nawet sam Gierek przyznał, że Polak zawsze jakoś sobie poradzi – opowiada biznesmen. Dodaje, że w pogodną niedzielę kolejka sięgała aż do lipy odległej o ładnych parę metrów od wejścia. To był znak, że interes idzie dobrze.

https://polskanabogato.wordpress.com/2013/11/12/grycan-kreci-lody-za-miliony/

Edytowane przez darkonza

8 minut temu, darkonza napisał:

Pewnie tak, ale nie wiem jakie, bo czytam sobie wspomnienia Grycana i jakos nie widze narzekania na PRL

Pieniądze są dla mnie mało ważne. Odkąd zostałem prywaciarzem, praktycznie żyję cały czas na tym samym dość wygodnym poziomie. Chciałem mieć dużą firmę i proszę bardzo. Mam. W komunie miałem mercedesa beczkę, a teraz też nie narzekam – powiedział Grycan, wskazując za zaparkowaną przy kawiarni czarną limuzynę mercedesa.

....

W PRL prywaciarz czy rzemieślnik nie miał źle. Konkurencji praktycznie żadnej. Co się zrobiło, to się sprzedało. Były wysokie podatki i domiary, ale nawet sam Gierek przyznał, że Polak zawsze jakoś sobie poradzi – opowiada biznesmen. Dodaje, że w pogodną niedzielę kolejka sięgała aż do lipy odległej o ładnych parę metrów od wejścia. To był znak, że interes idzie dobrze.

https://polskanabogato.wordpress.com/2013/11/12/grycan-kreci-lody-za-miliony/

Za często budujesz teorie na wypowiedziach wiec może dlatego masz skrzywiony obraz na wiele spraw. 

2 minuty temu, Koelner napisał:

Za często budujesz teorie na wypowiedziach

Sorry, ale ja buduje teorie na tabelkach i wykresach. Teraz to wyjątek bo nie umiem znaleźć tabelek i wykresów na to jak mieli prywaciarze.

2 minuty temu, Koelner napisał:

wiec może dlatego masz skrzywiony obraz na wiele spraw. 

To nie ja tylko ewentualnie Grycan ma skrzywiony obraz i tylko mu sie wydawało ze nie miał konkurencji, kolejki do jego lodów były długie, a Mercedes mu się śnił

Edytowane przez darkonza

2 minuty temu, darkonza napisał:

Sorry, ale ja buduje teorie na tabelkach i wykresach. Teraz to wyjątek bo nie umiem znaleźć tabelek i wykresów na to jak mieli prywaciarze.

Taaaaa wyjęte tabele z dupy o mięsie a pkb czy wzrost produkcji przemysłowej olewasz. Szkoda czasu na Ciebie

3 minuty temu, darkonza napisał:

To nie ja tylko ewentualnie Grycan ma skrzywiony obraz i tylko mu sie wydawało ze nie miał konkurencji, kolejki do jego lodów były długie, a Mercedes mu się śnił

i wtedy mu pewnie częściej stawał - złote czasy

1 minutę temu, Koelner napisał:

Taaaaa wyjęte tabele z dupy o mięsie a pkb czy wzrost produkcji przemysłowej olewasz.

Nigdy tego nie olewałem Wklejajac wzrost produkcji energii elektrycznej czy stali pokazuję jednocześnie wzrost produkcji przemysłowej, jedno wynika z drugiego. Produkcja rosła bardzo szybko i porównywalnie do zachodniej. Natomiast PKB rosło wolniej niż produkcja, kraje komunistyczne to była druga liga swiatowa (zaraz po zachodzie). Przeciez nigdy tego nie negowałem ze komuna biedniejsza niz zachód (komunisci nie mieli swoich kolonii gospodarczych)

Natomiast negowałem ze bez komuny byłoby lepiej, właśnie znalazłem ładne kilka zdań:

https://www.polityka.pl/tygodnikpolityka/historia/1754294,1,gospodarcze-oblicze-prl.read

5 minut temu, Koelner napisał:

Szkoda czasu na Ciebie

Mi szkoda też na Ciebie, bo jak wklejałem dane to sie nie podobały, bo przeciez wszyscy pamietaja ze było inaczej. No to jak oparłem sie wspomnieniach Grycana to mi zarzucasz ze buduje teorie na wypowiedziach zamiast na danych. To juz nie wiem co mam zrobic. Myślę ze masz swoje zdanie i absolutnie nic Cie nie przekona. Powiedzmy 10-20 lat temu miałem takie zdanie jak Ty, bo tak mnie uczono i wychowywano, no ale akurat mnie wykresy i tabelki przekonały ze "nie było tak źle jak ludzi gadajoo"

3 minuty temu, darkonza napisał:

Nigdy tego nie olewałem Wklejajac wzrost produkcji energii elektrycznej czy stali pokazuję jednocześnie wzrost produkcji przemysłowej

https://forsal.pl/artykuly/946469,prof-andrzej-karpinski-deindustrializacja-likwidacja-przemyslu-transformacja.html

https://forsal.pl/artykuly/1399297,tu-byla-fabryka-oto-prawdziwy-obraz-polskiego-przemyslu-z-czasow-prl-recenzja-ksiazki.html

https://repozytorium.amu.edu.pl/bitstream/10593/19427/1/012 MIECZYSŁAW PRZEDPELSKI_ STANISŁAW SMOLIŃSKI.pdf

345729662_Screenshot2022-02-10at19-59-05012MIECZYSAWPRZEDPELSKI_STANISAWSMOLISKIpdf.png.8c73cfde52d1c99dee57dff427ef0ad0.png

1509342214_Screenshot2022-02-10at19-59-14012MIECZYSAWPRZEDPELSKI_STANISAWSMOLISKIpdf.png.c3eca62b90558f00bfd7aef1acf31abe.png

A propos szkoły 

Niedawno miałem okazję porozmawiać z panią dyrektor szkoły specjalnej (dzieci że spektrum) w której organizowaliśmy spotkanie z dziećmi 

Cytuję jej słowa 

U nas szkoła nie jest na poziomie XX wielu a XIX, nie ma warsztatów, projektów. Dzieci nie uczą się jak pracować w grupach, nie rozwijają swojego potencjalu tylko mają zakuwać 

I później takie wykute łby piszą do vaskeza w co drugim poście że jest tępy, że jest nieukiem, że jest pasożytem 

Edytowane przez josephnba

Godzinę temu, josephnba napisał:

A propos szkoły 

Niedawno miałem okazję porozmawiać z panią dyrektor szkoły specjalnej (dzieci że spektrum) w której organizowaliśmy spotkanie z dziećmi 

Cytuję jej słowa 

U nas szkoła nie jest na poziomie XX wielu a XIX, nie ma warsztatów, projektów. Dzieci nie uczą się jak pracować w grupach, nie rozwijają swojego potencjalu tylko mają zakuwać 

I później takie wykute łby piszą do vaskeza w co drugim poście że jest tępy, że jest nieukiem, że jest pasożytem 

Gorzej jest w technikach, gdzie się szkoli bezużyteczne bydło, które jedynie potrafi bić ludzi. 

Godzinę temu, josephnba napisał:

A propos szkoły 

Cytuję jej słowa 

Albo burakiem;)

W dniu 17.09.2021 o 07:14, josephnba napisał:

Braun i kurvin to Sejmowi vaskez i dudus

Jeden odleciał i do sklepu chodzi w gaciach, drugi niby w garniaku, krasomówca, a burak

Idealna przeciwwaga dla skrajnej lewicy 

1 godzinę temu, josephnba napisał:

Teraz, josephnba napisał:

Burak cham czy dupek nie odnosi się do wykształcenia 

Dziwne że muszę to nauczycielowi tłumaczyć 

Pasożyt też nie, w związku z tym Twoja uwaga nie ma sensu 

Pasożyt odnosi się do ludzi, którzy żyją z cudzej pracy. 

Nie ma to nic wspólnego z wykształceniem.

I ja się wcale nie dziwię, że muszę to tłumaczyć sikawkowemu po technikum;)

1 minutę temu, Cardi napisał:

Pogarda dla zawodu strażaka płynąca z tego zdania jest obrzydliwa.

I nie ma znaczenia czy jest napisane żartobliwie czy na serio.

Tym bardziej, że dostać się do straży jest mega trudno ( pewnie trudniej niż zostać nauczycielem ) , znam typa który się nie dostał mimo że jest fizycznym rzeźnikiem ale za to na luzie dostał się do…… policji :)

5 minut temu, Koelner napisał:

Tym bardziej, że dostać się do straży jest mega trudno ( pewnie trudniej niż zostać nauczycielem ) , znam typa który się nie dostał mimo że jest fizycznym rzeźnikiem ale za to na luzie dostał się do…… policji :)

ale dostać się jest trudno do państwowej nie do ochotniczej :P  (i tu faktycznie w policji jest masa zrzutów co się nie dostali do PSP :)

21 minut temu, Koelner napisał:

Nie spotkałem osoby za głupiej na OSP

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat