Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, Cardi napisał:

Bardzo prosty sposób. Dzisiaj zapowiadamy, że od 1 września 202X wchodzi reforma, zarobki dla nauczycieli +2137%. Ludzie mają czas do przemyślenia przyszłości w celu ewentualnego przejścia do sektora edukacji.

30 czerwca 202X roku wszyscy nauczyciele out, w 2 miesiące trzeba przeprowadzić konkursy czy procesy rekrutacyjne wśród byłych nauczycieli i chętnych do bycia nauczycielami.

Najlepsi uczą za wysokie pensje. Reszta szuka pracy.

Czekam na informację, że w dobie cyfryzacji nie dałoby się tego zrobić :) 

Nie ma żadnego uzasadnienia do podwyżki pensji wszystkim nauczycielom. Podwyżka należy się tym dobrym  - niezależnie od wieku.

Obecny system pensji nauczycielskich w przełożeniu na koszykówkę wygląda tak, że powinniśmy płacić tyle samo Gallinariemu i Curry'emu bo mają tyle samo lat w lidze. W tenisie Ivo Karlovic powinien zarabiać więcej niż Danił Medvedev bo wysługę lat ma wiekszą.

To trzeba zreformować po prostu. To lepsi mają zarabiać więcej.

Naprawdę rozpierdziela mnie to, że jedyny sposób myślenia u polityków i tutaj na forum to jest dolanie kasy do złego systemu. O czym byśmy nie mówili to recepta jest jedna. To jest jakaś tragedia, droga prowadząca donikąd.

10 minut temu, Tecu napisał:

Nie obarczam rządów za wysokie ceny prądu. Zastanawiam się po prostu co zrobili by unowocześnić polską energetykę, jaką część tych pieniędzy na to przeznaczyli i wychodzi mi na to, że większość z tego po prostu przejedliśmy. 

Z formalnego punktu widzenia nie jest to możliwe, bo co roku oddajemy do UE wykaz wydaktów na unowocześnienie energetyki, a minimum 50% tych środków musi być na to przeznaczone i KE nie zakwestionowała dotąd żadnego z tych raportów.

11 minut temu, Tecu napisał:

Drugą sprawą jest nagonka na Unię, że 60% ceny prądu to są te opłaty, jednocześnie nie mówiąc, że te opłaty trafiły do budżetu. 

Nie ceny, a kosztów produkcji prądu. 

12 minut temu, Tecu napisał:

A ja nie lubię gdy się ściemnia, niewiele robi a później jak wychodzi problem to zrzuca się na jakąś mityczną Unię w której jesteśmy tylko wtedy jak jest dobrze. 

Głupio by było być w organizacji, w której byłoby nam źle:)

A najśmieszniejsze jest to, że problem jest teraz, bo rząd nie chce już tyle kasy wydawać na dodatki osłonowe i zwiększyć kasę na unowocześnienie energetyki:) 

I rząd ma 100% racji, że to z powodu Unii rachunki za prąd są wyższe. Bez tej unijnej opłaty ceny prądu stoją od 8 lat.

1 minutę temu, Sebastian napisał:

Nie ma żadnego uzasadnienia do podwyżki pensji wszystkim nauczycielom. Podwyżka należy się tym dobrym  - niezależnie od wieku.

Obecny system pensji nauczycielskich w przełożeniu na koszykówkę wygląda tak, że powinniśmy płacić tyle samo Gallinariemu i Curry'emu bo mają tyle samo lat w lidze. W tenisie Ivo Karlovic powinien zarabiać więcej niż Danił Medvedev bo wysługę lat ma wiekszą.

To trzeba zreformować po prostu. To lepsi mają zarabiać więcej.

Naprawdę rozpierdziela mnie to, że jedyny sposób myślenia u polityków i tutaj na forum to jest dolanie kasy do złego systemu. O czym byśmy nie mówili to recepta jest jedna. To jest jakaś tragedia, droga prowadząca donikąd.

Przecież napisałem - odpowiednio wcześnie informacja, że będzie reforma, podanie stawek, żeby ludzie z biznesu mogli się przenieść do edukacji. Zarobki na tyle atrakcyjne, żeby to się opłacało. Potem rozpisanie konkursów na WSZYSTKIE etaty, najlepsi zostają. Słabi nauczyciele muszą szukać miejsca w biznesie, słabi ludzie z biznesu nie przechodzą do sektora edukacji.

Tyle.

2 minuty temu, Sebastian napisał:

Co więcej uważamy też, że Karlović i Zlatan powinni tyle samo zarabiać bo obaj uprawiają sport:)

18 minut temu, fluber napisał:

Są na trzecim miejscu w UE pod względem tego ile procent energii pozyskują z oze

Tylko, że to jest bardzo droga energia to raz, dwa, że mają przez nią wielkie problemy z infrastrukturą sieci.

Po prostu OZE jest dobre gdy jest wykorzystywane w miejscu produkcji, w innych przypadkach jest mocno kłopotliwe bo jest mocno nieprzewidywalne.

Generalnie rząd powinien promować instalowanie fotowoltaiki w zakładach przemysłowych bo te wykorzystają tą energię na bieżąco i nie będą tworzyć problemów w sieci energetycznej. To by przyniosło sporo oszczędności wszystkim Polakom.

Teraz, Cardi napisał:

Potem rozpisanie konkursów na WSZYSTKIE etaty, najlepsi zostają. Słabi nauczyciele muszą szukać miejsca w biznesie, słabi ludzie z biznesu nie przechodzą do sektora edukacji.

Tyle.

I jakbyś potem rozstrzygał te konkursy na stanowisko nauczyciela matematyki między nauczycielem matematyki z 25-letnim stażem i człowiekiek z biznesu, który nigdy tego nie robił?:)

55 minut temu, Cardi napisał:

Bo ludzie dobrzy w swoich dziedzinach nie idą uczyć, za niskie stawki.

dokładnie

36 minut temu, darkonza napisał:

Źle pozycjonujesz, nie kocham tylko jestem pośrodku miedzy komunizmem a kapitalizmem, tzw. "symetrysta". Większosc w poglądach na temat komunizmu jest tam gdzie Henryka Krzywonos i ma podobne o nim jak ona pojęcie :)

pozycjonowanie zostaw osobą trzecim :)

Teraz, fluber napisał:

I jakbyś potem rozstrzygał te konkursy na stanowisko nauczyciela matematyki między nauczycielem matematyki z 25-letnim stażem i człowiekiek z biznesu, który nigdy tego nie robił?:)

Nie wiem, jako że edukacja jest państwowa to pewnie byliby do tego wybrani urzędnicy, czyli wybieraliby po rodzinie. 

Mój szef nie ma problemu z wyborem pracownika do swojej firmy. Także cieszę się, że widzisz problem, że poprawa polskiego systemu edukacji gdy jest on publiczny jest niewykonalna.

1 minutę temu, Cardi napisał:

Mój szef nie ma problemu z wyborem pracownika do swojej firmy. Także cieszę się, że widzisz problem, że poprawa polskiego systemu edukacji gdy jest on publiczny jest niewykonalna.

W 2021 r. opublikowano w MSIG oraz Krajowym Rejestrze Zadłużonych 53 312 ogłoszeń związanych z toczącymi się postępowaniami upadłościowymi

4 minuty temu, Koelner napisał:

dokładnie

Ale do szkoły nie potrzeba ludzi najlepszych w swoich dziedzinach, tylko ludzi którzy potrafią bardzo dobrze uczyć:)

Teraz, fluber napisał:

W 2021 r. opublikowano w MSIG oraz Krajowym Rejestrze Zadłużonych 53 312 ogłoszeń związanych z toczącymi się postępowaniami upadłościowymi

Nie wiem co to jest MSIG, wiem natomiast, że jeżeli upadają słabe restauracje to nikt z tego powodu nie ubolewa poza ich właścicielami.

Z jakiegoś powodu gdyby słabi nauczyciele tracili pracę i słabe szkoły upadały to byłaby tragedia.

4 minuty temu, Cardi napisał:

Przecież napisałem - odpowiednio wcześnie informacja, że będzie reforma, podanie stawek, żeby ludzie z biznesu mogli się przenieść do edukacji. Zarobki na tyle atrakcyjne, żeby to się opłacało. Potem rozpisanie konkursów na WSZYSTKIE etaty, najlepsi zostają. Słabi nauczyciele muszą szukać miejsca w biznesie, słabi ludzie z biznesu nie przechodzą do sektora edukacji.

Tyle.

To się nie stanie. Bo biznes podniesie ceny i pensje.

Ale przecież nie jest tak, że obecni nauczyciele są źli - po prostu system ich nie nagradza za pracę, nie zmusza ich aby się starali. Jestem pewien, że sama zmiana systemu wynagradzania spowoduje, że 80% tych ludzi zacznie zachowywać się inaczej niż obecnie. A te 20% które się nie przystosuje się rozproszy po urzędach - tam nikt nie zauważy czy pracują czy nie.

10 minut temu, Koelner napisał:

pozycjonowanie zostaw osobą trzecim :)

Na podstawie osób trzecich porównuję. Na świecie mieliśmy komunistów (i cały czas mamy) mamy też skrajny biegun antykomunistów. Jasne ze ludzie w Polsce są na tym skrajnym antykomunistycznym biegunie, albo blisko niego.

Edytowane przez darkonza

7 minut temu, fluber napisał:

Ale do szkoły nie potrzeba ludzi najlepszych w swoich dziedzinach, tylko ludzi którzy potrafią bardzo dobrze uczyć:)

tak ale dla ludzi/dzieci większymi autorytetami są ludzie „sukcesu” a nie goście którzy zamiast kosić hajs po studiach idą do szkoły recytować książki i zlecać prace domowe :)

1 minutę temu, Sebastian napisał:

To się nie stanie. Bo biznes podniesie ceny i pensje.

To skąd uczelnie niepubliczne mają wykładowców na studiach dziennych. O zaocznych nie mówię, bo można wtedy normalnie pracować w biznesie w tygodniu roboczym i weekendy spędzać na uczelni obczajając studentki/studentów.

2 minuty temu, Sebastian napisał:

Ale przecież nie jest tak, że obecni nauczyciele są źli

Oczywiście że są. 3 szkoły, 6+3+3 lat nauki, spotkałem czterech nauczycieli, których dobrze wspominam.

3 minuty temu, Sebastian napisał:

po prostu system ich nie nagradza za pracę, nie zmusza ich aby się starali.

W jaki sposób mają być nagradzani? W 3. klasie LO miałem 52% frekwencji, przez to moja anglistka nie pozwoliła mi zaliczyć zaległych kartkówek i sprawdzianów, rezultatem zagrożenie i w końcu 2 na świadectwie, z matury podstawowej 100% i 100%, rozszerzenie nie pamiętam, okolice 85-89%. Powinna dostać za mnie premię czy upomnienie?

Jak ocenić że nauczyciel dobrze nauczył ucznia, jeżeli ten spierdolił egzamin, albo bardzo dobrze znał temat nauczania tylko się obsrywał ze stresu na sprawdzianach?

2 minuty temu, darkonza napisał:

Na podstawie osób trzecich porównuję. Na świecie mieliśmy komunistów (i cały czas mamy) mamy też skrajny biegun antykomunistów. Jasne ze ludzie w Polsce są na tym skrajnym antykomunistycznym biegunie, albo blisko niego.

Nie tylko w Polsce, każde społeczeństwo które miało nieszczęście przeżyć komunizm to skrajnie go nienawidzi 

3 minuty temu, Cardi napisał:

W jaki sposób mają być nagradzani? W 3. klasie LO miałem 52% frekwencji, przez to moja anglistka nie pozwoliła mi zaliczyć zaległych kartkówek i sprawdzianów, rezultatem zagrożenie i w końcu 2 na świadectwie, z matury podstawowej 100% i 100%, rozszerzenie nie pamiętam, okolice 85-89%. Powinna dostać za mnie premię czy upomnienie?

To zależy, czy celem nauczania jest nabycie jakiejś umiejętności, czy cyferka na skrawku papieru, który za 30 lat może pokażesz dzieciom, jak Cię złapie sentyment:)

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat