Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, fluber napisał:

Przedsiębiorcy jedynie transferuja VAT od konsumenta do urzędu skarbowego. Dla przedsiębiorcy nie ma różnicy bo VAT to nigdy nie był podatek który płacił. 

Oczywiście, że tak. Stąd śmieszna jest narracja rządowa, że dzięki temu towary będą tanieć bo transport stanieje :)

Tymczasem Orlen w tym samym dniu podniósł ceny netto, tak więc efekt jest zupełnie odwrotny ?

2 minuty temu, Sebastian napisał:

Oczywiście, że tak. Stąd śmieszna jest narracja rządowa, że dzięki temu towary będą tanieć bo transport stanieje :)

Tymczasem Orlen w tym samym dniu podniósł ceny netto, tak więc efekt jest zupełnie odwrotny ?

Co to za orzeł z rządu tak mówił??? 

4 godziny temu, Cardi napisał:

Przecież cena gazu dla ruskich to narzędzie do robienia (głównie) polityki, a nie biznesu. Myślałem, że to oczywiste.

Cena gazu nie wzrosła przez ruskich. Polsce dostarczali gaz przez 30 lat i nigdy skoków ceny nie było.

Czy USA robi politykę ceną Iphonów majac rózne ceny dla siebie, dla Azji i dla Europy?

12 godzin temu, darkonza napisał:

Ruskie chcą otworzyć NSII ale "Rosja najwyraźniej nie jest zainteresowana zwiększeniem dostaw gazu do Europy "?

dziś ludziom można powiedzieć ze białe jest czarne i będa kiwac głowami

No.

Podasz przepustowość istniejących rurociągów (max, nie obecną)?

To potem, podaj jeszcze koszty tranzytu/dla każdego.

EU już się zorientowała, że Niemcy są hubem gazowym i mają zamkniętą gębę w sprawie Rosji. 

Po co piękny Gerhard, zasiada/zasiądzie w radzie dyrektorów?

13 minut temu, starYfaN napisał:

Podasz przepustowość istniejących rurociągów (max, nie obecną)?

To potem, podaj jeszcze koszty tranzytu/dla każdego.

Ty podaj  wyciągnij wnioski, bo ja nie wiem jakie chcesz wyciągnąć

13 minut temu, starYfaN napisał:

Po co piękny Gerhard, zasiada/zasiądzie w radzie dyrektorów?

To akurat wiem, po to samo co Obajtek w Orlenie.

PIS chce miec swojego człowieka w Orlenie, a Niemcy widac chca miec swojego człowieka u ruskich jeśli biorą od nich duzo gazu i planowali wiecej

Edytowane przez darkonza

2 minuty temu, darkonza napisał:

To akurat wiem, po to samo co Obajtek w Orlenie.

PIS chce miec swojego człowieka w Orlenie, a Niemcy widac chca miec swojego człowieka u ruskich jeśli biorą od nich duzo gazu i planowali wiecej

A co ma Schroeder do powiedzenia w tych rosyjskich spółkach? :)

10 minut temu, darkonza napisał:

Ty podaj  wyciągnij wnioski, bo ja nie wiem jakie chcesz wyciągnąć

Wnioski są takie, że teza jest błędna, bo na dzisiaj Rosja ma dużo większe możliwości przesyłu a tego nie robi .

7 minut temu, fluber napisał:

A co ma Schroeder do powiedzenia w tych rosyjskich spółkach? :)

Nic. Ma za to dużo do powiedzenia o Ukrainie, Rosji, Białorusi.

Ma też sporo do powiedzenia, przy okazji dawania w łapę.

1 minutę temu, darkonza napisał:

A skąd ja i Ty mozemy wiedzieć? Na pewno daje niemcom wieksza kontrolę nad tym co sie dzieje.

Nie daje żadnej kontroli. Wszyscy się odcinają od "polityki" którą uprawia.

Pieniądze dostaje za kompromitowanie Niemiec, lobbing i dojścia.

Wyobraź sobie, że Aleksander pracuje dla Putina i popiera go w konfliktach na Ukrainie i pozostałych.

Po co są tacy ludzie potrzebni? Przypomnij sobie premiera w gumiakach, który podpisał najdroższy gaz w EU.

17 minut temu, darkonza napisał:

Niemcy nie chcą mieć swojego człowieka (hub gazowy, możliwy był tylko w Niemczech). To Putin chce mieć swojego człowieka w Niemczech. 

Tak czy inaczej, skutecznie zamknął im gęby.

16 minut temu, fluber napisał:

Obajtek jest prezesem orlenu a schroeder jest dobrze opłacanym lobbysta Gazpromu:) bo w gazpromie to on nie ma żadnej zdolności decyzyjnej:) 

Pomyslmy, gdyby Obajtek trafił do Gazpromu, to byłby lobbystą Gazpromu w Gazpromie, czy moze lobbystą PIS w Gazpromie?

Jak oni daja rade ludziom wmówić ze lobbysta Gazpromu lobbuje w Gazpromie? Lobbyści są wysyłani ze "spółki/kraju matki" tam gdzie maja lobbować, czyli Jeśli Schroeder miałby być lobbystą Gazpromu to byłby wsyłąny do Niemiec, do Polski, do USA, bo lobbysta Gazpromu siedzacy w Gazpromie to absolutnie bez sensu.

Natomiast jak uznamy go za lobbystę Niemiec w Gazpromie o wtedy to ma sens.

7 minut temu, starYfaN napisał:

Wnioski są takie, że teza jest błędna, bo na dzisiaj Rosja ma dużo większe możliwości przesyłu a tego nie robi .

Rusek wysyła tyle ile zamówimy. Czy w Polsce ktoś narzeka ze zamówiliśmy a rusek nie wysłał? To czy gdziekolwiek ktoś narzeka? Nie.

Rusek mówi ze zrealizował kontrakty, tam gdzie była zakontraktowana możliwość domówienia np. 10% w stałej cenie to domówiono i rusek zrealizował. Natomiast spotowe kontrakty są w cenach rynkowych i po prostu nikt od ruskiego nie chce w tych cenach zamawiać. Wolą czekać na spadek cen

7 minut temu, starYfaN napisał:

Niemcy nie chcą mieć swojego człowieka (hub gazowy, możliwy był tylko w Niemczech). To Putin chce mieć swojego człowieka w Niemczech

Ludzie Putina urodzili się w Rosji i przeszki szkolenie KGB, Schroder nie jest człowiek putina tylko niemców w Gazpromie.

Jakk Obajtek dostanie posade w Gazpromie to nie bedzie lobbystą Gazpromu w Gazpromie tylko lobbystą/człowiekiem PIS w Gazpromie

Edytowane przez darkonza

2 minuty temu, darkonza napisał:

Pomyslmy, gdyby Obajtek trafił do Gazpromu, to byłby lobbystą Gazpromu w Gazpromie, czy moze lobbystą PIS w Gazpromie?

Jak oni daja rade ludziom wmówić ze lobbysta Gazpromu lobbuje w Gazpromie? Lobbyści są wysyłani ze "spółki/kraju matki" tam gdzie maja lobbować, czyli Jeśli Schroeder miałby być lobbystą Gazpromu to byłby wsyłąny do Niemiec, do Polski, do USA, bo lobbysta Gazpromu siedzacy w Gazpromie to absolutnie bez sensu.

Natomiast jak uznamy go za lobbystę Niemiec w Gazpromie o wtedy to ma sens.

Pisząc "lobbysta Gazpromu" miałem na myśli wyłącznie podmiot wyplacajacy wynagrodzenie, schroeder lobbuje dla Rosji. Wystarczy poczytać co mówi, kogo popiera i w kogo uderza

Mam wielką nadzieję, że w końcu naprawdę skończy się to wywijanie szablą na Ukrainie” – powiedział w wywiadzie, który ukazał się w podkaście „Die Agenda”. „Bo to, co do mnie dochodzi, w tym oskarżenia pod adresem Niemiec z powodu rozsądnej odmowy dostaw broni, to jest szczyt wszystkiego” – stwierdził.

Jednocześnie były szef SPD zarzucił minister spraw zagranicznych Niemiec Annalenie Baerbock „małą prowokację” Rosji, bo przed swoją inauguracyjną wizytą w Moskwie odwiedziła Ukrainę.

5 minut temu, fluber napisał:

Pisząc "lobbysta Gazpromu" miałem na myśli wyłącznie podmiot wyplacajacy wynagrodzenie, schroeder lobbuje dla Rosji. Wystarczy poczytać co mówi, kogo popiera i w kogo uderza

Ruskie twierdza ze Ukraińcy szykują sie do przejecie Donbasu. U nas twierdza ze ruskie sie szykują sie do napaści na Ukrainie. Kazdy ma swoja prawdę, ale myślę ze Schroder wie lepiej od nas co sie dzieje naprawdę.

No i co powiesz w takim razie na słowa dowódcy marynarki wojennej Niemiec?

https://www.dw.com/pl/krym-przepadł-skandal-i-dymisja-po-słowach-niemieckiego-wiceadmirała/a-60528823

Poza tym schroder skoro lobbuje za Rosja jak mówisz dużio bardziej skuteczny by był siedzac na stanowiskach w Brukseli czy Berlinie a nie gazpromie

Edytowane przez darkonza

Teraz, darkonza napisał:

Ruskie twierdza ze Ukraińcy szykują sie do przejecie Donbasu. U nas twierdza ze ruskie sie szykują sie do napaści na Ukrainie. Kazdy ma swoja prawdę, ale myślę ze Schroder wie lepiej od nas co sie dzieje naprawdę.

Schroeder bierze grube pieniądze od Rosji i od tego czasu otwarcie krytykuje niemiecki rząd i wspiera rosyjskie działania. 

Prościej już nie umiem 

3 minuty temu, fluber napisał:

Schroeder bierze grube pieniądze od Rosji i od tego czasu otwarcie krytykuje niemiecki rząd i wspiera rosyjskie działania. 

Prościej już nie umiem 

Bierze pieniadze za dyrektorowanie w Gazpromie, a to czy gada co mysli czy to co mu ruskie każą to nie wiem.

Wiem ze generął marynarki niemieckiej bez brania pieniedzy pojechał mocniej niż Schroder i go wywalono za to.

No i co z tym atakiem wogole? Miał byc do końca stycznia. Luty idzie. Wyjdzie ze niemieckie admirał mówiacy ze ta ruska inwazja to nonsens zaraz bedzie miał rację, no ale już zdążono go spalic na stosie

Edytowane przez darkonza

4 minuty temu, darkonza napisał:

Poza tym schroder skoro lobbuje za Rosja jak mówisz dużio bardziej skuteczny by był siedzac na stanowiskach w Brukseli czy Berlinie a nie gazpromie

Przecież on regularnie w tej Brukseli lobbuje za Rosja:

https://www.money.pl/gospodarka/unia-europejska/wiadomosci/artykul/nord-stream-2-gerhard-schroeder-lobbing,106,0,2269290.html

1 minutę temu, fluber napisał:

No tu jest mowa o NSII, to jakby jego praca zeby doprowadzic niemiecko-ruski interes do końca. Tutaj robi robote i dla ruska i dla Niemca, ale co się dziwić skoro to zgodne z jego stanowiskiem. On lobbuje za Niemcami i Rosją, pewnie rusek załatwiajacy taki interes w Brukseli spisałby sie gorzej niż Niemiec, wiec normalna sprawa. Bizesy, kasa z wykorzystaniem znajomosci i układów polityka.

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat