Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

48 minut temu, darkonza napisał:

Zgoda była ponad partyjna na ceny gazu, a za to jak dostaniemy pod tyłku za ceny prądu to winna jest UE

https://next.gazeta.pl/next/7,151003,28008252,w-unii-prad-ma-byc-drogi-trzeba-z-energii-zrobic-upierdliwy.html#s=BoxMMtTi

O, już wiemy kiedy sie zacznie Polexit:)

Cytat

Bruksela dąży do tego, żeby gospodarstwa domowe też obejmowała cena rynkowa?

Tak. Odchodzimy w energetyce od cen regulowanych.

Wiadomo kiedy?

W styczniu 2024 roku.

I jeśli wtedy ceny na giełdach skoczą o tysiąc procent, to mój domowy rachunek też skoczy o tysiąc procent?

Chyba że podpiszesz umowę długookresową. Ale główna idea jest taka, żebyśmy jako odbiorcy odczuwali ceny energii i musieli coś z tym zrobić.

Cytat

Premier Mateusz Morawiecki z największym zaufaniem respondentów od października. Szef rządu, któremu ufa 37,6 proc. badanych wrócił na pierwsze miejsce rankingu. Największe spadki zaufania odnotowali liderzy PO i Polski 2050 Donald Tusk i Szymon Hołownia - wynika z sondażu IBRiS dla Onetu.

@quevas coś nie idzie:)

Kolejny ciekawy papierek ekonomiczny wyszedł, @Sebastianpowinien Cię zainteresować.

Wprowadzenie płacy minimalnej w Niemczech zwiększyło wydajność,  znacznie zwiększyło place i nie miało negatywnego efektu na zatrudnienie. Nastąpił znaczący przepływ pracowników z firm o niskiej do firm o wysokiej wydajności.

Czyli w sumie to dokładnie potwierdza jaka jest i powinna być rola płacy minimalnej. A gadki o 1800 max dla imadła to nic innego jak średniowieczna ekonomia ;).

Link dla zainteresowanych:

https://academic.oup.com/qje/article/137/1/267/6355463

9 minut temu, polskignom napisał:

Kolejny ciekawy papierek ekonomiczny wyszedł, @Sebastianpowinien Cię zainteresować.

Wprowadzenie płacy minimalnej w Niemczech zwiększyło wydajność,  znacznie zwiększyło place i nie miało negatywnego efektu na zatrudnienie. Nastąpił znaczący przepływ pracowników z firm o niskiej do firm o wysokiej wydajności.

Czyli w sumie to dokładnie potwierdza jaka jest i powinna być rola płacy minimalnej. A gadki o 1800 max dla imadła to nic innego jak średniowieczna ekonomia ;).

Link dla zainteresowanych:

https://academic.oup.com/qje/article/137/1/267/6355463

Gdzie jest sufit płacy minimalnej?

ale to jest tak jak z inflacją ,że jak było ok to te 3-5% super a jak wyjebało to mamy teraz 8%?

tak tylko podpytuje Was bo piszecie jak o pewniku a ilu profesorów ,ekspertów i osób co dopiero przeczytało parę artykułów oraz nauczyło się dopiero co używać kalkulatora czy excela jest co nie miara :)

jak pisałem ,że lepiej mieć 1-2% inflacji bo w razie turbulencji damy radę to pisaliście o założeniu inflacyjnym i jesteśmy w dupie :P

3 minuty temu, Koelner napisał:

ale to jest tak jak z inflacją ,że jak było ok to te 3-5% super a jak wyjebało to mamy teraz 8%?

tak tylko podpytuje Was bo piszecie jak o pewniku a ilu profesorów ,ekspertów i osób co dopiero przeczytało parę artykułów oraz nauczyło się dopiero co używać kalkulatora czy excela jest co nie miara :)

jak pisałem ,że lepiej mieć 1-2% inflacji bo w razie turbulencji damy radę to pisaliście o założeniu inflacyjnym i jesteśmy w dupie :P

Ja nie pisałem o założeniu bardziej pisałem o tym, ze inflacja jest w większości importowana.
Ale all in all w płacy minimalnej chodzi o to, ze ona powinna zapewnić podstawowe potrzeby z perspektywy pracownika i zachować równowagę między chronieniem interesów pracowników i pracodawców. 

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat