Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Sebastian napisał:

Moja babcia miała brata ciotecznego w Częstochowie i ten brat cioteczny służył w Straży Pożarnej. Facet miał straszliwe szczęście do pożarów. Często się zdarzały gdy miał dyżur. Rychło okazało się,  że szczęście nie było przypadkiem bo facet sam podpalał. Taki z niego strażak - podpalacz.

Jebać Straż Pożarną. 

Cóż co racja co racja 

Kłopot w tym że nieuczciwego strażaka znaleźć jest równie trudno jak uczciwego Pana Szefa 

Godzinę temu, Kepler napisał:

Ty żyjesz na jakiejś emigracji i nie masz dostępu do mediów, czy zainteresowałeś się polityką od zeszłego miesiąca?

Platformie wiele można zarzucić ale na pewno nie to, że nie krytykuje PiS. Mało tego, oni od 2015 nie robią nic innego i tylko tym się zajmują. W końcu wiedząc, że tylko tym się będą zajmować nawet adekwatnie do tego wymyślili swoją nazwę "totalnej opozycji".

Problemem nie jest brak krytyki rządu przez ko

Problemem jest bezmyślna krytyka, ostre skręcanie w lewo z poglądami l, aż do granicy absurdu.

No i jeszcze brak alternatywnego pomysłu na Polskę 

PO w sumie tylko krytykuje 

https://businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/polski-lad-rozwscieczyl-nauczycieli-pokazuja-przelewy/dpz9tyx

W temacie wynagrodzeń nauczycieli, bo przy okazji Polskiego Ładu wrzucają składki:

Wynagrodzenie jednego z nauczycieli

Pensja zasadnicza 4046 złotych i gdyby nie wykupione dodatkowe PZU, które schodzi od razu z wypłaty to na rękę byłoby tyle samo co brutto. A tu nie ma zadnych trzynastek i innych dodatkowych pierdół i zero nadgodzin. A wy tu się ze mnie śmiejecie jak mówię, że nauczyciele na rękę zarabiają więcej niż mają brutto po uśrednieniu całorocznym

4 minuty temu, Koelner napisał:

a dlaczego dopiero szóste? za Donaldem byliśmy zielona wyspa :P

Zieloną wyspą lewego PKB chyba:) Jak był poprzedni kryzys to po kryzysie mieliśmy ponad 13% bezrobocia. Z dwojga złego wolę już taką inflację i pewne zatrudnienie niż niższą inflację i 13% bezrobocia.

2 minuty temu, fluber napisał:

Zieloną wyspą lewego PKB chyba:) Jak był poprzedni kryzys to po kryzysie mieliśmy ponad 13% bezrobocia. Z dwojga złego wolę już taką inflację i pewne zatrudnienie niż niższą inflację i 13% bezrobocia.

W Czechach i na Węgrzech tez jest niskie bezrobocie :) no i maja trochę niższa inflacje :P

13 minut temu, Koelner napisał:

a dlaczego dopiero szóste? za Donaldem byliśmy zielona wyspa :P

W czym? Bo na pewno nie we wzroście pensji, jak się przeliczy ile tych dolarów wychodziło miesięcznie :)

Jak ktoś jak Vasquez i jego fani nie opuszcza kraju, to może i faktycznie mu obca jest obca waluta i starczą ziemniaki z rodzimego rynku do życia :)

46 minut temu, RappaR napisał:

W czym? Bo na pewno nie we wzroście pensji, jak się przeliczy ile tych dolarów wychodziło miesięcznie :)

powtarzasz ten argument , a jak to wyglądało w regionie?

23 minuty temu, fluber napisał:

Wszyscy psioczą, a jak przychodzi co do czego to Kaczyński z Orbanem ogarniają lepiej niż reszta:)

Czesi - żydzi Europy :)

2 minuty temu, Koelner napisał:

Czesi - żydzi Europy :)

Ano:)

1 godzinę temu, fluber napisał:

Wynagrodzenie jednego z nauczycieli

Btw. ta pani miała odliczaną ulgę w starym roku, a nie ma odliczanej ulgi w nowym roku, więc, z tego co się orientowałem to żeby tej ulgi nie było, to trzeba złożyć wniosek o jej wycofanie, więc nie zdziwię się jak skończy się na tym, że to księgowi w szkołach po prostu spierdolili robotę. Ale nie jestem po ekonomii, więc mogę się mylić. @P_M czy się orientujesz w tej kwestii?

https://www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/nauczyciele-a-polski-lad-wiceminister-znalazl-winnych-zamieszania-z-pensjami/lgrbcqx,79cfc278

Trzeba następnym razem przyjmować ustawy podatkowe 20 grudnia - będzie na pewno lepiej.

Godzinę temu, fluber napisał:

Wszyscy psioczą, a jak przychodzi co do czego to Kaczyński z Orbanem ogarniają lepiej niż reszta:)

Patrzyłem na strukturę wpływów do budżetu i nigdzie nie znalazłem przelewów od Kaczyńskiego..

49 minut temu, fluber napisał:

A jak poprzedni kryzys konczylismy z 13 procentami bezrobocia to dlatego ze wam się nie chciało zatrudniać? :)

Ja chciałem - realnie od 15 lat stale zwiększam zatrudnienie, nie jakoś ogromnie ale stale. Natomiast całe mnóstwo ludzi robiło na czarno. No i koniunktura była słabsza. Tak więc po prostu nie opłacało się zatrudniać.  Obniżenie stóp procentowych na świecie bardzo rozbujało wszystko, ludzie rzucili się na mieszkania bo lokaty stały się mniej opłacalne to raz, dwa, że łatwiej było im uzyskać kredyt.  Tylko w pewnym momencie zwariowano i z tych 1,5% zjechano do zera co u nas spowodowało odpływ oszczędności z banków i wpompowanie tego znów w mieszkaniówkę. Co przyznam oceniam średnio. Z jednej strony uważam, że ludzie mogą inwestować w co chcą ale z drugiej strony - na rynku nieruchomości zaczęły dziać się cyrki i nie chodzi mi tylko o to, że ceny mieszkań powinny być jak nic tak z 5 do 10% niższe, bardziej o to jak niektórzy budują.

1 godzinę temu, fluber napisał:

Ano:)

Btw. ta pani miała odliczaną ulgę w starym roku, a nie ma odliczanej ulgi w nowym roku, więc, z tego co się orientowałem to żeby tej ulgi nie było, to trzeba złożyć wniosek o jej wycofanie, więc nie zdziwię się jak skończy się na tym, że to księgowi w szkołach po prostu spierdolili robotę. Ale nie jestem po ekonomii, więc mogę się mylić. @P_M czy się orientujesz w tej kwestii?

Widziałem tylko komunikat że strony ministerstwa Finansów, gdzie poszło info, że to właśnie błędy poszły ze strony księgowych i nauczyciele nie powinni stracić, ale podatki to nie moja silna strona, musiałbyś bardziej uderzyć do kogoś po finansach, rachunkowości. Ja akurat siedzę w handlu zagranicznym. 

3 minuty temu, julekstep napisał:

wina jest zawsze politykow a zasluga jest zawsze przedsiebiorczych przedsiebiorcow

czego tu nie rozumiesz?

Akurat mi się wyświetliło bo pisałem, więc Ci odpowiem. Nie - przedsiębiorcy też za wiele rzeczy ponoszą odpowiedzialność - sam wiele razy podawałem za przykład unikanie opodatkowania czy tak zwane głupie oszczędności.

Ale generalnie w naszym położeniu geograficznym wystarczy aby politycy stabilnie stanowili prawo i starali się nie mieszać co chwila a będziemy sobie radzić bardzo ok. 

Natomiast rządy w dużej mierze kreują otoczenie biznesu, chcąc nie chcąc to one wyznaczają ścieżki którymi możemy iść bo nadają prawa i ograniczenia. Jeśli rząd co roku będzie wprowadzał coś nowego i zmieniał zasady to zawsze będę to krytykował. Plan i harmonogram - na lata. A tak to mamy to co mamy, 5 stycznia a już mały chaos.

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat