Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

23 godziny temu, Deltuś napisał:

Dla terenów polskich proponuję ci jeszcze :

- porównać liczbę młodzieży przetrzymywanych w obozach pracy za Sanacji, Hitlera i Stalina po wojnie

- ludzi aresztowanych za szeptankę

- liczbę gwałtów dokonanych na Polkach

Z chęcią poczytam, ale ja jestem od wklejania tego czego nie wkleją inni:)

https://www.newsweek.pl/wiedza/historia/czy-alianci-gwalcili-niemieckie-kobiety/8tb01sj

za co gwałcili ruskie to wiem, za pomordowane rodziny, ale za co niemki gwałcili amerykanie? Zresztą francuzki też

https://www.tygodnikprzeglad.pl/brudna-strona-wyzwolenia/

Fajny przykład podałeś - "drożało masło, ale taniały lokomotywy" :)

Sam to  sugerujesz, ja pokazuję jak szybko i skutecznie zlikwidowano przestępczośc na najbardziej zdeprawowanym wojną terytorium w Europie, a Ty "no ale..."

A jakieś dowody na to, że ten Targanski - autor artykułu - jest "stalinofobem". Tak sobie wymyśliłeś, żeby do durnej tezy pasowało? 

Jak ktoś w tytule od razu zaczyna od ad personam to kim jest

23 godziny temu, Koelner napisał:

za rządów nsdp pewnie też były takie tabele

Moze, w kazdym razie dziś w USA jest jakieś 5,5 morderstwa na 100tys mieszkańców, czyli więcej niż w dzikim PRL za komunistów gdzie broń walała sie po lasach a rózne bandy próbowały grabic lub strzelac sie z komunistami.

23 godziny temu, fluber napisał:

0.8 przestępstwa na tysiąc mieszkańców w 1950 roku i 3 miliony ludzi w gułagu? :) ciekawe:) 

Nie wiem o jakich 3mln w gułagu mowa, ale możliwe ze aż tylu przestępców wychował koszmar wojny

Edytowane przez darkonza

2 godziny temu, starYfaN napisał:

Jest dość wiele wariantów i perspektyw oceny tej decyzji. Z punktu widzenia męża stanu, zafundował Polsce najbardziej wyniszczający scenariusz z możliwych. Do Szwajcarów nikt dzisiaj nie ma pretensji, a jako kraj na 2 wojnie zyskali najwięcej. Było już trochę makulatury na ten temat, ale ogólnie clue oceny jest jedno, w zależności od intencji i poglądów oceniającego, każdą tezę da się obronić, jedynie wartości jako zmienne będą inne.

Ogólnie Francuzi i Brytole i tak nas wydymali (akurat nie pod kątem przystąpienia do wojny, tu po wnikliwej analizie było w miarę ok), ale po.

Właśnie nie ma. Polska nie mogła być Szwajcarią, podobnie jak nie mogła zachować się jak USA.

Wyjście Becka było jedynym możliwym

59 minut temu, quevas napisał:

w każdym innym kraju w ogóle nie byłoby trzeba się fatygować, do obalenia takiej władzy wystarczyłoby kilka faktów z jednego tygodnia jej rycia nosem w błocie

na szczęście w PL mamy jeszcze jakieś standardy i przyzwoitość

cieszę się że to dostrzegasz ❤️ 

Godzinę temu, quevas napisał:

"W komunikacie opublikowanym przez władze Monachium czytamy, że miasto chce przyjąć migrantów, którzy od kilku tygodniu przebywają na polsko-białoruskiej granicy. "Nie możemy dłużej oglądać, jak ci ludzie pozostają na granicach UE bez perspektyw i w niepewności, a nawet umierają z głodu i chorób" - podkreśliła burmistrz Verena Di

troszkę przypał kopiować bezmyślnie takie rzeczy, kiedy burmistrzem Monachium jest kompletnie inna osoba xD

gros opiniotwórczych mediów podaje taką informację, więc musi Szanowny obdzwonić redakcje ze sprostowaniem albo bawić się publicznym kosztem, czerpiąc zjadliwą satysfakcję z posiadania wiedzy tajemnej

jeśli dla Ciebie coś co jest googlowalne w 2 min ma status wiedzy tajemnej to w sumie nie dziwota że masz takie osiągi w przekonywaniu innych do swoich racji xD

no ale to też pokazuje z jakiej jakości 'opiniotwórczych-mediów' robisz copy-paste'y na tym forum :) 

gdy władza polityczna stawia się ponad konstytucją i prawem demokracja nie działa tak jak ja bym tego chciał, powinno wkroczyć wojsko, aresztować wierchuszkę, przywrócić porządek konstytucyjny i zarządzić nowe wybory

wtedy moglibyśmy mówić o przyzwoitości

poprawiłem

Edytowane przez julekstep

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat