Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

15 minut temu, fluber napisał(a):

Nie znalazłem nigdzie bez paywalla, ale ploty chodzą już po środowisku i wypłynęło 

https://wyborcza.pl/7,75398,33056286,ncn-prosi-naukowcow-by-przelozyli-projekty-na-przyszly-rok.html

Podsumowując, NCN jest aktualnie bankrutem i nie ma pieniędzy na granty, które już przyznano 

0f842b3cb65370029054aec1362b238d.jpg

1 minutę temu, agresywnychomik napisał(a):

Tak jest co roku od paru lat tylko wcześniej to nie było nagłaśniane, Październik i zabiegi hamują - wszędzie.

Zabiegi hamują. Ale to jedno, NFZ nie wypłaca pieniędzy szpitalom. Ja jestem dwie faktury w plecy, a na razie dyrektorka negocjuje z starostą pożyczkę na czas aż dojdą jakieś wpłaty z NFZ. Nigdy do tej pory coś takiego się nie zdarzyło. 

5 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Tak jest co roku od paru lat tylko wcześniej to nie było nagłaśniane, Październik i zabiegi hamują - wszędzie.

Jedyne co nie było nagłaśniane, to wprowadzone przez platformę przepisy, które doprowadziły do tej bezprecedensowej sytuacji 

https://mbrk.pl/baza-wiedzy/aktualnosci/czesc-nadwykonan-rozliczana-rocznie-nowe-zasady-nfz-od-1-lipca-2026-r/

https://www.prawo.pl/zdrowie/nowe-stawki-za-nadwykonania-od-drugiego-kwartalu-2026-r,1541960.html

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Te linki to o diagnostyce? Ja mówię o zabiegówce.

Edytowane przez agresywnychomik
Plus wiadomo że dyrekcja ma bonus od "oszczędności" ;) - to oszczedzaja

1 minutę temu, agresywnychomik napisał(a):

Te linki to o diagnostyce? Ja mówię o zabiegówce.

Wystarczy otworzyć i przeczytać pierwsze dwa akapity

Zmiana została wprowadzona w ramach pakietu zarządzeń Prezesa NFZ obejmujących trzy obszary: rehabilitację leczniczą, ambulatoryjną opiekę specjalistyczną oraz leczenie szpitalne. Chodzi odpowiednio o zarządzenia Prezesa NFZ nr 68/2026/DSOZ z 22 lipca 2026 r., nr 70/2026/DSOZ z 22 lipca 2026 r. oraz nr 74/2026/DSOZ z 23 lipca 2026 r. Wszystkie te akty dotyczą zasad rozliczania świadczeń udzielanych od 1 lipca 2026 r.

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Wystarczy otworzyć i przeczytać pierwsze dwa akapity

Zmiana została wprowadzona w ramach pakietu zarządzeń Prezesa NFZ obejmujących trzy obszary: rehabilitację leczniczą, ambulatoryjną opiekę specjalistyczną oraz leczenie szpitalne. Chodzi odpowiednio o zarządzenia Prezesa NFZ nr 68/2026/DSOZ z 22 lipca 2026 r., nr 70/2026/DSOZ z 22 lipca 2026 r. oraz nr 74/2026/DSOZ z 23 lipca 2026 r. Wszystkie te akty dotyczą zasad rozliczania świadczeń udzielanych od 1 lipca 2026 r.

Przeczytałem pierwszy akapit z drugiego linku.

10 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Przeczytałem pierwszy akapit z drugiego linku.

Odpowiadając na pytanie - te linki to nie tylko o diagnostyce. A aktualna sytuacja jest skutkiem tego co w linkach. Tak źle nie było wcześniej, ale nie wiem czego oczekiwać w sytuacji gdy jesteśmy bankrutami