Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, memento1984 napisał(a):

Wystarczy nie miec dzieci i duzo latwiej mozna poczuc sie zdecydowanie bogatszymi niz pokolenie naszych rodzicow.

Wiesz tutaj by trzeba bylo spojrzeć szerzej. Nie było tyle socjalu jak jest teraz , ale z drugiej strony był ustrój socjalistyczny. Teraz mamy wyzysk przez kapitalistów i duży socjal. 

w PRL stopa bezrobocia wynosiła 0% oficjalnie a nieoficjalnie 5% co jest mało. 

I w sumie w PRL ludzie mieli hajs , ale niemieli na co go wydawać zbytnio bo ustrój socjalistyczny. 

Godzinę temu, LAF napisał(a):

Wiesz tutaj by trzeba bylo spojrzeć szerzej. Nie było tyle socjalu jak jest teraz , ale z drugiej strony był ustrój socjalistyczny. Teraz mamy wyzysk przez kapitalistów i duży socjal. 

I w sumie w PRL ludzie mieli hajs , ale niemieli na co go wydawać zbytnio bo ustrój socjalistyczny. 

Tu nie chodzi o liczby ale o poczucie stabilności i bezpieczeństwa. W PRL ludzie byli prowadzeni za rączkę, było stabilnie i wiedzieli czego się spodziewać. Niewiele mieli ale nic nie wskazywało na to, że im się świat zawali. I co najlepsze, zawalił się. 

@Koelner

Obejrzałem póki co 2 z 3 h i muszę powiedzieć , że czasami było śmiesznie. 

Było o tej szwajcarskiej spółce , która koordynowała te pozyskanie ropy z Wenezueli oraz nieudolności ze sprowadzeniem jej szefa do Polski pomimo czerwonej noty Interpolu. 

Obajtek chwalił się zyskami , że były rekordowe oraz że fuzje były przeprowadzone za zgodą związkowców i żaden pracownik nie ucierpiał. 

Chce też budowy małej elektrownii jądrowej aby Polska przeszła na nowe technologie. 

Ogólnie to słuchając go jakby był dalej prezesem Orlenu to ropa z Wenezueli by popłynęła , mielibyśmy nowoczesne formy produkcji energii elektrycznej oraz Anwil by miał super skład bo zwiększał z każdym rokiem wydatki na Polski sport. 

Edytowane przez LAF

dla mnie ten pajac to przykład zgnicia IIIRP, jak udzielił wywiadu ze jak został prezesem to musiał szybko się wszystkiego nauczyć chyba w 3 miesiące (-> czyt został prezesem i nic nie wiedział ) to dał laurkę nie tylko sobie ale całej klasie politycznej w Polsce. dodatkowo przechwalał się swoją zajebistoscia że nie śpi i szybko się uczy. tak przypomniała mnie się scena z Kariery Nikosia Dyzmy jak uczył się angielskiego i nauczył się „długopis marki red” i jeszcze większa beka ze Nikos tam był dużo bardziej skromny niż Danielek. ciężko byłoby jeszcze aktorsko bardziej przerysować postać Obajtka 

1 godzinę temu, LAF napisał(a):

Nie było bezpośrednich przelewów na konto fakt.

Uważam że opinia "nie było tyle socjalu co teraz" nie musi być prawdziwa. 

Miałeś wczasy zakładowe, kolonie, w miastach w szkołach był dentysta (nie wiem jak obecnie ale strzelam że nie ma), spółdzielnie mieszkaniowe, mimo wszystko dostęp do mieszkań z ograniczonym do absolutnego minimum wynajmem, fundusz alimentacyjny powstał uwaga, za PRL- to wszystko można traktować jako socjal.

W sumie ciekawy wątek kiedy socjal był "większy".

I jestem starszy tym bardziej dochodzę do wniosku, że podstawą sukcesu jest pewności siebie przechodząca w bezczelność. Z tym, że do niej dochodzi się różnymi drogami, prędzej lub później. Niektórzy po prostu to mają, u innych wynika to z głupoty, jeszcze inni potrzebują wykształcenia czy lat doświadczenia by poczuć się mocnymi. Jeszcze innych trzeba kołczować by coś z nich wycisnąć.

Obajtek nie jest głupkiem, jest naturalnym bezczelnym chamem. Takim co okradnie rodzinę, która mu pomoże. Nie będzie miał hamulców jak już dostanie szansę, zamknie oczy i będzie napierdalał byle zagarnąć jak najwięcej. Powie i zrobi wszystko co będzie trzeba. 

4 minuty temu, jack napisał(a):

I jestem starszy tym bardziej dochodzę do wniosku, że podstawą sukcesu jest pewności siebie przechodząca w bezczelność. Z tym, że do niej dochodzi się różnymi drogami, prędzej lub później. Niektórzy po prostu to mają, u innych wynika to z głupoty, jeszcze inni potrzebują wykształcenia czy lat doświadczenia by poczuć się mocnymi. Jeszcze innych trzeba kołczować by coś z nich wycisnąć

Potwierdzam, parę lat temu też do tego doszedłem:) 

Generalnie powodem spadku dzietności jest bieda, brak zabezpieczeń socjalnych, przyznanie kobietom praw i brak religii.

Jest to dość oczywiste, szczególnie jak popatrzymy jaki kraj miał największy na świecie spadek dzietności w ostatnich latach czyli Katar, znany głównie z biedy, sekularyzmu, wiodącej roli w światowym feminizmie i dzikiego kapitalizmu. 

1 godzinę temu, jack napisał(a):

I jestem starszy tym bardziej dochodzę do wniosku, że podstawą sukcesu jest pewności siebie przechodząca w bezczelność. 

Oczywiście, tylko później jednak musisz dowieźć ale to mimo wszystko łatwiejsze :)

Edytowane przez agresywnychomik