fluber Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Teraz, P_M napisał(a): Może ktoś by dał jakbyś o sobie nie wspomniał ^^ W sensie petycja. 3 procent PKB na naukę i zaprzestanie odpływu najlepszych za granicę to jest jedna z najbardziej oczywistych decyzji jaką powinno się podjąć żeby kraj się świetnie rozwijał w perspektywie kolejnych 20 lat. Nie powinno być żadnych petycji tylko dawno powinno być to ogarnięte. To jest czysty zysk tylko odłożony w czasie. W tej chwili bulimy miliardy na wykształcenie młodych ludzi którzy idą do ich naukę za granicą i jednocześnie wrzucamy pierdyliard złotych na składkę do ue na projekty które kosza rozwinięte kraje i robią rękoma wykształconych przez 20 lat w Polsce naukowców. Potencjał mamy ogromny, talentów od groma i rozpierdalamy to koncertowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 12 minut temu, fluber napisał(a): W sensie petycja. 3 procent PKB na naukę i zaprzestanie odpływu najlepszych za granicę to jest jedna z najbardziej oczywistych decyzji jaką powinno się podjąć żeby kraj się świetnie rozwijał w perspektywie kolejnych 20 lat. Nie powinno być żadnych petycji tylko dawno powinno być to ogarnięte. To jest czysty zysk tylko odłożony w czasie. W tej chwili bulimy miliardy na wykształcenie młodych ludzi którzy idą do ich naukę za granicą i jednocześnie wrzucamy pierdyliard złotych na składkę do ue na projekty które kosza rozwinięte kraje i robią rękoma wykształconych przez 20 lat w Polsce naukowców. Potencjał mamy ogromny, talentów od groma i rozpierdalamy to koncertowo. A teraz w pierwszym poście z linkiem usuń to co najpierw napisałeś i podmień tym, to jest dobra reklama Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu k**** wszyscy chcą moich pieniędzy bo mają jakiś powód a dzisiaj jechałem drogą w której była dziura będąca tam lekko z tydzień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 3 minuty temu, Koelner napisał(a): k**** wszyscy chcą moich pieniędzy bo mają jakiś powód a dzisiaj jechałem drogą w której była dziura będąca tam lekko z tydzień Uśmiechnij się, jutro też będzie festyn! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 27 minut temu, Koelner napisał(a): k**** wszyscy chcą moich pieniędzy bo mają jakiś powód a dzisiaj jechałem drogą w której była dziura będąca tam lekko z tydzień Bo kasa idzie na łatanie dziur zamiast wymyślenie co zrobić żeby ich nie było. Generalnie każde źródło pokazuje, że z sypania hajsu na naukę jesteś do przodu. Nawet małe kraje jak Izrael czy Korea Południowa dowodzą, że to czysty zysk. Ale my wolimy brać safe na technologie zagraniczne i w c*** zaoszczędzone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 45 minut temu, jack napisał(a): Uśmiechnij się, jutro też będzie festyn! w poniedziałek? to chyba tylko w budżetówce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 4 godziny temu Udostępnij Opublikowano 4 godziny temu 1 minutę temu, Koelner napisał(a): w poniedziałek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 26 minut temu, jack napisał(a): ciekawe jakie ma jeszcze poparcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 3 godziny temu Udostępnij Opublikowano 3 godziny temu 1 minutę temu, Koelner napisał(a): ciekawe jakie ma jeszcze poparcie Jeżeli znalazłby się jakiś kandydat spoza polityki to raczej mogłoby być różnie. Żaden kandydat obecnej opozycji nie ma najmniejszych szans. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 2 godziny temu Udostępnij Opublikowano 2 godziny temu Jaki lobbing żeby się flubcio po Azji mógł bujać xD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 27 minut temu, agresywnychomik napisał(a): Jaki lobbing żeby się flubcio po Azji mógł bujać xD Tyyyy ale w Azji też są dziury w drogach, to na c*** on ma się tam szkolić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, agresywnychomik napisał(a): Jaki lobbing żeby się flubcio po Azji mógł bujać xD A Ty myślisz, że te Japonie to z budżetu uczelni albo ministerstwa nauki? XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 6 minut temu, fluber napisał(a): A Ty myślisz, że te Japonie to z budżetu uczelni albo ministerstwa nauki? XD Nie wiem z jakiego budżetu ale na pewno sam za nią nie zapłaciłeś, no i ktoś ci wraca za żarcie na mieście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 1 godzinę temu Udostępnij Opublikowano 1 godzinę temu 3 minuty temu, agresywnychomik napisał(a): Nie wiem z jakiego budżetu ale na pewno sam za nią nie zapłaciłeś, no i ktoś ci wraca za żarcie na mieście nie ktoś tylko Ty i ja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 57 minut temu Udostępnij Opublikowano 57 minut temu 14 minut temu, fluber napisał(a): A Ty myślisz, że te Japonie to z budżetu uczelni albo ministerstwa nauki? XD Skoro bez kasy z uczelni/ministerstwa latasz do Japonii to gdzie Ty byś chciał latać, gdybyś ten hajs dostał? Na księżyc? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 56 minut temu Udostępnij Opublikowano 56 minut temu 3 minuty temu, agresywnychomik napisał(a): Nie wiem z jakiego budżetu ale na pewno sam za nią nie zapłaciłeś, no i ktoś ci wraca za żarcie na mieście Koszty delegacji są wliczone w koszty projektu, a projekt jest z unijnego grantu. I zanim dojdziemy do punktu skąd Unia ma pieniądze, to informuję, że finansujemy takie wyjazdy głównie Niemcom i Francuzom, bo nasza pula składki na to jest większa niż to co ja i mi podobni wykorzystamy. Dlaczego? bo nie mamy hajsu na lepsze badania, więc nie dostajemy grantów, więc to nie my wydajemy te pieniądze ze składek. Tracimy potrójnie - płacimy składkę, z której nie wydajemy kasy. nie mamy czego komercjalizować, żeby nie być tylko montownią Europy i wypuszczamy największe talenty, za których wykształcenie płaciliśmy przez 20 lat, żeby robiły dla Niemca albo Amerykanina. 1 minutę temu, jack napisał(a): Skoro bez kasy z uczelni/ministerstwa latasz do Japonii to gdzie Ty byś chciał latać, gdybyś ten hajs dostał? Na księżyc? Tu nie chodzi o mnie, bo ja w tym systemie mam zajebiście. Ludzie mądrzejsi ode mnie nie chcą być naukowcami, więc mogę brylować w systemie, w którym żeby dojść do mojej pozycji potrzebujesz do 30-stki funkcjonować poniżej płacy minimalnej, a potem przez kolejne 5 lat niewiele powyżej. Mało kto może sobie na to pozwolić i tyle mu się chce czekać na odłożoną nagrodę. Ja nie prowadzę życia przeciętnego polskiego naukowca. Ja jestem beneficjentem patologicznego systemu, w którym na granty mają szansę tylko ci, którzy już wcześniej robili granty, więc wąska grupa ma możliwości, ale większość ich nie ma. A ta wąska grupa mniej by wydała na to samo, gdyby Polska zamiast na granty europejskie płaciła połowę tej kwoty na funkcjonowanie uczelni w Polsce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LAF Opublikowano 22 minuty temu Udostępnij Opublikowano 22 minuty temu 30 minut temu, fluber napisał(a): zanim dojdziemy do punktu skąd Unia ma pieniądze 30 minut temu, fluber napisał(a): głównie Niemcom i Francuzom Przecież to każdy wie, że to najwięksi beneficjenci UE. Niby są te dotacje, ale suma sumarum to się im opłaca. Jakby każdy z krajów członkowskich zachowywał by się jak My za kadencji uśmiechniętej koalicji to Merz by ogłupiał. 33 minuty temu, fluber napisał(a): albo Amerykanina. No , ale przecież nie należy do UE. A skoro wyjechał tam to znaczy, że mial lepsze prosperity. Morawiecki dobrze ostatnio powiedział. Zadajemy się nie z tymi co trzeba na arenie międzynarodowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano teraz Udostępnij Opublikowano teraz 10 minut temu, LAF napisał(a): Przecież to każdy wie, że to najwięksi beneficjenci UE. Niby są te dotacje, ale suma sumarum to się im opłaca. Jakby każdy z krajów członkowskich zachowywał by się jak My za kadencji uśmiechniętej koalicji to Merz by ogłupiał. W kwestii nauki to naprawdę nie wiem czy da się zachowywać głupiej. Dopłacamy grube siano do niemieckiej i francuskiej nauki. Potem w ramach grantów na sprzęt nasze państwo kupuje polskim uczelniom niemiecki i francuski sprzęt badawczy (my transferuje im kasę, oni transferują sprzęt) Potem na 70 takich kupionych sprzętów robią konkurs na ich funkcjonowanie, które dostaje 10 z tych 70. Pozostałe 60 sztuk europejskiego kupionego za gruby hajs sprzętu leży i się kurzy. Bo nie ma finansowania na użytkowanie. I przykładów tego rodzaju patologii można mnożyć. I naprawdę nie mam już siły tłumaczyć, że jak przez ostatnie 2 lata przygotowałem wiele wniosków grantowych do unii, które przyniosły Polsce kilkadziesiąt milionów dofinansowania na realizację różnych badań podstawowych, przemysłowych i rozwojowych zarówno na polskiej uczelni jak i w polskim przemyśle i nie dostaje za to żadnych ekstra środków, prawdopodobnie przez całe życie nie zarobię tyle kasy ile pozyskałem tylko w 2 ostatnich latach(poza możliwością robienia dodatkowych zadań dodatkowo płatnych, które sam wpisałem do grantu) a kasa idzie na delegacje, sprzęt, bieżące materiały do eksperymentów i nadgodziny (moja kwota na umowie o pracę jest taka sama jak ludzi co od 10 lat nie złożyli pół wniosku). I gdybym ich nie przygotował to ta kasa by trafiła do innego kraju. I jak nie zaczniemy płacić w nauce i umożliwiać dobrych badań, to zawsze będziemy płatnikiem utrzymującym wszystkich dookoła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi