Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, P_M napisał(a):

Może ktoś by dał jakbyś o sobie nie wspomniał ^^

W sensie petycja.

3 procent PKB na naukę i zaprzestanie odpływu najlepszych za granicę to jest jedna z najbardziej oczywistych decyzji jaką powinno się podjąć żeby kraj się świetnie rozwijał w perspektywie kolejnych 20 lat. Nie powinno być żadnych petycji tylko dawno powinno być to ogarnięte. To jest czysty zysk tylko odłożony w czasie. W tej chwili bulimy miliardy na wykształcenie młodych ludzi którzy idą do ich naukę za granicą i jednocześnie wrzucamy pierdyliard złotych na składkę do ue na projekty które kosza rozwinięte kraje i robią rękoma wykształconych przez 20 lat w Polsce naukowców. Potencjał mamy ogromny, talentów od groma i rozpierdalamy to koncertowo.

12 minut temu, fluber napisał(a):

W sensie petycja.

3 procent PKB na naukę i zaprzestanie odpływu najlepszych za granicę to jest jedna z najbardziej oczywistych decyzji jaką powinno się podjąć żeby kraj się świetnie rozwijał w perspektywie kolejnych 20 lat. Nie powinno być żadnych petycji tylko dawno powinno być to ogarnięte. To jest czysty zysk tylko odłożony w czasie. W tej chwili bulimy miliardy na wykształcenie młodych ludzi którzy idą do ich naukę za granicą i jednocześnie wrzucamy pierdyliard złotych na składkę do ue na projekty które kosza rozwinięte kraje i robią rękoma wykształconych przez 20 lat w Polsce naukowców. Potencjał mamy ogromny, talentów od groma i rozpierdalamy to koncertowo.

A teraz w pierwszym poście z linkiem usuń to co najpierw napisałeś i podmień tym, to jest dobra reklama :)

27 minut temu, Koelner napisał(a):

k**** wszyscy chcą moich pieniędzy bo mają jakiś powód a dzisiaj jechałem drogą w której była dziura będąca tam lekko z tydzień 

Bo kasa idzie na łatanie dziur zamiast wymyślenie co zrobić żeby ich nie było.

Generalnie każde źródło pokazuje, że z sypania hajsu na naukę jesteś do przodu. Nawet małe kraje jak Izrael czy Korea Południowa dowodzą, że to czysty zysk.

Ale my wolimy brać safe na technologie zagraniczne i w c*** zaoszczędzone 

3 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Nie wiem z jakiego budżetu ale na pewno sam za nią nie zapłaciłeś, no i ktoś ci wraca za żarcie na mieście ;)

Koszty delegacji są wliczone w koszty projektu, a projekt jest z unijnego grantu.

I zanim dojdziemy do punktu skąd Unia ma pieniądze, to informuję, że finansujemy takie wyjazdy głównie Niemcom i Francuzom, bo nasza pula składki na to jest większa niż to co ja i mi podobni wykorzystamy. 

Dlaczego? bo nie mamy hajsu na lepsze badania, więc nie dostajemy grantów, więc to nie my wydajemy te pieniądze ze składek. Tracimy potrójnie - płacimy składkę, z której nie wydajemy kasy. nie mamy czego komercjalizować, żeby nie być tylko montownią Europy i wypuszczamy największe talenty, za których wykształcenie płaciliśmy przez 20 lat, żeby robiły dla Niemca albo Amerykanina.

1 minutę temu, jack napisał(a):

Skoro bez kasy z uczelni/ministerstwa latasz do Japonii to gdzie Ty byś chciał latać, gdybyś ten hajs dostał? Na księżyc? 😘

Tu nie chodzi o mnie, bo ja w tym systemie mam zajebiście. Ludzie mądrzejsi ode mnie nie chcą być naukowcami, więc mogę brylować w systemie, w którym żeby dojść do mojej pozycji potrzebujesz do 30-stki funkcjonować poniżej płacy minimalnej, a potem przez kolejne 5 lat niewiele powyżej. Mało kto może sobie na to pozwolić i tyle mu się chce czekać na odłożoną nagrodę. Ja nie prowadzę życia przeciętnego polskiego naukowca. Ja jestem beneficjentem patologicznego systemu, w którym na granty mają szansę tylko ci, którzy już wcześniej robili granty, więc wąska grupa ma możliwości, ale większość ich nie ma. A ta wąska grupa mniej by wydała na to samo, gdyby Polska zamiast na granty europejskie płaciła połowę tej kwoty na funkcjonowanie uczelni w Polsce.