Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 2.04.2025 o 10:42, dannygd napisał(a):

Nie wiem ile jeszcze ludzi będzie sie nabierać na te propagandowe wstawki,

Nie bardzo rozumiem dlaczego za pretekst do przedstawienia swojej opinii posłużyłeś się wpisem mojego autorstwa. 

W odpowiedzi na pytanie Pablo81 czy należy spodziewać się zwiększenia liczby emigrantów odpowiedziałem twierdząco, że ich liczba wzrośnie albowiem jest obiecane, że będziemy beneficjentem paktu migracyjnego. 

Nie piszę tam nic(ani nawet nie sugeruję) o uroczystościach ramadanowych w Gdańsku, nie piszę też nic, że jest to EFEKT paktu migracyjnego. Zarówno pytanie Pablo, jak i moja odpowiedź dotyczyły przyszłości. 

Tak, wyraziłem przypuszczenie, że liczba przybyszów u nas wzrośnie (czas przyszły)w wyniku przyjęcia paktu migracyjnego. Nie udawajmy, że go nie ma. On istnieje. Potwierdził to Pan Premier Tusk mówiąc, że będziemy beneficjentem paktu migracyjnego (oczywiście tak jak on to rozumie). Jak moglibyśmy zostać beneficjentem czegoś co nie istnieje?

Reasumując: wskaż proszę w którym momencie uległem manipulacji. Czy masz odmienne zdanie  od mojego i uważasz, że w przyszłości liczba imigrantów zacznie u nas spadać? Czy może Premier mija się z prawdą mówiąc o istnieniu (i obowiązywaniu w niedalekiej przyszłości paktu emigracyjnego)? Wydaje mnie się, że musi być jakaś podstawa prawna dzięki której będziemy otrzymywać przeróżne benefity.

Jednakże ogólnie zgadzam się z Tobą, społeczeństwa nabierają się na propagandowe wstawki i przeróżne manipulacje

W dniu 2.04.2025 o 10:42, dannygd napisał(a):

Co do muzułmanów, to Ich liczba rośnie i będzie rosła na całym świecie, bo dzietność w krajach chrześcijańskich rozwiniętych OECD i ateistycznych spada poniżej poziomu 1.5 od lat. W Europie jedynie kraje, które przyjęły dużą (zapewne zbyt dużą i niekontrolowaną) ilość migrantów (jak. Francja, UK, Irlandia, Belgia, Holandia, Niemcy czy Szwecja) mają dzietność w okolicy 2,0. Nie ma dokładnych danych statystycznych, ale patrząc per kraje gdzie dominuje Islam i hinduizm, dzietność jest na poziomie nawet 5, więc nie ma takiej opcji bez zabijania - żeby świat jak pisał @Alonzo sie nie zmienił drastycznie. Niestety ludzie niewierzący lub wierzący słabo (jak chrześcijanie w krajach rozwiniętych) nie chcą mieć dzieci lub (co równie ważne) nie mogą. Pamiętajmy, że stopa zastąpienia wynosi 2,1 w krajach rozwiniętych i 2,3 w krajach...

W 100% zgadzam się z przytoczonymi przez Ciebie faktami i liczbami.

Ale dlaczego tak jest? Dlaczego w jednej kulturze ludzie godzą się mieć więcej dzieci, a w drugiej już nie bardzo? Jakie czynniki mają na to wpływ? Niedawno tu na forum była prowadzona dyskusja czy bardziej decydują czynniki ekonomiczne czy kulturowe. Sądzę, że obydwa mają spory wpływ. Ja odniosę się  do kulturowych, a właściwie do elementów propagujących określony styl życia. 

Teraz będzie cytat- zagadka. Kto będzie miał ochotę może próbować odgadnąć kto i do kogo kieruje swój program:

,,Na tych obszarach powinniśmy świadomie dążyć do zmniejszenia się liczby ludności. Środkami propagandy, szczególnie poprzez prasę, radio, kino, ulotki, krótkie broszury, odczyty itd., powinniśmy nieustannie wpajać ludności myśl, że szkodliwe jest posiadanie licznego potomstwa. Należy pokazać, ilu nakładów finansowych wymaga wychowanie dzieci i co można nabyć za te środki. (...) Ponadto powinno się prowadzić szeroko zakrojoną propagandę środków antykoncepcyjnych. Należy uruchomić powszechną produkcję tych środków. Rozpowszechnianie tych środków i wykonywanie aborcji w żadnym wypadku nie powinno się ograniczać. Należy na wszelkie sposoby popierać zwiększenie sieci klinik aborcyjnych. (...)

Jednocześnie z prowadzeniem takich działań w zakresie opieki zdrowotnej nie powinno się utrudniać rozwodów. Nie należy pomagać dzieciom pozamałżeńskim. Nie należy wprowadzać przywilejów podatkowych dla rodzin wielodzietnych ani udzielać im wsparcia finansowego w postaci dodatku do pensji"

Czyje to są poglądy?

Poniżej rozwiązanie zagadki

Jest to cytat z dokumentu pt ,,Uwagi i propozycje do generalnego planu Ost". Został on okazany na procesie w Norymberdze. Dokument ten został przygotowany przez Ministerstwo Rzeszy do spraw Terytoriów Okupowanych na Wschodzie. Warto zwrócić uwagę na czas powstania tego dokumentu - najprawdopodobniej wiosna 1942 czyli moment w historii, gdy III Rzesza i ZSRR toczą ze sobą największy konflikt w dziejach świata. Dokument opisuje plany urzędników III Rzeszy wobec swych wrogów na podbitych terenach wschodnich.

Wracając do teraźniejszości. Dziś wyraźnie widać, że pewnych kręgach kulturowych chęć posiadania potomstwa wyraźnie spadła. Wskaźniki zastępowalności pokoleń są niskie. Sądzę, że jednym z powodów (choć nie najważniejszym) jest powielanie przez  ludzi i organizacje faszystowsko-nazistowskich tez podlanych sokiem politycznie poprawnej nowomowy. A przemysł propagandowy jest dziś olbrzymi i ofiarowuje dużo większe możliwości niż mieli skromni urzędnicy w Berlinie w 1942 roku.

@Pablo81 pytałeś parę dni temu (przepraszam, jakoś to mi umknęło) jaką widzę receptę na problem starzenia się społeczeństwa. To trudne pytanie. Wielu mędrców dziś nad tym się trudzi, a ja nie jestem filozofem. 

Mleko już się rozlało. Trzeba minimalizować straty. Zacząłbym od tego:

1. Utrudniłbym działalność organizacji, które dublują faszystowską propagandę. Nie, nie wsadzalbym ich do więzień, nawet nie zakazałbym głoszenia ich prawd wiary, nie bawiłbym się w cenzurę. To przyniosłoby odwrotny skutek. Jedyne co zrobiłbym, to zakręcenie kurka finansowego ze strony państwa czy samorządów.

2. Zaoszczędzone środki przeznaczyłbym na programy in vitro oraz propagandę odwrotną tzn zachęcającą ludzi do posiadania potomstwa.

3. Politykom doradziłbym ważenie słów i nie wygłaszanie tez o tym, że posiadanie dzieci to udręka na 20 lat

Edytowane przez DRK

2 godziny temu, ignazz napisał(a):

Julek. Ale kto się jara? Ty serio za dużo ostrego sosu do kebsa dajesz.

Kebsik (i nie tylko) tylko na ostro. 

A popis, to zło. I niestety bez widoków na poprawę. Jak ktoś słusznie zauważył, ktoś kto odrobinę się wybije i zbliży się do złego i gorszego, zostanie zjedzony.  A potem strawiony i wysrany. Zamieni się w nawóz dla kolejnej przystawki dwugłowej hydry. 

Czekam aż platfusy kogoś wsadzą do pierdla (pewnie marzenie ściętej glowy). A potem w razie zmiany władzy na to samo ze strony rywali politycznych. Tylko wtedy się oczyści, zakładając, że nie będzie łamane prawo przy tym. Lub zmieniane tak, aby udupić jak najwięcej z opozycji nie patrząc na przewinienia. 

A tak niestety, szaraczki skaczą sobie do gardeł jak ci na górze.

W końcu ryba psuje się od głowy, a zgnilizna dociera coraz głębiej naszej rybki. Przez głowę. 

Cytat

Na podstawie artykułu 175 ustęp 2a Regulaminu Sejmu stwierdziłem, że 51 posłów Prawa i Sprawiedliwości w swoim zachowaniem na sali obrad 2 kwietnia 2024 roku naruszyło powagę Izby, krzycząc bezpodstawnie "morderca" w stronę posła Romana Giertycha.

W związku z tym po dyskusji Prezydium zastosowało najwyższy wymiar kary wobec posłów Jarosława Kaczyńskiego i Iwonę Arent, którzy sprowokowali zajście, czyli 1/2 uposażenia przez 3 miesiące oraz surową karę wobec 49 posłów, których straż Marszałkowska i służby Sejmu zidentyfikowała jako krzyczących morderca 1/2 uposażenia przez 2 miesiące

No ładnie im po kieszeni polecieli:)

Ciekawe czy będzie zbiórka, a ostatecznie wyjdą na gruby plus?

bo znowu będzie podmiotowo a nie przedmiotowo. Nieważne co zrobili, ważne że ci drudzy im zabrali. Mamy przejawy takiego podziału na forum, gdzie nie ważne co ktoś napisał, ważne kto to był i z którego obozu. 

2 minuty temu, ignazz napisał(a):

Ciekawe czy będzie zbiórka, a ostatecznie wyjdą na gruby plus?

bo znowu będzie podmiotowo a nie przedmiotowo. Nieważne co zrobili, ważne że ci drudzy im zabrali. Mamy przejawy takiego podziału na forum, gdzie nie ważne co ktoś napisał, ważne kto to był i z którego obozu. 

Mnie nie zdziwią upadłości konsumenckie. Z rad nadzorczych ich wykopali, dotacja na działalność partii nie jest wypłacana, bo nie, teraz połowa pensji zabrana, a w oświadczeniach majątkowych niektórych puściutko.

PIS na odchodne w Polskim Ładzie wprowadził bardzo grożne narzędzie skarbowe doliczenia do kwoty zajmowanej jednorazowej 10% opłaty całości długu.

Nie jestem jakoś wyjątkowo złośliwy ale bardzo bym chciał aby ta adnotację ujrzeli na zawiadomieniu zajęcia środków pomysłodawcy ratowania budżetu dociskiem fiskalnym ludzi którzy są w trudniejszej sytuacji finansowej z różnych powodów mając komornika 

6 minut temu, ignazz napisał(a):

PIS na odchodne w Polskim Ładzie wprowadził bardzo grożne narzędzie skarbowe doliczenia do kwoty zajmowanej jednorazowej 10% opłaty całości długu.

Nie jestem jakoś wyjątkowo złośliwy ale bardzo bym chciał aby ta adnotację ujrzeli na zawiadomieniu zajęcia środków pomysłodawcy ratowania budżetu dociskiem fiskalnym ludzi którzy są w trudniejszej sytuacji finansowej z różnych powodów mając komornika 

Rządzi KO, więc po prostu nie będzie tego stosowało, prawda?

Bawi mnie jak za każde działanie KO winisz PiS :) 

poborcy skarbowi działają na podstawie przepisów OBECNYCH. winię pomysłodawców a sam wiesz jak trudno zrezygnować z części dochodowej nawet gdy zostało to zrobione z takich sobie pobudek. Nikt nie wymaga od Ciebie abyś oddał za dyżury covid choć znam osoby które uważają, że się te pieniądze aż w takiej wysokości nie należały. Urząd Skarbowy działa podobnie i przerzucenie teraz winy na następców jest srednie. Winię pomysłodawców ale zauważ że nie fetuję czy chwalę kontynuatorów 

więc co to za dyskusja z przerzuceniem? PIS wymyślił i możliwe że któryś z nich dostanie rykoszetem 

tylko tyle mam do dodania. a przepisy powinno się zmienić ale nikt tego nie zrobi przy coraz wyższych kosztach obsługi długu publicznego 

pocałunek śmierci został już wykonany

Edytowane przez ignazz

tyle piszecie o nas że uśmiecnięci jesteśmy a jesteś drugi po Julku co dziś pisze że Ciebie coś bawi mi to nie do smiechu z takim państwem jakie mamy i w znacznej mierze do jakości tej dykty przyczyniły sie tragiczne rządy poprzedników 

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

Nie da sie nie zauwazyc!

cieszę się 

nie bardzo 

kupiłem rower! Tusk obiecał tanie paliwo, nie dotrzymał słowa więc podjąłem środki zaradcze 

polecam każdemu kto za dużo jeździ samochodem 

1 godzinę temu, Szabla napisał(a):

Czekam aż platfusy kogoś wsadzą do pierdla (pewnie marzenie ściętej glowy). A potem w razie zmiany władzy na to samo ze strony rywali politycznych. Tylko wtedy się oczyści, zakładając, że nie będzie łamane prawo przy tym.

I chyba każdy normlany powinien temu kibicować. Pod warunkiem że to co napisałeś a ja podkreślam. Dla mnie każdy kto złamał prawo (szczególnie gdy mówimy o większych ) niezależnie od ugrupowania powinien ponieść kare. PIS dodatkowo winie za zmiany i organizacje prawa żeby można było kraść i defraudować bezkarnie. Tego żadne inne ugrupowanie nie wprowadziło. Tylko na razie KO obrywa za wielkie afery bez dowodów bo wszyscy kradli . A Afery PIS typu respiratory, FS, Maseczki bez atestów od kobiety z pod Gubałówki są trywializowane i rozmywane.

5 minut temu, ignazz napisał(a):

tyle piszecie o nas że uśmiecnięci jesteśmy a jesteś drugi po Julku co dziś pisze że Ciebie coś bawi mi to nie do smiechu z takim państwem jakie mamy i w znacznej mierze do jakości tej dykty przyczyniły sie tragiczne rządy poprzedników 

cieszę się 

nie bardzo 

kupiłem rower! Tusk obiecał tanie paliwo, nie dotrzymał słowa więc podjąłem środki zaradcze 

polecam każdemu kto za dużo jeździ samochodem 

Doradz jakie środki zaradcze podjąć na obniżenie składki zdrowotnej dla przedsiębiorców 

5 minut temu, ignazz napisał(a):

I też też jest Clue że nie patrzy się na faktyczne przyczyny tylko zapomina sie kto do tego doprowadził. Liczba migrantów jest znana przyjęta "legalnie" za PIS. I to z pośród tych osób byli kierowcy Ubera(chyba) z Bangladeszu którzy brutalnie gwałcili. Z Wojskiem łatwo jest obecne zakupy krytykować zapominajc ze za poprzednie debilne zakupy teraz trzeba płacić. 

Teraz, julekstep napisał(a):

Szybciej umrzec!

krazyło kiedyś hasło : Wspomagajcie partie czynem umierajcie przed terminem.

42 minuty temu, fluber napisał(a):

Doradz jakie środki zaradcze podjąć na obniżenie składki zdrowotnej dla przedsiębiorców 

mimo, ze składka potężnie wzrosła ale za tym nie poszła wyższa jakość świadczeń temat przemilczę.

Na dziś stan szpitali jest tragiczny więc nie ruszam tego jako jakiś postulat.

Nie mam twardych danych ale tak w rozmowach pobocznych wiele szpitali ledwo dycha poprzez różne kwestie w tym przepisy i błędy MZ a też słyszałem że poprzez zakontraktowanie sporej ( zbyt?) ilości lekarzy  i personelu o wysokich uposażeniach podczas gdy pacjenci narzekają, że aktywność lekarza ( i personelu o Zarządzie nie zapominając) zaczyna się i kończy na obchodzie z rękami w kieszeniach kitla. Nie mi reformować służbę zdrowia i pouczać dyrektorów placówki jak prowadzić biznes ale wydaje się uzasadnione podniesienie kwestii że na pensje jest a na termometry i lekarstwa nie bardzo. W toruńskich placówkach jest pełno chodzącego personelu ale nie ma komu robić bo każdy skupiony na swojej prywatnej praktyce. Szpital służy do obsługi prywatnych pacjentów i jako tako jest kartą przetargową u kogo się prywatnie leczyć. Zrozumiałe że koszty specjalistycznego sprzętu są tak wysokie że w prywatnym gabinecie tego nie znajdziesz. Ale rachunki i zysk już tak.  Stąd tak jak nie do ruszenia jest kasta sędziów, polityków tak i lekarzy bym wpisał na listę "nic z tym nie zrobimy". niestety tylko na tę grupę jesteśmy poprzez kwestię zdrowia skazani. Znieczulica kwestii systemu leczenia prywatnie + szpital jest tak głęboko zakorzeniona że nawet nie widzę możliwości jakiejś głębszej dyskusji. A sama służba zdrowia jak i system ubezpieczeń społecznych to problem nie do rozwiązania. Zadłużenie jest takie że tu genialny program naprawczy nawet nie zadziała a mamy taki program z dykty więc jest tylko gorzej.

jeżeli przestrzegasz prawa sędziego możesz unikać, gdy nie jesteś zainteresowany polityką polityk to tylko gadająca głowa. Niestety lekarza nie unikniesz dlatego ten problem jest najważniejszy społecznie i najbardziej niemożliwy do poprawienia.

Po prostu zadłużony szpital w pierwszej kolejności dalej będzie płacił pensje i uposażenia ale tu nawet nie podjąłem sobie trudu sprawdzenia ile kosztuje szpital czyli podatników taka pensja Zarządu czy innej Rady. Są to zapewne dane tak przytłaczające w zestawieniu z jakością usług że lepiej się nie denerwować. 

stąd składki zdrowotne będą tylko szły w górę a opłacać je będą ci którym jeszcze można worek węgla ekstra wrzucić na plecy. I nie będą to ci 1% najbogatszych. oj nie.

więc wyjście jest jedno.

albo być tym 1% albo takim bez ambicji co wszystko jedno.

czyli dwa wyjścia w zasadzie 

śmierć jako rozwiązanie ostateczne choć nieuchronne to poprzez rozwój NBA bym go nie przyspieszał bo każdy kibic chciałby zobaczyć Currego na sterydach 

a to trzeba dociągnąc jeszcze 20 lat 

ale Juleczku nikt tobie nie broni bo tu liberalne forum

kebab twoim sojusznikiem w sumie 

@ignazz miałem wrażenie, że się poprawiło pod kątem traktowania służby zdrowia jako użytku do praktyki prywatnej. W tym roku byłem z mamą na 2 operacjach. Darmowych. Krótkie terminy. Wszystko za darmo. Obsługa bardzo miła, zarówno lekarze jak i pielęgniarki. 

A lata temu pamiętam że trzeba było ogarnąć gruba łapówkę za przyjęcie na endoproteze biodra do państwowego szpitala