Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

w związku z tym że duopol dalej ma się dobrze to dziękuję że potwierdziłeś to co napisałem! :) 

to zależy od podejścia, dla mnie Telewizja nie istnieje i dla wielu ludzi, głównie tych, którzy zwykle nie chodzą na wybory także, to wciąż jest olbrzymi potencjał, który być może za kilka lat da owoce, tylko, że najpierw wartościowi ludzie z wizją i chęcią wprowadzania realnych zmian muszą mieć zachętę by do polityki wejść, to może jeszcze potrwać

ale tak, przesadziłem z tym rozdawaniem kart, niemniej sytuacja takiego TVNu daje nadzieje, że niedługo wajcha się przegnie we właściwą stronę

2 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

to zależy od podejścia, dla mnie Telewizja nie istnieje i dla wielu ludzi, głównie tych, którzy zwykle nie chodzą na wybory także, to wciąż jest olbrzymi potencjał, który być może za kilka lat da owoce, tylko, że najpierw wartościowi ludzie z wizją i chęcią wprowadzania realnych zmian muszą mieć zachętę by do polityki wejść, to może jeszcze potrwać

ale tak, przesadziłem z tym rozdawaniem kart, niemniej sytuacja takiego TVNu daje nadzieje, że niedługo wajcha się przegnie we właściwą stronę

no to tu się zgodzimy YT (albo raczej internet) BĘDZIE rozdawał karty...pewnie za jakieś 10-20 lat :P 

4 minuty temu, julekstep napisał(a):

no to tu się zgodzimy YT (albo raczej internet) BĘDZIE rozdawał karty...pewnie za jakieś 10-20 lat :P 

myślę, że szybciej, bo to już się dokonuje, tu masz świeżutki materiał na te temat, niestety znowu z mordą Stanowskiego więc wrażliwych z góry przepraszam

2 godziny temu, julekstep napisał(a):

mówimy o rozdawaniu kart w polityce a nie o tym czy grupka osób z internetowego forum czerpie informacje z tv czy z internetu

Pytam bo mniemam że już nawet nasze pokolenie rzadko w dużej mierze wykorzystuje tradycyjne media do czerpania informacji więc te 10-20 lat wydaje się trochę niedoszacowane 

Ostatnie lata bardzo zmieniły trend, przy tv zostali nasi rodzice

Zauważ że nawet te stetryczałe leśne dziadki z sejmu wchodzą do internetu. Na razie nieudolnie, sztampowo ale coraz więcej ich jest 

W dniu 22.01.2025 o 21:35, LeweBiodroSmoka napisał(a):

myślę, że szybciej, bo to już się dokonuje, tu masz świeżutki materiał na te temat, niestety znowu z mordą Stanowskiego więc wrażliwych z góry przepraszam

Obejrzałem ten film i tylko pozostaje załamać ręce. Początek filmu i informacja, że Kanał Zero zatrudnia 100 osób i to nie jest zabawa. Szkoda, że nie mówi już, że TVN ma tych pracowników 2900. TVN, Polsat czy TVP są w telewizji naziemnej oraz mają własne odtwarzacze na swojej stronie. To oni decydują i sprzedają jakie reklamy będą latać na ich kanałach/stronach. TVN24 za reklamy w październiku 2024 zarobił - 92 mln złotych i te reklamy na ich stronie zazwyczaj trzeba oglądać, bo wyszukiwarka nawet z AdBlockiem nie jest w stanie sobie poradzić, a przy TV nie sposób wyminąć oprócz wyłączenia TV/zmiany kanału. Na YouTube z AdBlockiem nie ma reklam i nie ma kasy dla twórców.

Kanał Zero w 2024 roku miał 5,72 mln zysku. Grupa TVN w 2023 miała 420 mln złotych zysku. A przy sprzedaży TVN pójdzie od 2 mld do 5 mld złotych.

Do tego ten gość porównuje, że na YouTube robią świetne dokumenty a'la Janoszek czy Pandora Gate, a telewizja tego nie ma. W ogóle nie zwraca uwagi, że TVN i Polsat prowadzą własny streaming, gdzie ludzie płacą po 30-40 złotych miesięcznie i przy TVN-ie (a w zasadzie obecnie Maxie) możesz sobie obejrzeć masę wybitnych seriali/filmów. Do tego TVN czy Polsat produkują własne filmy, seriale czy mają prawa do piłkarskiej Ligi Mistrzów (no, tutaj akurat Polsat od pół roku już nie). 

5 minut temu, Wyparlo napisał(a):

Obejrzałem ten film i tylko pozostaje załamać ręce. Początek filmu i informacja, że Kanał Zero zatrudnia 100 osób i to nie jest zabawa. Szkoda, że nie mówi już, że TVN ma tych pracowników 2900. TVN, Polsat czy TVP są w telewizji naziemnej oraz mają własne odtwarzacze na swojej stronie. To oni decydują i sprzedają jakie reklamy będą latać na ich kanałach/stronach. TVN24 za reklamy w październiku 2024 zarobił - 92 mln złotych i te reklamy na ich stronie zazwyczaj trzeba oglądać, bo wyszukiwarka nawet z AdBlockiem nie jest w stanie sobie poradzić, a przy TV nie sposób wyminąć oprócz wyłączenia TV/zmiany kanału. Na YouTube z AdBlockiem nie ma reklam i nie ma kasy dla twórców.

Kanał Zero w 2024 roku miał 5,72 mln zysku. Grupa TVN w 2023 miała 420 mln złotych zysku. A przy sprzedaży TVN pójdzie od 2 mld do 5 mld złotych.

Do tego ten gość porównuje, że na YouTube robią świetne dokumenty a'la Janoszek czy Pandora Gate, a telewizja tego nie ma. W ogóle nie zwraca uwagi, że TVN i Polsat prowadzą własny streaming, gdzie ludzie płacą po 30-40 złotych miesięcznie i przy TVN-ie (a w zasadzie obecnie Maxie) możesz sobie obejrzeć masę wybitnych seriali/filmów. Do tego TVN czy Polsat produkują własne filmy, seriale czy mają prawa do piłkarskiej Ligi Mistrzów (no, tutaj akurat Polsat od pół roku już nie). 

Ja nie lubię oglądać takich filmików, wolę czytać, ale w skrócie odczucia na podstawie Twojego posta.

To co stworzył od zera Stanowski to naprawdę coś wielkiego i faktycznie na poziomie polskiego yt czy internetu jest wyjątkowe.

Ale porównywanie się do TVN to XD. Poziom odklejenia Fajdek

21 minut temu, Wyparlo napisał(a):

Kanał Zero w 2024 roku miał 5,72 mln zysku. Grupa TVN w 2023 miała 420 mln złotych zysku. A przy sprzedaży TVN pójdzie od 2 mld do 5 mld złotych

mhm

i od kilku miesięcy TVN (za przeproszeniem) robi pod siebie by nie przejął ich byle kapitał, najlepiej nie Węgierski, tacy właśnie są mocni i takie przełożenie na te liczby ma ich działalność

jak ktoś porównuje TVN do KZ po roku działalności to spoko, sam sobie wystawia świadectwo, to zupełnie nie o to chodzi, ja nawet nie zamierzam tu promować jednych czy drugich, ale jak ktoś jest wart 420 mln, to nie martwi się o kolejne miesiące tylko jest pewny swojej wartości - w innym wypadku - te liczby są nic niewarte

14 minut temu, RappaR napisał(a):

Ale porównywanie się do TVN to XD. Poziom odklejenia Fajdek

zacytujesz gdzie autor filmu porównuje KZ 1:1 do realnej wartości TVN?

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

8 minut temu, RappaR napisał(a):

To co stworzył od zera Stanowski to naprawdę coś wielkiego i faktycznie na poziomie polskiego yt czy internetu jest wyjątkowe.

Zgodziłbym się, ale w przypadku, gdyby to zrobił jeszcze z własną stroną i na własnym odtwarzaczu. Przy Kanale Sportowym była totalna plajta i ludzie nie chcieli tego oglądać na ich stronie/odtwarzaczu. Tak ludzie nie rozumieją, że bycie na YouTube to słabość, a nie pokaz siły. Polsat, TVN, TVP mają własne strony i własne odtwarzacze, bo mają ogromny kapitał, mają technologię i ich celem jest dawać na YouTube'a jak najmniej treści, żeby dawać u siebie i puszczać reklamy własne, z których zarobią w cholerę więcej i taki Kanał Zero musi męczyć program trzy godziny na YouTube, żeby zarobić tyle samo, co Polsat, który zrobi 20 minut programu i 5-minutowy blok reklam.

2 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

mhm

i od kilku miesięcy TVN (za przeproszeniem) robi pod siebie by nie przejął ich byle kapitał, najlepiej nie Węgierski, tacy właśnie są mocni i takie przełożenie na te liczby ma ich działalność

jak ktoś porównuje TVN do KZ po roku działalności to spoko, sam sobie wystawia świadectwo, to zupełnie nie o to chodzi, ja nawet nie zamierzam tu promować jednych czy drugich, ale jak ktoś jest wart 420 mln, to nie robi pod siebie tylko jest pewny swojej wartości - w innym wypadku - te liczby są nic niewarte

Problemy ma Warner Bros będący właścicielem TVN i to oni generują ogromne straty na rynku USA i dlatego chcą sprzedać TVN. Porównywanie TVN-u do Kanału Zero nie ma najmniejszego sensu, bo TVN to ogromna korporacja, a Kanał Zero przy przykładowej śmierci czy mocnym wylewie Stanowskiego w zasadzie na następny dzień może zawijać interes.

23 minuty temu, Wyparlo napisał(a):

W ogóle nie zwraca uwagi, że TVN i Polsat prowadzą własny streaming, gdzie ludzie płacą po 30-40 złotych miesięcznie i przy TVN-ie (a w zasadzie obecnie Maxie) możesz sobie obejrzeć masę wybitnych seriali/filmów

Milion wyświetleń na YT to obecnie 15 tys. Złotych na czysto, skoro TVN jest tak intratne to dlaczego mówi się o ich wyprzedaży za byle kapitał?

1 minutę temu, Wyparlo napisał(a):

Zgodziłbym się, ale w przypadku, gdyby to zrobił jeszcze z własną stroną i na własnym odtwarzaczu. Przy Kanale Sportowym była totalna plajta i ludzie nie chcieli tego oglądać na ich stronie/odtwarzaczu. Tak ludzie nie rozumieją, że bycie na YouTube to słabość, a nie pokaz siły. Polsat, TVN, TVP mają własne strony i własne odtwarzacze, bo mają ogromny kapitał, mają technologię i ich celem jest dawać na YouTube'a jak najmniej treści, żeby dawać u siebie i puszczać reklamy własne, z których zarobią w cholerę więcej i taki Kanał Zero musi męczyć program trzy godziny na YouTube, żeby zarobić tyle samo, co Polsat, który zrobi 20 minut programu i 5-minutowy blok reklam.

Problemy ma Warner Bros będący właścicielem TVN i to oni generują ogromne straty na rynku USA i dlatego chcą sprzedać TVN. Porównywanie TVN-u do Kanału Zero nie ma najmniejszego sensu, bo TVN to ogromna korporacja, a Kanał Zero przy przykładowej śmierci czy mocnym wylewie Stanowskiego w zasadzie na następny dzień może zawijać interes.

ponowiam pytanie, które poszło do Rappara - gdzie w tym filmie masz fragment, że KZ jest realnie taką sam siła jak TVN

bądźmy poważni

3 minuty temu, Wyparlo napisał(a):

bo TVN to ogromna korporacja, a Kanał Zero przy przykładowej śmierci czy mocnym wylewie Stanowskiego w zasadzie na następny dzień może zawijać interes.

aha

no dobrze, mamy już pewność na co liczysz, bo inaczej to chyba tego się wytłumaczyć nie da

3 minuty temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

Milion wyświetleń na YT to obecnie 15 tys. Złotych na czysto, skoro TVN jest tak intratne to dlaczego mówi się o ich wyprzedaży za byle kapitał?

ponowiam pytanie, które poszło do Rappara - gdzie w tym filmie masz fragment, że KZ jest realnie taką sam siła jak TVN

bądźmy poważni

Nie każdy milion wyświetleń będzie zapłacony tak samo, bo jedni będą oglądać z YT Premium i bez AdBlocka, a będzie druga grupa z AdBlockiem. Do tego jak już napisałem o wiele więcej się zarobi na własnej stronie i odtwarzaczu. Byle kapitał, czyli od 2 mld do 5 mld - rzeczywiście "byle kapitał" przy 5 mln zysku Kanału Zero.

Na miniaturze filmu, gdzie niby niszczy polskie media i ukazany jest gotujący TVN i inne popularne stacje. Wziąłem TVN dla przykładu, żeby pokazać jak te niszczenie wygląda pod względem finansowym.

21 minut temu, Wyparlo napisał(a):

Tak ludzie nie rozumieją, że bycie na YouTube to słabość, a nie pokaz siły

to jest pokaż Twojej ignorancji i kompletnej nieznajmości realiów, KZ stał się bardzo mocnym graczem,  za pośrednictwem tego własnie YT kompletnie triggeruje te niby wielomilionowe biznesy

8 minut temu, Wyparlo napisał(a):

Nie każdy milion wyświetleń będzie zapłacony tak samo, bo jedni będą oglądać z YT Premium

nie jest to prawda

Na miniaturze filmu, gdzie niby niszczy polskie media i ukazany jest gotujący TVN i inne popularne stacje. Wziąłem TVN dla przykładu, żeby pokazać jak te niszczenie wygląda pod względem finansowym

to jest film ukazujący nadchodzącą perspektywę i aktualne trendy

yle kapitał, czyli od 2 mld do 5 mld - rzeczywiście "byle kapitał" przy 5 mln zysku Kanału Zero.

poczekajmy aż ktoś kupi grupę TVN za kilka miliardów, bo fajnie rzucasz szacunkowymi wartościami całościowymi vs roczne zarobki debiutującego kanału

Edytowane przez LeweBiodroSmoka

1 minutę temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

to jest pokaż Twojej ignorancji i kompletnej nieznajmości realiów, KZ stał się bardzo mocnym graczem,  za pośrednictwem tego własnie YT kompletnie triggeruje te niby wielomianowe biznesy

Onet, Gazeta.pl, TVP, Polsat, TVN, Canal+ - wszyscy się nie znają. Korzystają z własnych odtwarzaczy i trzeba wchodzić na ich strony i jeszcze najczęściej płacić za subskrypcje, kiedy powinni puszczać swoje rzeczy na YouTube. OK, z mojej strony pas. Robię sobie dłuższą przerwę od tego forum z pisaniem, bo dla mnie to już za dużo 😀

1 minutę temu, Wyparlo napisał(a):

Onet, Gazeta.pl, TVP, Polsat, TVN, Canal+ - wszyscy się nie znają.

słuchaj, sam wyskoczyłeś z goła klatą by bronić tego mainstreamu medialnego i dobrze by było jakbyś nie podkulał ogona, jedynie dlatego że jedna osoba ma inne zdanie, natomiast jak czujesz taką potrzebę, to droga wolna, to już drugi raz w ciągu dwóch dni gdy się poddajesz, tak wyceniasz swoje argumenty? trochę czuje się nieswojo, bo w gruncie rzeczy nie jestem taki wszystkowiedzący, mógłbym śmiało przedyskutować argumenty zamiast się szczypać co jest jest bardziej miarodajne czy 2-5mld wyceny 30letniego TVN będącego w odwrocie vs 5 mln zarobków KZ, ale no jak tam wolisz

Klasyczna tv jest w odwrocie 

Ludzie mają dość oglądania 30minutowych reklam 

Nawet mojej mamie wykupiłem pakiet premium żeby seriale czy filmy oglądać mogła nie czekając 20 minut w godzinnym serialu 

Tv ma większy kapitał, ale tak jak od gazet, tak i od stacji tv będzie zauważalny odpływ. Wśród moich znajomych mało kto ogląda tv klasyczne. Wiadomo mecze czy informacyjne jeszcze tak, ale oglądać filmy na Polsacie czy TVN? Mecze NBA trwają krócej!

@Wyparlo zarzuca kanałom internetowym że nie "robią tego na własnych odtwarzaczach" i że to słabość .

Nie mają takiego budżetu co finansowane ze światowego giganta TVN, co nie zmienia faktu że robią ogromne liczby i budują kapitał 

Kto wie czy za 2-3 lata KZ nie wyjdzie z czymś swoim, tempo rozwoju mają ogromne 

Serio @Wyparlo o ile jeszcze w wątku o walusiu ktoś mógł pomyśleć że chodzi o warsztat (choć i tak byłaby to garstka) to teraz ewidentnie chodzi ci o Stanowskiego bo argumenty masz c***owe jak rappar w ostatnim półroczu kiedy próbuję mnie sprowokować