LeweBiodroSmoka Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 (edytowane) 9 minut temu, StaryFan napisał: Widzę, że miało być zabawnie. Wirus ma parametr 3. Wzór na liczbę po x kontaktach a_n = a_1 * q^(n-1). To też odpowiedź, dlaczego wzrost w wielu krajach jest funkcją wykładniczą. 3 przy wirusie oznacza, że z jednego ogniska po 10 kontaktach masz 59 049 przypadków. Tak wybuchła epidemia. Grypa 1,4 - jak podstawisz, to zobaczysz różnicę. jakbyś nauczył się pisać przystępniej, to byłoby pewnie łatwiej straszna ta sytuacja - 290 przypadków złamania kwarantanny na 133 tys. osób ją objętych - no Jezus Maria, drugie Stany nadchodzą i co Ty widzisz w tym zabawnego? po prostu z gruntu wolę olewać skrajne poglądy, to pomaga Edytowane 11 Kwietnia 2020 przez LeweBiodroSmoka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 31 minut temu, Tecu napisał: Nie powinni tych zarażonych przenieść do szpitala Panstwowego - zakaźnego? Tylko tych ktorzy wymagaja szpitalnej opieki. Do pozostalych skierowali pielegniarki i lekarzy z panstwowych szpitali i przychodni. Na pewno kogos zabierali stamtad na zakazny, ale nie wiem ile osob. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Godzinę temu, Zdzich napisał: Brak środków ochrony osobistej nie zwalnia lekarza z konieczności dbania o pacjentów. Jak będzie widział wypadek na ulicy i ktoś będzie się krwawił, to pozwoli mu się wykrwawić, bo nie ma przy sobie rękawiczek...? Nie musisz udzielić pomocy jeśli zagraża twojemu życiu. Nie wymagajmy od ludzi heroizmu. Heroizm zostawmy ochotnikom. W tym wypadku, przy braku odpowiednich środków zabezpieczących nie dziwię się ludziom, którzy mają się poświęcić z powodu czyjejś nieudolności. Na to się raczej nie pisali. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość StaryFan Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 1 minutę temu, LeweBiodroSmoka napisał: jakbyś nauczył się pisać przystępniej, to byłoby pewnie łatwiej straszna ta sytuacja - 290 przypadków złamania kwarantanny na 133 tys. osób ją objętych - no Jezus Maria, drugie Stany nadchodzą i co Ty widzisz w tym zabawnego? po prostu z gruntu wolę olewać skrajne poglądy, to pomaga Cytat Jak będzie po 290 przypadków na dzień, to się to nigdy nie skończy. Co w tym jest nieprzystępnego? Trudno też trafić, do wszystkich odbiorców. To jest 290 potencjalnych ognisk, z powodu których gospodarka może stać kolejne miesiące. To są czyjeś życia, mld złotych, bankructwa, tragedie rodzin, które już mają miejsce. Kompletna nieodpowiedzialność, którą jest zagrożona zbyt małą karą w tym kraju. Tu nie ma skrajnych poglądów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LeweBiodroSmoka Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 1 minutę temu, StaryFan napisał: Co w tym jest nieprzystępnego? Trudno też trafić, do wszystkich odbiorców. To jest 290 potencjalnych ognisk, z powodu których gospodarka może stać kolejne miesiące. To są czyjeś życia, mld złotych, bankructwa, tragedie rodzin, które już mają miejsce. Kompletna nieodpowiedzialność, którą jest zagrożona zbyt małą karą w tym kraju. Tu nie ma skrajnych poglądów. no skoro dla Cb taka ilość osób łamiących kwarantanne, to powód do obaw, to chyba powinieneś się cieszyć, że nie mieszkach we Włoszech bo byś padł na nerwicę no i jeszcze jedno - Ty mnie straszyć nie musisz, bo ja cały czas zmuszony jestem chodzić do pracy gdzie na raz przebywa 1k+ ludzi, grunt to zachować zdrowy rozsądek i nie szukać problemów gdzie ich obiektywnie nie ma no chyba, że po xx latach w końcu musiałeś się przekonać, że wśród pewnej grupy osób zawsze znajdą się czarne owce, na to już wpływu nie mam, ale na poznawanie życia nigdy nie jest za późno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecu Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 18 minut temu, fluber napisał: Tylko tych ktorzy wymagaja szpitalnej opieki. Do pozostalych skierowali pielegniarki i lekarzy z panstwowych szpitali i przychodni. Na pewno kogos zabierali stamtad na zakazny, ale nie wiem ile osob. To brzmi trochę jak przepis na zarażenie większej ilości osób w takim ośrodku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość StaryFan Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 11 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał: no skoro dla Cb taka ilość osób łamiących kwarantanne, to powód do obaw, to chyba powinieneś się cieszyć, że nie mieszkach we Włoszech bo byś padł na nerwicę no i jeszcze jedno - Ty mnie straszyć nie musisz, bo ja cały czas zmuszony jestem chodzić do pracy gdzie na raz przebywa 1k+ ludzi, grunt to zachować zdrowy rozsądek i nie szukać problemów gdzie ich obiektywnie nie ma no chyba, że po xx latach w końcu musiałeś się przekonać, że wśród pewnej grupy osób zawsze znajdą się czarne owce, na to już wpływu nie mam, ale na poznawanie życia nigdy nie jest za późno Wiesz, ja często taką ilością osób kieruję, kwestia wielkości kontraktu (oczywiście nie w pojedynkę), ale mi akurat bliżej do opcji czeskiej, bo czarne owce znikają natychmiast, czasem po 100 sztuk jednocześnie, więc raczej uczyć się tego nie muszę. Nigdy nie mrugnąłem też okiem, ponieważ robiłbym krzywdę pozostałym, sobie, podległym ludziom i czarnym owcom też. W kwestii nerwicy, to tutaj akurat mój pułap wrażliwości z wiadomych względów musi być zupełnie inny. Od odpowiedzialności zależy kiedy wrócimy do normalności. Widzisz, to jest jeszcze kwestia podejścia, jako GM ja miałbym przynajmniej 4 scenariusze (już byłyby programy naprawcze, w tym zwiększenie kar za kwarantannę), raportowane odchyłki, szukanie wąskich gardeł, analiza słabych punktów. 500 tys EUR skutecznie zmniejszyłoby podaną ilość naruszeń. I nie powód do obaw, nie znoszę nieuzasadnionego kretynizmu, a inaczej nie potrafię tego nazwać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano 11 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2020 4 godziny temu, StaryFan napisał: Dobra, to teraz zajrzyj do tabeli, którą linkowałem. Widziałem tą tabelkę zanim ją linkowałeś, tam są ujęte testy, dopiero pobrane, których wyników nie ma. Karol ma przecież tak samo liczone dane jak Rogalski. Z grubsza powinno się robić do wyliczeń przesunięcie +3 dni, a żeby ograniczyć błąd można przyjąć średnią 3 dniową - wszystko wytłumaczyłem w poście. Z grubsza za ost dni jak zrobisz jak napisałem, to wygląda tak, że sytuacja jest stabilna jeśli chodzi o % wyników pozytywnych, a liczba chorych podawana oficjalnie jest tylko zależna od ilości testów: 6,78% 05.kwi 6,02% 06.kwi 5,96% 07.kwi 6,15% 08.kwi 6,26% 09.kwi 5,87% 10.kwi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polskignom Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 A propos statystyk wloskich za pierwszy kwartal: Jak jest w Hiszpanii (z uzyciem translatora): "MoMo może nie doceniać niedawnych zgonów, ponieważ są zgłaszane z opóźnieniem. Zazwyczaj opóźnienie to wynosi około dwóch lub trzech dni, ale upadek rejestrów cywilnych wydłużył ten czas do pięciu lub więcej dni w kilku autonomicznych społecznościach. Według centrum rejestracja wydaje się szczególnie powolna we Wspólnocie Madrytu i La Rioja." @darkonza "Fala upałów może spowodować śmierć ponad 2% (około 700), a grypa 4% (około 3000)." Jak widac lato tez sluzy wzrostom zgonow I przy okazji wypadki komunikacyjne w Hiszpanii i ofiary z tym zwiazane sa na historycznych minimach (zasluga lockdownu). W samym marcu w Hiszpanii +15k w stosunku do prognozy zgonow (nie ma pewnosci czy wszystko juz zostalo uwzglednione). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 18 godzin temu, dannygd napisał: Wyraźnie Ci pokazałem (na bazie komunikatów w WSSE, które sumuje MZ), że z tego komunikatu nie wynika, że ujęte są już te 10,7 w kategorii "wyników" badań, tylko że to jest liczba pobranych próbek. Więc jeszcze raz powtarzam, że dane z pobranych próbek 10,7 i 11,2 tys. dopiero zaczną się pojawiać od świąt lub po świętach, to nie tak. jeśli przelecisz twittera MZ do początku epidemii i zsumujesz wszystkie "nowe potwierdzone zakażenia" (teraz 2 komunikaty na dzień, wcześniej były 3), to będzie ich dokładnie tyle, ile "pozytywnych" w tym dobowym komunikacie testowym. tak więc to jest na bieżąco. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Nie wiem jak w innych miastach ale w Trójmieście policja poustawiała blokady na głównych ulicach i zawracają podróżnych, którzy nie potrafią wytłumaczyć się z konieczności przejazdu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 1 godzinę temu, jack napisał: Nie wiem jak w innych miastach ale w Trójmieście policja poustawiała blokady na głównych ulicach i zawracają podróżnych, którzy nie potrafią wytłumaczyć się z konieczności przejazdu. Tyle gadania o powadze sytuacji, tyle tłumaczenia i dalej są ludzie, którzy przemieszczają się c*** wie po co?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 18 minut temu, fluber napisał: Tyle gadania o powadze sytuacji, tyle tłumaczenia i dalej są ludzie, którzy przemieszczają się c*** wie po co?... jak ci nie wstyd w takim tonie wypowiadać się o miłościwie nam panującym naczelniku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 3 minuty temu, lorak napisał: jak ci nie wstyd w takim tonie wypowiadać się o miłościwie nam panującym naczelniku. Można tylko współczuć policjantom bo masa nerwowych karateków będzie się teraz na tego bałwana powoływać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tecu Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Słowacja ma rewelacyjne wyniki jesli chodzi o walke z koronawirusem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dannygd Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, lorak napisał: to nie tak. jeśli przelecisz twittera MZ do początku epidemii i zsumujesz wszystkie "nowe potwierdzone zakażenia" (teraz 2 komunikaty na dzień, wcześniej były 3), to będzie ich dokładnie tyle, ile "pozytywnych" w tym dobowym komunikacie testowym. tak więc to jest na bieżąco. Nie w tym rzecz, chodzi o przesunięcie 3 dniowe wyników testow. Po komunikatach WSSE widać, że to dopiero próbki pobrane, ale niezdiagnozowane - więc nie powinieneś ich do liczenia % zakażonych brać pod uwagę. Najprościej popatrz (już na dane pełne dobowe) i przyrównaj liczbę testów do liczby chorych (widać to dobrze na początku). Zaraz będę przy kompie to pokaże o co mi chodzi. edit: Zobacz: Edytowane 12 Kwietnia 2020 przez dannygd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulek Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 22 minuty temu, fluber napisał: Słowacja ma rewelacyjne wyniki jesli chodzi o walke z koronawirusem Tym stwierdzeniem niecelowo uderzyłeś w nasz sposób walki z nim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 4 minuty temu, bulek napisał: Tym stwierdzeniem niecelowo uderzyłeś w nasz sposób walki z nim. W jaki sposob? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulek Opublikowano 12 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2020 3 minuty temu, fluber napisał: W jaki sposob? Ten fakt bowiem z czegoś wynika - chyba nie muszę pisać, że u nas coś nie zadziałało. Tam badają każdą osobę od razu po przyjeździe do szpitala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi