Skocz do zawartości

TENIS

mac

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Odkąd żyję, Świątek i Lewandowski, to jedyne postacie w sporcie na poziomie światowym. 

6 minut temu, RappaR napisał(a):

Ile z nich wygra z tenisistami z top200?

Zdecyduj się, czy świątek to top światowy, bo nie wiem z którym Rapparem teraz dyskutować 

7 minut temu, fluber napisał(a):

Zdecyduj się, czy świątek to top światowy, bo nie wiem z którym Rapparem teraz dyskutować 

Gdzie tutaj jest paradoks? 

Światek jest postacią znaną w sporcie na poziomie światowym.

Kwestią osobną jest to czy jest wśród 200 osób najlepiej grających w tenisie na świecie. 

7 minut temu, RappaR napisał(a):

Gdzie tutaj jest paradoks? 

Światek jest postacią znaną w sporcie na poziomie światowym.

Kwestią osobną jest to czy jest wśród 200 osób najlepiej grających w tenisie na świecie. 

Ale w przypadku dwóch pozostałych Polek w top 30 to już nie jest kwestią osobną?

Biorąc pod uwagę nasz poziom gospodarki i populacji to my nie powinniśmy mieć top 1 w żadnym sporcie. 

Jesteśmy 20 gospodarką świata i mamy 19 miejsce w liczbie medali na igrzyskach w historii. Wynik w sam raz na nasze możliwości 

6 minut temu, fluber napisał(a):

Ale w przypadku dwóch pozostałych Polek w top 30 to już nie jest kwestią osobną?

Pozostałe nie są ani w top 200 najlepiej grających osób w tenisa ani znane w sporcie na skalę światową.

Decyduje jeszcze czynnik losowy. 

Dla mnie medale na IO to kwestia nie ważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy. Zwycięstwo w finale koszykówki, siatkówki i piłki nożnej to mniej medali niż Koreańczycy co igrzyska zgarniają z łucznictwa. Ot - kwestia ile kategorii i jakie sporty dopuścimy do rywalizacji. Dorzucono by jeszcze po 5 kategorii wagowych na łucznictwo i by się okazało jeszcze, że Koreańczycy by byli 1# 

2 minuty temu, jack napisał(a):

Szkoda czasu na takich kretynów

Twoje sfrustrowanie na forum mnie bawi :) 

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Pozostałe nie są ani w top 200 najlepiej grających osób w tenisa ani znane w sporcie na skalę światową.

Nie kumam Twojej linii argumentacji. Przed chwilą pisałeś o sukcesach Uzbeków, którzy ani nie są w TOP 200 w tenisa, ani nie mają znanych sportowców. 

6 minut temu, RappaR napisał(a):

Decyduje jeszcze czynnik losowy. 

Dla mnie medale na IO to kwestia nie ważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy. Zwycięstwo w finale koszykówki, siatkówki i piłki nożnej to mniej medali niż Koreańczycy co igrzyska zgarniają z łucznictwa. Ot - kwestia ile kategorii i jakie sporty dopuścimy do rywalizacji. Dorzucono by jeszcze po 5 kategorii wagowych na łucznictwo i by się okazało jeszcze, że Koreańczycy by byli 1# 

Kilkaset dyscyplin razy kilkadziesiąt igrzysk to całkiem przekonujący czynnik pokazujący kto jest jak dobry w sporcie.

10 minut temu, RappaR napisał(a):

Ot - kwestia ile kategorii i jakie sporty dopuścimy do rywalizacji. Dorzucono by jeszcze po 5 kategorii wagowych na łucznictwo i by się okazało jeszcze, że Koreańczycy by byli 1# 

Ale w boksie to można? Hahaha, może kiedyś kolejny Uzbek się złapie na medal.

2 minuty temu, fluber napisał(a):

Nie kumam Twojej linii argumentacji. Przed chwilą pisałeś o sukcesach Uzbeków, którzy ani nie są w TOP 200 w tenisa, ani nie mają znanych sportowców. 

Pisałem, że Uzbecy wraz z innymi krajami byłego ZSRR zaczynają dominować w boksie - jako przykład, że o ile inne kraje bloku wschodniego w tym sporcie sobie doskonale radzą, my jesteśmy bardzo słabi. 

Przy czym Uzbecy mimo wszystko są krajem trzeciego świata i są dosłownie 10 razy biedniejsi na głowę od nas.

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Kilkaset dyscyplin razy kilkadziesiąt igrzysk to całkiem przekonujący czynnik pokazujący kto jest jak dobry w sporcie.

Zgadza się. Liczba medali w igrzyskach olimpijskich to całkiem przekonujący czynnik pokazujący kto jest dobry w sporcie olimpijskim.

2 minuty temu, jack napisał(a):

Ale w boksie to można? Hahaha, może kiedyś kolejny Uzbek się złapie na medal.

Czyli zgadzasz się z moją opinią i krytyką obecnego systemu.

18 minut temu, fluber napisał(a):

Jesteśmy 20 gospodarką świata i mamy 19 miejsce w liczbie medali na igrzyskach w historii. Wynik w sam raz na nasze możliwości 

Za Igrzyska 2022-2024 bylibyśmy ~27 pod względem liczby medali i ~46 w klasyfikacji medalowej, a tu dochodzi jeszcze czynnik idealnych warunków (wysokie społeczeństwo, umiarkowany klimat, dostęp do morza i gór, centrum Europy, w skali świata bogate społeczeństwo, ponadprzeciętna populacja w skali bogatych krajów). 

W 1976 roku będąc dużo biedniejszym krajem byliśmy 6. w klasyfikacji medalowej na letnich igrzyskach i przed chwilą zdobyliśmy medal mistrzostw świata w piłce. 

Tenis to jest przykład jak marnujemy nasz potencjał w sporcie, bo tutaj nasze uprzywilejowanie powoduje, że bez żadnych tradycji tenisowych doszliśmy do poziomu bycia w ogólnej skali w szerokiej czołówce (Świątek, Hurkacz, debliści).

(bez żadnych tradycji = jeden??? gość z czołówki przez kilkadziesiąt lat)

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Dla mnie medale na IO to kwestia nie ważne kto głosuje, ważne kto liczy głosy. Zwycięstwo w finale koszykówki, siatkówki i piłki nożnej to mniej medali niż Koreańczycy co igrzyska zgarniają z łucznictwa. Ot - kwestia ile kategorii i jakie sporty dopuścimy do rywalizacji. Dorzucono by jeszcze po 5 kategorii wagowych na łucznictwo i by się okazało jeszcze, że Koreańczycy by byli 1

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Twoje sfrustrowanie na forum mnie bawi :) 

Sport to taka 14-sta sprawa w piramidzie maslowa, na chuk przezywac

2 godziny temu, BMeF napisał(a):

Tenis to jest przykład jak marnujemy nasz potencjał w sporcie, bo tutaj nasze uprzywilejowanie powoduje, że bez żadnych tradycji tenisowych doszliśmy do poziomu bycia w ogólnej skali w szerokiej czołówce (Świątek, Hurkacz, debliści).

W tenisie wszystkie kraje marnuja, bo to marny i ciezki do uprawiania sport, tak jak golf

W dniu 8.07.2025 o 11:31, fluber napisał(a):

Ja szczerze będę zaskoczony jak wygra z Samsonową, która w pierwszych 3 rundach straciła łącznie 13 gemów i wygląda lepiej od Igi jak dotąd.

A Mirra to raczej w ogóle jest poza zasięgiem Igi na trawie.

No i jestem zaskoczony 

W dniu 8.07.2025 o 11:31, fluber napisał(a):

Ja szczerze będę zaskoczony jak wygra z Samsonową, która w pierwszych 3 rundach straciła łącznie 13 gemów i wygląda lepiej od Igi jak dotąd.

A Mirra to raczej w ogóle jest poza zasięgiem Igi na trawie.

No i mamy łatwe (stosunkowo) zwycięstwo Igi i Mirre out... moje morzenie staje sie realniejsze...

21 minut temu, DRK napisał(a):

Szkoda, że Rosjanka że Szwajcarką nie popracowały również w trzecim secie. Kroił się piękny mecz na wyniszczenie. Same dwa pierwsze sety już trwały ponad dwie godziny.

Belinda pod koniec meczu ledwo stała na nogach, a półfinał już jutro także szansę Igi na finał bardzo wzrosły.

33 minuty temu, dannygd napisał(a):

No i mamy łatwe (stosunkowo) zwycięstwo Igi i Mirre out... moje morzenie staje sie realniejsze...

Iga wskoczy już na pewno po Wimbledonie na 2 miejsce w WTA race, dobry prognostyk na dalszą część sezonu