Skocz do zawarto艣ci

Na wlasne oczy :)

HSN

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panie i Panow

Jako ze jestem na urlopie w Los Angeles (sorry za brak polskich znakow) i mialem przyjemnosc byc na meczu Lakers - Toronto, postanowilem podzielic sie z Wami wrazeniami z tej wizyty. Moze zainteresuje to kogos, kto nie byl, a sadze, ze znajdzie sie na forum pare takich osob.

Nie bede opisywal samego meczu, bo to widzieliscie w TV lub na komputerze. Skupie sie na tym czego nie bylo widac. Staples Center jest w samym centrum Los Angeles. Poniewaz jest to okolica biurowa, a byla niedziela, miasto wygladalo niemal na wymarle. Bylo goraco (ok. 25 C). W okolicach godziny 12 nie bylo zadnych pieszych, od czasu do czasu przejechal jakis samochod. Cisza i spokoj. Obejrzalem pomnik Magica (IMHO w ogole do siebie nie podobny) i zajrzalem do klubowego sklepu.

W sklepie mozna zwariowac. JEST WSZYSTKO! Setki T-shirtow, koszulki meczowe, koszulki dla kobiet, ubranka dla dzieci, pilki, buty, czapki, breloki, bluzy, kurtki, dresy i inne gadzety, co tylko potraficie wymyslec. Mozna tam wydac troche dolarow. Oprocz rzeczy Lakersow (75% rzeczy w sklepie) mozna tez kupic rzeczy zwiazane z Clippers, Kings i Sparks.

Bylo wczesnie wiec poszedlem na spacer i wrocilem pod Staples na jakies 2,5 godziny przed meczem. Nad glownym wejsciem pojawil sie ogromny baner Lakers, a na latarniach wokol calej hali powiewaly fioletowe i zolte balony. Pojawilo sie tez stanowisko telewizyjne i woz transmisyjny radia KCAL. Pomimo, ze do meczu zostaly jeszcze ponad 2 godziny, z kazda minuta przybywalo fanow. Glownie turystow, jak sadze, bo aparaty fotograficzne byly w ciaglym uzyciu. Mieszkancy LA pojawili sie dopiero pozniej. W kazdym razie robilo sie co raz bardziej fioletowo-zolto.

Z tylu hali jest wjazd do podziemnego parkingu dla zawodnikow i vipow. Ochroniarze nie pozwalali stac nad wjazdem, ale mozna bylo tam chodzic w kolko i starac sie obserwowac kto wjezdza. Kazdy podjezdzajacy samochod byl zatrzymywany, a ochroniarz z lusterkiem na kolkach sprawdzal podwozie. Staralem sie zobaczyc kto wjezdza, ale szyby zazwyczaj byly przyciemniane, a z przodu nie bylo widac kto prowadzi. Nikogo nie wypatrzylem wiec po paru Bentleyach, Cadillacach Escalade i Range Roverach odpuscilem sobie.

Do hali zaczeli wpuszczac o 5, czyli na poltorej godziny przed gwizdkiem. Przy wejsciu dawali specjalne wydanie LA Times Magazine z Magicem, a za 5$ mozna bylo kupic Lakers Magazine z programem meczu.

Na dolnym poziomie byl wspomniany wczesniej sklep klubowy, sklep z obrazami i oprawionymi zdjeciami i koszulkami. Za 299$ mozna miec oprawione zdjecie w formacie A3 akcji 0.4 z podpisem Dereka. Malowany obraz tej akcji w rozmiarze 70x50 cm, to juz wydatek w wysokosci 1599$. Oprocz tego mnostwo stanowisk z roznego rodzaju jedzeniem, a takze stanowisko, gdzie mozna bylo zamowic koszulke meczowa ze swoim nazwiskiem i wybranym numerem.

Z poziomu dolnego ruchome schody prowadza, od razu, z pominieciem srodkowych vipowskich poziomow, na upper level. Na gorze rowniez jest mnostwo stanowisk z jedzeniem.

Na miejscu usiadlem na godzine przed meczem. Na parkiecie rozgrzewali sie Walton i Farmar pod okiem Rambisa. Potem dolaczyli Odom, Vujacic i Mbenga. Po ok. 20 minutach poszli do szatni. W czasie ich rozgrzewki odbywaly sie proby mikrofonu spikera, dzwieku i swiatel. Cheerleaderka zapowiadala rozne filmy wyswietlane na ekranch nad parkietem. Byl filmik o Magicu, o wszystkich dotychczasowych mistrzostwach, rozczulajace wspomnienie o Chicku Hearnie (amerykanie potrafia ladnie to zmontowac) i nagrany wczesniej wywiad z Gasolem, o tym jak mu sie mieszka i gra w LA, co lubi robic w wolnym czasie i jak spedzil Thanksgiving. Mozna tez bylo wyslac SMSa, ktorego tresc ukazywala sie na tym ekranie.

Na 15 minut przed meczem pojawili sie zawodnicy. Najpierw wybiegli gracze Toronto (przywitani buczeniem), a potem nasi i zaczela sie zwykla przedmeczowa rozgrzewka. Przedstawiono sedziow, a jeden z nich podszedl do kapitana Raptors z dwiema pilkami i dal mu wybrac, ktora beda dzisiaj grac.

Potem byly hymny Kanady i USA. Zgaszono swiatla i oswietlono punktowo flagi wiszace pod sufitem. W czasie hymnow wszyscy, zarowno zawodnicy jak i publicznosc stali przodem do flag. Hymny nie zostaly zaspiewane, tylko zagrane na organach. Pod sufitem siedziala zreszta kilkunastuosobowa orkiestra, z mocno rozbudowana sekcja deta, ktora przygrywala w przerwie podczas wystepu Lakers Girls, a przez caly mecz perkusista wybijal rytm do okrzykow "Lets go Lakers" lub "D-fense".

Po hymnach zapalono swiatla i zaczal sie mecz, ktory pewnie widzieliscie, wiec opis sobie daruje. Podczas przerw tanczyly Lakers Girls, ktore przebraly sie chyba 3 razy. W przerwie jakis gosc rzucal z polowy o 70 000$. Nie trafil. Na pocieszenie rzucal za 3 o weekend w jakims hotelu. Tym razem byla nawet obrecz, ale rowniez pudlo. W przerwie byly takie kolejki do toalet i jedzenia, ze nie bylo szans zeby wyrobic sie na rozpoczecie 3 kwarty.

Fastfood Jack in the box oglosil na poczatku meczu, ze jesli Lakers wygraja, a przeciwnik zdobedzie mniej niz 100 punktow, to kazdy kibic dostanie kupon na darmowe tacos. W zwiazku z tym, w polowie 4 kwarty okrzyki "Lets go Lakers" zmienily sie w "We want tacos". Do konca nie bylo wiadomo jak to sie skonczy, tym bardziej ze sam mecz byl juz rozstrzygniety. Jak wiecie, Raptors ostatecznie zdobyli 99 punktow i przy wyjsciu dawali kupony na darmowe tacos. Teoretycznie po jednym na kibica, ale niespecjalnie tego przestrzegali i gdybym chcial, to do konca wyjazdu moglbym objadac sie darmowymi tacosami. ;)

Po meczu spiker zaprosil na mecz D-fenders, ale poniewaz mial sie zaczac dopieo za 40 minut, to olalem i wrocilem do hotelu.

Podsumowujac, mecz w Staples to dla kibica Lakers niezapomniane przezycie.

Jesli kogos zainteresowaly moje wypociny, to sprobuje wstawic jakies zdjecia. Wybieram sie rowniez na mecz z Milwaukee, w najblizsza niedziele, wiec jak bedziecie chcieli, to tez cos skrobne.

Specjalnie dla Lakers.e-nba.pl, HSN, Los Angeles, California ;)

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Sorry za brak zdjec, ale mam tu malo czasu na pisanie, bo jest duzo innych rzeczy do "roboty" (wlasnie wrocilem z Las Vegas). Ze wstawieniem zdjec jest troche zachodu, trzeba je powybierac, pozmniejszac i wgrac, ale obiecuje, ze zdjecia beda na pewno. Jutro lece do NYC wiec tez z czasem krucho, ale od czwartku bede u kumpla na wsi i tam bede mial sporo czasu, wiec pewnie sie tym zajme. Ostateczny termin to po 16 grudnia, bo wtedy bede juz w Polsce i czasu bede mial mnostwo. Stay tuned.

hsn jeszcze daj znac jak zdobywasz bilety:)

i wez zobacz czy nie maja w sklepiku koszulek kobego retro autentykow a jesli tak to za ile, bo w sumei to mnei najbardziej interesuje:D

i wrzuc fotki. w ogole zmasakrowales mnie........

Z biletami nie ma problemu. Ja swoje kupilem na ebay'u i przyslali mi etickets mailem. Wybralem ta droge, bo chcialem miec pewnosc ze dostane bilety i bede na meczu, ale mozna tez na stronie Lakers, na takiej kibicowskiej gieldzie lub od murzynow pod hala przed meczem. Bilety kupilem raczej tanie, bo bylem w zeszlym roku na wschodnim wybrzezu i wybralem sie na dwa mecze, w Bostonie na Lakers i w NYC na Suns. W Bostonie to byl moj pierwszy mecz Lakers w zyciu i kupilem bilet premium za ponad 500 PLN. W NYC poszedlem na mecz niejako przy okazji i kupilem najtanszy bilet pod samym sufitem MSG. I roznica w widoku na boisko wcale nie byla duza. Owszem w Bostonie bylo blizej, ale w MSG tez widzialem wszystko. Poniewa偶 bilety w Staples nie naleza do najtanszych, a $ jest w okolicach 3 PLN tym razem kupilem tanie bilety (ok. 40$), ale wszystko widac doskonale.

Koszulki retro widzialem chyba tylko Magica i Worthy'ego, ale bede dzis w sklepie przy okazji meczu to sprawdze. Rozumiem ze chodzi ci o koszulke KB sprzed 99 roku z numerem 8? Sprawdze i dam Ci znac.

Odno艣nik do komentarza

szczerze mowiac myslalem, ze zdobycie biletow na jeziorowcow w dzisiejszych czasach graniczy z cudem:)

to daj znac z tym jerseyem:) albo czy istnieje szansa kupienia koszulki retro tej sprzed 99 z wlasnym nazwiskiem. bo wiem, ze w staples mozna zrobic swoj jersey z obecnych czasow (zarowno replike jak i autentyka) ale daj znac jak sprawa wyglada z autentykami retro. kiedys jak mieli niebieskie retro na nba.com mozna bylo zrobic taki ale sie spoznilem. na ebayu probuje dorwac autentyka kobefo sprzed 99 ale to graniczy z cudem.

ostatnio mitchell&ness wydal taka koszulke wyjazdowa (wczesniej byla zolta) ale zrobili blad bo numery w wyjazdowych byly biale a nie zolte... a takiego jerseya kupic nie chce:(

tak czy siak. baw sie na meczu dobrze. i rob fotki. wszystkiego. rob sklepik, korytarze, kible w staples. wszystko:) pozdrawiam!!

Odno艣nik do komentarza

No 艂adnie: Boston, Nowy Jork, Los Angeles :] HSN, ty tak sobie w ciemno je藕dzisz na spontana i potem na miejscu ju偶 sobie wszystko za艂atwiasz (jaki艣 hotel, bilety na mecz), czy to jaka艣 zorganizowana akcja? Generalnie fajnie, wiem komu zawraca膰 g艂ow臋 o porady, kiedy sam si臋 b臋d臋 chcia艂 wybra膰 :] Chocia偶 nie powiem, mia艂bym troch臋 stracha, 偶eby samemu pojecha膰 na drugi koniec 艣wiata. Anyway, ciekaw jestem, jak wygl膮da sprawa z biletami np. na fina艂y.

Odno艣nik do komentarza

• 2 tygodnie p贸藕niej...

No, dobra wiem, 偶e troch臋 to zaj臋艂o, ale mam dla Was pierwsz膮 (prawdopodobnie z trzech) porcj臋 zdj臋膰.

Dzi艣 zdj臋cia z meczu z Toronto z 30.11.2008, kt贸rego opis da艂em w pierwszym po艣cie.

No to jedziemy.

Do艂膮czona grafika

Kobe

Do艂膮czona grafika

Wej艣cie do SC od Figueroa St.

Do艂膮czona grafika

Pomnik Magica

Do艂膮czona grafika

Pomnik Magica cd.

Do艂膮czona grafika

Magic na 艂uku chwa艂y

Do艂膮czona grafika

Worthy na 艂uku chwa艂y

Do艂膮czona grafika

Jabbar na 艂uku chwa艂y

Do艂膮czona grafika

Hearn na 艂uku chwa艂y

Do艂膮czona grafika

Wej艣cie do SC

Do艂膮czona grafika

Samoch贸d rozg艂o艣ni KLAC

http://images25.fotosik.pl/305/bb4be2c449b3d17dm.jpg

Kasy

http://images39.fotosik.pl/42/47e31ec156ff4880m.jpg

G艂贸wne wej艣cie do SC

http://images29.fotosik.pl/306/edb9665a7a404da2m.jpg

Rozgrzewka

http://images32.fotosik.pl/421/c5f6333e660e64cdm.jpg

Rozgrzewka

http://images45.fotosik.pl/41/94058973f2d23705m.jpg

Rozgrzewka

http://images47.fotosik.pl/41/96e865ed057712e9m.jpg

Hymny

http://images25.fotosik.pl/305/69ca72990935a674m.jpg

Prezentacja S5

http://images32.fotosik.pl/421/1db03b95d549f0f8m.jpg

prezentacja S5

http://images25.fotosik.pl/305/504dbe645fa29e8am.jpg

Mecz

http://images29.fotosik.pl/306/0738536404350850m.jpg

Banery

http://images37.fotosik.pl/41/b792718971376e12m.jpg

SC noc膮

Odno艣nik do komentarza

to daj znac z tym jerseyem:) albo czy istnieje szansa kupienia koszulki retro tej sprzed 99 z wlasnym nazwiskiem. bo wiem, ze w staples mozna zrobic swoj jersey z obecnych czasow (zarowno replike jak i autentyka) ale daj znac jak sprawa wyglada z autentykami retro. kiedys jak mieli niebieskie retro na nba.com mozna bylo zrobic taki ale sie spoznilem. na ebayu probuje dorwac autentyka kobefo sprzed 99 ale to graniczy z cudem.

ostatnio mitchell&ness wydal taka koszulke wyjazdowa (wczesniej byla zolta) ale zrobili blad bo numery w wyjazdowych byly biale a nie zolte... a takiego jerseya kupic nie chce:(

tak czy siak. baw sie na meczu dobrze. i rob fotki. wszystkiego. rob sklepik, korytarze, kible w staples. wszystko:) pozdrawiam!!

Widz臋, 偶e siedzisz w tym troszk臋 ;) Ani w sklepie w Staples, ani w oficjalnym NBA Store w NYC nie by艂o 偶adnych koszulek retro! Tak jak pisa艂em wcze艣niej retro widzia艂em Magica i Worthy'ego ale w innych sklepach. 呕adnych innych nie widzia艂em. W Staples, w czasie meczu, mo偶na by艂o meczu zrobi膰 sobie koszulk臋 z w艂asnym nazwiskiem (mam :D), ale tylko aktualn膮 i tylko swingman.

No 艂adnie: Boston, Nowy Jork, Los Angeles :] HSN, ty tak sobie w ciemno je藕dzisz na spontana i potem na miejscu ju偶 sobie wszystko za艂atwiasz (jaki艣 hotel, bilety na mecz), czy to jaka艣 zorganizowana akcja? Generalnie fajnie, wiem komu zawraca膰 g艂ow臋 o porady, kiedy sam si臋 b臋d臋 chcia艂 wybra膰 :] Chocia偶 nie powiem, mia艂bym troch臋 stracha, 偶eby samemu pojecha膰 na drugi koniec 艣wiata. Anyway, ciekaw jestem, jak wygl膮da sprawa z biletami np. na fina艂y.

Akcja zorganizowana. Wszystko mo偶na kupi膰 lub zarezerwowa膰 przez net. Bilety lotnicze kupi艂em w realu, ale reszt臋, czyli hotele i samoch贸d zarezerwowa艂em przed wylotem przez net. Bilety na mecze, tak jak ju偶 pisa艂em, kupi艂em na ebayu przed wylotem, bo nie chcia艂em 偶adnych niespodzianek, ale nie by艂o problemu z dostaniem ich na miejscu od konik贸w. Generalnie wszystko mia艂em za艂atwione przed wyjazdem, ale jak si臋 nie ma problem贸w z kas膮 i nie trzeba si臋 szczypa膰 z tanim hotelem czy samochodem, to mo偶na 艣mia艂o lecie膰 w ciemno. Ale wybranie i zarezerwowanie wszystkiego przez net, to nie jest du偶o roboty.

My艣l臋, 偶e z biletami na PO i fina艂y jest ju偶 du偶o wi臋kszy k艂opot. Po pierwsze du偶o wi臋cej ch臋tnych, a po drugie, trudno przewidzie膰 ile b臋dzie mecz贸w w serii, czy awansuj膮 i jaki b臋dzie terminarz kolejnej serii, bo to zale偶y od sytuacji w drugiej parze. Ale dla chc膮cego nic trudnego. Problemem mo偶e by膰 to, 偶e nawet jak si臋 uda zdoby膰 bilet, to trzeba szybko polecie膰 do USA, a bilety lotnicze s膮 tym ta艅sze, im wcze艣niej je kupujesz. Ja swoje mia艂em na 2 miesi膮ce przed wylotem i kosztowa艂y ok. 1900 PLN. Je艣li chcesz polecie膰 do USA w ci膮gu kilku dni to mo偶esz zap艂aci膰 za bilet 5000 PLN lub wi臋cej. Ci臋偶ka sprawa.

A co do stracha przed wyjazdem samemu na drugi koniec 艣wiata, to kto m贸wi, 偶e pojecha艂em sam? Wzi膮艂em ze sob膮 ukochan膮 kobiet臋 :)

Ko艅cz臋 艂adowa膰 drug膮 porcj臋 zdj臋膰. To b臋d膮 zdj臋cia z Los Angeles, a nie z samego meczu. Co prawda ze statystyk na fotosiku widz臋, 偶e najwi臋ksz膮 popularno艣ci膮 cieszy艂o si臋 zdj臋cie z meczu, ale takich zdj臋膰 nie mam za du偶o. Miejsca mia艂em wysoko i aparat nie radzi艂 sobie najlepiej (za ma艂o 艣wiat艂a). Na takich zdj臋ciach ma艂o co wida膰, bo nie mo偶na by艂o wnie艣膰 aparatu z du偶ym zoomem. Poniewa偶 znacznie lepsze zdj臋cia z samego meczu mo偶ecie sobie obejrze膰 na nba.com, espn.com lub innych, ja skupi艂em si臋 na tych miejscach, kt贸rych na portalach lub w TV zobaczy膰 raczej nie mo偶ecie.

No dobra, bior臋 si臋 za dodawanie zdj臋膰, a jutro powinienem skre艣li膰 relacj臋 z meczu z Milwaukee oraz doda膰 trzeci膮 parti臋 zdj臋膰.

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮czona grafika

Nadmuchiwanie balon贸w przed meczem. Robi艂y to cztery osoby i ca艂kiem sprawnie im to sz艂o.

Do艂膮czona grafika

Ju偶 udekorowane g艂贸wne wej艣cie do SC.

Do艂膮czona grafika

Kasy biletowe

Do艂膮czona grafika

Grafika z KB noc膮.

Do艂膮czona grafika

Gwiazda Harlem Globetrotters na Hollywood Blvd.

Do艂膮czona grafika

Gwiazda Magica na Hollywood Blvd.

Do艂膮czona grafika

Gwiazda Hearna na Hollywood Blvd.

Do艂膮czona grafika

Stara hala Lakers, czyli Great Western Forum, aktualnie The Forum.

Do艂膮czona grafika

The Forum

Do艂膮czona grafika

Ulica Kareema w pobli偶u The Forum.

Odno艣nik do komentarza

Nawet po przeczytaniu twojego dok艂adnego opisu a偶 ci臋偶ko te mecze sobie wyobrazi膰 :)

Narazie tylko sobie czyta艂em ,ale musz臋 - sama inicjatywa na pomnik Magica nie jest z艂a ,szkoda tylko ,偶e nie wiem z "kt贸rej strony" on Magica przypomina :? Chyba ,偶e tylk ja takie wra偶enie odnosz臋 ;] I odno艣nie gwiazdy Magica . Kurde ja jej nie znalaz艂em jak by艂em :? C贸偶 bywa i tak dalej bede 偶a艂owa艂 ,偶e nie mog艂em by膰 na cho膰 jednym meczu PO w zesz艂ym roku ,ale to nie ode mnie zale偶a艂o , mo偶e kiedy艣.

Odno艣nik do komentarza

hsn koszulki to moje cale ostatnie zycie, szczegolnie lakersow:)

w zeszlym sezonie mozna bylo kupic jeszcze autentyki z wlasnym nazwiskiem, a terz juz tylko swingmany... szkoda. juz nie bede sie ciebie pytal czy te retro magica to byly swingmany adidasa/reeboka cy autentyki mitchell&nessa:)

tak czy siak bede musial kupic na ebayu, bo jak sie okazuje pod latarnia najciemniej. czyli, im blizej tym trudniej o porzadane koszulki...

skoro poruszamy watek pozaboiskowy, to powiedz nam jak sie poruszales po la? jak rezerwowales bilet spraawdzales gdzie lezy hotel/motel? nie bales sie jakichs southsideow i innych? bo la sa przeciez okolice gdzie lepiej sie nie poruszac... i jak z poruszaniem sie po miescie? autobusy? taksowki? czy wynajales moze samochod?

to 1900 to cena biletow w jedna i druga strone??

Odno艣nik do komentarza

Narazie tylko sobie czyta艂em ,ale musz臋 - sama inicjatywa na pomnik Magica nie jest z艂a ,szkoda tylko ,偶e nie wiem z "kt贸rej strony" on Magica przypomina :? Chyba ,偶e tylk ja takie wra偶enie odnosz臋 ;] I odno艣nie gwiazdy Magica . Kurde ja jej nie znalaz艂em jak by艂em :?

IMHO Magic w og贸le nie jest do siebie podobny. A co do szukania jego gwiazdy, to ja poszed艂em na 艂atwizn臋 i sprawdzi艂em w necie adres, przy kt贸rym si臋 znajduje. Tak samo zrobi艂em ze wszystkimi gwiazdami, kt贸re mnie interesowa艂y (muzycy, aktorki ;)), bo gwiazd na Hollywood Blvd jest zdaje si臋 ponad 2000 i tak na 艣lepo to trudno znale藕膰 t臋, kt贸rej szukasz. Tak wi臋c, internet w s艂u偶bie cz艂owieka. ;)

juz nie bede sie ciebie pytal czy te retro magica to byly swingmany adidasa/reeboka cy autentyki mitchell&nessa:)

Normalnie nie zwr贸ci艂bym na to uwagi, ale 偶e lubi臋 t臋 star膮 koniczynk臋 Adidasa, to j膮 zapami臋ta艂em.

skoro poruszamy watek pozaboiskowy, to powiedz nam jak sie poruszales po la? jak rezerwowales bilet spraawdzales gdzie lezy hotel/motel? nie bales sie jakichs southsideow i innych? bo la sa przeciez okolice gdzie lepiej sie nie poruszac... i jak z poruszaniem sie po miescie? autobusy? taksowki? czy wynajales moze samochod?

to 1900 to cena biletow w jedna i druga strone??

Przed wyjazdem zarezerwowa艂em samoch贸d. Jeden z najta艅szych, Dodge Caliber. Po przylocie poszed艂em na specjalny przystanek, sk膮d darmowy autobus zabra艂 mnie do wypo偶yczalni. Tam przeci膮gn臋li moj膮 kart臋 kredytow膮 i wys艂ali na parking, 偶ebym wybra艂 samoch贸d (w tej cenie by艂y jeszcze PT Cruisery) i w drog臋. Bez GPSu nie da rady, mo偶na wypo偶yczy膰, ale ja wzi膮艂em z Polski w ramach ci臋cia koszt贸w. W sumie przez 10 dni zrobi艂em 900 mil (w tym wycieczka do Las Vegas) czyli prawie 1500 km. Na szcz臋艣cie benzyn臋 maj膮 tani膮.

Podobno po LA mo偶na porusza膰 si臋 te偶 autobusem. Na pewno wyjdzie taniej, ale nie we wszystkie miejsca mo偶na dojecha膰 tak sprawnie jak samochodem, kt贸ry daje jednak sporo swobody.

Co do lokalizacji hotelu, to oczywi艣cie, 偶e sprawdzi艂em gdzie si臋 znajduje. Los Angeles to ogromne, ogromne miasto. Poza 艣cis艂ym centrum, zabudowa jest zazwyczaj parterowa lub jednopi臋trowa, rzadko pojawiaj膮 si臋 budynki wy偶sze ni偶 par臋 pieter. W zwi膮zku z tym, 偶e nie buduj膮 wzwy偶, miasto zajmuje wi臋ksz膮 powierzchni臋, ni偶 miasto, o takiej samej liczbie mieszka艅c贸w, w Europie i ci膮gnie si臋 dziesi膮tkami, a nawet setkami kilometr贸w (czy raczej mil ;)). Hotel wybra艂em tani, ale w Hollywood, czyli dzielnicy do艣膰 porz膮dnej, nie tak daleko od centrum i Staples Center. Jakie艣 11 mil.

Co do bezpiecze艅stwa, to nie by艂o 藕le. Po prostu nie zapuszcza艂em si臋 do South LA (dawniej South Central), bo nie ma tam nic ciekawego do zwiedzania, wi臋c nie wiem wam jak tam jest. Powiem tylko, 偶e jak wraca艂em z ogl膮dania The Forum, starej hali Lakers, i zapu艣ci艂em si臋 do South Inglewood, kt贸re nie jest wcale najgorsz膮 dzielnic膮, to zrobi艂o si臋 nieciekawie. Zapada艂 zmrok, a na ulicach sami murzyni, bieda, rudery, co raz wi臋cej 偶ebrak贸w i bezdomnych, wi臋c szybko si臋 stamt膮d zwin膮艂em. A w innych dzielnicach jest normalnie, sporo policyjnych patroli, wi臋c by艂 luz. Wystarczy nie zapuszcza膰 si臋 do pewnych dzielnic i jeste艣 bezpieczny. Ja w ka偶dym razie 偶adnych nieprzyjemnych przyg贸d nie mia艂em. Wi臋kszo艣膰 ludzi w LA to hiszpa艅skoj臋zyczni latynosi (do Meksyku blisko), bardzo przyja藕ni, sympatyczni i chocia偶 trudno si臋 dogada膰, bo po angielsku nie m贸wi膮, to staraj膮 si臋 by膰 pomocni.

1900 PLN zap艂aci艂em za bilet w obie strony, z tym 偶e w tamt膮 lecia艂em do Los Angeles, a wraca艂em z Nowego Jorku. Gdybym wraca艂 z LA pewnie by艂oby troch臋 taniej.

To tyle o LA. Jak chcecie jeszcze co艣 wiedzie膰, to pytajcie, a teraz obiecana relacja z mojej drugiej wizyty w Staplec Center.

7.12.2008 Lakers - Milwaukee

Drugi mecz Lakers, na kt贸rym by艂em, r贸wnie偶 odbywa艂 si臋 w niedziel臋. Start o 18.30. Poniewa偶 by艂 to m贸j przedostatni dzie艅 w LA chcia艂em jeszcze pozwiedza膰 samo centrum, w kt贸rym by艂em tylko przed pierwszym meczem, zaraz po przyje藕dzie, przyjecha艂em pod Staples przed po艂udniem.

Nie pisa艂em poprzedni o systemie parkowania. To mo偶e teraz par臋 s艂贸w o tym. Staples jest w centrum LA i nie ma jednego centralnego parkingu. Jest parking pod hal膮, ale niedu偶y, tylko dla zawodnik贸w, w艂a艣cicieli, organizator贸w i najwa偶niejszych VIP贸w. Potem jest spory parking dla mniej wa偶nych VIP贸w i posiadaczy bilet贸w ca艂osezonowych naprzeciwko hali. A potem s膮 dziesi膮tki placyk贸w mi臋dzy budynkami, bli偶ej lub dalej od Staples. Przed ka偶dym takim placykiem stoi murzyn lub latynos z tablic膮, na kt贸rej wypisana jest cena i zaprasza do zaparkowania u niego. Generalnie ceny s膮 tym wy偶sze, im bli偶ej hali chcesz zaparkowa膰 i im p贸藕niej przyjedziesz. Je艣li chcesz zap艂aci膰 mniej to musisz zaparkowa膰 dalej od hali, lub przyjecha膰 wcze艣niej. Ja by艂em przed po艂udniem i zaparkowa艂em ok. 800 metr贸w od hali. Za t臋 przyjemno艣膰 zap艂aci艂em 5$, ale o godzinie 17 miejsce na tym samym parkingu kosztowa艂o ju偶 15$. W ka偶dym razie najtaniej mo偶na zaparkowa膰 za 3$ (rano i powy偶ej 1,5 km od hali), a najdro偶sze miejsca jakie widzia艂em (co wcale nie oznacza, 偶e najdro偶sze w og贸le) by艂y o godzinie 17 jakie艣 300 metr贸w od SC za 50$.

Po zaparkowaniu poszed艂em do sklepu z pami膮tkami kupi膰 jakie艣 gad偶ety i sprawdzi膰 koszulki dla badboys2 (jak ju偶 wiesz bb2, nie by艂o). Okaza艂o si臋, 偶e tym razem D-Fenders graj膮 przed Lakers, wi臋c pokaza艂em bilet na Lakers i wszed艂em. Sklepiki i stanowiska z 偶arciem, opr贸cz jednego, by艂y jeszcze pozamykane, a w hali og贸lnie pustki. Na widowni by艂o mo偶e 1000 os贸b, mo偶e mniej, trudno mi to oceni膰. Co najwa偶niejsze na meczu D-Fenders mo偶na sobie usi膮艣膰 na Lower Level i obejrze膰 wszystko z bliska. Co prawda miejsca w pierwszych rz臋dach by艂y ju偶 pozajmowane ale i tak usiad艂em sobie w 8 rz臋dzie licz膮c od parkietu. Mecz mnie nie interesowa艂, wi臋c rozgl膮da艂em si臋 po sali. Po kilku minutach sko艅czy艂a si臋 druga kwarta i zawodnicy zeszli do szatni. Do szatni posz艂y r贸wnie偶 Lakers Girls, kt贸re min臋艂y mnie o jakie艣 5 metr贸w. Z bliska okaza艂o si臋, 偶e s膮 strasznie drobne, wr臋cz malutkie, troch臋 w typie gimnastyczek.Zaskoczy艂o mnie to, bo na ulicach takich drobnych dziewczyn nie by艂o wida膰. Z urod膮 by艂o r贸偶nie, ale ja nie jestem fanem ameryka艅skiego typu urody.

Jak ju偶 z parkietu zeszli zawodnicy i dziewczyny, spiker wezwa艂 kibic贸w do zabawy. Chodzi艂o o to, kto trafi wi臋cej osobistych w czasie 24 sekund. Wzd艂u偶 linii 艣rodkowej ustawili si臋 kibice i pojedynczo podchodzili do linii osobistych obu koszy i rzucali osobiste przez 24 sekundy, maj膮c do dyspozycji 2 pi艂ki ka偶dy. Po zako艅czeniu rzut贸w przez kolejne 24 sekundy podawali pi艂ki nast臋pnemu rzucaj膮cemu. Pomy艣la艂em, 偶e okazja, 偶eby wej艣膰 na oryginalny parkiet Lakers i porzuca膰 do tych samych koszy, do kt贸rych za par臋 godzin mieli rzuca膰 Kobe i Sp贸艂ka, mo偶e si臋 ju偶 nie powt贸rzy膰 i pop臋dzi艂em w stron臋 parkietu. Niestety, 2 metry od parkietu zatrzyma艂 mnie ochroniarz. Okaza艂o si臋, 偶e 偶eby wzi膮膰 udzia艂 w zabawie, trzeba si臋 by艂o zapisa膰 przed meczem D-Fenders. No i dupa. Poniewa偶 wszystko ju偶 obejrza艂em, na parkiet mnie nie wpu艣cili, a mecz D-Fenders mnie nie interesowa艂, postanowi艂em wyj艣膰 z SC i p贸j艣膰 zwiedza膰 miasto. Przed hal膮 trafi艂em na nadmuchiwanie balon贸w do dekoracji. Zajmowa艂y si臋 tym cztey osoby i strasznie sprawnie im to sz艂o. Jeden murzyn przy pomocy dw贸ch butli z helem nadmuchiwa艂 dwa balony na raz i zwi膮zywa艂 je ze sob膮 ogonkami. Nast臋pnie robi艂 to jeszcze raz i tak przygotowany zestaw czterech balon贸w dawa艂 dziewczynie, kt贸ra dowi膮zywa艂a 偶贸艂te i fioletowe wst膮偶ki i zanosi艂a je stoj膮cemu nieopodal go艣ciowi, kt贸ry odmierza艂 ze szpuli par臋 metr贸w linki i przywi膮zywa艂 tam balony. czwarty go艣膰 sta艂 i tylko trzyma艂 drugi koniec linki.

Pod Staples wr贸ci艂em ok.17. Tak jak poprzednim razem t艂um powoli g臋stnia艂. Przed g艂贸wnym wej艣ciem stacja Fox Sports ustawi艂a platform臋 do prowadzenia transmisji. W艣r贸d dziennikarzy by艂 nasz by艂y zawodnik Rick Fox, kt贸remu strzeli艂em fot臋 z jakich艣 4 metr贸w. Potem przeszed艂em przez kontrol臋 ochrony i wszed艂em do 艣rodka. Poszed艂em do stanowiska, gdzie mo偶na by艂o zrobi膰 sobie koszulk臋 z w艂asnym nazwiskiem i zam贸wi艂em tak膮. Do odbioru w przerwie meczu.

Nie b臋d臋 opisywa艂 wn臋trza sali, bo pisa艂em o tym poprzednim razem, ani meczu, bo to widzieli艣cie w transmisji. Okaza艂o si臋, 偶e tym razem mam miejsce pod samym dachem, w ostatnim rz臋dzie, ale i tak by艂o fajniejsze, ni偶 poprzednie, bo dalej tylko o par臋 metr贸w, a za to z drugiej strony hali (wiecie logo normalnie, a nie do g贸ry nogami, zawodnicy i trenerzy na 艂awkach przodem do mnie). W ka偶dym razie wszystko by艂o wida膰 doskonale. W przerwie odebra艂em koszulk臋 i wr贸ci艂em na miejsce. Poniewa偶 mecz do艣膰 szybko zosta艂 rozstrzygni臋ty, Phil szybko wpu艣ci艂 rezerwy, a kibice zacz臋li si臋 bawi膰. Po jednym z fauli, na linii rzut贸w osobistych stan膮艂 Chris Mihm. W tym momencie grupa kibic贸w z jednego z g贸rnych sektor贸w zacz臋艂a skandowa膰 M-V-P, M-V-P, co rozbawi艂o wszystkich kibic贸w. Jak wiecie, w czwartej kwarcie w barwach Lakers zadebiutowa艂 chi艅czyk Sun Yue (to jego jedyny wyst臋p w NBA do dzi艣). Zacz膮艂 od trzech fauli, straty i niecelnej tr贸jki, ale publiczno艣膰 gor膮co go dopingowa艂a nawet po nieudanych zagraniach i z niecierpliwo艣ci czeka艂a na jego pierwsze punkty. Kiedy w ko艅cu trafi艂 z p贸艂dystansu, wszyscy zawyli z zachwytu. Wydawa艂o mi si臋, 偶e kibice czekaj膮, 偶eby Sun Yue stan膮艂 na linii rzut贸w wolnych, 偶eby, tak jak w przypadku Mihma, m贸c dla 偶artu skandowa膰 M-V-P. Na minut臋 przed ko艅cem Yue wchodzi艂 na kosz, s臋dzia gwizdn膮艂 faul i kibice ju偶 szykowali si臋 do 偶artu, ale okaza艂o si臋, 偶e gwizdni臋to ofensywny faul Yue i z dowcipu nici.

Fastfood Jack in the Box zn贸w obieca艂 kupony na darmowe Tacos, za zatrzymanie przeciwnika poni偶ej 100 punkt贸w, ale poniewa偶 taki wynik nie by艂 zagro偶ony, to nikt tym razem nie skandowa艂 "We want tacos!"

Po zako艅czonym meczu poszed艂em jeszcze sfotografowa膰 banery i zastrze偶one koszulki z bliska, zabra艂em na pami膮tk臋 kawa艂ek konfetti i wst膮偶ki, kt贸re spad艂y z dach dla uczczenia zwyci臋stwa i poszed艂em z grup膮 kibic贸w w stron臋 parking贸w.

Koniec

Bior臋 si臋 do wstawiania zdj臋膰.

Odno艣nik do komentarza

Do艂膮czona grafika

G艂贸wne wej艣cie do SC przed meczem.

Do艂膮czona grafika

Ekrany pod sufitem SC na meczu D-Fenders.

Do艂膮czona grafika

Kosz z bliska na meczu D-Fenders.

Do艂膮czona grafika

Wej艣cie na zaplecze SC.

Do艂膮czona grafika

Wej艣cie na zaplecze SC.

Do艂膮czona grafika

przerwa meczu D-Fenders.

Do艂膮czona grafika

Stolik s臋dziowski i stanowiska komentator贸w.

Do艂膮czona grafika

Najbli偶ej jak mi si臋 uda艂o podej艣膰.

Do艂膮czona grafika

Kosz z bliska.

Do艂膮czona grafika

Wej艣cie do SC noc膮.

http://images24.fotosik.pl/307/46affba9c1060140m.jpg

Hummer KLAC.

http://images30.fotosik.pl/307/3f49da6e8d0681e2m.jpg

Rick Fox

http://images28.fotosik.pl/307/2e178cf4ccccb285m.jpg

Kibice zbieraj膮 si臋 przed meczem.

http://images48.fotosik.pl/42/bd4429fcdb547e2am.jpg

Choinka przed SC.

http://images39.fotosik.pl/42/684be302995aee1em.jpg

Przed meczem.

http://images40.fotosik.pl/42/dbe8dcb04a8add12m.jpg

Mecz

http://images44.fotosik.pl/42/bb3649d11a2f9ee9m.jpg

Mecz

http://images41.fotosik.pl/42/0f14a54c067dc0fdm.jpg

Mecz

http://images27.fotosik.pl/306/14d15dfae2715ac7m.jpg

Mecz

http://images45.fotosik.pl/42/beb420c6dd82f648m.jpg

Szklana 艣ciana SC od 艣rodka.

http://images26.fotosik.pl/307/58659e893ae51759m.jpg

Zastrze偶one numery

http://images50.fotosik.pl/42/0bd083ac26a234a3m.jpg

Mistrzowskie banery

To tyle.

Pozdro

Odno艣nik do komentarza

Witam :)

Bardzo fajna relacja HSN, zapewne tak jak ja, wszyscy si臋 艣linili si臋 czytaj膮c to wszystko :) Mam pytanie. Gdybym chcia艂 na tydzie艅 wybra膰 si臋 do Los Angeles, ile na oko by mnie to mog艂o kosztowa膰? Z noclegiem, biletami lotniczymi i normalnym funkcjonowaniem (w miar臋 oszcz臋dnym) na terenie samego miasta.

Z g贸ry wielkie dzi臋ki za odpowied藕. :) Nigdy nie by艂em w Stanach ale wiem, 偶e jak si臋 bardzo czego艣 chce, to w ko艅cu to si臋 uda. W tym przypadku te偶 mam tak膮 nadziej臋... ;)

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.