Skocz do zawarto艣ci

Race to the MVP

Maciek

Czy Kobe Bryant obroni sie jako MVP ligi?  

25 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Czy Kobe Bryant obroni sie jako MVP ligi?

• Tak, znow bedzie najlepszy
    • Nie
    • Dostanie ten tytu艂 ale z kim艣 ex aequo 8)
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Na pocz膮tek kilka suchar贸w, bo jako艣 zacz膮膰 trzeba.

A nie, jednak bez suchar贸w bo nie znalaz艂em (tych tygodni jak to by艂o w drodze po ten tytu艂). Zatem troche subiektywnej oceny.

P贸ki co, postaram si臋 by膰 obiektywny, ranking w drodze po ten tytu艂 na dzi艣 wygl膮da nast臋puj膮co.

1. Pau Gasol

2. Kobe Bryant

3. Lebron James

4. Kevin Garnett

5. Dwight Howard

8)

Co do Gasola to ja wiem, 偶e statystyki ma takie, kt贸re na kolana nie rzucaj膮, ale takie mam odczucie, 偶e to on p贸ki co odegra艂 najwi臋ksz膮 rol臋 w Lakers w tym sezonie, a co za tym idzie, jest numero uno w drodze po tytu艂 MVP

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

No to je艣li Gasol na 1, w takim razie Bryant nie na drugim. Zreszt膮 nie b臋d臋 si臋 wypowiada艂, czy powinien tam by膰 Gasol, czy Bryant czy ktokolwiek inny z Lakers - ma艂o wa偶ne.

Zreszt膮 nie rozumiem, jak mo偶esz da膰 dw贸ch zawodnik贸w Lakers na pierwszych dw贸ch miejscach? To Boston, czy Cavs maj膮 a偶 tyle gorszy bilans, 偶e dwaj najlepsi zawodnicy ich dru偶yny s膮 lepsi od najlepszych w Cavs i Bostonie?? Jasne, 偶e nie.

Lakers maj膮 jedn膮 pora偶k臋, ok. Ale Celtics tylko o jedn膮 wi臋cej (dwa zwyci臋stwa wi臋cej) i Cavs tylko o dwie pora偶ki wi臋cej. Czy to ju偶 dyskredytuje innych (czyt. graczy Bostonu, Cavs) do bycia tym nr.1?! Absolutnie.

Dlatego numer jeden w tej chwili to bez w膮tpienia - Lebron, indywidualnie najlepszy w lidze (cyfry), do tego wysoki 3 bilans dru偶yny w lidze. Dalej ju偶 ma艂o wa偶ne, czy Bryant, czy Pierce, Garnett, Howard. Lebron bije p贸ki co wszystkich na 艂eb na szyj臋.

Nie postara艂e艣 si臋 by膰 obiektywny..

Odno艣nik do komentarza

Mi si臋 wydaje, 偶e na 3 miejscu powinien by膰 jednak Bynum. ;)

Ariza, a na 4 Bynum. Tu偶 za nimi Odom.

Kto艣 jaki艣 czas temu napisa艂, 偶e dziwi si臋, 偶e niekt贸rym kibicom LAL nie rzuci艂o si臋 na m贸zg jeszcze po tym jak lej膮 wszystkich w tym sezonie. Ot贸偶 w艂a艣nie si臋 doczeka艂 :) Bryant'a na pierwszym bym jeszcze "przebola艂", ale jak kto艣 wrzuca tam Gasola a za nim Kobasa ... A dopiero p贸藕niej LeBrona, kt贸ry niedo艣膰 偶e ma cyferki to ma tak偶e bilans, kt贸rego do tej pory mu brakowa艂o ... Jestem ciekawy jakie by by艂y Twoje typy w innych kategoriach ...

MIP - Bynum/Farmar

DPOTY - Bynum

6th man - Ariza/Odom

ROTY - chyba nie macie 偶adnego graj膮cego, ale co tam! Niech b臋dzie dla Fisher'a, tak 偶eby ca艂a s5 co艣 mia艂a za ten super bilans ;)

COTY - Jackson

Mo偶e i za du偶o z艂o艣liwo艣ci w tym po艣cie, za du偶o "jadu" ale krew zalewa jak kto艣 takie g艂upoty wypisuje ...

Odno艣nik do komentarza

Na dzie艅 dzisiejszy Lebron i d艂uuugo d艂uugo nic...

P贸ki co, postaram si臋 by膰 obiektywny, ranking w drodze po ten tytu艂 na dzi艣 wygl膮da nast臋puj膮co.

Tego mog艂e艣 nie dodawa膰.

Anyway, tak jak kiedy艣 Bryantowi nale偶a艂 si臋 ten tytu艂 kiedy samotnie prowadzi艂 Lakers, omijam wszelkie dywagacje wsch贸d zach贸d, bo za du偶o rozpisywania si臋 ;-)

Tak teraz ten tytu艂 nale偶y si臋 Lebronowi, je艣li oczywi艣cie utrzyma taki bilans Cavs, ostatecznie ponad 50/55 win贸w musialby mie膰 by otrzyma膰 MVP.

Odno艣nie s艂贸w, Je艣li Gasol na 1 to Bryant nie na drugim... Przypominam sytuacje z zesz艂ego sezonu Pierce i Garnett, nie przypomina czego艣 ? :)

Na drugim miejscu mo偶e CP3 Dwight ... Dwayne? ... Zbyt ma艂o w tym sezonie takich samodzielnych lider贸w, w dodatku ze statystykami Brona ... Lakers musieliby sko艅czy膰 sezon z t膮 jedn膮 pora偶k膮, a Kobe musia艂by przej膮膰 gr臋 bardziej, tak aby statystyki wzros艂y, ale ostatnimi czasy, jest strasznie nier贸wny rzutowo...

Ok, ko艅cz臋 te dywagacje, generalnie za szybko na to, wr贸膰my do tego po ASG...

Odno艣nik do komentarza

No to sie po Tobie Ma膰ku kawaleria przejecha艂a ;-) Ale co fakt to fakt - dales im taki powod do tego ze nazwalbym ich cieniasami gdyby tego nie wykorzystakli ;-) Troche walnales kul膮 w plot z tym Gasolem no ale dobra, kibicowska milosc :P

Co do tematu: bez zaj膮kni臋cia, chwili zastanowienia - MVP w tym sezonie moze byc tylko jeden - LeBron James. Koniec trematu, nawet glosowania nie trzeba urz膮dza膰 ;-)

A zatem tak wyglada ranking (skoro juz sie w takie cos bawimy):

1. James

...

...

...

8. CP

9. Dwight Howard

10. KB

A czemu tak? No LeBron wiadomo - koles zrobil kolejny wielki krok ku doskonalosci i jest dla mnie totalnie "unstoppable" w tym roku. Na szczescie tkaich dobrych pomagierow jak KB nie ma wiec w starciu z Lakers sam nie da rady :) O Paulu mowilo sie mnostwo dobrego rok temu, teraz wypada to powtorzyc ale do klasy Jamesa to on nie dorownuje mimo wszystko. Howard tez wiadomo - trzyma bilans Magic na swoich barkach i az szkoda ze ci byli na tyle glupi ze dali taka kase takiemu komus jak Lewis i zmarnowali przez to szanse na naprawde dobry wynik.

No i w koncu Kobe - nie ma szans na MVP i tyle :) Ale nie dlatego ze jest slabszy czy cos. Po prostu ten RS wymaga od niego najmniejszego wkladu od jego drugiego sezonu w lidze. Lakers to samograje, a Bryant bedzie musial wlaczyc ponadprzecietnosc dopiero w kryzysowych sytuacjach.

Odno艣nik do komentarza

MVP na pewno na dzie艅 dzisiejszy jest Lebron, Hornets bez sza艂u by Paul p贸ki co mia艂 wi臋ksze szanse, Bryant rzadko kiedy grywa po wi臋cej ni偶 30 minut w meczu. Zobaczymy jak to w ko艅cu b臋dzie o MVP dla Lebrona m贸wi si臋 ju偶 od paru lat, ale bilans nigdy nie jest do艣膰 dobry, teraz te偶 ciekawe jak to p贸藕niej b臋dzie wygl膮da艂o jak zagraj膮 troch臋 wi臋cej mecz贸w z silnymi przeciwnikami, ale p贸ki co nale偶y mu si臋.

Odno艣nik do komentarza

Mam nadziej臋, 偶e Maciek 偶artowa艂 z tym Gasolem na pierwszym miejscu, je艣li nie to lepiej pozostawi膰 bez komentarza. :wink:

Wed艂ug mnie kandydat贸w do tytu艂u pod koniec sezonu b臋dzie dw贸ch Kobe i Lebron.

Wade gra 艣wietnie, patrz膮c na jego gr臋 i statystyki trzeba go doceni膰, ale ja pami臋taj膮c sezon Kobego ze 艢redni膮 35.4ppg od razu odrzucam go艣ci tupu Wade ze wzgl臋du na bilans.

Dlatego ten sam los spotyka Paula, go艣膰 gra r贸wnie dobrze co w poprzednim sezonie, mo偶e nawet jeszcze lepiej, ale przesta艂o si臋 to przek艂ada膰 na wyniki zespo艂u. 9-6 nie powala na kolana i je艣li Hornets dalej b臋d膮 grac na tym poziomie nie mo偶e by膰 mowy o MVP dla Chrisa.

Jest te偶 oczywi艣cie Howard, ale to jeszcze wed艂ug mnie nie jego czas, gra 艣wietnie, Magic wygrywaj膮, ale indywidualnie nie jest lepszy od np. Lebrona i dru偶ynowo tak偶e nie, poza tym jako艣 mam wra偶enie, 偶e ten bilans 13-4 jest troch臋 za dobry jak na faktyczn膮 warto艣膰 zespo艂u.

Musze te偶 oczywi艣cie wspomnie膰 o Kobem, kt贸ry wed艂ug mnie w艂a艣nie razem z Lebronem jest g艂贸wnym kandydatem do nagrody. Oczywi艣cie mo偶na si臋 czepia膰, 偶e statystyki ma gorsze ni偶 w poprzednim sezonie, zgadza si臋, ale trzeba te偶 pami臋ta膰, 偶e Kobe gra 艣rednio 33 minuty w meczu :!: Przez pierwsze trzy kwarty wypracowuj膮 Lakers tak膮 przewag臋, 偶e Kobe ju偶 kilkukrotnie w tym sezonie ca艂膮 czwart膮 kwart臋 przesiadywa艂 na 艂awce. Jak dla mnie to Kobe b臋dzie si臋 liczy艂 w tej walce, bilans zespo艂u rewelacyjny, gra Kobe 艣wietna, a 偶e ze wzgl臋du na minuty gry statsy s艂absze to ju偶 inna sprawa.

Tak偶e, w tej chwili Lebron, Kobe i d艂ugo nic. Dzi艣 da艂bym nagrod臋 Jamesowi, ale sezon jest d艂ugi i zobaczymy jak Cavs b臋d膮 sobie radzi膰 w dalszej fazie sezonu.

Odno艣nik do komentarza

No Maciek pojecha艂 po ca艂o艣ci :lol: Ale poza tym panuje wyj膮tkowa zgodno艣膰, nawet w艣r贸d kibic贸w Lakers :D . Ja te偶, pomimo, 偶e nie lubi臋 LeBrona, ale klas臋 doceni膰 musz臋. P贸ki co gdyby sezon sko艅czy艂 si臋 dzisiaj, nieprzyznanie MVP Jamesowi by艂oby wi臋kszym przekr臋tem ni偶 double-MVP dla takiego jednego d艂ugow艂osego Kanadyjczyka :wink: :twisted:

Odno艣nik do komentarza

Prowokacja 艂ykni臋ta,temat si臋 rozhu艣ta艂. Szczerze powiem, 偶e pisz膮c posta w jego pierwotnej wersji na trzecim miejscu (o tym zaraz) by艂 Ariza, ale zmieni艂em to bo by艂oby to zbyt groteskowe, nawet jak na poczucie humoru lebronofil贸w

Z艂ego s艂owa u偶y艂em, jak teraz widz臋, w przypadku rankingu. Nie do ko艅ca jest to ponumerowana tabela tych, kt贸rzy najbardziej lub najmniej si臋 w walce o MVP licz膮. Bardziej by艂o to zestawienie tych, ktorzy si臋 licz膮 w og贸le, liczby porz膮dkowe raczej bez wi臋kszego znaczenia (tylko w przypadku Gasola ze znaczeniem, ale to taka moja mini euforia na jego punkcie, dawa艂 dupy w fina艂ach, a teraz mi imponuje)

Przechodz膮c do rzeczy, oczywi艣cie, 偶e LeBron James na chwil臋 obecn膮 jest Cleveland, a Cleveland nim. Do tego dochodzi 艣wietny bilans Cavs, tu nie ma dyskusji. Je艣li James utrzyma form臋, a Cavs utrzymaj膮 jako taki bilans daj膮cy TOP3 wschodu, to jego tytu艂 wydaje si臋 by膰 pewny - chyba, 偶e zagro偶ony zosta艂by rekord Bulls (pobity, wyr贸wnany), w贸wczas nie wierz臋, by MVP zosta艂 kto艣 z poza ekipy dominator贸w sezonu

Co do CP3, to sprawa 艣liska, bo jednak trudno nie widzie膰 zwi膮zku pomi臋dzy bilansem dru偶yny, a mo偶liwo艣ci膮 zdobycia MVP przez najlepszego gracza. Jak Hornets nie b臋d膮 grali lepiej, to nie b臋dzie si臋 on liczy艂 tak bardzo, by umieszcza膰 go zaraz za plecami Jamesa. Dwight Howard te偶 wcale daleko za Jamesem nie jest, na pewno nie a偶 tak daleko.

Proponuje, po to ten temat w sumie zak艂ada艂em, 偶eby cotygodniowo umieszcza膰 tu zawodnika, kt贸ry by艂 w tym czasie najlepszy. Pod koniec sezonu si臋 zliczy i zobaczymy kto b臋dzie forumowym MVP.

Zak艂adamy jednocze艣nie, 偶e do tej pory najlepszy by艂 James. Je艣li 偶adnemu z Nba profesor贸w forumowych (lub aspiruj膮cych do tego miana innych u偶ytkownik贸w) nie b臋dzie si臋 chcia艂o tego analizowa膰 i przedstawia膰, to temat nie ma racji bytu wg autora.

Z tym wi膮偶e si臋 jeszcze jedna sprawa - czy by艂 tydzie艅, w kt贸rym James nie by艂 najlepszy? Je艣li tak, jeden punkcik nale偶y doliczy膰 temu, kt贸ry by艂 lepszy.

Odno艣nik do komentarza

tak czulem, ze cos nie tak gdy wczoraj to czytalem.

sprawa jest prosta. james gra najlepszy basket w zyciu. do tego ma odpowiednie wsparcie. jest 100% kandydatem. chyba, ze lakers zrobia 70W.... czyli zaatakuja bilans bulls. ale do tego droga dluuga.

kto dalej nei wiem.

chris paul? pierce? howard? carmelo?

james zasluguje na ten tytul od momentu, w ktorym wszedl po raz pierwszy na boisko w tym sezonie.tyle w tym temacie

Odno艣nik do komentarza

Spos贸b jak ka偶dy inny, takiego tematu nie widzia艂em, a z mojego punktu widzenia jest jednym z najciekawszych mo偶liwych w trakcie sezonu. NBA profesorowie ogl膮daj膮cy od kilku do kilkunastu spotka艅 tygodniowo, b臋da mogli przybli偶a膰 tym, kt贸rzy nieco rzadziej ogl膮daj膮 spotkania tej ligi postawy poszczeg贸lnych zawodnik贸w, typy tygodniowe powiedzmy, potem si臋 to pozlicza i b臋dzie na koniec sezonu czarno na bia艂ym kto by艂 najlepszy. Bo potem MVP zostanie kto艣 Nashopodobny i bedzie krzyk jak to po co skandal ha艅ba... ale to ju偶 po fakcie, bez wi臋kszej analizy robionej systematycznie... bardziej to wtedy jest konkurs piekno艣ci ni偶 rzetelna dyskusja o najlepszym zawodniku sezonu

Poza tym, jest jeszcze kwestia tego, 偶e tydzie艅 tygodniowi nier贸wny, James jest najlepszy w tym sezonie, ale za tydzie艅 czy dwa, Cavs mog膮 mie膰 w kr贸tkim czasie bilans 1-3 i nawet je艣li jego statystyki pozostan膮 na tym poziomie, to przecie偶 nie dostanie tytu艂u gracza tygodnia czy dw贸ch tygodni, tylko kto艣 inny, wtedy b臋dzie ciekawiej i w nba i na forum.

Gdybym zrobi艂 temat i napisa艂 偶e KING JAMES 艂a艂a艂i艂a, to dosz艂y do tego by dwa wpisy typu "tak, jest najlepszy", "tak, bezdyskusyjnie" oraz trzeci "po偶yjemy zobaczymy, ca艂y sezon przed nami"... i to by艂oby na tyle

Dlatego proponuj臋 temat w takiej a nie innej formule, a 偶e艣ta s膮 sami hipokryci ( :P ka偶dy tu taki "Lebron, jasne, 偶e Lebron" a jednak Kobe ma a偶 pi臋膰 g艂os贸w w ankiecie) i Was trzeba podej艣膰 i zach臋ci膰 to inna sprawa...

Przechodz膮c do sedna, za pierwszy dzie艅 tej analizy, kt贸ra potrwa mniej wi臋cej do ko艅ca RS, przyjmujemy dzisiejszy wiecz贸r z NBA.

Wczoraj odby艂y si臋 tylko trzy mecze, a dzisiaj jest ich ju偶 ca艂kiem sporo, jutro podobnie, tak偶e ka偶dy b臋dzie mia艂 okazj臋 si臋 pokaza膰 i zbiera膰 punkty ;)

Odno艣nik do komentarza

Nie no, temat spoko (moje dosy膰, dosy膰 oznacza, 偶e jest ok ;) ) Tylko, 偶e ten spos贸b, taki troch臋 dziecinny moim zdaniem :P

I tu wcale nie trzeba by艂o nawi膮zywa膰 do Jamesa, jaki to on, jaki nie, ale przedstawi膰 swoje rzeczywiste typy i tyle - rozmowa z pewno艣ci膮 wywi膮za艂aby, z tego powodu, 偶e temat jest ...dobry, bo konkretny i jedyny.

A pytanie dotyczy sytuacji po ca艂ym sezonie, wi臋c nie wiem sk膮d zdziwienie, 偶e wszyscy pisz膮 teraz Lebron, a g艂osuj膮 Bryant. Przecie偶 jeszcze wiele si臋 mo偶e zdarzy膰.

Dobra koniec ot.

Odno艣nik do komentarza

No Maciek faktycznie pojecha艂e艣.

By膰 mo偶e celowo 偶eby wywo艂a膰 dyskusj臋, ale ju偶 pad艂y zarzuty o "bucie i pewno艣ci siebie" fan贸w LAL. Do tego bardzo ciekawy parodystyczny post Lucasso - brawo.

Ja te偶 jestem kibicem LAL i nie chcia艂bym 偶eby mnie tak oceniano.

Umieszczenie dw贸ch naszych na 1i 2 msc to lekkie przegi臋cie, dyskusja i tak by si臋 pewnie rozwin臋艂a bo temat ciekawy.

Poza tym z regu艂y to tak bywa 偶e powa偶nym kandydatem na MVP to jest lider danej dru偶yny, a co by nie powiedzie膰 p贸ki co jest nim u nas Kobie, wi臋c Gasol to nawet w czo艂贸wce kandydat贸w nie ma szans by膰.

A Kobie - kiedy mu si臋 nale偶a艂o - to mu si臋 nale偶a艂o. W tym sezonie nie walczy p贸ki co o ten tytu艂.

Nas interesuje wygranie ligi w tym roku a nie jakie艣 pomniejsze tytu艂y. Jak kt贸ry艣 z naszych przy okazji co艣 osi膮gnie, b臋dzie to tylko na plus dla organizacji i dla nas kibic贸w.

Ale 偶eby by艂o w temacie - MVP p贸ki co LEBRON, sam gra wspaniale i zesp贸艂 te偶 ma wyniki.

Odno艣nik do komentarza

A ja powiem tak: dla mnie Bronek mo偶e sobie by膰 MVP, ale gdzie艣 tam, z ty艂u glowy tkwi i pobrzmiewa spostrzerzenie Sir Charlesa: on gra jak PANNA NA WYDANIU. Dlatego m贸j g艂os na Kobe, bo LB - zreszt膮 jak napisa艂 Maciek Cavs to LBJ - to gracz genialny, ale dla mnie zbyt "szo艂me艅ski" i sprzedajny - w najgorszym z mo偶liwych rozumieniu tego s艂owa... :roll:

Odno艣nik do komentarza

A ja oddaje sw贸j glos na Wadea, i to nie dlatego ze Heat wygrali z nami w SLC zeszlej nocy :) Ch艂opak gra naprawde bardzo dobrze w tym sezonie, wiec czemu nie on mial by dostac t膮 nagrode, najlepszy strzelec ligi jak do tej pory, Heat pewnie w srodku stawki na wschodzie beda. Co do Jamesa i NYK to wogole szkoda gadac, bo to wystawianie na posmiewisko ca艂膮 lige, jesli to mia艂 by byc temat wogole komentowany przez jakis dluzszy okres czasu, jak sobie chce to niech przechodzi skoro kibice NYK lubia bardzie jego niz swoja druzyne to nich przemianuj膮 nazwe z Knicks na James a Spike Lee niech sobie wy贸tatuluje na czole jego imie.

Odno艣nik do komentarza

jak dla mnie lbj moze sobie nawet gracc i wygladac jak audi80 do sprzedazy na gieldzie samochodowej. ale dopoki gra jak gra a cavs maja bilans jaki maja to jest kandydatem nr 1.

wade? fajnei ale kim sa do cholery heat w tym momencie? ktos sie ich obawia? zawitaja do 2 rundy? w tym momencie sa 6 ekipa zachodu. musieliby zaliczyc niesamowity progres by wade mogl myslec o mvp przy takim bilansie cavs i lakers.

predzej wrzucilbym tu roya czy billupsa.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.