Qcin_69 Opublikowano 21 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2019 Do pierogów wciąż nie mogę przekonać większości ale do placków ziemniaczanych przekonałem największych sceptyków - jedyne co potrzebujesz to aby pierogi były smażone na maśle z cebulka (a nie gotowane) i najlepszy z ketchupów czyli Heinz ze szklanej butelki. Wez jednego na spróbowanie sobie zrób a już nigdy nie zjesz inaczej Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elwariato Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 on sapie bo jest w pomieszczeniu zamkniętym lub tym paskudztwem z małymi nóżkami co wygląda jak świnia i ślina mu leci chyba z chin. u mnie w pracy koleś przeszedł na weganizm i kot zaczął go atakować . wyczytał że to z tego powodu że kot nie wyczuwał zapachu mięsa jak wydziela z jego ciała( podobno to wyczywuwaj , ten smród padliny ) i stał się do niego agresywny. nie wyczuwał u niego drapieżnika czy coś w tym stylu, pokazywał mi nawet www w necie i są takie akcje, ktoś z Was to miał ? jak go zaczął karmić tym co sam jadł to niedziwne że się kot wkur... ja z moją byłą, przy czym nie odstawiłem mięsa ja niestety mam tak z moją "połówką" niezależnie od diety Dziwie się ludziom którzy jedzą placki ziemniaczane (i ruskie pierogi) z czymkolwiek innym niż ketchup . Jak ketchupu nie lubię na co dzien, tak do tostów, placków ziemniaczanych i ruskich pierogów to najlepszy z dodatków . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Przeciez pierogi to tylko ze śmietaną. Ketchup do twarogu??? Placki jak z ketchupem to i z serem zoltym:) idź ta popaprańce, profanujecie wszystko czego się tkniecie do ruski to jak magi tylko używam Placki z serem żółtym i majonezem. Na skłocie w Warszawie mieszkały koty i nie były agresywne. Tylko kręciły się obok moich kanapek. Wtedy jadłem kanapki z szynką o i majonez>ketchup do placków, znowu się rozumiemy, choć ketchup bardziej eko w tym wypadku bo vege w pełni(proszę o nie rozwijanie tego wątku ) słowem ser niby pasuje ale to jakieś wydaje mi się niestosowne najlepsza jajecznica jest jak rozpoczniesz ją robić jakbyś chcial usmażyć sadzone. Czyli rozbijasz je i zostawiasz na patelni, aby sie ścięły od spodu. jak sie juz zetna to łopatką zbierasz je do środka i spokojnymi ruchami dzielisz, aby reszta sie sciela. delikatnie, bo najlepsza jak jest wlasnie taka "mokra". wychodzi idealna, polecam. g. prawda najpierw trzeba porządnie roztrzepać zanim się zacznie smażyć a nie jakieś takie tutaj wymysły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepis21 Opublikowano 22 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2019 Pomidorowa z makaronem czy z ryżem? Z kluskami lanymi i to tyloma aby łyżka stawała w talerzu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Co przygotowujecie do jedzenia na sniadanie wielkanocne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matek Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 U mnie żona przygotowuje, ja wracam z mszy i siadam do stołu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 U mnie żona przygotowuje, ja wracam z mszy i siadam do stołu Ale wiesz chociaż co przygotowuje? Bo u mnie generalnie je się żur i taką "sałatkę" w stylu mięsnego jeża, więc w porównaniu z Wigilią wypada to strasznie blado pod kątem urozmaicenia i jestem ciekawy, co się u Was tradycyjnie podaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 u mnie jajka z majonezem (żółtkiem do góry ;]), różne wędliny oraz sałatki. nic na ciepło nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karl Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) U kogo na śniadaniu wielkanocnym je się potrawę nazywana potocznie „święconką”? Czyli upraszczając wszystko to co masz w koszyczku wrzucasz do gara i lekko podgrzewasz? Za małego tak smakowało ze pamietam raz czy dwa poza Wielkanocą prosiłem o to danie xD Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez karl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RonnieArtestics Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 U mnie oprócz standardów czyli wędliny chleb jajka jest np schab ze śliwką, swietnie wchodzi z sosem tatarskim. Pełno sałatek typu jarzynowa itp itd. W tym roku bedzie tez i ryż na sniadanie, bo przyjeżdżam do Polski z moją małą Filipinką na Wielkanoc . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ptak Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Pierwsza Wielkanoc bez mięsa, czyli odpada biała kiełbasa, wędliny itp. zostają jajka jakaś sałatka i nie wiem co jeszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Pierwsza Wielkanoc bez mięsa, czyli odpada biała kiełbasa, wędliny itp. zostają jajka jakaś sałatka i nie wiem co jeszcze. Trudno mi jest sobie wyobrazić Wielkanoc bez mięsa. U mnie w rodzinie od pokoleń robi się taką niby "sałatkę" ( robili ją jeszcze na pewno dziadkowie moich dziadków na Kresach w XIX wieku), ale nigdy nie spotkałem się z żadną inną osobą, która by na Wielkanoc coś takiego robiła. Przepis jest bardzo prosty, bo sałatka składa się z: pokrojonej w plastry kiełbasy pokrojonego w plastry parzonego boczku pokrojonej w plastry szynki ugotowanych na twardo jajek chrzanu i octu Wszystko się miesza, zostawia na parę godzin i tak przygotowane danie spożywamy co roku w Wielkanoc. Jako, że jest to tradycja, to pielęgnuję to również w mojej rodzinie, ale mało kto jest chętny to jeść, a poza żurkiem i tą sałatką nigdy nic właściwie nie przygotowywałem i wypadałoby właśnie poszerzyć repertuar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Biała kiełbasa w ilościach hurtowych, jajka w majonezie, jajko ze święconki w roli opłatka, nic więcej nie ma na śniadaniu wielkanocnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tangiers Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) U mnie w rodzinie od pokoleń robi się taką niby "sałatkę" ( robili ją jeszcze na pewno dziadkowie moich dziadków na Kresach w XIX wieku), ale nigdy nie spotkałem się z żadną inną osobą, która by na Wielkanoc coś takiego robiła. Przepis jest bardzo prosty, bo sałatka składa się z: pokrojonej w plastry kiełbasy pokrojonego w plastry parzonego boczku pokrojonej w plastry szynki ugotowanych na twardo jajek chrzanu i octu Wszystko się miesza, zostawia na parę godzin i tak przygotowane danie spożywamy co roku w Wielkanoc. Jako, że jest to tradycja, to pielęgnuję to również w mojej rodzinie, ale mało kto jest chętny to jeść, a poza żurkiem i tą sałatką nigdy nic właściwie nie przygotowywałem i wypadałoby właśnie poszerzyć repertuar. W mojej rodzinie rowniez od pokolen robi sie takie dane, nazywamy to po prostu ,,święconką''. Tylko nie dajemy octu i jemy to na cieplo. Generalnie zapiekamy to na krotko tuz przed podaniem w piekarniku(boczek na dnie naczynia), świeżo starty chrzan dodajemy na koncu pieczenia. Jemy to zwykle z chrzanem i ćwikłą. Najlepsza jest na drugi dzien, jak juz sie elegancko wymiesza. Pochodzenie mam także kresowe, okolice Tarnopola ;] Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez tangiers Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rw30 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 (edytowane) taki filmik znalazłem na necie i przypomniał mi się ten wątek. Marcin, poza przyznawaniem kredytów, ma też szefa filmik ok, ale wątek naprawdę warto sobie odświeżyć - crème de la crème forum e-nba Edytowane 21 Grudnia 2020 przez rw30 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 11 godzin temu, rw30 napisał: filmik ok, ale wątek naprawdę warto sobie odświeżyć - crème de la crème forum e-nba No tak Wigilia wkrótce więc pewnie Qcin wskoczy i powiem ,że on ketchup dodaje do barszczu albo do karpia. Nota bene karpia nie cierpie. Dla mnie jedna z najgorszych ryb do jedzenia. Tłusta , brzydko pachnie i kiepsko smakuje. Ja prawie zawsze na Wigilię robiłem Sandacza a ostatnio nawet szczupaka A tak w ogóle to 10 lat temu miałem takiego pecha ,ze 20 grudnia nocowałem w Turyngii i tam właściciel hotelu przysiadł się do naszego stolika i zaproponował potrawę wigiljną którą w tamtym rejonie jest creme de la creme...A że mam zasadę ,ze w każdym miejscu staram się jeść lokalne potrawy to podjelismy wyzwanie choć facet nie chciał nam powiedzieć co to poza faktem ,że to będzie karp No i dostaliśmy upieczoną głowę karpia z oczami itp... I najgorsze to ,że poza policzkami to tam nie ma co jeść a miejscowi zjadali wszystko poza kosteczkami. Tak więc do Turyngii nie jedźcie na Boże Narodzenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karl Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 12 godzin temu, rw30 napisał: filmik ok, ale wątek naprawdę warto sobie odświeżyć - crème de la crème forum e-nba Update po 1,5 roku: żona przekabaciła mnie na jajka z żółtkiem do góry. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qcin_69 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 2 godziny temu, ely3 napisał: No tak Wigilia wkrótce więc pewnie Qcin wskoczy i powiem ,że on ketchup dodaje do barszczu albo do karpia. Nieprawda! Ja nie lubię keczupu ogólnie bo psuje smak większości dań poza: 1)frytkami 2)ruskimi pierogami (wczoraj właśnie sobie ten fantastyczny duet Heinz łagodny + ruskie skonsumowałem na kolacje) 3) placki ziemniaczane Jak ktoś je parówki z keczupem to wspólnie śniadania nie zjemy, bo to profanacja Berlinek imo, tutaj tylko i wyłącznie musztarda Chrzanowa daje perfekcyjny fit. Jestem w stanie zaakceptować również keczup do zapiekanek, choć wydaje mi się ze jednak majonez jest lepszym rozwiązaniem, No ale już nie będę się wykłócał na siłe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 4 minuty temu, Qcin_69 napisał: wspólnie śniadania nie zjemy, uff Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 8 minut temu, Qcin_69 napisał: Jak ktoś je parówki z keczupem to wspólnie śniadania nie zjemy, bo to profanacja Berlinek imo, tutaj tylko i wyłącznie musztarda Chrzanowa daje perfekcyjny fit. chrzanowa+heinz+berlinki=perfekcyjny fit. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 22 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Jak musztarda to tylko ta: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się