Skocz do zawartości

Marcin Gortat - życie i twórczość

rw30

Rekomendowane odpowiedzi

Piszesz to na serio o chłopaku z Balut który grał w NBA w S5? Trudno mi to zrozumieć jak można tak zaniżać dokonania bo gość był wysoki. Ten jego wzrost to był start do dyskusji. Jasne że bez tych parametrów bliżej mu do zwykłego powiedzmy boksera którym może by był. Ale tak bezrefleksyjnie już kolejny raz czytam o tym że w sumie wygrał los na loterii i jakoś poszło. Tu się zatrzymam bo zupełnie inaczej oceniam te aspekty i nie dojdziemy do porozumienia. Już z reszta było to grane. Wygrał selekcję nie z nami na forum bez tego wzrostu tylko z setkami graczy o podobnych czasem i lepszych parametrach. 

2 minuty temu, ignazz napisał(a):

Piszesz to na serio o chłopaku z Balut który grał w NBA w S5? Trudno mi to zrozumieć jak można tak zaniżać dokonania bo gość był wysoki. Ten jego wzrost to był start do dyskusji. Jasne że bez tych parametrów bliżej mu do zwykłego powiedzmy boksera którym może by był. Ale tak bezrefleksyjnie już kolejny raz czytam o tym że w sumie wygrał los na loterii i jakoś poszło. Tu się zatrzymam bo zupełnie inaczej oceniam te aspekty i nie dojdziemy do porozumienia. Już z reszta było to grane. Wygrał selekcję nie z nami na forum bez tego wzrostu tylko z setkami graczy o podobnych czasem i lepszych parametrach. 

Nope, Gortat zrobił top karierę w polskich warunkach (GOAT polskiego kosza) i należą mu się za to bardzo duże brawa, ale jako, że jego punktem startowym było bycie jednym z ~paru tysięcy ludzi pod względem predyspozycji do jego zawodu (bycie centrem-koszykarzem), a do tego urodził się w globalnej skali w ponadprzeciętnych warunkach (Europa, sportowa rodzina), to nie jest tak wielkim osiągnięciem jakim na 1. rzut oka się wydaje, gdy odnosisz to do ~przeciętnej osoby bez wielkiego handicapu możliwości robienia kariery sportowej w mainstreamowym sporcie. 

(paru tysięcy ludzi na świecie*)

Chyba, że RappaR był wielkim sportowym talentem i się opierdalał.

8 godzin temu, lorak napisał(a):

moim zdaniem wyniki turniejów są nic nie warte do takich ocen, bo losowość jest zbyt duża. ale nawet jeśli uznać, że ma to znaczenie, to nie bardzo widać reprezentację grającą lepiej bez Gortata.

zacznijmy od tego wiekopomnego "sukcesu" w 1997 - 7 miejsce

2007 - 13-16
2009 - 9 (Gortat)
2011 - 17-19
2013 - 21-24 (Gortat)
2015 - 11 (Gortat)
2017 - 18
2022 - 4

tak więc no nie wiem LAF, na moje oko to raczej pokazuje wielkość Gortata, że dwa razy wyciągnął ten szrot z grupy ; ]

Zabrakło MŚ 2019, gdzie zajęliśmy 8 miejsce, co było ogromnym sukcesem, więc kadra jednak lepiej grała bez Gortata i potrafiła zająć 8 miejsce na MŚ 2019 i 4 na EuroBaskecie 2022. Dorzuciłbym jeszcze, że EuroBasket 2009 był rozgrywany w Polsce i na papierze to był najlepszy skład z wszystkich turniejów wymienionych. Gortat miał wsparcie w topowym naturalizowanym SG wtedy w Europie Davidzie Loganie, który w 2009/10 doprowadził Prokom z Qyntelem Woodsem do top 8 Euroligi, Macieja Lampe z Maccabi Tel Aviv/Euroliga (jedyny turniej na jakim zagrał) oraz Michała Ignerskiego, który w 2010 grał z Allenem Iversonem w Besiktasie, a wtedy grał w topowej lidze hiszpańskiej + Szymon Szewczyk liga ruska/włoska.

22 minuty temu, Wyparlo napisał(a):

więc kadra jednak lepiej grała bez Gortata i potrafiła zająć 8 miejsce na MŚ 2019

fair point, mi to wyleciało z głowy, bo nie bardzo się interesuję reprą i myślałem, że wszystko kręci się wokół eurobasketu. pytanie tylko, że skoro są tak dobrzy bez niego, to dlaczego to był aby jeden występ na MŚ? czemu nawet po tym 4 miejscu nie przeszli kwalifikacji? chodzi mi o to, że może ze względu na losową naturę tych turniejów nie powinno się na ich podstawie wyciągać tego typu wniosków.

7 minut temu, lorak napisał(a):

fair point, mi to wyleciało z głowy, bo nie bardzo się interesuję reprą i myślałem, że wszystko kręci się wokół eurobasketu. pytanie tylko, że skoro są tak dobrzy bez niego, to dlaczego to był aby jeden występ na MŚ? czemu nawet po tym 4 miejscu nie przeszli kwalifikacji? chodzi mi o to, że może ze względu na losową naturę tych turniejów nie powinno się na ich podstawie wyciągać tego typu wniosków.

Mimo wszystko to są dwa turnieje, gdzie zrobili znakomity wynik. Z Gortatem nie udało się nigdy chociaż miał własne ściany i najlepszy roster ostatnich 20 lat na EuroBaskecie 2009. Kwalifikacje są dla nas trudne, bo ta ekipa, co robiła dobre wyniki to głównie zasługa Ponitki, Slaughtera, Sokołowskiego, Balcerowskiego i Cela, a reszta wtedy była daleko od nich i przy braku kogokolwiek z tego grona robił się ogromny problem. W ELM ślizgaliśmy mecze Schenkiem jako PG (fatalny na mecze kadry) i potem wyszło, jak wyszło. Kluczowi Slaughter i Ponitka rozegrali tylko 2 mecze na 6, a Cel po EuroBaskecie 2022 zakończył karierę w kadrze.

Chociaż jeszcze, żeby być szczerym o MŚ 2019. Według mnie losowanie było ustawione. Chiny były gospodarzem (dostali grupę z nami, Wybrzeżem Kości Słoniowej i Wenezuelą) i dostali mega łatwe losowanie i drabinkę do wbicia się do top 8 (grupa A i B były najsłabsze na turnieju, a po meczach grupowych wpadli na siebie), ale byli tacy słabi, że ich pokonaliśmy i my wskoczyliśmy w ich miejsce dostając się do najlepszej ósemki turnieju, bo na drodze do ósemki dostaliśmy Rosję, która miała mega bryndzę w składzie oraz też słabą grupę i udało się ich pokonać.

3 godziny temu, Wyparlo napisał(a):

Mimo wszystko to są dwa turnieje, gdzie zrobili znakomity wynik. Z Gortatem nie udało się nigdy chociaż miał własne ściany i najlepszy roster ostatnich 20 lat na EuroBaskecie 2009.

Gortat w 2009 roku grał po 12 minut w Orlando i był sporo słabszy niż w późniejszym okresie. 

Prime Gortat to lata 2011-2016.