Skocz do zawartości

Marcin Gortat - życie i twórczość

rw30

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnie posty pokazują jak przepis o jednym Polaku spowodował marazm naszej ligi.  Wcześniej to jak Polak był dobry to grał a po wprowadzeniu go to czy się stoi czy się leży to gwiazdorski kontrakt się należy. 

No i to chyba jest powód dlaczego nasze zespoły mają problem aby wygrać mecz ( a o wyjściu z grupy nie wspominając) w BCL / Eurocup. 

Raczej ciężko będzie powtórzyć wyjście z grupy z BCL / Eurocup skoro nawet drużyna w składzie z graczem po NBA , Ricky Ledo i Sokołowskim z ławki !!! nie mogła tego uczynić. 

Od tego sezonu przepis znika więc może uda się będzie znowu sprowadzać ciekawych graczy. Ostatni to chyba Jonah Mathews czyli zawodnik z poziomu co widzimy Euroligowym. 

53 minuty temu, rw30 napisał(a):

tak, post extra......tylko mało w nim prawdy, w sumie dopiero w drugim pojawia się refleksja że 'no niby wszystko super tylko w tej Eurolidze to oni nigdy nic' (w żadnym innym pucharze też)

Więc będzie krótko i same fakty, chciałem jechać punkt po punkcie ale trochę nie mam czasu dzisiaj

* repra poza 97 nie osiągnęła nigdy nic. Porażki w kolejnych eliminacjach z potęgami takimi jak Węgry, Macedonia czy Estonia pokazują słabość tej drużyny. Gdzie trzon / najlepsi zawodnicy tej drużyny byli niby ciągle w prime w 99 czy 2001 (Wójcik rocznik 70, Zielu 71, Tomczyk 74)

** zresztą nawet w tym 97 to drabinka nam pomogła, po poza meczem z Grecją wszystkie pozostałe mecze z drużynami z topki (a było tego trochę na tej imprezie, Jugo / Hiszp / Litwa / Włochy) dostaliśmy w dupę między 15 a 40pkt. Niemcy czy Chorwacja które ograliśmy w 2. rundzie były po prostu słabe

* kluby w pucharach w tamtej epoce nie osiągnęły nigdy nic, poza wspomnianymi przez Wyparłę Śląskiem (ale to już gdy Wójcik & Zieliński byli post prime a w Śląsku rządził zaciąg obcokrajowców... w ogóle nie pamiętam czy Wójcik jeszcze wtedy tam grał czy był w Maladze albo Sopocie? swoją drogą fajne miasta wybierał) no i PROKOM, ale to już później / inne pokolenie polskich koszykarzy

w sumie tyle, można by się rozwodzić nad innymi rzeczami ale, jak pisałem, nie mam trochę czasu

Może jeszcze krótko nt 8, i 9. numeru draftu 95 w PLK  (btw pamiętacie numer MagicBball z obszernymi opisami tych chłopaków z top10?), bo ładnie to w poście Wyparły wyglądało - otóż były to czołowe busty 90s (gdzie, przypomnę młodszym, scouting był łatwiejszy, bo gdzieś do ~98 czy 99 mało było ludzi prosto z HS, raczej w czołówce draftu szli ludzie po min. 2 latach NCAA więc więcej o nich było wiadomo), i przystanki w Polsce to były niemalże końcowe przystanki ich niespodziewanie krótkich karier. Szczegóły na wikpedii pod hasłami O'Bannon Ed & Respert Shawn

aha, jeszcze o braku możliwości wyjazdu Wójcika - no nie, już w 1988 roku Jurek Bińkowski grał w Belgii, jakby Wójcik był taki dobry albo mu się naprawdę chciało za granicą grać to by grał. Nie chciało mu się, nic złego w tym nie ma, ale trudno zrobić wielką karierę w jakiejś dziedzinie w otoczeniu które sukcesów nie ma, czy to w koszykówce czy gdziekolwiek indziej.

Tylko już samo granie w Eurolidze to bycie w top 24 ekip w Europie. A we wspomnianym sezonie 2003/04 oni byli mega blisko top 16, bo mieli bilans 6-8, ale odpadli przez gorsze małe punkty. Teraz żadna ekipa z Polski od lat nie gra w Eurolidze, a od czterech sezonów nasze ekipy z PLK są zapraszane do EuroCupu (druga liga po Eurolidze), gdzie zrobili bilans 7 wygranych i 63 porażek dwukrotnie będąc najgorszymi ekipami w całych rozgrywkach.

Ta kadra miała tragicznych rozgrywających, gdzie klepali Andrzej Pluta (to SG biegający po zasłonach był bez pojęcia o kreowaniu, ale go wrzucali na siłę przez warunki na PG, to jakby Ray Allen rozgrywał w Bostonie za czasów Big 3), Robert Kościuk czy Krzysztof Mila. Tragiczny poziom w skali międzynarodowej na PG wszyscy. W każdym razie rzeczywiście Adam Wójcik z kadrą Polski nie osiągnął za wiele oprócz 7. miejsca. Chociaż on jeszcze w ogóle też grał na EuroBaskecie 2009 jako 39-latek.

W Prokomie grał jako 34-37 latek i 1-2 sezon był drugim strzelcem drużyny w Eurolidze i ogólnie miał świetną karierę po skończeniu +33 lat, gdzie jako 39-latek rzucał po 16 punktów na mecz w PBG Poznań.

I znowu skala. Teraz w ogóle praktycznie do PLK nie trafiają gracze wybierani w drafcie NBA, a szczególnie z tak wysokimi numerami. Obaj skończyli kariery szybko, bo byli rozbici kontuzjami. Respert przed przyjściem do Polski rzucał w trzech sezonach w greckiej i włoskiej - 18 PPG, 10 PPG, 10 PPG. Obecnie dla klubów PLK może być jedynie marzeniem ściągnięcie takiego gracza do PLK po takich statystykach w takich ligach.

W 1988 Bińkowski miał 29 lat. Wójcik ma 18-lat i nie ma pomocy agentów, którzy wtedy nie istnieją w Polsce. W 2005 czy 2025 masz masę agentów, którzy będą atakować takiego zawodnika z każdej strony i wozić po campach, jak Gortata do Treviso. Wtedy były czasy drużyn, które klepały tych zawodników na wieloletnie kontrakty i trzymały u siebie. Teraz z drugiej strony mamy agentów, ale drużynom się nie opłaca szkolić, bo wyszkolisz sobie kozaków, którzy w moment pójdą w pizdu i nic na nich nie zarabiasz. Wszystko zgarnie agent, który stoi pod halą i sobie ich bierze dając do mocniejszych lig/klubów i kosząc 10% kontraktu zawodnika, a w koszykówce w Polsce praktycznie nie podpisuje się wieloletnich kontraktów i nie zarabia z transferów sprzedając zawodnika, jak w piłce nożnej.

Edytowane przez Wyparlo

1 godzinę temu, RappaR napisał(a):

Czy tylko ja mam wrażenie, że on brzmi jak upośledzony?

Gortat przy Lampe to krasomówca, ale Lampe oprócz niskiego IQ chyba tak sobie po polsku gada bo mało się wychowywał w Polsce. (Wychowywał się w Szwecji od bardzo małego)

Edytowane przez RonnieArtestics

oho, Lampe zaczyna się pojawiać w mediach i zdaje się że w ilości farmazonów na minutę wypowiedzi mocno bije Gortata.

@Wyparlo znowu wchodzisz w jakieś szczegóły (gdzie znowu, często bym się z Tobą zgodził a jeszcze częściej nie, ale nie chce mi się tego punkt po punkcie rozpisywać), ale tracisz big picture a ten jest taki że w poprzednich postach rysowałeś obraz PLK late 90s / early 00s jako mocnej ligi (i że w  związku z tym Wójcik nie musiał wyjeżdżać bo grał w mocnej lidze), na co ja dostarczyłem kilku solidnych kontrargumentów, na co Ty przeszedłeś teraz na argumentację że PLK była mocniejsza w late 90s niż jest teraz.

No ja tego nijak nie neguję, tylko nie o to początkowo w tej dyskusji chodziło (albo przynajmniej tak mi się wydawało). A PLK, mimo że wtedy lepsza niż teraz, to ogólnie była słaba, skoro nikt w pucharach nie odnosił ŻADNYCH suckesów, a kadra, której komplet zawodników grał w PLK, poza 97 nie pokazała NIGDY NIC. No i ok, można się z tym nie zgadzać jak ktoś ma ochotę, ale to już będzie zwyczajne zaklinanie rzeczywistości.

Edytowane przez rw30

Wójcikowi w tamtych czasach nie pomagała też tamta koszykówka gdzie role koszykarzy były przypisane do pozycji. Jasne że był ciekawym wysokim z rzutem ale braki w wadze i sile na pozycjach wyższych i braki szybkości aby zejść niżej robiły swoje. Dziś może i lepiej by się odnalazł choć bardziej by się czepiano jego obrony. 

9 godzin temu, rw30 napisał(a):

@Wyparlo znowu wchodzisz w jakieś szczegóły (gdzie znowu, często bym się z Tobą zgodził a jeszcze częściej nie, ale nie chce mi się tego punkt po punkcie rozpisywać), ale tracisz big picture a ten jest taki że w poprzednich postach rysowałeś obraz PLK late 90s / early 00s jako mocnej ligi (i że w  związku z tym Wójcik nie musiał wyjeżdżać bo grał w mocnej lidze), na co ja dostarczyłem kilku solidnych kontrargumentów, na co Ty przeszedłeś teraz na argumentację że PLK była mocniejsza w late 90s niż jest teraz.

No ja tego nijak nie neguję, tylko nie o to początkowo w tej dyskusji chodziło (albo przynajmniej tak mi się wydawało). A PLK, mimo że wtedy lepsza niż teraz, to ogólnie była słaba, skoro nikt w pucharach nie odnosił ŻADNYCH suckesów, a kadra, której komplet zawodników grał w PLK, poza 97 nie pokazała NIGDY NIC. No i ok, można się z tym nie zgadzać jak ktoś ma ochotę, ale to już będzie zwyczajne zaklinanie rzeczywistości.

Tylko ciągle nie potrafisz zrozumieć, że bycie w samej Eurolidze to już ogromny wyczyn. A te ekipy, w których grał Adam Wójcik nie osiągały awansów do top 8, ale potrafiły przechodzić do fazy top 16 i takim sezonie 2004/05 Prokom wszedł do top 16 mając taki bilans w grupie, co Real Madryt czy Ulker, a 34-letni Adam Wójcik był drugą opcją ofensywną drużyny.

Cztery wyjazdy zagraniczne to trzykrotnie zespoły euroligowe, a czwarty raz jego drużyna nie przeszła eliminacji do Euroligi. W 2001/2002 grał w Peristeri, które zrobiło słaby bilans 3-11, ale Wójcik był zdecydowanie najlepszym strzelcem w drużynie z średnią 18 PPG.

Adam Wójcik udowodnił, że potrafił być pierwszą opcją w słabym euroligowym klubie czy być drugą opcją w zespołach awansujących do top 16. Koniec końców ciągle będę uważał, że kluczowe było dla niego siedzenie w tym Aspo Wrocław do 24. roku życia, kiedy przy warunkach z 2005 czy 2025 roku mógłby zdziałać o wiele więcej, bo zaraz trafiłby do lepszych trenerów i mógłby zostać jeszcze lepszym zawodnikiem, a tak jest słaby kluczowy początek kariery, kiedy w początkowych latach 90-tych PLK jest słabe i mocna końcówka kariery, kiedy potrafił do 37-roku życia grać w Eurolidze i zakończyć karierę w wieku 42.