Skocz do zawartości

beGM - PowerRankingi ,,Mój jest lepszy od Twojego!"

Eld

Rekomendowane odpowiedzi

Los Angeles Lakers – opis zespołu 2 trymestr

W mniejszym lub większym wymiarze czasowym grało u mnie aż 12 graczy (3 centrów i 9 zawodników na pozycjach 1-4). Efekt sporej liczby urazów, ale także zyskanej w różny sposób (wymiany, internal development) głębi.

ogolnie bezczelność pisać takie rzeczy 

Lakersom przy ich brakach w atletyzmie, jakiejkolwiek obronie na skrzydłach, ale też pod koszem i bez kogokolwiek solidnego z ławki trudno będzie o jakikolwiek dodatni bilans w tym trymestrze.

Utah ze swoją głębią powinni ich wyprzedzić tutaj o parę zwycięstw.

2 minuty temu, ernie9005 napisał(a):

Lakersom przy ich brakach w atletyzmie, jakiejkolwiek obronie na skrzydłach, ale też pod koszem i bez kogokolwiek solidnego z ławki trudno będzie o jakikolwiek dodatni bilans w tym trymestrze.

Ale oni mają BIG3 i to powinno starczyć aby pozamiatać ligę!!!

Znacie moje zdanie o Lakers. Mało jest w świecie takich szulerów jak Jasiek.

Ale tak serio, to jakim cudem Utah Jazz mieliby mieć kilka winów więcej?

Bo ja tam widzę gości, którzy totalnie rozczarowują. Zlepek wielu przypadkowych nazwisk, skąd ten skok względem pierwszego trymestru?

Mam wrażenie, że Jazz po dwóch trymestrach zasługują na pozytywny bilans, patrząc całościowo na ich szeroki i wyrównany skład. Sam dałem im bilans 14-14 po 1T, ale poważnie się zastanawiałem nad wyższym. Staram się doceniać zespoły zbilansowane i posiadające po 2-3 zawodników na każdą pozycję i Jazz jest tutaj idealnym przykładem takiego podejścia.  Jest to oczywiście też część mojej taktyki w tej grze, bo sam nie mam gwiazd i bazuje na sile szerokiej kadry, a nie star powerze 1 czy 2 supergwiazdy, więc muszę dbać o jednolitość przekazu. Zgadzam się, z Tobą @MarcusCamby, że różnie jest z tą formą liderów jazz w tej chwili (głównie banchero), ale patrząc całościowo na rozegrane mecze, to drużyna złożona z lavine'a, dorta, banchero, aldamy, allena czy leverta mogłaby się zakręcić powyżej 50% zwycięstw, patrząc na problemy innych drużyn, choć rozumiem, że konkurencja nie śpi 

Godzinę temu, ignazz napisał(a):

Los Angeles Lakers – opis zespołu 2 trymestr

W mniejszym lub większym wymiarze czasowym grało u mnie aż 12 graczy (3 centrów i 9 zawodników na pozycjach 1-4). Efekt sporej liczby urazów, ale także zyskanej w różny sposób (wymiany, internal development) głębi.

ogolnie bezczelność pisać takie rzeczy 

Rozwiniesz o co chodzi? Bo dokładnie taka zmiana nastąpiła w moim zespole. Względem 1T głębia Lakers bardzo mocno się zwiększyła - doszło aż 3 dobrych graczy do rotacji.

DiVincenzo - sprowadzony w wymianie
Okogie - wyciągnięty z FA
Clark - który przebojem debiutuje w NBA.

Cała trójka miała bardzo dobry trymestr (wręcz świetny względem predykcji) i to jest duży dodatkowy plus LAL. W 1T pisałem o słabości ławki (grać musiał sporo np. Waters), a teraz mimo urazów na obwodzie jest sztos, bo big3 ma zacne wsparcie.

Godzinę temu, ernie9005 napisał(a):

Lakersom

Wooo, grubo i totalnie się nie zgadzam. Ale brak mi dyskusji merytorycznej ostatnio o naszych wszystkich teamach coś w beGM, więc niech będzie na przykładzie mojego zespołu (nihil novi :P) Po kolei:

przy ich brakach w atletyzmie

Tu nie rozumiem zarzutu. Jedyni słabsi fizycznie gracz w LAL to Curry, ale on przecież hasa bez piłki najbardziej w lidze, a i jest silniejszy niż kilka lat temu + Strawther (który przynajmniej ma size). Wallace, Okogie, Payton, Clark, DDV - to są wszystko przecież przykłady motorków w tyłku graczy biegających na parkiecie. LeBronowi atletyzmu chyba nikt nie chce odmawiać? Durantowi daleko od dziada. Dziwny zarzut ogólnie.

jakiejkolwiek obronie na skrzydłach

Redick troszkę przesadził imo opisując obronę LJa w ostatnich 6 tygodniach na poziomie all-D. Ale tylko troszkę, Bron naprawdę wskoczył w D na bardzo wysokie obroty. Cason Wallace to topowy defensor ligi. Z ławki na skrzydle są Clark/Okogie/Payton - przecież to są świetni defensorzy, ich główna zaleta to defensywa. Jedyny słabszy obrońca to Strawther - nigdy tego nie ukrywałem, ale już nie był tragedią jak w 1T.

Zostaje case Duranta - zakładam, że wszyscy NBA oglądamy, więc o eye-teście pisać nie będę, bo wiadomo:) Niemniej - w rl Suns jest burdel, a poza Okogie i Dunnem to postawię tezę, że KD jedyny tam solidnie w tym sezonie broni. -5,5 dfg (najlepsze w rotacji Suns), -9,0 dfg <6ft (by far najlepsze w rotacji Suns i cenne w mym smallballu).

Point is - kompletnie nie wiem skąd teza o braku obronie na skrzydłach, wręcz przeciwnie to jest zaleta mojego zespołu.

ale też pod koszem

Yup, absencja Livelyego zaniża mój bilans, co nawet napisałem;). Niemniej Bassey i Drummond będąc kasztanami w ataku (czego nie ukrywałem) coś tam bronią. Są adv staty, w których wyglądają naprawdę świetnie, nie przytaczałem ich, bo obiektywnie uważam ich za kołków pod koszem, żadnych game-changerów, ot zapewniali trochę mięcha pod koszem.

1 godzinę temu, ernie9005 napisał(a):

i bez kogokolwiek solidnego z ławki

Lakers mają na ławce na pozycjach 1-4 DiVincenzo, Paytona, Okogie, Clarka i Strawthera. Czyli topowego 6mana (niestety tylko na 12 z 27 gier), 3 rotacyjnych graczy PO teamów w NBA i Josha Okogie, który miał świetny trymestr w Suns/Hornets. Pisanie o braku kogokolwiek solidnego z ławki to tu nieporozumienie jest jednak.

W mojej filozofii zespołu obok graczy mających "grać na pianinie" (big3, ale ofensywne wsparcie w mniejszej formie dają też DDV, Strawther, Cason) mają biegać rolesi od "noszenia pianina", których zadaniem w grze obok gwiazd jest defensywa, spotup3, twarda gra. I to dają mi wyżej wymienieni rolesi, którzy mieli w 2T znacząco pozytywny impact. Po prostu scoring to nie jest ich największa zaleta (i nie tego od nich potrzebuje/wymagam).

trudno będzie o jakikolwiek dodatni bilans w tym trymestrze.

W związku z powyższym co napisałem - bardzo się nie zgadzam. I tak jak mówię - imo symbioza big3 (idealny fit, w naturalny sposób będą obok siebie lepiej wyglądać, wystarczy spojrzeć jak grał Curry na IO i jak teraz odżył dostając Butlera i nie musząc już samemu dźwigać GS w ataku) i tego jak ich razem się nie da pokryć jest mocno niedoceniana.

Uważam, że mam sporą przewagę nad Jazz w 2T, ale jak coś o nich napiszę to ewentualnie jak będę w weekend pisał o wszystkich teamach.

To tyle:)

Rotacja uśredniona na cały trymestr do oceny (uwzględniająca absencje):

G Curry 31 DiVincenzo 16

G Wallace 23 Strawther 24, Payton 12

F Durant 33 Okogie 18

F LeBron 34 Clark 18

C Lively 13, Bassey 12, Drummond 6

Czy jest to może coś Ala ja proponowałem w uwzględnieniu absencji i czego tak mało osób używa?

Tak dla przypomnienia jak ja to proponowałem:

Mój sposób na pokazanie rotacji uwzględniającej absencję, czyli robimy rotację bez absencji (bez uwzględnienia graczy którzy nie grali lub grali do 3 przykładowo gier) i liczymy ile minut zostało opuszczonych przez tych rotacyjnych.

Ilość opuszczonych razy jego minuty w podstawowej rotacji

Przykładowo 

Smith 8x20 = 160

Kowalski 7 x 35= 245

Suma 405

To są te minuty, które trzeba rozdzielić. Dzielimy je na ilość meczów, czyli 27 i wychodzi 15 minut 

Robimy rotację nie na 240 minut (5x48) a na 255 minut lub 51 minut na pozycję jak ktoś woli taki zapis.

Pewnie możnaby pójść dalej i liczyć dodatkowe minuty wg pozycji, ale to już chyba za dużo.

Proste, uczciwe, przejrzyste, widać gdzie jest gorzej i gdzie jest krótka kołderka albo gruba kołdra i jest lepiej.

Przy czym u Ciebie @january nie wiadomo kto gra na centrze średnio 17 minut na mecz, więc nie do końca wiem o co chodzi.

Dokładnie tak zawsze wrzucam rotacje do oceny z uwzględnieniem absencji:)

Nie powielam graczy na 2 pozycjach- zgadza się Total 240, ale nie na każdej pozycji naturalnie.

Yup, w tym trymestrze Średnio 17mpg gram smallballem z konieczności co napisałem w opisie.

Zglaszam wniosek o c*** w te tajne glosowania.

Ja np nie korzystam z kompa I liczenie do tych 405 po obu stronach na telefonie to jest katorga.

Ewentualnie prosba zeby ktos podeslal swoje glosy, zeby mozna bylo sobie pod siebie przerobic.

7 minut temu, Reikai napisał(a):

Zglaszam wniosek o c*** w te tajne glosowania.

Ja np nie korzystam z kompa I liczenie do tych 405 po obu stronach na telefonie to jest katorga.

Ewentualnie prosba zeby ktos podeslal swoje glosy, zeby mozna bylo sobie pod siebie przerobic.

Skopiuj sobie z T1