julekstep Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 A dlaczego ludzie zaczynaja palic papierosy? Zaczales korzystac z rpmu w licealnym kiblu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chytruz Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Zaczales korzystac z rpmu w licealnym kiblu? Ja niepalacy. Zreszta pytanie brzmi dlaczego, a nie gdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 1 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2019 Ja niepalacy. Zreszta pytanie brzmi dlaczego, a nie gdzie. W celach towarzysko-integracyjnych. Czaje czaje nie integrowales sie w LO przy szlugu, tylko przegladajac RPM! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 ok 2 pytanka dla kogoś kto ma dużo czasu. Ja akurat mam, więc chętnie poczytam. Jeśli są dostępne jakieś godne linki tlumaczące to o co pytam a nie chce się wam / nie macie czasu pisać, podlinkujcie. 1. Co to jest to RARPM / DARPM? mam wrażenie że nieraz ci, którzy dyskutują z jego użyciem są w uniesieniu jakby dotykali świętego graala, więc to musi być jakaś przejebanie grubsza sprawa. W dodatku z tego co się zorientowałem z waszych dyskusji, są różne metody jego obliczania dające różne wyniki, co czyni dyskusję z użyciem tej statystyki tym ciekafszo. No, jest jakiś kozak co to objaśni czy tak naprawdę nikt tego nie rozumie tylko przeczytaliście u kogoś i papugujecie? 2. To samo co #1 tylko z tymi zrzutami z MS Excel które tak chętnie ostatnio często podrzucacie. 3. To samo co #1 & #2, tylko że dot. statystyki PER Bóg wam zapłać, pozdro600 1. https://squared2020.com/2017/09/18/deep-dive-on-regularized-adjusted-plus-minus-i-introductory-example/ https://squared2020.com/2017/09/18/deep-dive-on-regularized-adjusted-plus-minus-ii-basic-application-to-2017-nba-data-with-r/ w skrócie: RAPM faktycznie dla wielu jest czymś w rodzaju świętego graala, bo - w przeciwieństwie do statów liczonych przez człowieka czy kamery - uwzględnia wszystko to, co dzieje się na boisku, a także bierze poprawkę na to, z kim oraz przeciw komu się gra. 2. nie wiem co masz na myśli. 3. szkoda czasu ;] bo to archaiczny wynalazek, na którym karierę zbudował Hollinger. można co najwyżej tego używać, aby na szybko ocenić boxscorową produkcję. choć należy pamiętać, że ten stat nie docenia defensorów oraz przecenia nieefektywnych scorerów - nie pamiętam dokładnie, ale nawet mając coś w stylu 40% FG i rzucając dużo, to PER będzie rósł. EDIT: aż musiałem sprawdzić i to jest nawet mniejsza wartość, bo koło 35%! https://www.basketball-reference.com/about/per.html wzór RAPM nie jest czasem udostepniony? bo sporo widziałem wersji RAPM tworzonych przez fanów oczywiście że to żadna tajemnica jak liczyć RAPM i ludzie nie raz, nie dwa wrzucali to do netu, np.: https://github.com/903124/statsnba-playbyplay/blob/master/demo_matchups.ipynb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samekontuzj Opublikowano 2 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2019 oczywiście że to żadna tajemnica jak liczyć RAPM i ludzie nie raz, nie dwa wrzucali to do netu, np.: https://github.com/903124/statsnba-playbyplay/blob/master/demo_matchups.ipynb szkoda, że projekt nie był od dawna aktualizowany można by się pokusić o zrobienie stronki z samo aktualizującą się tabelką i podpiąć gdzieś na forum Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) trochę duże wyszło ale mniejsza, przedstawiam na wykresiku zdolność graczy z pozycji C i F-C do obrony na dystansie do 6ft; parametr RIMD to taki trochę ulepszony DIFF% promujący graczy z większą próbką, kolor to częstotliwość;ogólnie nie sądziłem, że WCS jest tak słaby jak ktoś chce się pobawić w oglądanie to zapraszam do całości https://public.tableau.com/profile/wojciech6497#!/vizhome/NBARIMDvsDFGA/Sheet1?publish=yes Edytowane 7 Lutego 2019 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Która kropka to Embiid? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcusCamby Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 ogólnie nie sądziłem, że WCS jest tak słaby Słaby to jest mało powiedziane. Ale, że Vucevic tak wysoko? Szok. Chyba nie doceniałem jego defensywy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karl Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Która kropka to Embiid? nie ma go, zostal "wyciety" przez autora. zaznacz sobie po prawej pozycje - F/C i sie pojawi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) Która kropka to Embiid? lekko zespułem, bo og tu nie ma :/ już poprawiam, NBA ma kretyńskie oznaczenia pozycji poprawiłem, kropka najbardziej po prawo w dół Edytowane 7 Lutego 2019 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karl Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 trochę duże wyszło ale mniejsza, przedstawiam na wykresiku zdolność graczy z pozycji C i F-C do obrony na dystansie do 6ft; parametr RIMD to taki trochę ulepszony DIFF% promujący graczy z większą próbką, kolor to częstotliwość; ogólnie nie sądziłem, że WCS jest tak słaby jak ktoś chce się pobawić w oglądanie to zapraszam do całości https://public.tableau.com/profile/wojciech6497#!/vizhome/NBARIMDvsDFGA/Sheet1?publish=yes moglbys podac dokladna definicje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 moglbys podac dokladna definicje? taaa RIMD = DIFF% * DFGA/ avgDFGA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Embiid to teraz ta niepodpisana kulka na prawo od Goberta, nie? Rim protection statsy są trochę bardzo garbage jako wyznacznik obrony. Z całą sympatią do defensywnych skillsów JaVale'a McGee. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karl Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 taaa RIMD = DIFF% * DFGA/ avgDFGA bede troche czepialski, ale moglbys podac jeszcze dla kogo jest liczone to avgDFA? Diff% pewnie tez bazuje na czyms jak nazwa wskazuje ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 (edytowane) Embiid to teraz ta niepodpisana kulka na prawo od Goberta, nie? Rim protection statsy są trochę bardzo garbage jako wyznacznik obrony. Z całą sympatią do defensywnych skillsów JaVale'a McGee. to wiadomo, ale podałem to tylko jako ciekawostkę, która jakieś trendy pokazuje a zaciekawił mnie po prostu wczoraj artykuł Woźnego, tak to ta kropka bede troche czepialski, ale moglbys podac jeszcze dla kogo jest liczone to avgDFA? Diff% pewnie tez bazuje na czyms jak nazwa wskazuje ;] liczone jest dla wszystkich zawodników, w normalnym świecie zrobiłbym to tylko dla big-manów ale nie mam ochoty ani tyle czasu, żeby weryfikować pozycje, bo te z NBA to jest żart a DIFF% to po prostu różnica między tym co rzuca gracz normalnie odjąć to co rzucił kryty przez tego gracza FG% - DFG% Edytowane 7 Lutego 2019 przez Gość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcusCamby Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Embiid to teraz ta niepodpisana kulka na prawo od Goberta, nie? Rim protection statsy są trochę bardzo garbage jako wyznacznik obrony. Z całą sympatią do defensywnych skillsów JaVale'a McGee. Jakich statystyk nie weźmiesz, to i tak WCS będzie kiepskim, pasywnym obrońcą. Barnesowi żałujesz paru milionów, a WCS chcesz kasą rzucać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Jakich statystyk nie weźmiesz, to i tak WCS będzie kiepskim, pasywnym obrońcą. Barnesowi żałujesz paru milionów, a WCS chcesz kasą rzucać Kings akurat lubię oglądać i czasem mnie to razi strasznie ta pasywność; bardzo chętnie zobaczyłbym w tym zespole Dedmona Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Ja obu nie chcę rzucać kasą, i nawet nie odnosiłem się do WCS. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcusCamby Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Ja obu nie chcę rzucać kasą, i nawet nie odnosiłem się do WCS. ;] Pisałeś, że bez sensu płacić Barnesowi 20mln jak zaraz wejdzie extension dla m.in. WCS, więc chyba jednak coś napomknąłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 7 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2019 Bo Kings mu dadzą extension, skoro go nigdzie nie ruszyli, więc co miałem pisać? ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi