Skocz do zawarto艣ci

Komiksy

kore

Rekomendowane odpowiedzi

No. 艢wi臋ta to idealny czas, aby taki temat rozpocz膮膰 ;) Nie znalaz艂em 偶adnego tematu na forum, kt贸ry by traktowa艂 o komiksach, wi臋c odpowiedni zak艂adam.

Zacznijmy od tego, czy mamy tu fan贸w komiks贸w? Je艣li tak, to co czytacie? DC? Marvel? Orygina艂y, spinoffy? A mo偶e co艣 ca艂kowicie innego? Wied藕min? Thorgal?

艢mia艂o, niech偶e nie b臋d臋 tu sam ;)

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Ja komiksy od艣wie偶y艂em po d艂uuugiej przerwie. Kiedy艣 Spawn z TMSemic i Thorgale po 4000 tys. z艂;]

Teraz mniej trykot贸w.聽

Przede wszystkim Andreas "Cromwell Stone'', "Cyrrus/Mil" i "Rork". Mistrzostwo rysunku i klimatu.

"Sandman" Gaimana - taki w inny spos贸b przedstawiony superbohater. Fantastyka i filozofia.

"Ameryka艅ski wampir" Snydera i Albuquerque (z go艣cinnym udzia艂em Stephena Kinga]. Soczyste mi臋so!

"Y-ostatni z m臋偶czyzn" Vaughana i Guerry. Opowie艣膰 graficzna o 艣wiecie bez ch艂op贸w. Nowoczesne, obyczajowe.聽

Odno艣nik do komentarza

E no widz臋 nie ma lipy. Niech kto艣 mi tylko teraz powie o co chodzi z tym zamieszaniem, kt贸re dc zrobi艂o ? Bylo sobie ich uniwersum, nagle przewr贸t, posz艂o nowe dc comics, a potem dc odrodzenie. Wiadomo ze punkt krytyczny by艂 tu g艂贸wnym zwrotem i chodzi艂o o stworzenie alternatywnej rzeczywisto艣ci, ale co i jak po kolei?

Druga rzecz to jaka jest zale偶no艣膰 miedzy seria Marcel classic a nowymi wydaniami np. Deadpoola? (Martwi prezydenci itd)

w og贸le uporz膮dkowanie tego wszystkiego to jaka艣 masakra. Jest jakie艣 fajne 藕r贸d艂o typy Wiki kt贸re to robi ?:)

ps. Kajko i kokosz na propsie! Od tego komiksu zaczyna艂em jakie艣 膰wier膰 wieku temu ;))

Odno艣nik do komentarza

Ja zaczyna艂em od 艢wiata M艂odych. Binio Bill, Kleks, Tytus, Kajko i Kokosz. Potem bum na pocz膮tku lat 90, kt贸ry sko艅czy艂 si臋 po 10 latach. Teraz powoli sytuacja si臋 normuje ale nadal w Polsce ksi臋garnie to kiepski interes

Zapomnia艂em o Zbiku i pilotach 艣mig艂owca

Edytowane przez ptak
Odno艣nik do komentarza

ca艂okszta艂t trans贸w聽

Wiem 偶e lubisz Tajlandzkie niespodzianki :]聽

Tylko "Relaxy" i TM-Semic z naciskiem na "Batmana", "Punishera", "X-Men贸w", "Mega Marvele" i okazjonalnie "Wydania Specjalne" :]聽

Ostatnio nadrabia艂em klasyki i "klasyki" Batmana. "Long Halloween" to jest sztos nad sztosy.聽聽

BTW ostatnio w Radio Muzo.FM wygra艂em komiks Flasha :]聽

Odno艣nik do komentarza

Ok fajnie to teraz niech kto艣 mni3 odesle do fajnego opisu wszystk8ch komiksowych uniwersow, za kt贸rymi obecnie ciezko nad膮偶y膰, a kt贸rych to opis贸w nie ma nawet na komiksowych forach ;)

ps. Kolejne pytanie to czy kt9s wie sk膮d wzi膮膰 stare serie batmana, Flasha i supermana? Na egmoncie klasyk贸w jak na lekarstwo

Odno艣nik do komentarza

Papier czy elektronika? Jak to drugie, to na Pirackiej Przystani wszystko jak na tacy :]

oczywi艣cie chodzi艂o mi o papier (starszy ze mnie cz艂ek, to i stare, pi臋kne nawyki ;)) ale i elektroniczn膮 wersja nie pogardze, przynajmniej bede wiedzia艂 czeg9 na allegro szuka膰 ;) dzieki !

Odno艣nik do komentarza

E no widz臋 nie ma lipy. Niech kto艣 mi tylko teraz powie o co chodzi z tym zamieszaniem, kt贸re dc zrobi艂o ? Bylo sobie ich uniwersum, nagle przewr贸t, posz艂o nowe dc comics, a potem dc odrodzenie. Wiadomo ze punkt krytyczny by艂 tu g艂贸wnym zwrotem i chodzi艂o o stworzenie alternatywnej rzeczywisto艣ci, ale co i jak po kolei?

Druga rzecz to jaka jest zale偶no艣膰 miedzy seria Marcel classic a nowymi wydaniami np. Deadpoola? (Martwi prezydenci itd)

w og贸le uporz膮dkowanie tego wszystkiego to jaka艣 masakra. Jest jakie艣 fajne 藕r贸d艂o typy Wiki kt贸re to robi ? :smile:

ps. Kajko i kokosz na propsie! Od tego komiksu zaczyna艂em jakie艣 膰wier膰 wieku temu ;))

New 52 by艂o g艂贸wn膮 lini膮 czasow膮 DC ale co jaki艣 czas potrzebny jest reboot 偶eby nowi czytelnicy mogli wskoczy膰 na ten w贸zek bez potrzeby czytania komiks贸w lata do ty艂u i DC rebirth jest teraz g艂贸wnym uniwersum.Ca艂e rebirth wychodzi po Polsku i najlepiej zacz膮膰 od ,,Uniwersum DC odrodzenie'' albo ,,Superman Lois i Clark'' W wi臋kszo艣ci komiks贸w jest nawi膮zanie do g艂贸wnych event贸w dziej膮cych si臋 aktualnie, polecam 聽Supermana i Nightwinga :smile: Classic to po prostu stare historie,cz臋sto ze star膮 narracj膮,ci臋偶ko przyswajaln膮 ale ma to sw贸j urok :smile: A Deadpool martwi prezydenci to ju偶 ca艂kiem nowy komiks z Marvel Now.Je艣li chodzi o uporz膮dkowanie to polecam Ci kana艂 komiksomaniaka i ichaboda na yt a same tomy i zeszyty mo偶esz ogarn膮膰 na comixology,jest te偶 marvel unlimited gdzie mo偶esz kupowa膰 elektronicznie w na prawd臋 dobrych cenach i czyta膰 do woli,niestety DC nie ma takiej opcji.

Edytowane przez Sewer
Odno艣nik do komentarza

Jak wi臋kszo艣膰 zaczyna艂em jako dzieciak od TM-Semic - na pocz膮tku Batman, potem Spiderman, nast臋pnie d艂uga faza na X-Men, w mi臋dzyczasie Thorgale, Tytus, Romek i A-Tomek (tak!), Astreriksy, Kajko i Kokosz etc.. Potem ju偶 bardziej dojrzale m.in. Wieczna Wojna Haldemana, Szninkiel Van Hamme'a i Rosi艅skiego, Maus, nast臋pnie odkry艂em Alana Moore'a (Swamp Thing, Promethea, V jak Vendetta i przede wszystkim Watchmen - moje ukochane arcydzie艂o). Teraz jestem zafascynowany Miracleman oraz poznaj臋 od pocz膮tku Sandmana Gaimana (wcze艣niej nie mia艂em okazji czyta膰).

W艂a艣nie dosta艂em od lubej w prezencie Sandman: Uwertura i zabieram si臋 za czytanie - pono膰 bardzo dobre.

Staram si臋 czyta膰 jak najwi臋cej, ale brak czasu. Teraz jest tak prosto wszystko zdoby膰 online np. (http://readcomiconline.to/), ale ulubione pozycje mam w wersji papierowej.

Odno艣nik do komentarza

W艂a艣nie dosta艂em od lubej w prezencie Sandman: Uwertura i zabieram si臋 za czytanie - pono膰 bardzo dobre.

Zwa偶 偶e Uwertura powsta艂a prawie 20 lat po wydaniu pierwszych cz臋艣ci z ca艂ej聽 serii (Sen Sparwiedliwych i Nadzieja w piekle] u nas wydane jako album Preludia i Nokturny.

Odno艣nik do komentarza

Dzi臋kuj臋 za link do tej strony. W艂a艣nie zaczynam 45 cz臋艣膰 "The Walking Dead" i z przykro艣ci膮 musz臋 stwierdzi膰, 偶e czas jaki po艣wi臋ci艂em na 6 sezon贸w tego serialu - jest czasem przewa偶nie straconym.聽

Odno艣nik do komentarza

OK, mam pytanie porz膮dkowe dotycz膮ce chronologii Marvela i DC. Od DC zaczynaj膮c;

1. stare DC rz膮dzi si臋 swoimi prawami i idzie swoim torem, bo to stare DC...

Flash ratuje matk臋, zmienia bieg historii, nast臋puje Punkt Krytyczny, s膮 zaburzenia w czasie, "kto艣" zabiera ca艂a dekad臋 z 偶ycia uniwersum i...

2. przechodzimy do NOWE DC COMICS, czyli odm艂odzeni, niedo艣wiadczeni bohaterowie... po czym nast臋puje...

3. Droga do Odrodzenia i Odrodzenie, kt贸ra debiutuje w 2016-2017 (taka kolejno艣膰?) i teraz pytanie;

ODRODZENIE to jakby "skasowanie" tych ukradzionych 10 lat i rozgrywanie uniwersum na nowo? Gdzie jest punkt zaczepienia tutaj?

Druga kwestia to Mravel i jego MARVEL CLASSICS oraz MARVEL NOW. Jest tu jakas geneza, zwi膮zek przycyznowo-skutkowy, hierarchia wydarze艅, okre艣lona chronologia czy wszystko jest randomowe? I ca艂e uniwersum Marvela, multum r贸wnoleg艂ych 艣wiat贸w etc. wprowadza sporo chaosu, ale jak mniemam uniwersa Thora, Guardians of the galaxy, Iron Mana etc "zachodz膮" na siebie, right?

Wreszcie last but not least; s膮 zeszyty nie numerowane oraz niepodpadaj膮ce pod 偶adn膮 z serii, czyli Batman Detective Comis, All-Star czy po prostu "lu藕ne" komiksy Marvela jak Niesko艅czono艣膰 i Grzech Pierworodny (iron man i hulk). To s膮 lu藕ne spinoffy nie ingeruj膮ce w g艂贸wne w膮tki uniwers贸w?

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.