Skocz do zawarto艣ci

Europejska koszyk贸wka? Opinie i por贸wnanie do NBA

Nawr0cky96

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm europejska koszyk贸wka? W miar臋 mo偶liwo艣ci staram si臋 ogl膮da膰 Eurolig臋. Wiadomo nie jest to NBA, ale bior臋 na to poprawk臋 i nie marudz臋. Mam do艣膰 dobrze rozpoznane teamy, ogl膮dam je od lat. Fajnych zawodnik贸w nie brakuje: Rodriguez, De Colo, Dunston, Granger, Seraphin, Sanders, Moerman, Shved, Pierre Jackson, Doncic, Llul, Calathes, Sloukas, Vesely, Muhammed, Spanoulis, czy te偶 Eric Green. Wielu zawodnik贸w z przesz艂o艣ci膮 w NBA stanowi o sile swoich klub贸w.

Na parkietach NBA nie brakuje zawodnik贸w, kt贸rzy grali w Europie. Wy艣miewany Mike James z Suns niedawno bardzo fajnie radzi艂 sobie w Baskonii razem z Adamsem, kt贸ry teraz jest w Chinach. Z Baskonii do NBA zawita艂 Teletovic. Saric nabiera艂 szlif贸w w Efesie, klubie, gdzie rzut za trzy to podstawa :rugby: Na 艂awce Cavs siedzi Osman, kt贸ry w艂a艣nie w Efesie rz膮dzi艂 i dzieli艂 w tamtym sezonie. Z Turcji do NBA przyszed艂 Bogdanovic. Tam za partner贸w mia艂 dobrze znanych z NBA - Anticia, Vesely'ego, Datome. Na rozegraniu 艣wietnie gra Bobby Dixon, czyli Muhammed. Szkoda, 偶e ma 34 lata ju偶, bo to fajny, widowiskowy koszykarz. Z Rosji do Atlanty zawita艂 Delaney, kt贸ry by艂 jednym z najlepszych rozgrywaj膮cych w Europie. Z Crveny Zvezdy do Spurs zawita艂 z kolei Marjanovic.

Tych graczy jest du偶o, kto gra艂 w Eurolidze i si臋 wyr贸偶nia艂 pr贸bowa艂 potem swoich si艂 w NBA. Przeskok jest bardzo du偶y i zawodnikom ci臋偶ko jest si臋 odnale藕膰. Kluby europejskie graj膮 inaczej, mniej jest hero ballu, wa偶na jest taktyka i kolektyw (Zalgiris - bardzo fajna dru偶yna bez wielkich gwiazd, ale stanowi silny kolektyw w艂a艣nie). Mniej indywidualnych popis贸w, mniej jest small-ballu, cho膰 i to si臋 zmienia. Co do emocji, to s膮 du偶e, jak np. ostatnio w spotkaniu CSKA - Fenerbahce, gdzie Rosjanie odrobili poka藕n膮 strat臋, lecz polegli w ostatniej sekundzie dogrywki. Koszyk贸wka europejska stale si臋 rozwija, staje si臋 bardziej atrakcyjna dla kibic贸w, szkoda, 偶e Polacy nie odgrywaj膮 w tym znacz膮cej roli..

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Ja tam chodz臋 na mecze mojego 1-ligowego GKS-u Tychy. Przepa艣膰.

R贸偶nica jest taka, 偶e w Europie jest mniej gwiazd, przez co ka偶dy zawodnik ma r贸wnomierne szans臋 na pokazanie. W Europie te偶 jest sporo niez艂ych talent贸w/grajk贸w, ale jak przychodz膮 do NBA to trudno im si臋 odnale藕膰, i zwykle wracaj膮 do Europy, lub do Chin..

Odno艣nik do komentarza

kumpel ostatnio mowi "choc na mecz", dobra, mowie, pojde bo dawno nie bylem.

Akurat FC-Barcelona grala z Maccabi, nie ogladam ACB od dawna wiec w ogole nie wiedzialem kto gra, patrze, a tam w FCB Seraphin, JC Navarro oczywiscie [przy czym to juz mocno wypalona gwiazda], a w Maccabi Norris Cole.

Nie wiem, jakby mecz byl bardziej zaciety to moze by sie to ogladalo jakos lepiej, ale w polowie 2nd Q bylo 20 pts przewagi dla FCB i bylo po meczu. Anyway, raczej to wszystko nudnawe i bardzo pozycyjne i w ogole bez pierdolniecia. Pewnie fajnie sie to pokazuje jakims mlodym adeptom, jest sporo quality plays, jest dobry ball movement, rezerwowi w topowych euro teamach sa prawie tak dobrzy jak S5, wiec nie ma tego co w NBA ze chcesz przewinac 2nd Q bo wiesz ze stracisz wlasnie 20 min z zycia, ale 'tego czegos' nie ma.

Przy czym moje zaiteresowanie koszykowka ostatni jest naprawde na rowni pochylej w kierunku w d贸艂. Anyway, eurokosz to nie jest co艣 co to zmieni.

Wiem, to ma艂a pr贸bka, i w NBA tez jest fchooj kiepskich meczy i zaloznych dru偶yny, ale te zarzuty o eurokoszu kt贸re wymieni艂em, nawet gdyby mecz by艂 bardzo wyr贸wnany, te偶 by pad艂y. Gdzie艣 w latach 95 - 2005 czy co艣 ko艂o tego europejski basket zrobi艂 niesamowity krok do przodu. Ale聽 potem jako艣 si臋 to wszystko zatrzyma艂o w miejscu.聽

Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c temu...

Czarni S艂upsk upadaj膮. Dzi艣 konferencja na temat wycofania si臋 z ligi. Kawa艂 historii.

"Po 19 latach Czarni S艂upsk znikaj膮 z koszykarskiej ekstraklasy. Klub og艂osi艂 upad艂o艣膰 i wycofa艂 si臋 z rozgrywek. Ale zrobi艂 to w takim momencie, 偶e pewne utrzymanie ma najs艂absza w tabeli Legia Warszawa, kt贸ra do tej pory wygra艂a tylko jeden mecz (na 19 rozegranych)."

No c贸偶.. Przykre to..

Odno艣nik do komentarza

• 2 miesi膮ce temu...
  • 1 miesi膮c temu...
  • 4 miesi膮ce temu...
Hey,

I don't know if you allow English posts here or not but I'll try.聽

I don't know if you heard reddit or not but it's a popular website used mostly by Americans, Canadians, British and Australians. Hence, there aren't many EuroLeague fans on there.聽

But we tried to have a content and discussion platform about EuroLeague in English over there聽reddit.com/r/euroleague聽along with EuroCup. You can participate in discussion and subscribe to the subreddit to follow. Reddit accounts take only a few seconds to be opened, if you don't have a reddit account.聽

Would like to have Polish EuroLeague fans there. English will be the only language used in the subreddit, so please subscribe and participate if you speak English, but if you understand this post then you do anyway.

If this post is disallowed here, please don't wait a second to remove it. Cheers.聽

Hey,

I don't know if you allow English posts here or not but I'll try.聽

I don't know if you heard reddit or not but it's a popular website used mostly by Americans, Canadians, British and Australians. Hence, there aren't many EuroLeague fans on there.聽

But we tried to have a content and discussion platform about EuroCup in English over there聽reddit.com/r/euroleague聽along with EuroLeague. You can participate in discussion and subscribe to the subreddit to follow. Reddit accounts take only a few seconds to be opened, if you don't have a reddit account.聽

Would like to have Polish EuroLeague fans there. English will be the only language used in the subreddit, so please subscribe and participate if you speak English, but if you understand this post then you do anyway.

If this post is disallowed here, please don't wait a second to remove it. Cheers.聽

Odno艣nik do komentarza

• 4 tygodnie p贸藕niej...

Witam wszystkich forumowicz贸w .聽

Na pocz膮tku chcia艂bym zaznaczy膰 , 偶e nie zarejestrowa艂em si臋 tutaj aby hejtowa膰 . Chcia艂em jedynie podzieli膰 si臋 z Wami moja opini膮.

Oczywi艣cie wi臋kszo艣膰 tu obecnych uzna mnie za szale艅ca , ale ja zdecydowanie bardziej wol臋 ogl膮da膰 europejski basket. Nie zamierzam dyskutowa膰 z faktem , 偶e najlepsi w tej dyscyplinie聽聽

znajduj膮 si臋 za oceanem .

NBA strasznie mnie nudzi , przyznam szczerze , 偶e ma艂o kt贸ry mecz uda mi si臋 zobaczy膰 do ko艅ca (koszyk贸wk臋 ogl膮dam od ponad 20 lat i regularnie grywam amatorsko). Nie interesuj膮 mnie zbytnio indywidualne popisy , a gracze z ci膮gle w艂膮czonym hero mode koszmarnie mnie irytuj膮. Rozumiem , 偶e pojedynki 1vs1 to cz臋艣膰 tej gry ,聽 ale aby na tym opiera艂a si臋 gra ca艂ego zespo艂u ? No nie , dzi臋kuj臋....聽 ci膮g艂a izolacja , notoryczne kroki ( nie chodzi o r贸偶nic臋 w przepisach ) i ci膮g艂e wsady za wszelk膮 cen臋 , zanik klasycznego haka , p贸艂dystansu ....聽

Ca艂ej grze brakuje g艂臋bi , zaawansowanej taktyki i jej realizacji聽 .

Uwielbiam ogl膮da膰 , jak dru偶yna goni膮ca wynik ,zaczyna gry藕膰 parkiet w obronie z czego zaczyna si臋 rodzi膰 coraz wi臋cej punkt贸w . Ka偶da nast臋pna udana akcja obronna nakr臋ca ich coraz mocniej i mocniej .聽

Nie odbierzcie tego posta jako atak na Wasze upodobania a jedynie jako odmienne zdanie w dyskusji . :peaceful:

Pozdrawiam

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.