Skocz do zawartości

Collective Bargaining Agreement i Salary Cap

Greg00

Na ile orientowałeś(-aś) się w opisanych poniżej kwestiach przed przeczytaniem tego tematu?  

63 użytkowników zagłosowało

1. 1. Na ile orientowałeś(-aś) się w opisanych poniżej kwestiach przed przeczytaniem tego tematu?

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...

Hej,

gdyby kogoś z Was wciąż interesowała ta tematyka, w czerwcu startuję z ligą fantasy, która próbuje symulować CBA tak dalece jak to możliwe. To troszkę taki eksperyment matematyczny, można się pobawić i na pewno sporo nauczyć. Więcej szczegółów tu: http://www.profsl.com/smf/index.php?board=1034.0

• 3 miesiące temu...

acz sami się przyznają że właściwie przepisali z http://storytellerscontracts.com/, tylko ładniej

Pelna zgoda, storyteller wymiata. Poza tym Jeff to bardzo fajny gosc, chetnie odpowiada na maile itp. Czasem zdarzy mu sie tygodniowa drzemka, ale poza tym jest na bierzaco. Innych bije tez na glowe szczegolami: np kazdego 1st round rookie wpisywal najpierw do rubryki "unsigned draft picks" czekajac az druzyna podpisze. Bo nie wszystkie druzyny oferuja typowe 120% (patrz np. Marquis Teague).

Jego danych uzywamy tez w lidze fantasy, o ktorej wspominalem powyzej. To praktycznie stuprocentowa symulacja CBA, wiec mozna sie przy okazji duzo nauczyc i odpowiedziec sobie w praktyce na pytania jak te od Grega czy Mareckiego powyzej. Gdyby jednak ktos sie skusil, wciaz zapraszam: http://www.profsl.com/smf/index.php?board=1034.0

• 4 miesiące temu...

w kontekście oferty Rudy Gay za Beala i dodatki z "Bullets" kolejny raz sprawdza się teoria ze jak cos sie robi ( nowe CBA) w danym celu (wyrównanie szans i ochrona mniejszych rynków) to efekty są oczywiście odwrotne ( aby nie płacic ostrzejszego taxu władze Memphis rozgonia 1 z 2 lub 2 z 2 najdrozszych graczy najpóźniej za rok ) od "zamierzonych"- rynki słabsze są jeszcze słabsze - bogatego natomiast stać na tax

smutne ale prawdziwe........

• 3 miesiące temu...

Mam pytanko. Jak to jest w takiej sytuacji: Lakers maja za rok miejsce na 2 maxy i prawa Birda do Gasola i KB, right? Czy moga podpisac LeBrona i Carmelo za maxy, a pozniej przedluzyc KB i Gasola za gruba kase? (oczywiscie rzucam tylko nazwiskami, nie o to chodzi :) ) Nie wydaje mi sie, orientuje sie ktos jak to jest?

to ja powiązane pytanie z powyższym:

czy FA podpisany za max kontrakt, ale bez praw birda[czyli max 4letnia umowa w obecnym CBA] , liczy się też jako 'designated player' ?

co do pytania KB81 to odpowiedź brzmi 'nie', ale jak to wytłumaczyć to nie wiem dokładnie

to ja powiązane pytanie z powyższym:

czy FA podpisany za max kontrakt, ale bez praw birda[czyli max 4letnia umowa w obecnym CBA] , liczy się też jako 'designated player' ?

Nie. Designated player jest podpisywany na 5 lat.

http://www.cbafaq.com/salarycap.htm#Q37

tutaj jest odpowiedz do mojego pytania zdaje sie (pkt 36-38), ale jakos nie moge zinterpretowac tej tabelki (nie ogarniam tak dobrze praw Birda).

Jeśli decydujesz się na utrzymanie praw Birda w stosunku do Kobego i Gasola ich salary na początku FA period, czyli w lipcu liczy się do salary całej drużyny jako 150% ich poprzednich kontraktów, czyli Lakers jeśli zostawią prawa Birda do Kobego i Gasola, to i tak nie zejdą poniżej salary cap. Oczywiście w momencie podpisania nowego kontraktu przez Kobe i Gasola, przestaje się liczyć to 150% i liczy się wartość pierwszego roku nowej umowy. Jeśli więc Lakers chcieliby podpisać LeBrona i Carmelo, jednocześnie zatrzymując Kobe i Gasola, to ci ostatni musieliby wcześniej podpisać kontrakty za jakieś minimum.

Jeśli decydujesz się na utrzymanie praw Birda w stosunku do Kobego i Gasola ich salary na początku FA period, czyli w lipcu liczy się do salary całej drużyny jako 150% ich poprzednich kontraktów, czyli Lakers jeśli zostawią prawa Birda do Kobego i Gasola, to i tak nie zejdą poniżej salary cap. Oczywiście w momencie podpisania nowego kontraktu przez Kobe i Gasola, przestaje się liczyć to 150% i liczy się wartość pierwszego roku nowej umowy. Jeśli więc Lakers chcieliby podpisać LeBrona i Carmelo, jednocześnie zatrzymując Kobe i Gasola, to ci ostatni musieliby wcześniej podpisać kontrakty za jakieś minimum.

Czyli dobrze myslalem. Brutal :)

• 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

powie mi ktos jak to jest z Kleizą teraz ? chodzi mi o to ze on zostal amnestiowany, ale podpisal w Turcji, czy to znaczy ze dostanie pelny kontrakt Toronto (pieniadze w sensie no nie) + to co w Turcji czy nadal to sie bedzie liczylo tak, ze roznice tylko Toronto placi ??

niby z jednej strony co ma Turcja do NBA, ale z drugiej druzyna NBA moze miec prawa do zawodnika ktory gra w Europie wiec czasem jednak teamy NBA i nie NBA sa powiazane, stad moje pytanie jakos mnie to gryzie dzisiaj pol dnia