Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

A 48 mieli Oladipo, Young, Turner, Bogdanovic, Collison i Sabonis, bo tak dobry był Oladipo. Tangiers może zbudować podobny roster. Miej trochę godności, to fakty.

Wschód jest trochę mocniejszy, więc pewnie tyle nie będzie, ale odpowiednio wzmocniony to i tak pewniak na playoffy.

Edytowane przez BMF

Tak zerknąłem tylko do tematu draft 2017 i Dallas Mavericks 2017.

Nie no, nikt się nie jarał. Camby sobie wmawia. Ale przecież zawsze można wyjść okrakiem z tego i bronić się, że przecież każdy może pomylić się z oceną rookie. A przecież wystarczy trzymać ręce na kołdrze i znać umiar w ocenie, a nie sądzić, że jakiś rookie z miejsca pozamiata ligą. Takie przypadki jak Tatum czy Mitchell to są raz na dekadę, ostatnie takie wejścia do ligi to miały tak wybitne postacie w historii ligi jak Lebron James, Carmelo Anthony i Chris Paul. Większość wchodzi stopniowo, a część okazuje się po prostu niewypałami.

Jak ktoś podaje Doncica jako drugą opcje, no to dla mnie brzmi to śmiesznie.

A 48 mieli Oladipo, Young, Turner, Bogdanovic, Collison i Sabonis, bo tak dobry był Oladipo. Tangiers może zbudować podobny roster. Miej trochę godności, to fakty.

Wschód jest trochę mocniejszy, więc pewnie tyle nie będzie, ale odpowiednio wzmocniony to i tak pewniak na playoffy.

Mamy kompletnie inne realia ligi. U Nas Pacers weszli by pewnie z ósmego miejsca. Knicks byli siódmi z McCollum(Irving) - Porzignis - Gobert. Bucks szóści z Walker - Middleton - Giannis.

A o Oladipo mnie przekonywać nie musisz. Swoje wypowiedzi o Nim to mogę wkleić na przestrzeni forumowych lat od czasu jego wyboru w drafcie, gdy stawiałem go nad Bealem co było uznawane za herezje i twoje jeszcze z okolic świąt, gdy tonowałeś nastroje i wieszczyłeś spadek formy, bo przecież jak scrub Oladipo może trzymać tak wysoki poziom.

Oczywiście skłamałbym gdybym powiedział, że wieszczyłem mu poziom TOP20 ligi, ale jednak gdy i Tobie pukali się w głowę, że oddać PG za minusowy balast Oladipo, ja ciągle wierzyłem w jego potencjał, bo jest coś czego nie pokażą Ci liczby i najlepsze advanced stats. To jest mój kolego, skillset.

Tangiers jak dorzuci mocnego obwodowego i kogoś na ławkę będzie miał na luzie team na poziomie tegorocznych Pacers (48W) z większym upsidem (Doncic). Nieźle to rozegrał, zwłaszcza wymiana po Oladipo świetna.

Nie wiem, czy Oladipo powtórzy ostatni sezon, jak powtórzy, a tangiers się wzmocni to może do tych play-offs wejdzie, ale Heat zrobili w zeszłym sezonie ku uciesze tangiersa bilans 11-71 i dodali do tego Oladipo + Dwighta, stracili Boganovića i wybrali w drafcie Doncića ( jakby nie liczyć upside'a to wątpliwe, by był wartościowym plusowym graczem na przestrzeni całego sezonu). Czyli to jest na ten moment w porównaniu do ubiegłego sezonu Doncić zamiast Collisona, Howard zamiast Turnera, Harkless zamiast Bogdanovića, Galloway zamiast Josepha, Ellenson zamiast Sabonisa i Oeleye zamiast Lance'a Stephensona. Jakby do tego nie podchodzić, to na ten moment w porównaniu do RL Pacers Heat mają oladipo i na kolejnych sześciu pozycjach mają gorszych graczy od swoich odpowiedników z Pacers, wstrzymajmy się do końća 3 tury, ale na ten moment to nie jest play-offowy zespół. Jak dodasz nawet genialnego Oladipo do zespołu na 11 wygranych ( plus Doncića, bo Howard - Bogdanović wychodzi mniej więcej na zero), to nie zrobisz play-offs.

8080808080808080808080808080808080808080880808080808080808080808080

masz podpowiedź Jasiek, po co masz tracić jedną ofertę?

Za takie pieniądze to Russell może zrobić się na cyborga i grać ponad 100 lat :D

Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka

Czyli jakby decyzja stosunkiem 26 do 3 nie jest dla Ciebie wystarczającą wskazówką, że 2 miliony rocznie więcej niewiele zmienią? :smile:

Zakładając, że dawał 12 a Russell poniżej 20 nie chce, to powinni spotkać się gdzieś w połowie czyli 16. 64/4 i jestem na TAK.

Ja bym już takie 60/4 byłbym w stanie klepanac z perspektywy Russella. Na ten moment jest po prostu słaby, widząc rynek jaki tutaj panuje nie nastawialbym się na jakiś duży hajs od żadnego z Gm-ów. 60 baniek dla na ten moment nie efektywnego strzelca, średniego rozgrywającego i słabego obrońce to bardzo dobry pieniądz.

Ja bym już takie 60/4 byłbym w stanie klepanac z perspektywy Russella. Na ten moment jest po prostu słaby, widząc rynek jaki tutaj panuje nie nastawialbym się na jakiś duży hajs od żadnego z Gm-ów. 60 baniek dla na ten moment nie efektywnego strzelca, średniego rozgrywającego i słabego obrońce to bardzo dobry pieniądz.

Tak ale to russell a my musimy ocenic jak on wycenia sam siebie:)

Zakładając, że dawał 12 a Russell poniżej 20 nie chce, to powinni spotkać się gdzieś w połowie czyli 16. 64/4 i jestem na TAK.

To jest całkiem skomplikowana kwestia, bo w poprzedniej turze Russell dostał propozycję niższego kontraktu od rezerwowego rolesa grającego po 20 minut na mecz (Kelly Olynyk) i nie sądzę, by był z tego powodu zadowolony. 

W tej samej turze Will Barton dostał od rynku 64/4. Jeżeli Russell przyjąłby extension poniżej tej kwoty, to oznaczałoby iż uznał, że jest gorszy niż Will Barton. Nie wiem, czy jestem w stanie wyobrazić sobie Russella, który myśli w ten sposób:)

To jest całkiem skomplikowana kwestia, bo w poprzedniej turze Russell dostał propozycję niższego kontraktu od rezerwowego rolesa grającego po 20 minut na mecz (Kelly Olynyk) i nie sądzę, by był z tego powodu zadowolony. 

W tej samej turze Will Barton dostał od rynku 64/4. Jeżeli Russell przyjąłby extension poniżej tej kwoty, to oznaczałoby iż uznał, że jest gorszy niż Will Barton. Nie wiem, czy jestem w stanie wyobrazić sobie Russella, który myśli w ten sposób:)

Przygotuję sobie paluszki, schłodzoną colę vaniliową i ze zniecierpliwieniem poczekam na piątek wieczór/sobotę aby pooglądać na żywo mecz January vs. reszta świata :).

Tak ale to russell a my musimy ocenic jak on wycenia sam siebie:)

Rozumiem że Russell ma pewna dumę, ale dla mnie równie istotne znaczenie mają realia jakie panują u nas. Na miejscu Russell patrzę jaki kontrakt dostał Wiggins oraz Parker, do jakiego wniosku dochodzę? Ze "potencjał" nie jest tak bardzo ceniony przez Gm-ów. W real nba sprawa wygląda totalnie inaczej, ale rynek real nba a nasz rynek to dwa różne światy. U nas Tobias Harris będzie grał zapewne na "promocji" a w real nba tacy gracze jak Lavine są "przeplaceni".

Dla mnie powiedzenie nie bo nie to po prostu słaby argument. A patrzenie tylko na real nba to moim zdaniem zbyt wąska perspektywa.

Edytowane przez MMM2121

Rozumiem że Russell ma pewna dumę, ale dla mnie równie istotne znaczenie mają realia jakie panują u nas. Na miejscu Russell patrzę jaki kontrakt dostał Wiggins oraz Parker, do jakiego wniosku dochodzę? Ze "potencjał" nie jest tak bardzo ceniony przez Gm-ów. W real nba sprawa wygląda totalnie inaczej, ale rynek real nba a nasz rynek to dwa różne światy. U nas Tobias Harris będzie grał zapewne na "promocji" a w real nba tacy gracze jak Lavine są "przeplaceni".

Wiggins wziął dwuletnią umowę, właśnie po to, żeby móc się wykazać i zgarnąć potem więcej, na tej samej zasadzie myślę, że Russell odrzuci 14 milionów po to, żeby się wykazać i zarobić więcej. 

Jabari jest po dwóch zerwaniach więzadeł krzyżowych, więc to nie jest ten przypadek.

Poza tym u nas też jest specyficzny sposób ofertowania, bo i Wiggins i Parker dostali oferty po 60 milionów, tylko że były to oferty warunkowe i z powodu pozyskania innych graczy nie doszły do skutku:)

Wiggins wziął dwuletnią umowę, właśnie po to, żeby móc się wykazać i zgarnąć potem więcej, na tej samej zasadzie myślę, że Russell odrzuci 14 milionów po to, żeby się wykazać i zarobić więcej.

Jabari jest po dwóch zerwaniach więzadeł krzyżowych, więc to nie jest ten przypadek.

Poza tym u nas też jest specyficzny sposób ofertowania, bo i Wiggins i Parker dostali oferty po 60 milionów, tylko że były to oferty warunkowe i z powodu pozyskania innych graczy nie doszły do skutku:)

Oferty warunkowe które formalnie nie zostały złożone na dobrą sprawę się nie liczą, to tak jakby nigdy nie padły.

Russell też ma jakieś tam problemy z kontuzjami co prawda nie tak duże ale jednak.

Rozumiem jednak twój punkt widzenia i coraz bardziej do mnie przemawia.

Po prostu jeśli przyjmuje perspektywę Russella nie jestem do końca przekonany czy najlepsza ekonomicznie decyzja dla mnie jest odrzucenie tych 60 mlnow wobec tego jak wygląda nasz rynek, jakie mam braki w umiejętnościach i jak bardzo lamliwy jestem.

Oferty warunkowe które formalnie nie zostały złożone na dobrą sprawę się nie liczą, to tak jakby nigdy nie padły.

Nie, aczkolwiek trochę mówią na temat ich potencjalnej wartości. Ponadto za rok wolnej gotówki na rynku będzie więcej niż było w tym roku, nie tylko w RL NBA, ale również tutaj. Sporo ekip szykuje się na ostre wejście w wolną agenturę 2019.

Russell też ma jakieś tam problemy z kontuzjami co prawda nie tak duże ale jednak.

W karierze opuścił jakieś 20% meczów. Parker i Exum, którzy opuścili po jakieś 50% dostali oferty na poziomie 10 milionów rocznie przy salary równym 101, zatem czy opuszczający 20% meczów Russell dużo ryzykuje odpuszczając 14 milionów przy salary wynoszącym 108 milionów?

Po prostu jeśli przyjmuje perspektywę Russella nie jestem do końca przekonany czy najlepsza ekonomicznie decyzja dla mnie jest odrzucenie tych 60 mlnow wobec tego jak wygląda nasz rynek, jakie mam braki w umiejętnościach i jak bardzo lamliwy jestem.

Na naszym rynku w przyszłym roku będzie bardzo dużo wolnej kasy. Kings mogą mieć jakieś 80 milionów, Nets 50 milionów, Raptors 80 milionów, Ty będziesz miał ponad 20 milionów, Pacers koło 40 milionów, Hawks ponad 20, Hornets ponad 20, Heat ponad 60, Magic ponad 20, Nuggets ponad 20, Timberwolves ponad 20, Blazers ponad 20, Grizzlies około 20, Suns ponad 20, nawet Clippers będą mieć jakieś 15 milionów wolnej kasy. A to przy założeniu, że lakers, knicks i bucks zrobią extension swoich supergwiazd, bo jeśli nie, to te drużyny też będą mieć wolną gotówkę. 

Ogólnie nie licząc mid leveli i innych pierdół na rynku będzie ponad pół miliarda do wydania na graczy. Pół miliarda. I to tylko tej kasy do wydania poniżej progu SC! To będzie absolutna rzeźnia:)