Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra, wrzucłem wam ostateczne oferty. Proszę przejrzeć i jakby coś się nie zgadzało to będziemy wyjaśniać, ale raczej wszystko się zgadza.

Jak coś nie odpowiadam za wielkość tekstu, bo mi taśma padła i muszę korzystać z telewizora pod HDMI :P

Szablon zarraz, nie ma pośpiechu :>

Z ciekawszych rzeczy imho manewr Bucks, którzy rozkładając 15/15/15/15 dla Richardsona dali mu jeszcze lepszą ofertę, choć nie dorzucii ani centa to zdystansowali resztą

Podbicie Bartona przez Pacers gdzie już się różnica robi poważniejsza i teraz to będzie chyba miał Will ból głowy

Mocny strzał Celtics w Lou, ale no nie mieli wyjścia. 

Największy dylemat mam chyba z Randle'm - LAL niby oferują więcej o prawie 2 mln w ciągu 4 lat, ale jak Wiz wyrównają, żeby go potem gdzieś opylić, to nie jest idealna sytuacja, a tak Pacers go chcą i by był pewny, że tam pozostanie, jeszcze się waham tutaj - czekam na argumenty ;)

No i Ariza - 40/2+1 PO czy 32/1+1 PO - czy za 2 lata dostanie 8 mln? ;)

Przebitką Bartona zdecydowanie mnie Pacers przekonują - 12 mln więcej niż w Denver to jest dużo, no i starter zapewne w Pacers, więc nic tylko brać taką ofertę ;)

Największy dylemat mam chyba z Randle'm - LAL niby oferują więcej o prawie 2 mln w ciągu 4 lat, ale jak Wiz wyrównają, żeby go potem gdzieś opylić, to nie jest idealna sytuacja, a tak Pacers go chcą i by był pewny, że tam pozostanie, jeszcze się waham tutaj - czekam na argumenty ;)

No i Ariza - 40/2+1 PO czy 32/1+1 PO - czy za 2 lata dostanie 8 mln? ;)

Przebitką Bartona zdecydowanie mnie Pacers przekonują - 12 mln więcej niż w Denver to jest dużo, no i starter zapewne w Pacers, więc nic tylko brać taką ofertę ;)

2 mln na całej umowie w 4 lata? Przecież to nic :D

Jedyny wybór dla Randle'a tutaj to iść do Paccers inaczej nie ma kontroli nad niczym, czy nie trafi do jakiegoś Nets, a przecież oferty są bardzo zbliżone. Imho to nobrainer, bo w przeciwnym razie skazuje się na wysłanie na jakieś zadupie za pick czy coś :)

Chyyyyyyba to 1 jednak. Bucks biorą JR , jego i Lopeza/DMC i klękajcie narody :>

Yep.

Największy dylemat mam chyba z Randle'm - LAL niby oferują więcej o prawie 2 mln w ciągu 4 lat

Biorąc pod uwagę to, że Lakers go wcześniej przehandlowali i jaki Randle ma stosunek do Lakers w RL NBA i to, że Lakers nie zaoferowali PO to nie wiem, gdzie tu dylemat. 

Za to rzucenie dodatkowej kasy Favorsowi to bardzo miły gest, który raczej przesądza sprawę i Favors pójdzie do Lakers. 

Barton dostał naprawdę gruby hajs

Mocny strzał Celtics w Lou, ale no nie mieli wyjścia. 

Szkoda troche Lou, pasowalby mi z lawki, ale jednak poszedl za kosmiczna dla mnie cene. Wobec tego ciekawe gdzie laduje Marc Gasol, bo ciezko mi uwierzyc, ze Celtics z takim payrollem wejda w sezon. 

No więc tak. Każdemu z Was, a już na pewno większości wydaje się, że przepłaciłem Lou. Owszem, zrobiłem to, ale jak napisał Tomek - nie miałem wyjścia.

Tyle, że jak się nie ma wyjścia i trzeba coś zrobić, to również trzeba to przemyśleć, zaplanować i policzyć. Czym się kierowałem dając mu taką ofertę? Tangierisem. Widziałem ile ma cap space, widziałem że jego głównymi celami są moi gracze i starałem się wyczuć ile jest gotów z-reofertować. Przeszacowałem, trudno. Z tym, że jeszcze leżało na stole dla Lou 36/3 od Bucks. 14,3/15,0/15,7 bo tak będzie wyglądał kontrakt Lou jest wysoki ale przy założeniu że Tang może podbić +1 Bucks, po czym pomyśli, że ja wpadnę na taki sam pomysł i dorzuci jeszcze +1, 14,3M w pierwszym roku było tutaj oczywiste.

Payroll? Nawet nie wiecie jak to mam rozpisane w oparciu o regulamin. Oczywiście wszystko opiera się o założenia, które mogą się nie sprawdzić. Co więc zakładam? SECF.

Druga runda zgodnie z regulaminem da mi $ 132 429 700, czyli 130% SC.

Poprzedni GM pozostawił mi nadwyżkę w postaci $ 9 117 636. Skoro w pierwszym roku płacenia podatku za każdy 1$ ponad luxury cap, płacę 2$ wyszło, że mogę sobie pozwolić na ten sezon na wydatki rzędu $ 136 988 528

Być może się mylę w postaci wyliczeń z luxury tax, gdzie zaczyna się ono od 129M, ale różnice tak czy siak nie wychodzą na tyle duże, aby Boston miał mieć nagle problemy finansowe.

Jeśli założenie II rundy PO się sprawdzi, a ja nie przekroczę 137M wyjdę dokładnie na zero. Jeśli skończę na pierwszej rundzie, wtedy redukcje kosztowe będą potrzebne. ECF da mi zarobek.

Mając RW0 i PG13 w składzie nie mogę ich po prostu obudować za minimum i liczyć, że wszystko pociągną. Potrzebują solidnego wsparcia z ławki, a Lou to wsparcie gwarantuje. Czy drogo? Tak. Niewątpliwie. Ale mówimy o gościu który trzepał w zeszłym sezonie ponad 22 pkt/mecz, był najlepszym rezerwowym i otarł się o all-star game na mega ciężkim zachodzie.

Po reofercie Rockets dla Bradley'a w zasadzie pozamiatane zarówno z Bradley'em, jak i Collisonem (przejdzie do następnej tury).

Wydaje mi się, że nie wszyscy będą zadowoleni po tej turze i będą mieli sporo capspace, a to powoduje, że 3.tura będzie bardzo ciekawa ;) podejrzewam, że co najmniej 3 graczy dostanie oferty 10mln+/1 ;)

123 :grin: :grin: :grin:

Przynajmniej próbuję to policzyć aby się jakoś kupy trzymało ;). Poza tym widzę, że inne drużyny mają znacznie więcej do odrobienia. Mam nadzieję, że za rok nie będę w ich sytuacji. Ławka ma być mocna i zrobię wszystko aby tak było, oczywiście zachowując troskę o kasę w przyszłym roku.

Skoro w pierwszym roku płacenia podatku za każdy 1$ ponad luxury cap, płacę 2$ wyszło, że mogę sobie pozwolić na ten sezon na wydatki rzędu $ 136 988 528

To co masz w salary to jest 100 400 976.

To co zaoferowałeś swoim wolnym agentom to jest w 1 roku 25 960 000

Dodając do tego najniższe cap holdy to daje 4 192 320

Sumując to otrzymujemy 130 553 296.

120% SC to jest 122 242 800

Zatem nadwyżka wynosi 8 310 496

Pomnożona przez 2 dolary za 1 dolara daje 16 620 992

A zatem jeżeli nie podpiszesz już nikogo za więcej niż najmniejsze minimum ( a po podpisaniu Smarta i Lou masz tylko 7 zawodników wśród których 1 to Hernangomez ) to Twoje wydatki w tym momencie na ten sezon wynoszą:

138 863 792

Czyli więcej niż Twoim zdaniem możesz sobie pozwolić.

To co masz w salary to jest 100 400 976.

To co zaoferowałeś swoim wolnym agentom to jest w 1 roku 25 960 000

Dodając do tego najniższe cap holdy to daje 4 192 320

Sumując to otrzymujemy 130 553 296.

120% SC to jest 122 242 800

Zatem nadwyżka wynosi 8 310 496

Pomnożona przez 2 dolary za 1 dolara daje 16 620 992

A zatem jeżeli nie podpiszesz już nikogo za więcej niż najmniejsze minimum ( a po podpisaniu Smarta i Lou masz tylko 7 zawodników wśród których 1 to Hernangomez ) to Twoje wydatki w tym momencie na ten sezon wynoszą:

138 863 792

Czyli więcej niż Twoim zdaniem możesz sobie pozwolić.

Przeliczę to jeszcze raz. Nie mniej liczy się bieżący sezon i wynik po sezonie.

Nie będę drugimi Clippersami. O to niech się Komisze nie martwią ;).

Ja nic o wyniku nie piszę, tylko podaję, ile minimalnie wydasz po podpisaniu Smarta i Lou:)

Być może się mylę w postaci wyliczeń z luxury tax, gdzie zaczyna się ono od 129M, ale różnice tak czy siak nie wychodzą na tyle duże, aby Boston miał mieć nagle problemy finansowe.

A no i pierwszy rok Lou to 14,3.

Pierwszy rok Smarta to 11,18

Razem 25 480 000. O pół miliona mniej niż podajesz Flubi :P. Zawsze to pół bańki, ale teraz będę musiał każdy grosz liczyć :D.

Edytowane przez Eld