Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

Napiszcie do Loraka żeby wyliczył TF% (True Friendship Percentage) oparte na prawdopodobieństwo gier w paintballa po przegranym sezonie in BOS together/out of BOS one of them, oparte na historycznej analizie tego typu wydarzeń, i będzie jasne, czy by się zaprzyjaźnili. 

Ciekawi mnie co zrobią potencjalni przegrani - jednoroczne kontrakty (Regis) czy kupowanie rolesów skoro za rok pojdzie i tak kilka extension i nie będzie cap space (SlaKB). Zwłaszcza, że zostało kilka ciekawych nazwisk.

Edytowane przez BMF

Też jestem ciekaw losów wielkich przegranych FA. Niby ten cap space miał być ogromną przewagą, a tu Rockets zrobili sobie lepszą sytuacje ledwie tydzień przed FA niż SlaKB, który dopieszczał się pod ten projekt od roku i teraz został ( prawdopodobnie...) z tym cap space jak Himilsbach z angielskim...

Kluczowa będą pewnie inwestycje w dalszych turach.

Ja będąc Bucks raczej nie dawałbym warunkowej oferty LMA w tej sytuacji. Nawet jeśli LBJ/PG mu nie zostaną to Walker-Khris-Giannis-LMA to nadal contender byłby, a przy ostatnim roku umów Kemby i Krzyska to szansa na zrobienie czegoś konkretnego. Chyba ze jest plan na coś w wymianach, choć wtedy nie wiem za co.

Czemu? Jeśli Lebron trafi do Lakers, George zostanie w Cs to SlaKB i Spurs staną w szranki w walce o LMA. Rockets wtedy zostaną bez niczego, bo ich oferta dla Aldridge'a to defacto 50/2. Równie dobrze ja mogłem mu zarpoponować taxpayer i tak samo by to wyglądało przy oferach Spurs i Bucks. Tzn. zostaną z Capelą za 20 mln. 

Edytowane przez Tomek9248

Też jestem ciekaw losów wielkich przegranych FA. Niby ten cap space miał być ogromną przewagą, a tu Rockets zrobili sobie lepszą sytuacje ledwie tydzień przed FA niż SlaKB, który dopieszczał się pod ten projekt od roku i teraz został ( prawdopodobnie...) z tym cap space jak Himilsbach z angielskim...

Kluczowa będą pewnie inwestycje w dalszych turach.

Ja nic nie dopieszczalem przez rok :D od kiedy zakielkowal mi w glowie plan na to, zeby moze uderzyć po któregoś FA to minęły może 3 dni do czasu kiedy wyczyscilem salary. Pozniej byla jeszcze wymiana po Kembe, ale to ze względu na kontuzję Cousinsa w związku z którą nie bylo za bardzo możliwości podpisać dwóch gości za maxa. Poza tym nie uważam, żebym miał gorszą sytuację niż Rockets, wręcz przeciwnie.

Nie wiem czy plan się powiedzie czy nie, jesli nie to trudno. Ja powiem szczerze, że jesli nie to zachowam się jak nasz selekcjoner i nie będę miał sobie nic do zarzucenia bo zrobiłem wszystko co mogłem pozbywając się Dellavedovy, Teletovica, Hensona i Monroe (choc jemu i tak konczylby sie kontrakt). Nie było to łatwe, ale się udało. Tego, że Bucks będą przez niektórych kompletnie olewani na FA się nie spodziewałem, dlaczego tak się dzieję tez nie wiem. Być może w przyszłości zdecyduję się na inny sposób budowania druzyny2, zobaczymy.

Aha, jeśli LMA podpiszę ze mną tez nie będę czuł się przegrany, a biorąc pod uwagę ze od Rockets dostał kontrakt na dwa lata, a w Spurs nie ma szans na finał + niepewna sytuacja z Leonardem to wydaję mi się, że akurat w tym przypadku to Bucks są faworytem do podpisania Aldridge.

Edytowane przez SlaKB

UWAGA CYC*I !!!

giphy.gif

No dobra, teraz jak już zwróciłem uwagę Szanownych GMów, zapraszam do poniższego tekstu.

Paul George - krótkie podsumowanie.

Ponieważ głosowanie rozpoczyna się lada moment, pokusiłem się o jak najbardziej obiektywny tekst, aby głosujący mieli w jednym poście plusy danych ekip ( nie krytykuję, nie wciskam kity ;) )

W grze mamy cztery druzyny. Bucks, Rockets, Suns i Celtics. 

Bucks:

SlaKB odwalił kawał dobrej roboty i za to mu gratuluje. Na ten moment ma Kembę, Middeltona no i oczywiście Giannisa. Czy PG13 by do nich pasował? Zdecydowanie tak. Z tym, że nie widziałem nigdzie tekstu jak by chciał nim grać i gdzie go ustawić. W pliku nie widzę też aby miał jakiekolwiek cap-holdy, ale może to jakieś przeoczenie. Jeśli nie, owe cap holdy mogą być kluczowe we wzmocnieniu ławki. Jeśli się mylę, popraw mnie SlaKB. Pozwólcie również, że będę się opierał na naszym temacie TOP50 NBA. Giannis u każdego to top10, u niektórych nawet top5 z czym się w pełni zgadzam. Kemba Walkier zwykle ląduje poza top30 i aż dziw bierze, że niektórzy wyżej umieszczają Middeltona. Obiecałem, że nie będę oceniał, a przytaczał tylko fakty więc na tym zakończę.

Propozycja kontraktu: 131 mln USD/3+Player Option

Rockets:

Regisowi również należą się nie mniejsze gratulacje niż SlaKB. Capela, Harden, Gordon i zapewne Ariza.  MVP ligi, top 5 graczy, ofensywna bestia + dwóch świetnych rolesów Gordon i Capela. Trudno ich nazwać all-starami i nie u wszystkich pojawiają się w TOP40. Czy PG13 tutaj pasuje? Troszkę mniej, niż w Bucks, ale nie ma możliwości aby to nie chwyciło. Również zależy jak by go chciał Regis ustawić, bo George to nominalna trójka, a w składzie jest i Gordon i pewnie zostaje Ariza. 

Suns:

Wartość sportowa, czyli to co ma pod kontraktami zdecydowanie najmniejsza w odniesieniu do Bucks i Rockets. Dał exctension dla Bookera, które to Booker zdecydowanie przyjmie. Oczywiście ma kilka bardzo ciekawych nazwisk, jego skład jest młody i perspektywiczny. Bogut stworzył imponujący cap-space. Dobra robota. Czy PG by tam pasował? Jaka by była jego rola tam? Nie mnie to oceniać.

Celtics:

Wartość sportowa przed ściągnięciem Russella Westbrooka była zdecydowanie mniejsza niż u Bucks i Rockets, ale wciąż przed Suns. Nie mniej Paul George który bardzo dobrze gra off-ball i lubi taką grę, dostaje dominującego rozgrywającego. "Zerowy" spokojnie jest uznawany za top10 ligii, przez wielu za top5. Gasol wciąż się pojawia w okolicach top40, ale to głównie efekt że jego Memphis grało większość sezonu gościami z G-League. W tym sezonie powinno być lepiej. Mirotic nie jest w top50 i pewnie nigdy nie będzie ale musimy przyznać, że pokazał się bardzo dobrze w serii przeciwko NOP. Nie zapominać należy jeszcze, że Boston zatrzyma pewnie Smarta ( buldog defensywny ), Nukrica ( nie jeden by go do pierwszej piątki wstawił-tutaj będzie zmiennikiem Gasola ), six man of the year-Lou Williamsa. Dodatkowo Boston ma jeszcze cap holdy na I.Thomasa który musi grać lepiej, inaczej nie zarobi w przyszłym roku, Hezonje i Killpatricka.

S5: RW0-Smart-PG13-Mirotic-Gasol. I spacing, i obrona, i punkty, i dobra trójka. Wydaje się na dobrze zbalansowany skład. Z ławki Lou, Nukric. Brakuje jednego dobrego gracza, bo najważniejsze są PO w której to wiele drużyn decyduje się na 8-osobową rotację.

Co Boston zrobił aby go zatrzymać? Najważniejsze - ściągnął Russella Westbrooka. Ten ruch był omawiany już na tyle szeroko, że nie chcę tutaj poruszać jego rl przyjaźni z PG13. Również nowy GM Celtics, zdecydowanie odciął się od narracji poprzedniego GM który to chciał George'a wytransferować. Nie wierzył, że go utrzyma stąd wolał dostać za niego cokolwiek, niż nic. Nowy GM Celtic-Eld, tą wiarę miał ale musiał coś w tym kierunku zrobić. Co? Ściągnąć gwiazdę. 

Ponieważ naszym obowiązkiem przy głosowaniu jest się jak najlepiej wczuć w to co by gracz zrobił ( o czym pisał Tomek w nocy ), nie można nie wziąć pod uwagę lojalności PG13 z RL ( OKC ) i jego tekstu o tym dlaczego ostatecznie przedłużył z nimi, a nie poszedł do Lakers.

Ostatnia rzecz to pieniądze. przeszło 50 mln USD więcej. To bardzo, bardzo dużo.

Propozycja kontraktu: 178 mln USD/4+Player Option

Korzystając z okazji, pragnę pogratulować wszystkim GMom, którzy mają możliwość złożenia oferty Paulow oraz życzyć powodzenia na rynku!

Najbardziej mnie dziwią głosy na Capelę w Rockets. Przecież tam jest tylko 20 mln gwarantowane więcej, ale aż przez 2 lata dłużej. Naprawdę ktoś sądzi, że Capela za 3 lata, kiedy będzie miał 27 lat dostanie na rynku mniej niż 20/2? Prognozowane salary cap na ten moment na sezon 2021/2022 to ok. 120 mln. Wiadomo, że Rockets tego Capelę wyrównają, ale oferta Lakers jest nieporównywalnie lepsza.

Wyjaśnię krótko czemu dałem Cavs. 

To zachowanie elastyczności, danie ostatniej szansy Cleveland po tym 3-4 w finałach. Przy 4-letniej umowie od Cavs dałbym głos na Lakers, ale ten jeden rok i możliwość podpisania maksa za rok pozwala dalej mieć wszystko pod kontrolą. Cleveland zrobiło dużo, żeby na ten rok dostać szansę, a jeśli się nie uda to słoneczna Kalifornia nadal będzie dostępna w przyszłe wakacje. 

Najbardziej mnie dziwią głosy na Capelę w Rockets. Przecież tam jest tylko 20 mln gwarantowane więcej, ale aż przez 2 lata dłużej. Naprawdę ktoś sądzi, że Capela za 3 lata, kiedy będzie miał 27 lat dostanie na rynku mniej niż 20/2? Prognozowane salary cap na ten moment na sezon 2021/2022 to ok. 120 mln. Wiadomo, że Rockets tego Capelę wyrównają, ale oferta Lakers jest nieporównywalnie lepsza.

To już zależy od tego, czy w realu zostanie w HOU.

Jeśli odejdzie lub weźmie QO to jego wartość mocno spadnie i może być drugom Noelem tej ligi.

Więc dziwne, że te 4 mln na rok robi różnicę na moją niekorzyść przy Capeli, podczas gdy nie robi różnicy na moją korzyść prz LMA.

Wyjaśnię krótko czemu dałem Cavs. 

To zachowanie elastyczności, danie ostatniej szansy Cleveland po tym 3-4 w finałach. Przy 4-letniej umowie od Cavs dałbym głos na Lakers, ale ten jeden rok i możliwość podpisania maksa za rok pozwala dalej mieć wszystko pod kontrolą. Cleveland zrobiło dużo, żeby na ten rok dostać szansę, a jeśli się nie uda to słoneczna Kalifornia nadal będzie dostępna w przyszłe wakacje. 

To finałowe 3:4 to najbardziej przekłamany wynik, z jakim się tu spotkałem od czasu gdy pojawiłem się w zabawie. Wpływ na to miało wiele czynników: nieobecność Tomka, niechęć niektórych do GSW, próba pokazania że beGM może żyć własnym życiem, odrealnionym od wyników z rl na których GŁÓWNIE bazujemy. Fluber wie, że na tym wyniku może wiele ugrać, przedstawiając to tak, że z LeBronem i DeAndre byłby faworytem do mistrzostwa. Nie, nie byłby. Jak zobaczyłem niektóre głosy, typu 4:1 dla Cavs to prawie się oplułem w momencie czytania. Serio? Klay miałby tak wielki wpływ na wynik z rl? A może to CJ to taki niepozorny zawodnik dzięki któremu z 4:0 z rl mamy głos 1:4? Niesłychane. Łapiecie się na teksty flubera jak muchy na lep. Póki trójca Curry-Durant-Green jest w GSW, żaden z nich nie łapie kontuzji, czy wielkiego spadku formy to dalej będą faworytem do mistrza i dołączenie Jamesa do LAL czy HOU niewiele w tej kwestii zmieni. Proszę was o nie podchodzenie emocjonalnie podczas głosowania, tylko na spokojnie, sami oceńcie co wg was zrobiłby zawodnik. Nie kierujcie się sympatiami, antypatiami czy też twierdzeniami typu że przykładowy january bez LBJ-a i tak sobie to jakoś poukłada a tak to będziemy mieli ciekawszą zabawę. 

Edytowane przez kolader