Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro Alonzo mnie wywołałeś do tablicy, no to odpowiem.

1. Donovan Mitchell

Poszkodowanie Mitchella brakiem PO w obecnej umowie z Magic, innej niż dostał w RL: W 25/26 zarobi u nas 37,0 mln$. W RL jego max na sezon 25/26 jeśli nie będzie w ALL-NBA w przyszłym sezonie to 46,4 mln, a jeśli będzie to 54,1 mln.

2. Oferujesz mu supermaxa, na którego jeszcze nie spełnia kryteriów (musiałby być all-nba w sezonie 25/26), a przecież same absencje przy nowych zasadach all-nba w CBA potrafią namieszać. Jeśliby to klepnął, a nie udało by mu się być all-nba to jego umowa za sezony 27-30 wyniesie 207,84 mln. Jeśliby natomiast podpisał w ’26 1+1 max, a w ’27 3 letniego maxa z 10y experience to dostanie łącznie za te 4 lata 239,3 mln.

Podsumowując Donovan już stracił vs RL na umowie z Toba albo 9,4 mln albo 17,1 mln. A teraz chcesz, by zaryzykował mocno utratę dodatkowych 31,5 mln extension, które nie jest dla niego opłacalne.

2. Aaron Gordon

Jeśli chodzi o Aarona Gordona. Chcesz by wziął PO wynoszące 12,9% projektowanego SC w przyszłym sezonie.

Tylko w ten offseason inni skrzydłowi (gdzie akurat kasy jest mało):

Markkanen 30% SC, Anunoby 30% S.C., Avdija, Bridges I Grant – 19,2% SC

Nawet Nesmith 14,2% SC

A Jalen Johnson dostał extension na przyszły sezon zaczynające się od 19,5% S.C.

Podsumowując- nie ma opcji według mnie by Gordon wziął to śmieszne finansowo PO. A po rozpisaniu sobie umowy Donovana też jestem na nie, chyba że mnie tu gdzieś oświecisz.

55 minut temu, january napisał(a):

Skoro Alonzo mnie wywołałeś do tablicy, no to odpowiem.

1. Donovan Mitchell

Poszkodowanie Mitchella brakiem PO w obecnej umowie z Magic, innej niż dostał w RL: W 25/26 zarobi u nas 37,0 mln$. W RL jego max na sezon 25/26 jeśli nie będzie w ALL-NBA w przyszłym sezonie to 46,4 mln, a jeśli będzie to 54,1 mln.

2. Oferujesz mu supermaxa, na którego jeszcze nie spełnia kryteriów (musiałby być all-nba w sezonie 25/26), a przecież same absencje przy nowych zasadach all-nba w CBA potrafią namieszać. Jeśliby to klepnął, a nie udało by mu się być all-nba to jego umowa za sezony 27-30 wyniesie 207,84 mln. Jeśliby natomiast podpisał w ’26 1+1 max, a w ’27 3 letniego maxa z 10y experience to dostanie łącznie za te 4 lata 239,3 mln.

Podsumowując Donovan już stracił vs RL na umowie z Toba albo 9,4 mln albo 17,1 mln. A teraz chcesz, by zaryzykował mocno utratę dodatkowych 31,5 mln extension, które nie jest dla niego opłacalne.

2. Aaron Gordon

Jeśli chodzi o Aarona Gordona. Chcesz by wziął PO wynoszące 12,9% projektowanego SC w przyszłym sezonie.

Tylko w ten offseason inni skrzydłowi (gdzie akurat kasy jest mało):

Markkanen 30% SC, Anunoby 30% S.C., Avdija, Bridges I Grant – 19,2% SC

Nawet Nesmith 14,2% SC

A Jalen Johnson dostał extension na przyszły sezon zaczynające się od 19,5% S.C.

Podsumowując- nie ma opcji według mnie by Gordon wziął to śmieszne finansowo PO. A po rozpisaniu sobie umowy Donovana też jestem na nie, chyba że mnie tu gdzieś oświecisz.

Wg Twojej logiki przede wszystkim LeBron odrzuca niepełnego maxy od Lakers i Grizzlies i czeka na pełnego maxa w II turze. 

Nie mam zamiaru nawet rozwijać Twojej pokrętnej logiki o Mitchellu odrzucającym supermaxa (on jest właśnie w swoim prime) i niby polującym na jakieś krótkie kontrakty. Każdy normalny gracz podpisuje supermaxa jak ma taką możliwość (choć widzę, że przy Magic tradycyjnie kwadratura koła). Amen

Odnośnie Gordona - jestem otwarty na Wasze pomysły - racjonalne naturalnie.

Zakończę może tym za co mi sie tu obrywa:

Cytat

Opublikowano 18 Lipca 2018

W dniu 18.07.2018 o 00:02, january napisał(a):

Bezpośrednio wytykam bzdurę jaka zalęgła się w głowach głosujących przez Ciebie.

LJ chce iść do LA - głównym tego powodem jest syn idący teraz do HS w LA.

Ale za rok, gdzie według Ciebie sytuację taka ma mieć jednak teraz w dupie, nagle znów ma chcieć iść do LA.

To jest po prostu robienie z LJ debila, który NA PEWNO będzie chciał iść do LA, wtedy kiedy sytuacja będzie znacznie mniej ku temu pod każdym względem sprzyjająca.

ALE JEDNOCZEŚNIE NA PEWNO TERAZ NIE CHCE IŚĆ.

No ku*wa, robienie z LJ debila.

W dniu 18.07.2018 o 00:02, january napisał(a):

Bezpośrednio wytykam bzdurę jaka zalęgła się w głowach głosujących przez Ciebie.

Ale za rok, gdzie według Ciebie sytuację taka ma mieć jednak teraz w dupie, nagle znów ma chcieć iść do LA.

To jest po prostu robienie z LJ debila, który NA PEWNO będzie chciał iść do LA, wtedy kiedy sytuacja będzie znacznie mniej ku temu pod każdym względem sprzyjająca.

ALE JEDNOCZEŚNIE NA PEWNO TERAZ NIE CHCE IŚĆ.

No ku*wa, robienie z LJ debila.

W dniu 18.07.2018 o 00:11, fluber napisał(a):

Chłopie, to jest tylko gra a Ty doslownie wyzywasz glosujacych nie po Twojej mysli ktorzy sa w tym momencie w roli lbja od debili. Kazda z druzyn ma swoje argumenty i kazdy gm ma swoje zdanie, a to ze jest inne niz moje i Twoje to nie znaczy ze jest gorsze. Co innego polemika z argumentami a co innego jechanie po innych graczach i wyzywanie od debili. Wiec prosze Cie uprzejmie - uspokoj sie i nie rob wiochy.

Polecam wejście w ten post flubera

Edytowane przez Alonzo

1 minutę temu, Reikai napisał(a):

A ja polecam, zebys sam sie do niego zastosowal, a nie plakal za kazdym razem, jak ktos ma inne zdanie niz Ty.

Zwlaszcza, ze merytorycznie sie nie odniosles.

Movie gif. In a clip from The Naked Gun, three characters slap their own foreheads in astonishment. We then see a group of men in a video editing bay, then an entire audience slapping their foreheads, all in the same manner.

Żeby nie było..

Moja ostatnia próba nawiązania z Toba jakiejś normalnej konwersacji w tym temacie:

Czego nie rozumiesz w zdaniach Januarego z 2018r. jak walczył o LeBrona?

Skoro głosujący wcielający się w LJ uznają, że LA nie ma znaczenia, to znaczy że według nich LeBron ma jednak LA, syna i rodzinę w dupie.

Czyli jak dostałeś Alonzo twarde dane, negatywne dla siebie,to stwierdziłeś, że się nie odniesiesz i zamiast tego wolisz przerzucać dyskusję na LJ, wrzuć się sam do łapu-capu z takim pomysłem na prowadzenie dyskusji:).

A co do LJa, to ciągle jest to samo, czyli ja podaję co się wydarzyło w RL, a Ty stwierdzasz, że to co LJ zrobił w RL nie ma znaczenia, bo wiesz od niego lepiej. Także nie wiem jak mam tu cokolwiek argumentować.

Przypomnę: w RL Lebron w 2018 poszedł do Lakers i u nas poszedł do Lakers. 

W 2024 ogłosił poprzez swojego agenta, że 

1. Wybór jego syna i FA LJa to 2 różne kwestie.

2. Nie nalegał w RL by znacznie słabsi RL Lakers wybrali z 17 pickiem syna.

3. Zabronił innym teamom wybierania syna, do czego inne teamy się w RL jak najbardziej dostosowały.

I z tego Ci wychodzi, że olewający życzenie Brona Grizzlies mają w nagrodę za takie naplucie mu w twarz teraz go od czapy tu ściągnąć z mistrzowskich Lakers z Currym i sprowadzonym jeszcze KD, nie mając żadnego argumentu:) 

Nie mam tu za bardzo o czym pisać tbh.

1 minutę temu, człowiek...morza napisał(a):

jakie jest uzasadnienie, ze lebron nie dostal maxa od lakers?

bo jak wydatki, to w zaden sposob do mnie to nie przemawia - w zeszlym sezonie lakers zebrali spory kapital by teraz wydac wiecej

Hardcap na poziomie 1st apron za wymianę po Duranta.

8 minut temu, january napisał(a):

Czyli jak dostałeś Alonzo twarde dane, negatywne dla siebie,to stwierdziłeś, że się nie odniesiesz i zamiast tego wolisz przerzucać dyskusję na LJ, wrzuć się sam do łapu-capu z takim pomysłem na prowadzenie dyskusji:).

A co do LJa, to ciągle jest to samo, czyli ja podaję co się wydarzyło w RL, a Ty stwierdzasz, że to co LJ zrobił w RL nie ma znaczenia, bo wiesz od niego lepiej. Także nie wiem jak mam tu cokolwiek argumentować.

Przypomnę: w RL Lebron w 2018 poszedł do Lakers i u nas poszedł do Lakers. 

W 2024 ogłosił poprzez swojego agenta, że 

1. Wybór jego syna i FA LJa to 2 różne kwestie.

2. Nie nalegał w RL by znacznie słabsi RL Lakers wybrali z 17 pickiem syna.

3. Zabronił innym teamom wybierania syna, do czego inne teamy się w RL jak najbardziej dostosowały.

I z tego Ci wychodzi, że olewający życzenie Brona Grizzlies mają w nagrodę za takie naplucie mu w twarz teraz go od czapy tu ściągnąć z mistrzowskich Lakers z Currym i sprowadzonym jeszcze KD, nie mając żadnego argumentu:) 

Nie mam tu za bardzo o czym pisać tbh.

To nie są żadne dane tylko zwyczajna nieprawda o Mitchella.

Żebyś nie żonglować tak jak Ty napiszę krótko po kolei:

1. Najpierw KAT podpisał w pełni gwarantowanego maxa po debiutanckim kontrakcie.

2. Następnie Mitchell podpisał w pełni gwarantowanego maxa - dostając taki sam kontrakt jak drugi z liderów.

3. Najpierw KAT podpisał supermaxa z PO.

4. Teraz taki sam kontrakt proponuje Mitchellowi również z PO.

Jest to w pełni logiczne,konsekwentne i zupełnie normalne działanie klubu. Czarne na białym.

Reszta to Twoje słynne gierki BeGMowe i manipulacje nie mające nic wspólnego z relacjami klub - zawodnik.

@RonnieArtestics prośba o oznaczanie mnie, jeśli chcesz bym się odniósł… Chyba, że nie chciałeś, a to coś mówi o człowieku. 

Zapomniałem, że to beGM… I zaczęły się wycieczki osobiste, których ja nie czyniłem. 

Nie przypominam sobie, byśmy mieli jakąś bazę do tego typu praktyk i pomimo tego przedstawię odpowiedzi w swoim stylu. Kreowanie narracji, że teraz “żulę” głosy i nie mam nic na swoją obronę jest błędna i przede wszystkim urągająca inteligencji tych co to czytają. Tak nie robią gentlemani. Choć pierwotnie nie wiem czy właściwym było uwzględnianie Ciebie w tej kategorii, znając historię. 

Jak pewnie wiesz, szanuję Ciebie i Twoje opinie, bez względu na to jak głupie i dalekie od rzeczywistości one są. Mógłbym teraz powiedzieć, że:

• nie istnieje u Ciebie strategiczne myślenie, jeśli uważasz, że chciałbym podpisać Milesa, by Ciebie specjalnie osłabić;
  • sam nie wybierasz nadspodziewanie dobrze, bo regularnie mijałeś się z lepszymi role playerami do swojego zespołu; 
  • szczytem Twoich możliwości jest pozyskanie DeAndre Aytona i Freda VanVleeta, oddając w międzyczasie takich zawodników jak Keldon Johnson, Myles Turner, Julius Randle czy w formie Chris Paul; 
  • w ślepej wierze, że cokolwiek uda Ci się ugrać zakopałeś się tak głęboko, że Twoje picki są gorącym towarem;
  • nie wiesz jak śledzić oferty i reoferty;
  • nie masz faktów i nie umiesz poprawnie argumentować, a jedynie bić pianę. 

Jednak czuję się lepszy i nie użyję tych argumentów. 

Odniosę się jedynie do faktów i będę prostował te miejsca, gdzie minąłeś się z realiami:

• Nigdy nie hejtowałem Twojego podejście do Milesa, a pozytywną opinię przedstawiłem w swoim pierwszym poście. 
  • Nieprawdą jest, że nie podbiłem oferty. Podbiłem ofertę, o tyle ile mogłem, by być odpowiedzialnym finansowo i dałem PO. Wyszło więc 5 mln różnicy na trwaniu całej umowy… Wygląda więc, że słabo cenisz jego lojalność… 5 mln więcej przy 8%? Słabo.
  • Mógłbyś mieć cap space na maxa, ale nie miałeś bo doskonale wiedziałeś, że nie miałbyś większych szans na podpisanie kogokolwiek. Nie pokazałeś zaufania, pokazałeś pragmatyzm i to łączy nasze oferty. 
  • Jeżeli Twoim podstawowym centrem jest DeAndre Ayton to możesz jedynie liczyć, że będzie mu się chciało grać, zaś przy VanVleecie że akurat musi kryć kogoś, kto nie zdobywa punktów.
  • Ściągnięcie Josha Harta niewiele zmienia i zapomniałeś dodać kto obchodzi, a w Twoim przypadku musi być to ktoś, kto rzeczywiście dawał wartość. 
  • Z Chrisem Paulem to raczysz żartować - 1st, 2xswap i 3x2nd plus kasa? Powiedz teraz proszę, jak daleko zaszedłeś dzięki tej wymianie i jak skończył Paul. Zarzut, że sprzedałem po low-value jest również błędny, choć fakt w następnym sezonie grał jeszcze lepiej. 
  • Pacers w tym ślepym dążeniu do walki o PO, bez najmniejszych perspektyw na coś więcej zakopali się przepotwornie i teraz chwytają się wszystkiego, by pozostać na powierzchni. Nie ma tam wizji, jest jedynie płacz i strach przed utratą zawodnika, być może że nawet najlepszego. Biorąc to pod uwagę... Nisko go cenisz, jak na takiego. 
  • Duet Murray-Holmgren zjadają na śniadanie duet VanVleet-Ayton. Jeśli chcesz mówić, który duet może walczyć o cokolwiek, to odpadasz w przedbiegach, nie wstajesz z ławki, a nawet oglądasz to wszystko z trybun.
  • Nie widzę konkretów w tym co piszesz… Widzę jedynie narrację, bardzo miałką narrację, która opiera się na pół prawdach, a nie faktach. 

Przyznaj proszę fakty, byśmy mieli podstawę do dalszej rozmowy - Podbiłem ofertę dla Milesa i dałem mu tyle, by wszystko finansowo zmieścić po wymianie za Murraya i innych. Pomimo moich poprzednich lat i błędów mniejszego i większego kalibru, zbudowałem zespół w którym są perspektywy. Twoja oferta jest jedynie 5mln lepsza, pomimo 8% podwyżki co rok. 

Jeśli Miles zostanie w Pacers - gratulacje dla zawodnika i @RonnieArtestics.

Ale proszę każdego o przeanalizowanie perspektyw i przedstawionych faktów oraz nie kupowanie taniej narracji budowanej na oszczerstwach i kłamstwie. 

Ta oferta dla Brooka to nie jest zaden no brainer. Klasyczne MLE na trzy lata wiec ekip zainteresowanych bedzie wiecej w kolejnych rundach. Moze nawet z wiekszym szmalem niz MLE np. Hornets jak nie podpisza Hertensteina

@january

LaMelo Ball
Knicks - 185/5
QO - 26 762 385
Zawodnik odrzuca wszystkie oferty 
Głos: Odrzuca
Po co ma się spieszyć tu Ball? Nie wiem czy będę na 100% oczekiwał maxa (skłaniam się ku temu), ale na pewno bez PO w 5 roku nie klepnę niższej niż max oferty.

Jamal Murray
Hawks - 244,6/5
Zawodnik odrzuca wszystkie oferty 
Głos: 1. ATL
Normalnie bym chciał jako agent PO jeszcze, ale skoro wszyscy Jamala olali...

@MarcusCamby

LaMelo jest wiekszosc kariery kontuzjowany i 20mln znizki na 5 letniej umowie nie uwazam za wielki problem. Nikt nie chcial sie w niego pakowac oprocz Knicks wiec to mowi wszystko.

Murray gra u nas w Hawks. Kiedy oni byli ostatnio w PO?? Ma sie wiazac na 5 lat bez opcji z takim teamem? Wytlumaczylem w swoim glosowaniu jakiej oferty oczekiwalby Murray

Logiki to nie ma akceptujac Brooka a potem teksty ze MLE to nie ta runda

Brook Lopez to już powinien mieć podpisaną tą umowę. Extension przeszło i nie rozumiem czemu @Reikai wykazał się heroizmem. Nie ma znaczenia czy wiedział o odejściu Duranta czy nie. Przypadki oszukanych graczy mieliśmy setki i nikt z tego powodu nie usuwał umowy. Dziwne, że rada to klepnęła.

DeRozana też nikt oferty nie złożył, dostał od Kings tyle co w RL NBA, w przeciwieństwie do LaMelo, a Ty odrzucasz. Dla mnie to przykład braku spójności w głosowaniu.

Ja tez dalem tyle co w rl Horfordowi i Princowi (tu wiecej) i wszyscy odrzucaja 🤔 takze ja tez nie widze powodu spieszenia sie z decyzjami. DeRozan koniec koncow moze skonczyc w duzo lepszej ekipie niz tutejsze Sacramento ktore postanowilo wzmocnic druzyne Haywardem. W rl bedzie gral w silniejszej :)

A i jeszcze bym poprosił o uzasadnienie Horforda w Knicks bo to oni wyrównali moja kontrę i nawet słowa nie napisali czego miałby wybrać ich kosztem Thunder

Edytowane przez bogans2

4 minuty temu, ernie9005 napisał(a):

Mitchell ma exp 7 lat, więc żeby się załapać na maxa po 10 exp i tak musi zagrać 3 sezony jeszcze, więc jeśli dobrze rozumiem, to nic nie traci na ofercie od Magic 3+1 PO.

Niech ktos potwierdzi I jesli tak jest, to zmieniam na tak.

I gratuluje, ze w koncu padl argument.

12 minut temu, ernie9005 napisał(a):

Mitchell ma exp 7 lat, więc żeby się załapać na maxa po 10 exp i tak musi zagrać 3 sezony jeszcze, więc jeśli dobrze rozumiem, to nic nie traci na ofercie od Magic 3+1 PO.

Tracić może jeszcze, ale mniej niż 30 (bodajże 15) mln jak myślałem wcześniej. To już można klepnąć, więc tam zmienię Glos na tak.