Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz, MarcusCamby napisał(a):

Ja mogę znać. Agent pobierający prowizje jak widać nie. 

Słowo prowizja z tego co wiem jest Ci dobrze znane, także oszczędzę sobie równie retorycznych pytań :)

To może grajmy w grę kto da więcej? 

Podkreślałem ze. Niewielu jest emocjonalnych sukinkotow co nie biorą jak leci. Dejounte był jednym z niewielu 

Już robię szablon odrzuca wszędzie gdzie nie ma maxa 

Nie będę dużo pisał, bo wiadomo, że Bridges w Portland jest mi na rękę. Dodam tylko, że Miles zarobi w Indianie tylko 2,25 mln więcej niż w Portland w przeciągu pierwszych 3 lat umowy (nie liczę PO).

Także argument finansowy wypada średnio :)

Heh, Bridges przeszedł w Pacers przez całą dramę gdzie wszyscy go jawnie hejtowali i wręcz pisali tu, że takie osoby nie powinny w ogóle już nigdy dostawać kontraktu w NBA. Pacers rok temu dali mu najbardziej korzystną finansowo ofertę oraz korzystną przyszłościowo, bo wiadomo ze rok temu nikt nie chciał dać mu więcej niż rok kontraktu, więc zaproponowaliśmy mu nawet player option gdyby ten sezon po roku przerwy mu nie wypalił z formą. Teraz znowu pokazujemy zaufanie i lojalność i przebijamy ofertę konkurencji, gdy usłyszeliśmy od agenta jaką ofertę dostał w Portland. GM Ashigaru nie podbił nawet stawki w reofertach. Choć mógł spodziewać sie na pewno takiego ruchu z mojej strony, gdy zobaczył że składam w I turze oferty tylko swoim. Chciałbym zauważyć ze gdybym chciał, to mogłem mieć cap space na maxa w tej I turze i składać oferty komu chce. Jednak postanowiłem od początku pokazać zaufanie i zaangazowanie swoim graczom. Na Bridgesa postawiłem długo przed jego życiową dramą i przetrwałem jakoś jego trudny okres, dalej wierze że może być super zawodnikiem. Jeszcze przed dramą zagrał z nami w drugiej rundzie PO, gdzie ulegliśmy wielkim Orlando Magic. Teraz ten mój skład ma szanse znowu wrócić na ten poziom, a jak zdrowie i forma zawodników w przyszłym sezonie dopiszą, to może i jakaś walka o wyższe cele w PO, bo zdradzić mogę już że skład bedzie wzmocniony Joshem Hartem z Washington Wizards już za kilka dni.

Moja współpraca z Bridgesem była raczej udana i miał u nas dobrze, była zawsze wiara ze wróci do grania na poziomie jak w sezonie 21/22. ta sytuacja Pacers vs Blazers to definicja sytuacji klub macierzysty, z którymi masz dobre kontakty vs jakaś zmiana w życiu, próba czegos innego.  Tylko ze Ashigaru nawet nie dał lepszej oferty, a mogl to zrobic w reofercie i nie widzę kompletnie argumentu na korzyść Blazers w tej dyskusji.

O potencjale drużyn to sie nie chce nawet wypowiadać, spuentuje to tylko tak: prawda jest taka
- dostałem od Ashigaru pare lat temu Chrisa Paula po dużej taniości, bo były tam swapy chyba ze trzy możliwe. Zadnego first roundera nie oddawałem, tylko swapy. Ani razu przez te 4-5 lat nie doszło do wykorzystania możliwości swapa, bo Blazers rok w rok szorowali przez ten czas dno. Gm Blazers byl bardzo nieaktywny przez ten czas i grał asekurancko, w dodatku kiepsko wybierał w drafcie. (Jedyny Holmgren spełnił oczekiwania jak narazie. ) GM który szorował dno przez 5 lat, gdy Pacers regularnie byli w PO raczej nie przekona zawodnika Pacers że w Blazers czeka go walka o najwyższe cele. Nic za tym nie przemawia. Sorki, ale Holmgren i Murray to nie jest jeszcze ekipa do najwyższych celów, tylko co najwyżej jakaś walka o play-In. 
A tak naprawdę chodzi najbardziej o to, ze Blazers maja w tym sezonie ostatnia możliwość wykorzystania w końcu jakiegoś swapa za słynny deal z cp3, dlatego próbują mi podkraść zawodnika 😛 sprytnie to sobie wymyślił Ashigaru, trzeba mu to przyznać.

Ale wg mnie nie tedy droga bo ostatecznie i tak chciałeś być zbyt wykalkulowany i nie podbiłeś oferty. Nie walczyłeś o lepszych graczy niż Bridges czy Avdija. A było paru dostępnych i możliwości żeby zrobić jakiś space na kogos z maxem pewnie też były. 

jak dla mnie po prostu jedno pytanie się pojawia w głowie kiedy ten klub macierzysty ma mieć jakąs przewagę w głosowaniu na FA, jak nie teraz? Combo klub macierzysty + najlepsza kasa, co mam jeszcze lepiej zrobić żeby wygrać SWOJEGO zawodnika w którego zainwestowałem dużo czasu i pieniędzy? 

Nie dość ze przez lata dbałem o dobre relacje z zawodnikiem i osiągał u nas spore sukcesy, grał w odpowiedniej roli i był traktowany jako jeden z liderów, to jeszcze tradycyjnie dałem mu najwięcej kasy, a Pan Ashigaru wolał jednak nie ryzykować, „nie przepłacić” i nie podbił stawki. Kolejny asekurancki ruch. 

1 godzinę temu, ozzy110 napisał(a):

Nie będę dużo pisał, bo wiadomo, że Bridges w Portland jest mi na rękę. Dodam tylko, że Miles zarobi w Indianie tylko 2,25 mln więcej niż w Portland w przeciągu pierwszych 3 lat umowy (nie liczę PO).

Także argument finansowy wypada średnio :)

Od początku planem na to offseason było ze Pacers pokazują w to lato lojalność i każdy z ważnych zawodników wraca do składu w tym sezonie. Tak jest tez z Nesmithem i tez bedzie z Tre Jonesem oraz Sharpe. Liczę że Nie popsują mi planów jakieś baśnie i marzenia o lepszych perspektywach, uważam ze w nadchodzącym sezonie powinienem nadal być lepszym zespołem niż Blazers, a swapu za cp3 nie bedzie żadnego w ostatecznym rozliczeniu. 

A na koniec. Moim skromnym zdaniem Ashigaru to jeden ze słabszych GM w historii begm, gra asekurancko i na alibi od samego początku. Tegoroczne FA to tylko potwierdza. Oddał mi cp3 za żaden pewny first rounder, tam były chyba trzy swapy i second rounder ? Oddał go w momencie gdy cp3 miał co prawda nieco niższą wartość, ale zaraz wrócił do bycia top20 ligi przez kolejne trzy sezony. Dał się złapać na sell-low moment. Gdyby wtedy poczekał spokojnie pół roku, sprzedałby cp3 za dwa razy więcej. I to go na pewno boli nieco do dziś. Ostatecznie wyjdzie chyba za rok na to, ze oddał mi go za jednego czy dwa second roundery a jeszcze brał wtedy z tego co sobie przypominam na siebie same okropne kontrakty typu Jeremy Lamb z zerwanym wiązadłem, za kilkanaście baniek rocznie.

Dodatkowo słabo wybiera w draftach.
Green z #3, Suggs z #4, gdzie dostępny był Scottie Barnes czy Sengun.
Obi Toppin z #8, Kira Lewis jr z #9 (lol!), Patrick Williams over Desmond Bane,
Reddish z #6, Hachimura z #10.
Przez 5 lat szorowania dna i łącznie 8 loteryjnych pickow, w tym wszystkie 8 w top10, w Blazers masz Holmgrena i Suggsa, no zlitujcie się. 

Podsumowując, ja sobie mysle ze jak Miles Bridges jak usłyszał na tej rozmowie o słabszych perspektywach w Pacers to chyba sobie dość mocno parsknął śmiechem (tak się domyślam jak go znam te dobre pare lat ) : ) 

A że Ashigaru ma czelność jeszcze próbować was tu przekabacić po tym jak asekurancko zagrał w reofertach to jest po prostu śmiech na sali. Ja na jego miejscu schowałbym raczej grzecznie głowę w piach. Skoro dwa dni temu nie miało się jajec trochę podbić stawkę, to teraz proszę nie żulić głosów na Blazers. Ewidentny błąd GM-a, znów asekuranckie zagranie, a próbuje teraz naprawiać błąd pisząc jakieś zbędne wypracowania, gdzie widać jak na dłoni ze skopał właśnie sprawę, jeśli aż tak bardzo chciał Bridgesa. Nie podjął żadnego ryzyka, a teraz będzie mydlić ludziom oczy. 

a jeszcze wtóruje mu ozzy, który ma oczywisty konflikt interesów i ciekaw aż jestem jak zagłosuje :) i jeszcze kolega sobie pisze „No tak, mam konflikt interesów wiec nie chce za dużo pisać, ale w sumie i tak napisze” 

Ten Post ozzy’ego to jest dla mnie osobiście takie beClown w pigułce ;)

Każdy gra we własnym interesie jak w polityce, rozumiem to, no ale szanujmy się z takimi tekstami ozzy.  

Edytowane przez RonnieArtestics

14 godzin temu, january napisał(a):

Hola, hola - ja po prostu odrzuciłem wszystkie oferty poniżej standardowej wartości dla 1 tury poza jedną - Nesmitha, którą uważam za grube przepłacenie i no-brainer dla gracza pod tytułem brać i uciekać.

Chciałem przetestować ten nowy przepis o składaniu ofert swoim w I turze ale to był gruby błąd, bo zapomniałem że są też szaleni GM-owie, jak Laf, ktorzy nie boja się przepłacać.

Mogłem spokojnie czekać z Nesmithem, jako ze jest RFA i zgarnąć go sobie o wiele taniej w następnych turach. Jednak uważam że jak Aaron dalej się bedzie tak pięknie rozwijał, to może być w sumie warty tych pieniedzy. Cóż, Pacers swoim graczom w których wierzą nigdy nie żałowali pieniedzy, ale na pewno była to jakaś lekcja na przyszłość z tym składaniem ofert od razu :) ewidentny strategiczny błąd z mojej strony, za który zapłaciłem pewnie z 10-15 baniek ekstra. Zdarza się nawet najlepszym ale coś czuje ze nie będę żałował decyzji o wyrównaniu oferty lafa. 

28 minut temu, Alonzo napisał(a):

Grubo Panowie xD 

To warto zachować na przyszłość, bo później nikt nie uwierzy, że ktoś będąc przy zdrowych zmysłach i głosując - niby - uczciwie 🤣 jako gracz - coś takiego odjaniepawlił 💪

A Tobie o co znowu sie rozchodzi?

@człowiek...morza mial sluszny punkt o tym 10y i nie obaliles tego do tej pory. Jaki interes ma teraz Mitchell, by to klepac?

Skoro Alonzo mnie wywołałeś do tablicy, no to odpowiem.

1. Donovan Mitchell

Poszkodowanie Mitchella brakiem PO w obecnej umowie z Magic, innej niż dostał w RL: W 25/26 zarobi u nas 37,0 mln$. W RL jego max na sezon 25/26 jeśli nie będzie w ALL-NBA w przyszłym sezonie to 46,4 mln, a jeśli będzie to 54,1 mln.

2. Oferujesz mu supermaxa, na którego jeszcze nie spełnia kryteriów (musiałby być all-nba w sezonie 25/26), a przecież same absencje przy nowych zasadach all-nba w CBA potrafią namieszać. Jeśliby to klepnął, a nie udało by mu się być all-nba to jego umowa za sezony 27-30 wyniesie 207,84 mln. Jeśliby natomiast podpisał w ’26 1+1 max, a w ’27 3 letniego maxa z 10y experience to dostanie łącznie za te 4 lata 239,3 mln.

Podsumowując Donovan już stracił vs RL na umowie z Toba albo 9,4 mln albo 17,1 mln. A teraz chcesz, by zaryzykował mocno utratę dodatkowych 31,5 mln extension, które nie jest dla niego opłacalne.

2. Aaron Gordon

Jeśli chodzi o Aarona Gordona. Chcesz by wziął PO wynoszące 12,9% projektowanego SC w przyszłym sezonie.

Tylko w ten offseason inni skrzydłowi (gdzie akurat kasy jest mało):

Markkanen 30% SC, Anunoby 30% S.C., Avdija, Bridges I Grant – 19,2% SC

Nawet Nesmith 14,2% SC

A Jalen Johnson dostał extension na przyszły sezon zaczynające się od 19,5% S.C.

Podsumowując- nie ma opcji według mnie by Gordon wziął to śmieszne finansowo PO. A po rozpisaniu sobie umowy Donovana też jestem na nie, chyba że mnie tu gdzieś oświecisz.

55 minut temu, january napisał(a):

Skoro Alonzo mnie wywołałeś do tablicy, no to odpowiem.

1. Donovan Mitchell

Poszkodowanie Mitchella brakiem PO w obecnej umowie z Magic, innej niż dostał w RL: W 25/26 zarobi u nas 37,0 mln$. W RL jego max na sezon 25/26 jeśli nie będzie w ALL-NBA w przyszłym sezonie to 46,4 mln, a jeśli będzie to 54,1 mln.

2. Oferujesz mu supermaxa, na którego jeszcze nie spełnia kryteriów (musiałby być all-nba w sezonie 25/26), a przecież same absencje przy nowych zasadach all-nba w CBA potrafią namieszać. Jeśliby to klepnął, a nie udało by mu się być all-nba to jego umowa za sezony 27-30 wyniesie 207,84 mln. Jeśliby natomiast podpisał w ’26 1+1 max, a w ’27 3 letniego maxa z 10y experience to dostanie łącznie za te 4 lata 239,3 mln.

Podsumowując Donovan już stracił vs RL na umowie z Toba albo 9,4 mln albo 17,1 mln. A teraz chcesz, by zaryzykował mocno utratę dodatkowych 31,5 mln extension, które nie jest dla niego opłacalne.

2. Aaron Gordon

Jeśli chodzi o Aarona Gordona. Chcesz by wziął PO wynoszące 12,9% projektowanego SC w przyszłym sezonie.

Tylko w ten offseason inni skrzydłowi (gdzie akurat kasy jest mało):

Markkanen 30% SC, Anunoby 30% S.C., Avdija, Bridges I Grant – 19,2% SC

Nawet Nesmith 14,2% SC

A Jalen Johnson dostał extension na przyszły sezon zaczynające się od 19,5% S.C.

Podsumowując- nie ma opcji według mnie by Gordon wziął to śmieszne finansowo PO. A po rozpisaniu sobie umowy Donovana też jestem na nie, chyba że mnie tu gdzieś oświecisz.

Wg Twojej logiki przede wszystkim LeBron odrzuca niepełnego maxy od Lakers i Grizzlies i czeka na pełnego maxa w II turze. 

Nie mam zamiaru nawet rozwijać Twojej pokrętnej logiki o Mitchellu odrzucającym supermaxa (on jest właśnie w swoim prime) i niby polującym na jakieś krótkie kontrakty. Każdy normalny gracz podpisuje supermaxa jak ma taką możliwość (choć widzę, że przy Magic tradycyjnie kwadratura koła). Amen

Odnośnie Gordona - jestem otwarty na Wasze pomysły - racjonalne naturalnie.

Zakończę może tym za co mi sie tu obrywa:

Cytat

Opublikowano 18 Lipca 2018

W dniu 18.07.2018 o 00:02, january napisał(a):

Bezpośrednio wytykam bzdurę jaka zalęgła się w głowach głosujących przez Ciebie.

LJ chce iść do LA - głównym tego powodem jest syn idący teraz do HS w LA.

Ale za rok, gdzie według Ciebie sytuację taka ma mieć jednak teraz w dupie, nagle znów ma chcieć iść do LA.

To jest po prostu robienie z LJ debila, który NA PEWNO będzie chciał iść do LA, wtedy kiedy sytuacja będzie znacznie mniej ku temu pod każdym względem sprzyjająca.

ALE JEDNOCZEŚNIE NA PEWNO TERAZ NIE CHCE IŚĆ.

No ku*wa, robienie z LJ debila.

W dniu 18.07.2018 o 00:02, january napisał(a):

Bezpośrednio wytykam bzdurę jaka zalęgła się w głowach głosujących przez Ciebie.

Ale za rok, gdzie według Ciebie sytuację taka ma mieć jednak teraz w dupie, nagle znów ma chcieć iść do LA.

To jest po prostu robienie z LJ debila, który NA PEWNO będzie chciał iść do LA, wtedy kiedy sytuacja będzie znacznie mniej ku temu pod każdym względem sprzyjająca.

ALE JEDNOCZEŚNIE NA PEWNO TERAZ NIE CHCE IŚĆ.

No ku*wa, robienie z LJ debila.

W dniu 18.07.2018 o 00:11, fluber napisał(a):

Chłopie, to jest tylko gra a Ty doslownie wyzywasz glosujacych nie po Twojej mysli ktorzy sa w tym momencie w roli lbja od debili. Kazda z druzyn ma swoje argumenty i kazdy gm ma swoje zdanie, a to ze jest inne niz moje i Twoje to nie znaczy ze jest gorsze. Co innego polemika z argumentami a co innego jechanie po innych graczach i wyzywanie od debili. Wiec prosze Cie uprzejmie - uspokoj sie i nie rob wiochy.

Polecam wejście w ten post flubera

Edytowane przez Alonzo

14 minut temu, Alonzo napisał(a):

Polecam wejście w ten post flubera

A ja polecam, zebys sam sie do niego zastosowal, a nie plakal za kazdym razem, jak ktos ma inne zdanie niz Ty.

Zwlaszcza, ze merytorycznie sie nie odniosles.

1 minutę temu, Reikai napisał(a):

A ja polecam, zebys sam sie do niego zastosowal, a nie plakal za kazdym razem, jak ktos ma inne zdanie niz Ty.

Zwlaszcza, ze merytorycznie sie nie odniosles.

Movie gif. In a clip from The Naked Gun, three characters slap their own foreheads in astonishment. We then see a group of men in a video editing bay, then an entire audience slapping their foreheads, all in the same manner.

Żeby nie było..

Moja ostatnia próba nawiązania z Toba jakiejś normalnej konwersacji w tym temacie:

Czego nie rozumiesz w zdaniach Januarego z 2018r. jak walczył o LeBrona?

Skoro głosujący wcielający się w LJ uznają, że LA nie ma znaczenia, to znaczy że według nich LeBron ma jednak LA, syna i rodzinę w dupie.

Czyli jak dostałeś Alonzo twarde dane, negatywne dla siebie,to stwierdziłeś, że się nie odniesiesz i zamiast tego wolisz przerzucać dyskusję na LJ, wrzuć się sam do łapu-capu z takim pomysłem na prowadzenie dyskusji:).

A co do LJa, to ciągle jest to samo, czyli ja podaję co się wydarzyło w RL, a Ty stwierdzasz, że to co LJ zrobił w RL nie ma znaczenia, bo wiesz od niego lepiej. Także nie wiem jak mam tu cokolwiek argumentować.

Przypomnę: w RL Lebron w 2018 poszedł do Lakers i u nas poszedł do Lakers. 

W 2024 ogłosił poprzez swojego agenta, że 

1. Wybór jego syna i FA LJa to 2 różne kwestie.

2. Nie nalegał w RL by znacznie słabsi RL Lakers wybrali z 17 pickiem syna.

3. Zabronił innym teamom wybierania syna, do czego inne teamy się w RL jak najbardziej dostosowały.

I z tego Ci wychodzi, że olewający życzenie Brona Grizzlies mają w nagrodę za takie naplucie mu w twarz teraz go od czapy tu ściągnąć z mistrzowskich Lakers z Currym i sprowadzonym jeszcze KD, nie mając żadnego argumentu:) 

Nie mam tu za bardzo o czym pisać tbh.

1 minutę temu, człowiek...morza napisał(a):

jakie jest uzasadnienie, ze lebron nie dostal maxa od lakers?

bo jak wydatki, to w zaden sposob do mnie to nie przemawia - w zeszlym sezonie lakers zebrali spory kapital by teraz wydac wiecej

Hardcap na poziomie 1st apron za wymianę po Duranta.

8 minut temu, january napisał(a):

Czyli jak dostałeś Alonzo twarde dane, negatywne dla siebie,to stwierdziłeś, że się nie odniesiesz i zamiast tego wolisz przerzucać dyskusję na LJ, wrzuć się sam do łapu-capu z takim pomysłem na prowadzenie dyskusji:).

A co do LJa, to ciągle jest to samo, czyli ja podaję co się wydarzyło w RL, a Ty stwierdzasz, że to co LJ zrobił w RL nie ma znaczenia, bo wiesz od niego lepiej. Także nie wiem jak mam tu cokolwiek argumentować.

Przypomnę: w RL Lebron w 2018 poszedł do Lakers i u nas poszedł do Lakers. 

W 2024 ogłosił poprzez swojego agenta, że 

1. Wybór jego syna i FA LJa to 2 różne kwestie.

2. Nie nalegał w RL by znacznie słabsi RL Lakers wybrali z 17 pickiem syna.

3. Zabronił innym teamom wybierania syna, do czego inne teamy się w RL jak najbardziej dostosowały.

I z tego Ci wychodzi, że olewający życzenie Brona Grizzlies mają w nagrodę za takie naplucie mu w twarz teraz go od czapy tu ściągnąć z mistrzowskich Lakers z Currym i sprowadzonym jeszcze KD, nie mając żadnego argumentu:) 

Nie mam tu za bardzo o czym pisać tbh.

To nie są żadne dane tylko zwyczajna nieprawda o Mitchella.

Żebyś nie żonglować tak jak Ty napiszę krótko po kolei:

1. Najpierw KAT podpisał w pełni gwarantowanego maxa po debiutanckim kontrakcie.

2. Następnie Mitchell podpisał w pełni gwarantowanego maxa - dostając taki sam kontrakt jak drugi z liderów.

3. Najpierw KAT podpisał supermaxa z PO.

4. Teraz taki sam kontrakt proponuje Mitchellowi również z PO.

Jest to w pełni logiczne,konsekwentne i zupełnie normalne działanie klubu. Czarne na białym.

Reszta to Twoje słynne gierki BeGMowe i manipulacje nie mające nic wspólnego z relacjami klub - zawodnik.