Skocz do zawarto艣ci

Post up. Czy to jeszcze ma sens?

JakubW

Rekomendowane odpowiedzi

Przegl膮daj膮c forum rzuca si臋 w oczy kilka kategorii temat贸w:

1. tematy stricte dotycz膮ce danej ekipy.

2. tematy zwi膮zane z seriami playoffs.

3. tematy zwi膮zane z plotkami transferowymi.

4. random shit.

Tym tematem chcia艂bym zapocz膮tkowa膰 trend na rozmowy o r贸偶nych konkretnych elementach koszykarskiego rzemios艂a. Na forum zarejestrowany jestem od dawna, g艂贸wnie dlatego 偶e po prostu lubi臋 czyta膰 Wasze dyskusje. Jestem po prostu ciekawy jakie zdanie macie na pytanie zawarte w temacie.

Jeszcze tytu艂em (przyd艂ugiego) wst臋pu - NBA 艣ledz臋 na bie偶膮co mniej wi臋cej od 2000 roku. Mecze z epoki Jordana, Hakeema, czy Sir Charlesa co prawda nadrabia艂em, ale nie b臋d臋 oszukiwa艂 偶e specem w tym temacie nie jestem. ;)

Do rzeczy.

Koszyk贸wka si臋 zmienia. W dzisiejszych czasach g艂贸wn膮 broni膮 licz膮cych si臋 zespo艂贸w s膮 rzuty za 3 punkty. Nie b臋d臋 tu podawa艂 przyk艂ad贸w, bo ka偶dy z Was doskonale wie o czym (o kim) m贸wi臋. Kiedy艣 ci臋偶ar gry przesuni臋ty by艂 du偶o bli偶ej kosza. Dominuj膮cy wysocy w stylu Shaqa, Duncana, Hakeema byli na porz膮dku dziennym. To przez nich sz艂a pi艂ka, to oni byli g艂贸wnymi opcjami w swoich zespo艂ach, to oni cz臋sto byli "rozgrywaj膮cymi z low post" wymuszaj膮c podwojenia i odrzucaj膮c pi艂k臋 do niepilnowanych partner贸w. Nie tylko wysocy mieli monopol na post up. Jordan, czy Bryant to tylko dwa przyk艂ady na graczy obwodowych, kt贸rzy bardzo cz臋sto grali ze swoimi rywalami ty艂em do kosza. Pami臋tam nawet jak m贸wiono, 偶e jednym z mankament贸w LeBrona Jamesa do pewnego momentu by艂a "surowo艣膰 w post up". Krytycy wytykali mu, 偶e w艂a艣nie Bryant i Jordan robili to znacznie lepiej. Z biegiem czasu James poprawi艂 si臋 w tym elemencie, ale pytanie brzmi czy mia艂o to jakikolwiek sens?

Do za艂o偶enia tego tematu zmotywowa艂o mnie r贸wnie偶 zdanie wypowiedziane bodaj偶e przez JVG podczas game 1 tegorocznych fina艂贸w. Podczas gdy James pr贸bowa艂 zagra膰 w post z Iguodal膮 b臋d膮c przy tym wielokrotnie lany po 艂apach JVG powiedzia艂 mniej wi臋cej co艣 takiego:聽Zobaczcie jak lidze jest nie na r臋k臋, 偶eby zawodnicy grali w post up. S臋dziowie dopuszczaj膮 tyle kontaktu nie gwi偶d偶膮c przy tym fauli, 偶e w dzisiejszym NBA si臋 to po prostu nie op艂aca.聽Oczywi艣cie nie przytoczy艂em cytatu s艂owo w s艂owo za co prosz臋 mnie nie ukrzy偶owa膰, ale zachowa艂em pe艂en sens jego wypowiedzi.

Moim zdaniem ostatni膮 dru偶yn膮, kt贸ra "co艣" w tej lidze osi膮gn臋艂a i jej liderem by艂 zawodnik opieraj膮cy swoj膮 gr臋 g艂贸wnie na grze ty艂em do kosza byli Magic Howarda. Oczywi艣cie drwalowi brakowa艂o finezji, ale atletyczno艣ci nie spos贸b by艂o mu odm贸wi膰.聽

Dobra, do艣膰 ju偶 mojego wywodu. Teraz moje pytania jako zach臋ta do dyskusji:

1. Kto w obecnych czasach jest wg Was besti膮 w post up? Czy jest w og贸le taki zawodnik?

2. Czy w dzisiejszych czasach budowa zespo艂u wok贸艂 lidera graj膮cego w post up ma sens?

3. Czy odwzorowanie gameplanu Magic Howarda, czyli jeden gracz w post up i czterech strzelc贸w wok贸艂 niego zapewniaj膮cy spacing to taktyka, kt贸ra sprawdzi艂aby si臋 dzisiaj?

4. Czy Shaq lub Hakeem graj膮cy tak jak za swojego prime byliby w dzisiejszej lidze factorem na miar臋 mistrzostwa NBA?

5. Czy gra inside - outside w dzisiejszej lidze to faktycznie taki prze偶ytek, 偶e ma艂o kto tak robi?

6. Jaka koszyk贸wka bardziej przypada Wam do gustu. Ta oparta w du偶ej mierze na post up, czy dzisiejsza? Kt贸ra jest wg Was bardziej r贸偶norodna i mi艂a dla oka?

To m贸j pierwszy za艂o偶ony temat, tak偶e starych wyjadaczy forum prosz臋 o wyrozumia艂o艣膰 ;) Licz臋 na ciekaw膮 dyskusj臋.

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

1. Kto w obecnych czasach jest wg Was besti膮 w post up? Czy jest w og贸le taki zawodnik?

2. Czy w dzisiejszych czasach budowa zespo艂u wok贸艂 lidera graj膮cego w post up ma sens?

3. Czy odwzorowanie gameplanu Magic Howarda, czyli jeden gracz w post up i czterech strzelc贸w wok贸艂 niego zapewniaj膮cy spacing to taktyka, kt贸ra sprawdzi艂aby si臋 dzisiaj?

4. Czy Shaq lub Hakeem graj膮cy tak jak za swojego prime byliby w dzisiejszej lidze factorem na miar臋 mistrzostwa NBA?

5. Czy gra inside - outside w dzisiejszej lidze to faktycznie taki prze偶ytek, 偶e ma艂o kto tak robi?

6. Jaka koszyk贸wka bardziej przypada Wam do gustu. Ta oparta w du偶ej mierze na post up, czy dzisiejsza? Kt贸ra jest wg Was bardziej r贸偶norodna i mi艂a dla oka?

1. Z graczy, kt贸rzy graj膮 sporo post-up贸w, najwy偶sz膮 skuteczno艣膰 maj膮: Jokic, Towns, Kanter, Al Jefferson, Marc Gasol, Brook Lopez.

2. Zale偶y co ten lider jeszcze umie - je艣li jest to Al Jefferson, to nie ma sensu, je艣li KAT to pewnie ma.

3. Za du偶e uproszczenie - patrz punkt 2.

4. Tak, ale ich impact nie wynika艂 tylko z grania ty艂em do kosza.

5. Oparcie gry w du偶ym stopniu na post upie to prze偶ytek, ale gra inside-outside to te偶 inne rzeczy i jej bym nie nazwa艂 prze偶ytkiem, wr臋cz przeciwnie.

6. Dzisiejsza. Ogl膮danie jak jeden kloc m艂贸ci plecami do kosza drugiego kloca, o艣miu stoi i patrzy nie jest moim wymarzony sposobem sp臋dzania wolnego czasu.

Odno艣nik do komentarza

my艣l臋 sobie - nie wiem, lu藕na my艣l, nie popr臋 tego 偶adnymi OWDG%!RPM ani niczym innym

...偶e jakby np w 90s gracze rzucali tr贸jki tak jak teraz, to wysoscy ju偶 wtedy mieliby du偶o mniejsze znaczenie - tak w ataku jak i w obronie - ni偶 teraz.

unoewutimean? 聽obejrza艂em sobie G1 fina艂贸w NBA i momentami tych wjazd贸w pod kosz to ilo艣ciowo by艂o jak w ASG z po艂owy lat 90.

ALE [tu robi臋 przerw臋 dla podniesienia napi臋cia]

prawda jest taka 偶e dzisiaj trzeba broni膰 zupe艂nie inaczej ni偶 10 czy 15 lat temu, bo zagro偶enie zza 艂uku [GSW to extremalny przypadek, Cavs te偶 ca艂kiem dobry] jest niepor贸wnywalnie wy偶sze, wi臋c trzeba do tych kolesi wychodzi膰 wysoko, co powoduje 偶e 艂atwo mija膰 i wchodzi膰 w pomalowane.

Wysoki klocek nie mo偶e kampowa膰 w pomalowanym [偶eby mi tu nie wyskakiwa膰 偶e kiedy艣 to mo偶na by艂o - nie, nie mo偶na by艂o bo by艂 zakaz strefy, wi臋c pod tym wzgl臋dem z grubsza na jedno wychodzi], wi臋c cz臋sto ko艅czy si臋 wsadami bez obrony.

Poza tym nie ma ju偶 w lidze 聽Rodman贸w i Koncak贸w, coraz ci臋偶ej kogo艣 ukry膰 w obronie [ech Pachulia, psujesz moj膮 teori臋]

...chyba odbieg艂em od tematu.

my艣l臋 偶e skoro ch艂opaki nauczyli si臋 rzuca膰, to post up nie jest ju偶 tak potrzebny jak kiedy艣.

btw fajny art kiedy艣 gdzie艣 czyta艂em, 偶e rzuty za 3 po podaniu z postu maj膮 najwy偶szy procent ze wszystkich 3pts rzut贸w, 偶e jak kole艣 dostaje pi艂k臋 z postu to z regu艂y jest taki open set shot. Taka dygresja. Z drugiej strony jak masz kogo艣 w po艣cie w ataku to pewnie spada skuteczno艣膰 z wjazd贸w pod kosz, bo jest tam jaki艣 obro艅ca [a jakby tw贸j john koncak sta艂 na 8 metrze i w dodatku musia艂 by膰 tam blisko kryty, z pi艂k膮 czy bez, to wtedy pod koszem by艂oby ju偶 pusto, w sensie brak obro艅c贸w]

Pami臋tam jak w 2008 roku bola艂y mnie oczy od ogl膮dania USA team na IO w Pekinie, oni momentami grali ustawieniem Paul-Wade-Bryant-Bron-MElo, i czasem wszyscy stali na obwodzie, ew eloMelo co艣 tam gra艂 na p贸艂dyszce. My艣la艂em 偶e to taka aberracja wynikaj膮ca z dziwaczno艣ci tej imprezy [czyli USA team @ OG ] , a okaza艂o si臋 偶e to by艂 zwiastun nowego trendu :)

Odno艣nik do komentarza

Koszyk贸wka si臋 zmienia. W dzisiejszych czasach g艂贸wn膮 broni膮 licz膮cych si臋 zespo艂贸w s膮 rzuty za 3 punkty. Nie b臋d臋 tu podawa艂 przyk艂ad贸w, bo ka偶dy z Was doskonale wie o czym (o kim) m贸wi臋. Kiedy艣 ci臋偶ar gry przesuni臋ty by艂 du偶o bli偶ej kosza. Dominuj膮cy wysocy w stylu Shaqa, Duncana, Hakeema byli na porz膮dku dziennym. To przez nich sz艂a pi艂ka, to oni byli g艂贸wnymi opcjami w swoich zespo艂ach, to oni cz臋sto byli "rozgrywaj膮cymi z low post" wymuszaj膮c podwojenia i odrzucaj膮c pi艂k臋 do niepilnowanych partner贸w. Nie tylko wysocy mieli monopol na post up. Jordan, czy Bryant to tylko dwa przyk艂ady na graczy obwodowych, kt贸rzy bardzo cz臋sto grali ze swoimi rywalami ty艂em do kosza. Pami臋tam nawet jak m贸wiono, 偶e jednym z mankament贸w LeBrona Jamesa do pewnego momentu by艂a "surowo艣膰 w post up". Krytycy wytykali mu, 偶e w艂a艣nie Bryant i Jordan robili to znacznie lepiej. Z biegiem czasu James poprawi艂 si臋 w tym elemencie, ale pytanie brzmi czy mia艂o to jakikolwiek sens?

Do za艂o偶enia tego tematu zmotywowa艂o mnie r贸wnie偶 zdanie wypowiedziane bodaj偶e przez JVG podczas game 1 tegorocznych fina艂贸w. Podczas gdy James pr贸bowa艂 zagra膰 w post z Iguodal膮 b臋d膮c przy tym wielokrotnie lany po 艂apach JVG powiedzia艂 mniej wi臋cej co艣 takiego:聽Zobaczcie jak lidze jest nie na r臋k臋, 偶eby zawodnicy grali w post up. S臋dziowie dopuszczaj膮 tyle kontaktu nie gwi偶d偶膮c przy tym fauli, 偶e w dzisiejszym NBA si臋 to po prostu nie op艂aca.聽Oczywi艣cie nie przytoczy艂em cytatu s艂owo w s艂owo za co prosz臋 mnie nie ukrzy偶owa膰, ale zachowa艂em pe艂en sens jego wypowiedzi.

Tak z obserwacji, gra w post ma du偶y sens przy mismatch'ach, typu gdy forward ma na sobie guarda, np w ostatnim meczu KD mia艂 na sobie Irvinga, takie sytuacje wr臋cz trzeba wykorzystywa膰, cz臋sto mo偶e p贸j艣膰 z tego podwojenie etc. Natomiast czy mo偶na opiera膰 na tym ofensyw臋 w dzisiejszym NBA? Tylko je艣li ma si臋 do tego zawodnik贸w i korzystne matchupy. M贸wi膮c inaczej, to musz膮 by膰 jakie艣 bestie, kt贸rych chyba w NBA nie ma. Statystycznie najlepsi post playerzy dobijaj膮 do 1 ppp, co wypada s艂abo na tle innych zagra艅 w koszyk贸wce. Najbli偶ej grze ty艂em do kosza do izolacji na obwodzie, ale tam jest troch臋 艂atwiej dru偶ynom uzyska膰 korzystne matchupy.

We藕my na celownik regularny sezon, trzy najlepsze ekipy w iso to (powo艂uj膮c si臋 na nba.com):

1. Cleveland - 0.99 ppp (przy 11.9% freq); w playoffach 1.13 ppp
  2. Toronto - 0.98 ppp (8.5%); r贸wnie偶 1.13 ppp
  3. Portland - 0.95 ppp (8%); w playoffach 1.04 ppp

Teraz sp贸jrzmy na post up:

1. Toronto - 0.98 ppp (przy 5.7% freq); w playoffach 0.91 ppp
  2. Denver - 0.96 ppp (7.8%); poza PO
  3. Minnesota - 0.96 ppp (10.1%); poza PO

Niby na tle RS iso i post up to podobne zagranie, podobnie skutecznie, natomiast w playoffach na og贸艂 pozwala si臋 zawodnikom na troch臋 wi臋cej w obronie i dodatkowo gra si臋 twardziej oraz intensywniej w obronie, co stawia post up w troch臋 gorszej sytuacji (to tak odno艣nie JVG). Powiedzia艂bym, 偶e post up w postseason jest mocno sytuacyjny, je艣li jest korzystny matchup to gramy, je艣li nie ma to lepiej bawi膰 si臋 w jakie艣 pick and rolle. Oczywi艣cie niekt贸rymi zagraniami mo偶na uzyska膰 korzystne matchupy, ale z obserwacji zdecydowanie 艂atwiej o nie na obwodzie, co lepiej ustawia iso. 聽

W odniesieniu do LeBrona to ma on cz臋sto du偶膮 przewag臋 fizyczn膮 nad kryj膮cym go rywalem, wi臋c szkoda by by艂o tego nie wykorzysta膰. Poza tym o ile mniejsi i szybsi zawodnicy s膮 w stanie dotrzyma膰 mu kroku w izolacjach, to w post ju偶 nie stanowi膮 du偶ego wyzwania. Nawet jak p贸jdzie ze strony obrony podwojenie w takich sytuacjach, to James jako 艣wietny podaj膮cy, mo偶e 艂atwo zagra膰 do wolnego partnera. To generalnie otwiera mu bardziej gr臋, dzi臋ki czemu wykorzystuj臋 to co obrona mu daje, co p贸藕niej przek艂ada si臋 na skuteczno艣膰, scoring etc. Mimo, 偶e gra ty艂em do kosza jest w dzisiejszym NBA bardziej sytuacyjna to wci膮偶 jest to wa偶na umiej臋tno艣膰 dla ka偶dego scorera. Jak LBJ b臋dzie ju偶 na tyle stary, 偶e nie b臋dzie w stanie nikogo min膮膰 w iso, to wci膮偶 mo偶e si臋 ewentualnie odnale藕膰 jako post up player i spot up shooter. To nie jest niezb臋dny element dla ka偶dego punktuj膮cego, najwa偶niejszy dzi艣 wydaje si臋 shooting (3 point shooting), ale my艣l臋, 偶e warto co艣 umie膰 zagra膰 w post.聽

Odno艣nik do komentarza

super temat za 聽takie uwielbiam to forum

wg mnie postup to prze偶ytek ale kazdy gracz musi go trenowac

z wlasnej amatorskiej gry - lubie bronic post up nawet jesli mam wiekszego silniejszego gracza, wydaje mi sie ze to pozycja w ktorej przewage ma broniacy

stad atakujacy wola grac twarza do kosza, taka pozycja umozliwia wiecej opcji w ataku

z drugiej strony patrzac na wyscig zbrojen ktory odbywa sie na obwodzie - kazdy musi walic najbardziej efektywne trojki co zespoly staraja sie ograniczac poprzez zaangazowanie jak najlepszych obwodowych obroncow - wingspan, bliskie krycie itd

to wszystko powinno spowodowac wiecej miejsca pod koszem gdzie zostaje najczesciej juz tylko jeden czlowiek, ktorego latwiej zaatakowac z pozycji post up

podsumowujac - gra post zostaje, ale nie jako glowna bron ale element , podobnie jak rzut za 3, ball handling, team defence, i inne umiejetnosci wymagane od wspolczesnych koszykarzy

Odno艣nik do komentarza

Panowie,聽

przede wszystkim dzi臋kuj臋 za bardzo ciekawe odpowiedzi.

3. Za du偶e uproszczenie - patrz punkt 2.

Przyznaj臋, dopiero czytaj膮c Tw贸j post dotar艂o do mnie, 偶e moje pytanie jest zbyt uproszczone.

Wyobra藕my sobie zatem tak膮 sytuacj臋.聽

Mamy czerwiec 2017, koszyk贸wka wygl膮da tak jak wygl膮da. Do fina艂u NBA dochodz膮 Warriors i Cavs w niezmienionych sk艂adach. Jest tylko jedna bardzo znacz膮ca r贸偶nica. W barwach Cavs zamiast Jamesa jest prime Shaq (kt贸ry opr贸cz umiej臋tno艣ci z prime'u jest tak偶e dok艂adnie taki sam pod wzgl臋dem swojego stylu gry. Dla potrzeb tej "symulacji" nie przyjmujemy, 偶e tak偶e Shaq wali tr贸jki zamiast masowa膰 si臋 w pomalowanym ;) )

1. Czy Shaq przeciwko temu konkretnemu przeciwnikowi w 7-meczowej serii by艂by warto艣ciowszy ni偶 James?

2. Czy mo偶na powiedzie膰, 偶e aktualny support Jamesa (kt贸ry w mojej opinii jest bardzo dobrze dobrany) nie pasowa艂by jeszcze bardziej pod tak graj膮cego Shaqa?

Najlepszym graczem na post up obecnie w lodze, jest Greg Monroe. Biorac ppd iwage, ze to on przerwal 24W rekord GSW, takie granie ma jeszcze sens. Niestety dotychczas nie gral w druzunie z dobrym spacingiem.

Bardzo przyjemnie ogl膮da mi si臋 tego gracza w akcji. Taki w艂a艣nie oldschoolowy zawodnik z fajnymi manewrami, silny, a do tego solidny z p贸艂dyszki. Mam jednak wra偶enie, 偶e do Bucks to on pasuje jak pi臋艣膰 do nosa. Milwaukee za wiele w tym sezonie nie ogl膮da艂em, ale w PO to zdaje si臋, 偶e gra艂 jako "lider 2nd unitu"? Mo偶e takie ustawianie jemupodobnych graczy w dzisiejszej koszyk贸wce jest jakim艣 rozwi膮zaniem?

Odno艣nik do komentarza

Panowie,

przede wszystkim dzi臋kuj臋 za bardzo ciekawe odpowiedzi.

Przyznaj臋, dopiero czytaj膮c Tw贸j post dotar艂o do mnie, 偶e moje pytanie jest zbyt uproszczone.

Wyobra藕my sobie zatem tak膮 sytuacj臋.

Mamy czerwiec 2017, koszyk贸wka wygl膮da tak jak wygl膮da. Do fina艂u NBA dochodz膮 Warriors i Cavs w niezmienionych sk艂adach. Jest tylko jedna bardzo znacz膮ca r贸偶nica. W barwach Cavs zamiast Jamesa jest prime Shaq (kt贸ry opr贸cz umiej臋tno艣ci z prime'u jest tak偶e dok艂adnie taki sam pod wzgl臋dem swojego stylu gry. Dla potrzeb tej "symulacji" nie przyjmujemy, 偶e tak偶e Shaq wali tr贸jki zamiast masowa膰 si臋 w pomalowanym ;) )

1. Czy Shaq przeciwko temu konkretnemu przeciwnikowi w 7-meczowej serii by艂by warto艣ciowszy ni偶 James?

2. Czy mo偶na powiedzie膰, 偶e aktualny support Jamesa (kt贸ry w mojej opinii jest bardzo dobrze dobrany) nie pasowa艂by jeszcze bardziej pod tak graj膮cego Shaqa?

Bardzo przyjemnie ogl膮da mi si臋 tego gracza w akcji. Taki w艂a艣nie oldschoolowy zawodnik z fajnymi manewrami, silny, a do tego solidny z p贸艂dyszki. Mam jednak wra偶enie, 偶e do Bucks to on pasuje jak pi臋艣膰 do nosa. Milwaukee za wiele w tym sezonie nie ogl膮da艂em, ale w PO to zdaje si臋, 偶e gra艂 jako "lider 2nd unitu"? Mo偶e takie ustawianie jemupodobnych graczy w dzisiejszej koszyk贸wce jest jakim艣 rozwi膮zaniem?

1. Nie

2. Nie

Ale to juz nie problem shaqa nawet a tego ze pierwszym kreatorem zostaje kyrie a na sf gra j-rich.

Ni slaby przyklad zi膮

Odno艣nik do komentarza

1. Nie

2. Nie

Ale to juz nie problem shaqa nawet a tego ze pierwszym kreatorem zostaje kyrie a na sf gra j-rich.

Ni slaby przyklad zi膮

a moim zdaniem przyk艂ad ca艂kiem ciekawy

W ataku Shaq by艂by rze藕nikiem

A obrona? No, Gruby lubi艂 by膰 gwa艂cony na pickach, ale bior膮c pod uwag臋 jak膮 autostrad臋 pod obr臋cz mieli gracze Warriors w G1, to jego jego cielsko w pomalowanym i zbi贸rki by艂yby i tak upgradem.

my艣l臋, 偶e w dru偶ynie z prime Shaqiem kreatorem mog艂aby by膰 nawet twoja stara i nie robi艂oby to r贸偶nicy :peaceful:聽聽

Odno艣nik do komentarza

a moim zdaniem przyk艂ad ca艂kiem ciekawy

W ataku Shaq by艂by rze藕nikiem

A obrona? No, Gruby lubi艂 by膰 gwa艂cony na pickach, ale bior膮c pod uwag臋 jak膮 autostrad臋 pod obr臋cz mieli gracze Warriors w G1, to jego jego cielsko w pomalowanym i zbi贸rki by艂yby i tak upgradem.

my艣l臋, 偶e w dru偶ynie z prime Shaqiem kreatorem mog艂aby by膰 nawet twoja stara i nie robi艂oby to r贸偶nicy :peaceful:

Serio twoim zdaniem piatka irving-jr smith-richardson-love-shaq to jest kandydat na miestrza? Przy tym jak wygladaja cavs gdy lbj schodzi?

A w obronie duet shaq - love przeciwko tegorocznym Warriors to bylby kabaret.

Nie grajac trojkatow to jednak pozycja rozgrywajacego jest wazna nawet jak masz shaqa

Odno艣nik do komentarza

prime Shaq + dobrzy shooterzy vs Pachulia to 40-50 pts Shaqa i masa open 3s聽

cho膰 oczywi艣cie Warriors byliby inaczej zbudowani gdyby istnia艂a mo偶liwo艣膰 偶e w fina艂ach zetr膮 si臋 z takim Shaqiem

Niby tak, ale

1) kt贸rzy to ci strzelcy wyborowi? j-rich? jr smith?

2) Przy takim sk艂adzie to shaq jest podwajany i odcinany od pi艂ki non-stop.

Odno艣nik do komentarza

Green to co艣 w okolicach goat w help D, Durant te偶 jest przejebany. Shaq jest ca艂y czas podwajany, a GSW s膮 w stanie go closeoutowac. Do tego para Shaq+Love ma przesrane w obronie na ka偶dym picku.

Shaq by艂 艣wietny, ale te偶 si臋 艣wietnie wstrzelil w czasy

Odno艣nik do komentarza

Wszystkie topowe ekipy w NBA olewaj膮 dzisiaj post-up i jest on tylko nielicznym dodatkiem. Z drugiej strony teraz bombardowani jeste艣my triple-double i innymi 艣wietnymi wysokimi statystykami. Ja ogl膮dam te偶 du偶o europejskiego kosza i tam cz臋sto dalej gra si臋 post-up, a przez to nie ma jakich艣 kosmicznych indywidualnych statystyk, a gra jest wolniejsza i mniej efektowna. Przez brak post-upa gra jest o wiele szybsza i zawodnicy maj膮 zdecydowanie wi臋cej szans na punkty. Bo tak klocek musi zosta膰 wyizolowany, ca艂a dru偶yna musi si臋 odpowiednio ustawi膰 i trzeba mu t臋 pi艂k臋 dostarczy膰, co zazwyczaj trwa 8-10 sekund.

Dlatego w Warriors nie b臋dzie 偶adnego kloca graj膮cego post-up, bo zabi艂by tempo Warriors, rzuty Duranta, Curry'ego i Klaya - statystyki posz艂yby w d贸艂 i mo偶e w ko艅cu powsta艂aby jakie艣 kwasy w tej ekipie.聽

Przyznam, 偶e b臋d臋 mocno przygl膮da艂 si臋 w nowym sezonie Pelicans, bo oni 艂ami膮 schemat dzisiejszej NBA i b臋d膮 gra膰 na dw贸ch klocowatych graczy Davisa i Cousina. Tej dru偶ynie powinno by膰 najbli偶ej do standard贸w dru偶yn kilka lat temu i jestem ciekaw jaki bilans wykr臋ca i jak b臋d膮 wygl膮da膰 spotkania przeciwko Warriors.

Edytowane przez Wyparlo
Odno艣nik do komentarza

Przyznam, 偶e b臋d臋 mocno przygl膮da艂 si臋 w nowym sezonie Pelicans, bo oni 艂ami膮 schemat dzisiejszej NBA i b臋d膮 gra膰 na dw贸ch klocowatych graczy Davisa i Cousina. Tej dru偶ynie powinno by膰 najbli偶ej do standard贸w dru偶yn kilka lat temu i jestem ciekaw jaki bilans wykr臋ca i jak b臋d膮 wygl膮da膰 spotkania przeciwko Warriors.

M贸wi膮c klocowaty gracz i Davis kogo ty masz na my艣li?

Odno艣nik do komentarza

Prze艂omowy rok , 2000 Sydney. Dream Team ledwo wygrywa z Litw膮 przez stref臋. Od sezonu 01/02 w NBA dozwolono stref臋 w obronie i zakaz obrony w 3 sek w dodatku z czasem nie mo偶na by艂o u偶ywa膰/dotyka膰 r臋koma poza 3 sek. tak nasta艂 koniec post up i du偶ych go艣ci. bardzo dobry temat i troch臋 t臋sknie za centrami a teraz dla oka lepsze jest nba ale z eye test nie 偶adne excele , wydaje mi si臋 偶e p贸j艣cie w ofensywe spowodowa艂o 偶e mamy wi臋cej blow out贸w szcze g贸lnie w PO , jak kto艣 ma tyle talentu w ofensywie to nie da si臋 nadrobi膰 bdb obron膮 , dlatego nie ma szans na powr贸t b艂ota i ekip tylu bad boys , knicks

Odno艣nik do komentarza

M贸wi膮c klocowaty gracz i Davis kogo ty masz na my艣li?

Mam na my艣li go艣cia, kt贸ry ma 211 cm i gra w dzisiejszej NBA na pozycji PF'a. Jako ciekawostk臋 dodam, 偶e w Warriors cz臋sto na pozycji centra gra Draymond Green, kt贸ry ma 201 cm, a startuj膮cym centrem Cavaliers jest Tristan Thompson maj膮cy 206 cm. Dlatego na dzisiejsze standardy dla mnie Anthony Davis ze swoimi 211 cm jest klocowatym PF'em wzgl臋dem mobilnych czw贸rek a'la Draymond Green, Kevin Love, Ryan Anderson.

Odno艣nik do komentarza

Mam na my艣li go艣cia, kt贸ry ma 211 cm i gra w dzisiejszej NBA na pozycji PF'a. Jako ciekawostk臋 dodam, 偶e w Warriors cz臋sto na pozycji centra gra Draymond Green, kt贸ry ma 201 cm, a startuj膮cym centrem Cavaliers jest Tristan Thompson maj膮cy 206 cm. Dlatego na dzisiejsze standardy dla mnie Anthony Davis ze swoimi 211 cm jest klocowatym PF'em wzgl臋dem mobilnych czw贸rek a'la Draymond Green, Kevin Love, Ryan Anderson.

Durant gra na czw贸rce i jest nawet wy偶szy ni偶 211 cm. On dla Ciebie te偶 jest klocowaty?

Odno艣nik do komentarza

Durant jest o wiele bardziej szybki i gibki od Davisa. Jak tam chcesz to mo偶esz uwa偶a膰, 偶e Davis to typowy PF dzisiejszych czas贸w...

Davis jest na pewno bardziej gibki i szybki od Ryana Andersona i Kevina Love.聽

Davis w ofensywie ma bli偶ej do SG ni偶 PF, nawet w obecnych czasach.聽

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.