Skocz do zawartości

Free Agency 2017

zalias

Rekomendowane odpowiedzi

O Hardawayu zapomniałem.. No fakt skoro Hawks mu dawało max 11 to Knicks rzeczywiście przestrzelili rynek..

Jego kontrakt jest abstrakcją a skoro Hawks nim handlowało to było wiadomo że nie chcą mu zapłacić dużych pieniędzy

W połowie roku można go było brać za wybór drugorundowy i wtedy Knicks by go mieli pewnie za te 52-56/4

Ale rzeczywiście on nie jest wart więcej niż te 10 na rok

Mnie ciekawi ile weźmie: Shabaz Muhammed i Jamychal Green

Rynek mocno się skurczył, a mimo tego nadal kilka drużyn może jeszcze pozwolić sobie na wysokie kontrakty.

A Atlanta i Dallas chyba wyczekują i podpiszą na koniec gości dużo poniżej wartości.

Ale to Dallas odpuszcza sobie Noela? Bo inaczej to nie mają wolnej gotówki

Ale to Dallas odpuszcza sobie Noela? Bo inaczej to nie mają wolnej gotówki

Obstawiam, ze podpiszą Noeal za kasę poniżej pierwszych oczekiwań gracza. Może 10-12mln?

I zostanie im jeszcze trochę kasy na FA. Ktoś pisał, że zostało jeszcze im na tą chwilę około 19,5mln, to potwierdzone info?

też obawiam się, że Chiny

liga chyba boi się Rose'a po tym co odjebywał w Knicks, do tego jest ball hogiem który nie podaje, nie broni i nie rzuca za trzy

Rondo się uratował bo niby imponował leadershipem, no i miał dobre pół serii przeciwko kurduplowi z bostonu

dla Rose'a nie widzę ratunku, te plotki o Milwaukee to chyba tylko ktoś mu przysługę robił 

Mnie ciekawi ile weźmie: Shabaz Muhammed i Jamychal Green

Rynek mocno się skurczył, a mimo tego nadal kilka drużyn może jeszcze pozwolić sobie na wysokie kontrakty.

A Atlanta i Dallas chyba wyczekują i podpiszą na koniec gości dużo poniżej wartości.

nie mają gdzie się spieszyć bardzo fajnie to rozwiązali, mogą miec spoko gości do rotacji za stosunkowo niskie $

też obawiam się, że Chiny

liga chyba boi się Rose'a po tym co odjebywał w Knicks, do tego jest ball hogiem który nie podaje, nie broni i nie rzuca za trzy

Rondo się uratował bo niby imponował leadershipem, no i miał dobre pół serii przeciwko kurduplowi z bostonu

dla Rose'a nie widzę ratunku, te plotki o Milwaukee to chyba tylko ktoś mu przysługę robił

A na koniec wyladuje w cavs za vet min, Bo sie zorientowali, ze Calderon to moze nie tego : ) wesolo by bylo

A na koniec wyladuje w cavs za vet min, Bo sie zorientowali, ze Calderon to moze nie tego : ) wesolo by bylo

Calderon szrot ale przynajmniej czegoś nie odpierdoli ;)

a Rose to tykająca bomba, więcej niż rok na umowie mu strach dać, ale za to jak dostanie rok to będzie próbował robić statsy i zajedzie chemię drużyny 

smutna historia, pewnie gdzieś wyląduje za minimum ale ja tu happy endu jakoś nie widzę

Calderon szrot ale przynajmniej czegoś nie odpierdoli ;)

a Rose to tykająca bomba, więcej niż rok na umowie mu strach dać, ale za to jak dostanie rok to będzie próbował robić statsy i zajedzie chemię drużyny 

smutna historia, pewnie gdzieś wyląduje za minimum ale ja tu happy endu jakoś nie widzę

Szkoda Derricka, bo był kozakiem. Ach, ale to już historia, szkoda.. Ciekawe dokąd pójdzie? Knicks, Bucks, Atlanta, Clippers? Kto przygarnie Derricka??? :playful:

Jeśli przez “niechęć” rozumiesz pozakoszykarską niechęć do jego osoby (a nie niechęć do jego gry i skillsetu)

Pytalem wlasnie o ta czesc w nawiasie.

Jesli nie lubisz gry/skillsetu danego zawodnika to Twoja ocena wymiany bedzie zawsze nizsza od innych.

A co my wiemy że tak naprawdę miało miejsce w negocjacjach? Niewiele. Jeśli Morey ma np. ugadane za plecami, że LeBron będzie miłym okiem patrzył na szansę gry z ziomkami w Houston,

Podalem to jako argument numer 3, ktory szybko zniknal z dyskusji, ale pociagnijmy temat: czy sama zwiekszona szansa [potwierdzona lub teoretyczna] na LeBrona bylaby wystarczajaca motywacja by sciagac Melo?

albo liczy że wyrwie Knicksom jeszcze jakiś asset - kto wie, może tam jest coś, co zupełnie zmieniłoby obraz tego trejdu. Może tak naprawdę to Knicks cisnęli, a Morey tylko „nie mówił nie”, a wszystko, jak to się bardzo często dzieje, zaczęło żyć własnym życiem w mediach.

Przy zalozeniu, ze Knicks dorzucaja jakies dodatkowe rzeczy to nie dosc, ze zmieniasz informacje, ktore znamy z raportow to jeszcze odwracasz sens wymiany do gory nogami [tzn jakby brali Melo jako martwy kontrakt ala Mozgov!], wiec to nie odpowiada na pytanie dlaczego Rockets w ogole negocjuja parametry Melo in Ryan out gdy Knicks akurat maja spory wybor kontraktow do opchniecia.

Czyli najbardziej ufasz slideshowi ze strony zajmujacej sie inwestowaniem, ktora nie ma nic wspolnego z NBA?

I to gdy zarowno lokalne zrodla jak i te wieksze typu ESPN podaja inaczej?

"Griffin, 43, made less than $2 million a year, one of the lowest salaries in the league for that position."

http://www.espn.com/nba/story/_/id/19846453/cleveland-cavaliers-offered-market-salary-former-president-basketball-ops-candidate-chauncey-billups

Szanse, że „wpadka innej drużyny” będzie graczem o większym impakcie niż JR Smith akurat nie są zerowe

To ciekawe... Mozesz podac kilka przykladow wymian gdzie Cavs dostaja lepszego gracza od JRa-na-fair-kontrakcie i ma to jakis sens dla drugiej strony? Bo wg mnie mocno przeceniasz atrakcyjnosc sportowa tego scenariusza. Rynek JRa jest bardziej ograniczony typem zawodnika [stary SG i to jeszcze po slabym dla niego sezonie] niz kontraktem.

czas nie dostrzegasz kwestii Gilberta, który najwidoczniej osiągnął już próg bólu i więcej kasy do biznesu nie dołoży

Skoro podpisal Korvera i byc moze Rose'a to chyba jednak jest inaczej...

„Czekałby”? Myślisz, że bez leverage LeBrona JR bawiłby się w jakieś czekanie i odpuścił inne oferty (gdyby je miał)? Przypominam, że JRa wcześniejsze kontrakty to 18/3 i 11/2, przed tym pdpisywał o ile pamiętam 2 x jednoroczne (po ok 2.5 mln), bo taki był rynek na jego usługi.

Nie wiem jak to zrobiles, ze po wypowiedzi z "nie czekalby" pytasz "czekalby?", ale dla jasnosci dokladnie to napisalem poprzednio, ze bez wsparcia LeBrona by nie czekal do pazdziernika tylko odszedl z Cavs w lipcu [za mniej niz ostatecznie dostal... dlatego czekal]. W zwiazku z tym wg mnie bledne jest zalozenie, ze Cavs mogli go podpisac za duzo mniej gdyby mial innego agenta.

Pytalem wlasnie o ta czesc w nawiasie.

Jesli nie lubisz gry/skillsetu danego zawodnika to Twoja ocena wymiany bedzie zawsze nizsza od innych.

Jeśli czyjś skillset uważam za słaby, to z całą pewnością ocena wymiany z mojej strony będzie niższa od oceny tych, którzy ten skillset uważają za pożyteczny, na tym chyba polega oceniania wymian. Dzięki za odkrycie Ameryki po raz kolejny.

Podalem to jako argument numer 3, ktory szybko zniknal z dyskusji, ale pociagnijmy temat: czy sama zwiekszona szansa [potwierdzona lub teoretyczna] na LeBrona bylaby wystarczajaca motywacja by sciagac Melo?

Zależy jak zwiększa te szanse, bo jeśli z 0% na 0.5%, to nie. Gdybanie, not approved.

wiec to nie odpowiada na pytanie dlaczego Rockets w ogole negocjuja parametry Melo in Ryan out

Podpierałeś się argumentem "Rockets chcą takiego trejdu, więc to znaczy że to dobry trejd, bo gdyby nie był dobry, to by go nie chcieli" - ja ci tylko wskazuję słabe strony tego argumentu.

Czyli najbardziej ufasz slideshowi ze strony zajmujacej sie inwestowaniem, ktora nie ma nic wspolnego z NBA?

I to gdy zarowno lokalne zrodla jak i te wieksze typu ESPN podaja inaczej?

"Griffin, 43, made less than $2 million a year, one of the lowest salaries in the league for that position."

Nie wiem, raz trafiłem tą informację tam + było info o tym, że Griffin chciał zarabiać tyle co GMowie innych klubów z czołówki, czyli ci najlepiej opłacani (a nie info o tym, że chciałby zarabiać chociaż tyle co średnia na rynku).

Te źródła (liczba mnoga), o których mówisz, to o ile dobrze pamiętam głuchy telefon z jednego źródła, tzn Windhorsta.

To ciekawe... Mozesz podac kilka przykladow wymian gdzie Cavs dostaja lepszego gracza od JRa-na-fair-kontrakcie i ma to jakis sens dla drugiej strony?

John Henson, Reggie Jackson, Fournier, Faried, WIlson Chandler, Thad Young, Robin Lopez

Skoro podpisal Korvera i byc moze Rose'a to chyba jednak jest inaczej...

Bądźmy poważni.

Nie wiem jak to zrobiles, ze po wypowiedzi z "nie czekalby" pytasz "czekalby?", ale dla jasnosci dokladnie to napisalem poprzednio, ze bez wsparcia LeBrona by nie czekal do pazdziernika tylko odszedl z Cavs w lipcu [za mniej niz ostatecznie dostal... dlatego czekal].

Gdyby dostał od Cavs w lipcu rozsądna ofertę z planety ziemia za kwotę X, a przy ewentualnym odejściu ("obrażeniu się na Cavs") miał tylko opcje kontraktu na kwotę 0.5 X, to by nigdzie nie poszedł. Przecież dokładnie to samo było z TT, który nie miał żadnych ofert i 0 leverage z tej strony, a agent groził, że przesiedzi sezon.

Jeśli czyjś skillset uważam za słaby, to z całą pewnością ocena wymiany z mojej strony będzie niższa od oceny tych, którzy ten skillset uważają za pożyteczny, na tym chyba polega oceniania wymian.

No tak, ale tutaj akurat chodzi o lepsze jego wykorzystanie. Czy nie uznajesz czegos takiego?

Czy kwestionujesz, ze Melo umie rzucac z czystych pozycji i bedzie mial ich wiecej w Rockets niz w Knicks?

Zależy jak zwiększa te szanse, bo jeśli z 0% na 0.5%, to nie. Gdybanie, not approved.

Cale forum jest jednym wielkim gdybaniem, wiec nie rozumiem tego not approved. 

Przy jakich szansach na LeBrona bys uznal sciagniecie Melo za dobry pomysl?

Podpierałeś się argumentem "Rockets chcą takiego trejdu, więc to znaczy że to dobry trejd, bo gdyby nie był dobry, to by go nie chcieli" - ja ci tylko wskazuję słabe strony tego argumentu.

To szkoda czasu bo zupelnie nie probuje Cie przekonac na tej zasadzie - tylko jestem ciekawy jak tlumaczysz sobie istotna roznice w opinii miedzy Toba, a Rockets. Nawet jesli bedziesz mial racje to akurat w tej wymianie motywacje wydaja mi sie bardzo czytelne [a temat sie chyba zaczal od tego co oni robia].

Nie wiem, raz trafiłem tą informację tam + było info o tym, że Griffin chciał zarabiać tyle co GMowie innych klubów z czołówki, czyli ci najlepiej opłacani (a nie info o tym, że chciałby zarabiać chociaż tyle co średnia na rynku).

Chwila, chwila. Nie ma watpliwosci, ze Griffin chcial zarabiac duzo wiecej na nowej umowie, ale temat dotyczyl tego, ze poprzednio zarabial malo bo kazdy GM Cavs pod Gilbertem tyle zarabial co pokazuje, ze olewa kazdego na drugim kontrakcie, wiec to nie wynika z aktualnych wysokich wydatkow na druzyne.

John Henson, Reggie Jackson, [...] Faried, [...] Thad Young, Robin Lopez

Pomijajac temat czy to bylby upgrade... Dlaczego uwazasz iz z aktualnym kontraktem JRa w/w wymiana nie mialaby zadnego sensu, ale z nizszym/krotszym juz tak? Nie kapuje, jesli zakladasz wymiane na zasadzie slabych/niepasujacych kontraktow to pare baniek rocznie nie robi istotnej roznicy bo z drugiej tez jest przeplacenie o podobna kwote.

Bądźmy poważni.

Co w tym niepowaznego? Gdybym byl blisko swojej granicy strat finansowych to bym na pewno odpuscil obu.

Gdyby dostał od Cavs w lipcu rozsądna ofertę z planety ziemia za kwotę X, a przy ewentualnym odejściu ("obrażeniu się na Cavs") miał tylko opcje kontraktu na kwotę 0.5 X, to by nigdzie nie poszedł.

Czyli zakladasz, ze Cavs by mu oferowali najwiecej na rynku, ale istotnie mniej niz dostal?

Uwzgledniasz, ze to bylo offseason ogolnego szalenstwa i duzo gorsze bolki dostawaly podobne/lepsze umowy?

mowcie mi "proroku". niech sie dzieje!

http://www.espn.com/nba/story/_/id/20112721/derrick-rose-talks-cleveland-cavaliers-meets-los-angeles-lakers

dodajmy do tego Melo wykup i Wade wykup - normalnie cytujac forum - POWERSHIFT!

CAVS ----> NYK!

Edytowane przez memento1984