Skocz do zawarto艣ci

Co czytacie?

Reikai

Rekomendowane odpowiedzi

No w艂a艣nie.Sk膮d czerpiecie wiedze?Nie mam na my艣li tu zupe艂nie koszyk贸wki.

Chodzi mi o strony w internecie warte polecenia.Wywiady, jakie艣 newsy, felietony.Nie chodzi mi tylko i wy艂膮cznie o polityk臋, ale o normalne, ludzkie 偶ycie ;).

Co czytacie w wolnym czasie?

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Co czytacie w wolnym czasie?

Wszystko. W艂a艣ciwie ca艂y wolny czas sp臋dzam na czytaniu/s艂uchaniu. Przede wszystkim to jakie艣 artyku艂y mniej lub bardziej naukowe, podcasty, wyst膮pienia/wyk艂ady, kt贸re s膮 na youtube, oczywi艣cie ksi膮偶ki te偶, ale to g艂贸wnie stricte naukowe albo biografie. No i mam syndrom skakania po wikipedii. Jak gdzie艣 co艣 sprawdzam, od razu skacz臋 do kolejnego has艂a, kt贸re jest powi膮zane i mnie zainteresuje i tak dalej. Potrafi臋 tak "zmarnowa膰" kilka godzin nawet. Oczywi艣cie w przypadku gdy wiki mnie nie zadowoli to szukam po google scholar informacji. Generalnie te偶 do tego u偶ywam twittera. Mam dwie grupy, kt贸re 艣ledz臋: sportowc贸w/dziennikarzy sportowych oraz ludzi zwi膮zanych bardziej z nauk膮. Bardzo cz臋sto pojawiaj膮 si臋 u nich ciekawe linki do artyku艂贸w ze stron, o kt贸rych wcze艣niej nie mia艂em poj臋cia.

Pod tym k膮tem jestem troch臋 skrzywiony rzek艂bym. Nawet jak jaki艣 film obejrz臋 to potem przegl膮dam sporo forum filmweba na jego stronie i je艣li znajd膮 si臋 tam jakie艣 informacje, ciekawostki, czy pr贸by weryfikacji fakt贸w (np. w produkcjach historycznych) to ja to wszystko poch艂aniam.聽聽

Wi臋c tak naprawd臋, suma sumarum, wszystko zaczyna si臋 w internecie, a informacje s膮 dos艂ownie wsz臋dzie wok贸艂 Ciebie. Nawet na forum tu. Czytasz sobie opinie u偶ytkownik贸w, cz臋sto skrajne, przyswajasz fakty, statystyki, historie, wyrabiasz w艂asne zdanie. Chyba najlepsza droga do wzbogacenia swojej wiedzy og贸lnej to w艂a艣nie konfrontacja pogl膮d贸w.聽

Odno艣nik do komentarza

Wszystko. W艂a艣ciwie ca艂y wolny czas sp臋dzam na czytaniu/s艂uchaniu. Przede wszystkim to jakie艣 artyku艂y mniej lub bardziej naukowe, podcasty, wyst膮pienia/wyk艂ady, kt贸re s膮 na youtube, oczywi艣cie ksi膮偶ki te偶, ale to g艂贸wnie stricte naukowe albo biografie. No i mam syndrom skakania po wikipedii. Jak gdzie艣 co艣 sprawdzam, od razu skacz臋 do kolejnego has艂a, kt贸re jest powi膮zane i mnie zainteresuje i tak dalej. Potrafi臋 tak "zmarnowa膰" kilka godzin nawet. Oczywi艣cie w przypadku gdy wiki mnie nie zadowoli to szukam po google scholar informacji. Generalnie te偶 do tego u偶ywam twittera. Mam dwie grupy, kt贸re 艣ledz臋: sportowc贸w/dziennikarzy sportowych oraz ludzi zwi膮zanych bardziej z nauk膮. Bardzo cz臋sto pojawiaj膮 si臋 u nich ciekawe linki do artyku艂贸w ze stron, o kt贸rych wcze艣niej nie mia艂em poj臋cia.

Pod tym k膮tem jestem troch臋 skrzywiony rzek艂bym. Nawet jak jaki艣 film obejrz臋 to potem przegl膮dam sporo forum filmweba na jego stronie i je艣li znajd膮 si臋 tam jakie艣 informacje, ciekawostki, czy pr贸by weryfikacji fakt贸w (np. w produkcjach historycznych) to ja to wszystko poch艂aniam.聽聽

Wi臋c tak naprawd臋, suma sumarum, wszystko zaczyna si臋 w internecie, a informacje s膮 dos艂ownie wsz臋dzie wok贸艂 Ciebie. Nawet na forum tu. Czytasz sobie opinie u偶ytkownik贸w, cz臋sto skrajne, przyswajasz fakty, statystyki, historie, wyrabiasz w艂asne zdanie. Chyba najlepsza droga do wzbogacenia swojej wiedzy og贸lnej to w艂a艣nie konfrontacja pogl膮d贸w.聽

M贸g艂by艣 w艂a艣nie poda膰 linki do tych artyku艂贸w naukowych?

Odno艣nik do komentarza

M贸g艂by艣 w艂a艣nie poda膰 linki do tych artyku艂贸w naukowych?

To znaczy do czego? Nie wydaje mi si臋 偶eby istnia艂 jaki艣 serwis a'la wp.pl dla tego typu publikacji. Zreszt膮, nie oszukujmy si臋, nikt nie przeczyta pe艂nej pozycji typowo naukowej je艣li tematyka go nie interesuje. Musisz sobie szuka膰 przez google scholar czy google temat贸w, o kt贸rych chcia艂by艣 poczyta膰. Pewnie trafisz na strony instytut贸w i katedr uczelnianych albo prywatne strony wyk艂adowc贸w, kt贸rzy czasami publikuj膮 swoje prace w pdfach. Ewentualnie strony typowo specjalistyczne dla danej bran偶y/zagadnienia. Je艣li ja Ci wy艣l臋 nawet i 10 pozycji z mojej profesji to nie przebijesz si臋 pewnie nawet przez abstrakty, bo Ci臋 zanudz膮.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.