Skocz do zawartości

beGM: Wymiany - komentarze

karpik

Rekomendowane odpowiedzi

Ja przy okazji chciałbym sprawdzić swoją słabą pamięć. Czy nie było kiedyś tak, że najpierw były bilanse a później okienko?

Jeżeli tak to przypomni ktoś co było motywacją do zmiany? Chyba logiczne jest to, że bilans motywuje do zmian plus w trakcie dyskusji dowiadujemy się gdzie są nasze słabe strony.

43 minuty temu, Tecu napisał(a):

Ja przy okazji chciałbym sprawdzić swoją słabą pamięć. Czy nie było kiedyś tak, że najpierw były bilanse a później okienko?

Jeżeli tak to przypomni ktoś co było motywacją do zmiany? Chyba logiczne jest to, że bilans motywuje do zmian plus w trakcie dyskusji dowiadujemy się gdzie są nasze słabe strony.

Tak, BeGM ewoluuje. GMowie (m.in. lajkujący Twój post @Reikai ) chcieli szybciej Wymiany wrzucać - stąd w którymś momencie zostało to zrównane z bilansami. Jednak myślimy w Radzie, żeby to zmienić, bo faktycznie bilanse mogą zwiększać motywację do robienia deali. Terminy na Wymiany zostały wydłużone - ale widziałeś sam co @Regis (już nie pierwszy raz zresztą ) zrobił.. A w Komunikatach prosiłem GMów, żeby nie czekać na ostatnią chwilę z Wymianami. ja osobiście boję się z Regisem robić deale właśnie z tego powodu co zrobił LBSowi wczoraj. 

Możliwe, że w okienku po 2T wrócimy do kolejności : 1. Opisy 2. Głosowanie 3. Okienko na Wymiany. 

52 minuty temu, Tecu napisał(a):

Powód tej zmiany był taki, że wtedy GM mógł kupować gracza z de facto przyszłości- znając już ponad połowę jego przyszłego trymestru jak grał.

2 minuty temu, january napisał(a):

Powód tej zmiany był taki, że wtedy GM mógł kupować gracza z de facto przyszłości- znając już ponad połowę jego przyszłego trymestru jak grał.

Zgadza się.

Ponowna zmiana skraca automatycznie terminy na opisy, głosowania i wymiany. 

Więc coś za coś.. 

3 godziny temu, Alonzo napisał(a):

Tak, BeGM ewoluuje. GMowie (m.in. lajkujący Twój post @Reikai ) chcieli szybciej Wymiany wrzucać - stąd w którymś momencie zostało to zrównane z bilansami. Jednak myślimy w Radzie, żeby to zmienić, bo faktycznie bilanse mogą zwiększać motywację do robienia deali. Terminy na Wymiany zostały wydłużone - ale widziałeś sam co @Regis (już nie pierwszy raz zresztą ) zrobił.. A w Komunikatach prosiłem GMów, żeby nie czekać na ostatnią chwilę z Wymianami. ja osobiście boję się z Regisem robić deale właśnie z tego powodu co zrobił LBSowi wczoraj. 

Możliwe, że w okienku po 2T wrócimy do kolejności : 1. Opisy 2. Głosowanie 3. Okienko na Wymiany. 

A co takiego zrobiłem? LBS z ofertą wyszedł wczoraj późnym wieczorem, zgodziłem się praktycznie od razu. Czekając na kolejną wiadomość od niego zasnąłem, zdarza się. Nie było tak, że ten deal wisiał kilka dni czy nawet kilka godzin, więc nie przypierdalaj się, nie chcesz to nie rób deski że mną - mam to gdzieś.

Przepraszam LBS, że tak wyszło, pewnie pokrzyżowało mu to plany, ale nie zrobiłem tego intencjonalnie - nie był to jakiś wielki deal, ale też wynosiłem z niego jakąś tam korzyść. Wyszło jak wyszło, sorry.  Nie każdy ma tyle czasu i możliwości co niektórzy z Was, jeśli moja nieduża aktywność komuś przeszkadza to ja mogę zrezygnować, ale z tego co widzę to chętnych nie ma , a podejście niektórych z Was raczej nie przyciągnie tu nowych GM. 

Ja bym przedłużył okienko do jutra do północy czyli koniec niedzieli.  Spóźnialscy by zrobili korekty i tyle.  

Koniec piątku to ciężki termin. 

A wymian było więcej bo o 2 jeszcze słyszałem. 

Deala po czasie nie ma jak uznać bo kłóci się to z wcześniejszymi decyzjami. Ale dać teraz nowy termin i extra 24 ha to coś dobrego. 

I nie łamie zasad które przyświecały wcześniej. Ot korekta. 

Już jakiś czas temu poszła decyzja, że koniec z tym miękkim przyzwalaniem, bo potem jest słuszne wypominanie, że raz się puszcza, a raz nie. Sam powinieneś to wiedzieć najlepiej. Oddzieliliśmy tamten rozdział grubą kreską i poszła jasna decyzja. Koniec z popuszczaniem. Ramy czasowe były znane od trzech tygodni.

11 minut temu, ignazz napisał(a):

Ja bym przedłużył okienko do jutra do północy czyli koniec niedzieli.  Spóźnialscy by zrobili korekty i tyle.  

Koniec piątku to ciężki termin. 

A wymian było więcej bo o 2 jeszcze słyszałem. 

Deala po czasie nie ma jak uznać bo kłóci się to z wcześniejszymi decyzjami. Ale dać teraz nowy termin i extra 24 ha to coś dobrego. 

I nie łamie zasad które przyświecały wcześniej. Ot korekta. 

W dniu 14.12.2025 o 13:58, Alonzo napisał(a):

21.12 - 02.01 - opisy + okienko transferowe

Termin na opisy w tym sezonie również jest dłuższy, podobnie jak przed rokiem żeby każdy mógł znaleźć czas na opis. Prośba o nie czekanie na ostatni dzień - jak sporo GMów ma w zwyczaju, bo doświadczenie mówi nam, że na ostatnią chwilę zawsze coś niespodziewanego może nam wypaść.

W dniu 30.12.2025 o 12:19, Alonzo napisał(a):

2. Rada sugeruje, żeby nie czekać z wymianami do ostatniej chwili, bo z powodu hard capów aktualnie przeprowadzenie prawidłowo wymiany wg przepisów CBA jest dużo trudniejsze, a przy nieprawidłowym rozpisaniu wymiany lub przy braku potwierdzenia jej o czasie taka wymiana nie zostanie uznana za ważną. Po to, żeby uniknąć takich sytuacji mamy tak długie okienko na wymiany (21 XII - 2 I ). 

Ale ja piszę o czymś innym. Nie o tym aby ten 1  deal puścić tylko aby wszyscy GM jeżeli jest taka wola mieli jeszcze jutro czas do negocjacji i rozmów. 
Termin dłuższy był ale jak masz tam sylwestra święta i nowy rok to nie są to zwykłe dni.

Mi nie chodzi o przymknięcia oka tylko o korektę kalendarza na jutro. 

2 minuty temu, ignazz napisał(a):

Termin dłuższy był ale jak masz tam sylwestra święta i nowy rok to nie są to zwykłe dni.

I dlatego rada mając to na uwadze i jak to wyglądało w ubiegłych latach znacząco wydłużyła termin. Sam wstawiłem opis już przed świętami, bo wiedziałem że całe święta mnie nie ma, potem właściwie szybki skok w sylwestra i został tylko drugi stycznia. 

Rada tutaj nie pójdzie na ustępstwa. To jest mocne stanowisko całej ekipy.

7 godzin temu, Regis napisał(a):

rzepraszam LBS, że tak wyszło, pewnie pokrzyżowało mu to plany, ale nie zrobiłem tego intencjonalnie

luzik, wiedziałem, że musiało Cię zabrać, poza tym to nie jest tak, że każdy deal jest klepany zawsze wcześniej, często się czeka do końca uważając na urazy, myślę, że możemy wprowadzić zabezpieczenie, że done deale z PW wysyłamy do Rady i wtedy są one chronione, tak jak napisałeś był to zupełnie czynnik nie zależny od ustaleń, a jednak ja mocno na tym teraz tracę