Skocz do zawartości

beGM - dyskusja nad regulaminem

january

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że dziś wolne to korzystając przypomnę tylko aby w związku z 3 turą:

- upewnić się czy wysłana przez nas oferta pokrywa się z dostępnymi nam środkami (capspace, wyjątki I ICH WARTOŚĆ)

- upewnić się czy wysłana przez nas oferta spełnia wymagania w zakresie danego typu kontraktu (długość, wysokość, opcje)

- upewnić się czy wysłana przez nas oferta nie tyczy się gracza, do którego ktoś wciaż ma prawa ;)

To ważne z uwagi na to, że jak widzicie w 3 turze nie przewidujemy żadnych negocjacji czy późniejszego tworzenia miejsca. Oferujemy tyle ile chcemy definitywnie i tyle, ile na daną chwilę jesteśmy w stanie. Po ujawnieniu ofert przez Julka nie będzie możliwości ich korekty i jeśli coś nie będzie się zgadzało to będzie po prostu skreślane. 

• 2 tygodnie później...

dobra Panowie, ja mam pytanie odnosnie tej 3 tury, bo z tego co pamietam pisane bylo, ze trzeba zamknac kadre zespolow w 15 grajkow do konca offseason, a tutaj pojawila sie ingormacja, ze jak w 3 rundzie podpisujemy kogos (majac juz wypelniony roster) to musimy kogos zwolnic- i ja wpisalem Malachiego Richardsona, jednakze bede mial 1 dodatkowe miejsce w skladzie wraz z zakonczeniem glosowania na 3 ture i otworzeniem TB, czy w zwiazku z tym trzeba zwalniac tego Malachiego? Poprawcie mnie jesli sie myle odnosnie tej informacji z zamknieciem kadry w 15 osobach dopiero przed sezonem, ale dla mnie troche pozno pojawila sie ta informacja z koniecznoscia zwolnienia gracza juz teraz, takze prosze o oficjalne stanowisko

Czy oferta warunkowa może zależec od podpisania extension?

Nie, extension nie może być warunkowe ani używane do warunkowania ofert dla FA.

Dzięki za pytanie, zaktualizowaliśmy regulamin.

Spróbuję spytać bez żadnego podtekstu. :smile: Kto jest obecnie członkiem tej Waszej Rady? Bo aż się pogubiłem.

W czymś pomóc? 

• 1 miesiąc temu...

Ważne informacje na nadchodzący sezon:

1) Daty i terminarz RS

Regular Season 2018/19

I  trymestr (Christmas Day)

18.12 – 23.12 – czas na notkę z przedstawieniem drużyny [obecność obowiązkowa]

24.12 – 31.12 – czas na głosowanie [obecność obowiązkowa]

01.01 – 05.01 – wymiany

II trymestr (All-Star Week)

14.02 - 17.02 – czas na notkę z przedstawieniem drużyny [obecność obowiązkowa]

18.02 – 24.02 – czas na głosowanie  [obecność obowiązkowa]

25.02 – 28.02 – wymiany

III trymestr (Koniec RS)

15.04 – 20.04 – czas na notkę z przedstawieniem drużyny [obecność obowiązkowa]

21.04 – 28.04 – czas na głosowanie [obecność obowiązkowa]

1. Forma notki pozostaje dowolna dla każdego gracza. Jednak w każdej powinny znaleźć się 3 elementy:

- depth chart

- wskazanie plusów/minusów swojej ekipy

- autoocena (proponowany bilans)

To jest minimum, które odhaczamy już za zaliczone przedstawienie drużyny.

2) Interpretacja terminarza:

Ze względu na obserwowane skrzywienie w stronę zabawy w stylu roto i dla choć trochę ujednoliconego oceniania przypominamy, że przez rozrzucenie graczy po wielu drużynach nie jest możliwa ocena mecz po meczu z przyłożoną linijką, nie jest także możliwe określenie dokładnych dat (z czym chyba mieli największy problem niektórzy próbujący rok temu, nie January? ;) ). Oczywiście terminarza wymazać się nie da i nie da się od niego uciec dlatego przypomnienie, że zarówno gracze jak i terminarz dla 30 drużyn oceniamy na poziomie uogólnionym dla okresów game 1-28, 29-55, 56-82.

3) Dodatkowe informacje:

- Przypomnienie, że wymiany dokonane między okresami rozliczeniowymi wchodzą w życie od początku kolejnego trymestru - nie są liczone co do daty. Wymiany po Nowym Roku liczone są od game 29 etc. 

- Zarówno za brak notki jak i głosu można otrzymać punkty karne, które sumują się z tymi z letniego okienka. Suma punktów karnych ma swoje konsekwencje. Więcej o tym w beGM - Important Dates 18/19

4) Wybory do Rady - Rada beGM to ważna instytucja, która stara się dbać o grę, podejmując bardziej albo i mniej istotne decyzje. Nie będziemy ukrywać, że nie wszystko funkcjonuje idealnie. Ostatnio Rada miała swój gorszy czas, jednak przetrwała i dała radę podjąć ważne decyzje odnośnie przyszłego sezonu (patrz wyżej). Chcemy, żeby wszyscy zdecydowali o nowym składzie Rady. Wielu GM-ów się zmieniło, zdarzały się krytyczne uwagi wobec członków Rady, zatem dobrym sposobem, aby to wszystko ułożyć, usystematyzować są nowe wybory członków Rady.

Szukamy 5 GM-ów, którzy podejmą się tego zadania i dostaną największe poparcie od innych. Wybory odbędą się w formie głosowania jawnego, w którym każdy GM wypisze w tym temacie 5 nicków graczy i piątka z największą liczbą głosów będzie reprezentować Radę. Prosimy też osoby, które nie są zainteresowane byciem w Radzie, o taką informację tutaj, jak najszybciej.

Warto zaznaczyć, że aktualni członkowie Rady (january, Tomek i moja skromna osoba) nadal mogą zostać wybrani.

#kampania ;) Osobiście polecam chłopaków, bo choć mogą mieć zdanie inne niż Wy i mogą ogólnie Was wkurzać, to mają dużą wiedzę, doświadczenie i zrobili wiele dobrego dla tej gry. Ale oczywiście decyzja należy do nas wszystkich i czekamy na głosy :)

!!! Zaczynamy wybory do Rady - wypiszcie w tym wątku 5 nicków graczy, których chcecie wybrać do Rady i dajcie znać, jeżeli nie chcecie być wybrani.

Nie wiem czy ma chęć i czas, ale ze swojej strony chciałbym zwrócić uwagę na osobę Oziego. Jest w beGM chyba niemalże od samego początku, wiele razy pomagał w rozwoju gry (choćby przy budowaniu arkusza czy śledzeniu picków), gdy pojawiają się jakieś techniczne pytania związane z CBA czy samym regulaminem to rzucają się w oczy jego odpowiedzi. 

Tak tylko ;)

Ze swojej strony chciałbym zagłosować na Marcusa, o ile zgodziłby się znajdować się w radzie (jeśli nie chce, powinien mimo to zostać wcielony siłą  ;)) ) niejednokrotnie ratował mi tyłek przypominając o czymś na PM, czy też pomagając w ogarnianiu CBA. Marcus czasem pełni rolę GMa na półtorej etatu, cały w Pelicanach i poł w Grizzlies ;) jego podobizna na sto procent zawiśnie kiedyś pod dachem hali miśków aby go uhonorować!

Moje pozostałe kandydatury to Tomek, January, Człowiek morza i jak najbardziej przychylam się do propozycji Tomka, Ozzi :smile:

P.S rada to stanowczo nie miejsce dla mnie ;)

P.S 2 Shiet! zapomniałem o MJ1 - oczywiście też ma mój głos pod którym podpisuje się obiema rękami. 

Edytowane przez kungfubestia

Dobra, skoro już zaczęliście to przed snem to odhaczę i ja sobie

MJ - bo okazał się wielkim pracusiem, który dba o szczegóły, o wszystkim pamięta i zawsze jest gotowy do przygotowania czegokolwiek

January - bo jest twórcą tego zamieszania, a wiedzy i kreatywności odmówić mu nie można

Ozzy - patrz stronę wcześniej

Camby - jeśli już odpoczął i zdecyduje się na "powrót" do bardziej sformalizowanej roli

Karpik - j/w w sumie

mi sie nie chce jak cos

aktualni+karpik+camby

ale serio, ogarnijcie sie czasem, przepisy mozna naciagac, jesli nikt z tego tytulu nie jest pokrzywdzony! 

badzmy ludzmi, nie maszynami. 

Edytowane przez człowiek...morza

January bo mimo że mnie wkurwia czasami nieprzeciętnie to niewyobrażam sobie Rady bez niego.

Tomek bo mimo że ja go wkurwiam czasami, a na pewno wkurwiałem ponad setką postów i sam sie też wkurwiam, że on się wkurwia bo mu brakuje cierpliwości to Rada bez niego jest niczym liga bez kontrowersji sędziowskich. Nie ma racji bytu.

MJ1 bo widzi mi się jako taki pedant, a pedanci są wszędzie potrzebni w liczbie sztuk 1.

Marcus jest na tyle oczywisty, że nie ma to tamto. Siłą wcielić jak piszą wyżej ( będę miał kogo męczyć :D ).

Karpik bo święta idą.

A na szóstego chce Flubera ;).

O Ozzym się nie wypowiadam bo jestem tu za krótko, ale skoro jest jak piszecie to dokoptować go jak najbardziej. Przyuczenie do zawodu zawsze mile widziane i zastąpi Tomka jak mu już doszczętnie żyłki w oczach od niektórych postów i pm popękają.

2) Interpretacja terminarza:

Ze względu na obserwowane skrzywienie w stronę zabawy w stylu roto i dla choć trochę ujednoliconego oceniania przypominamy, że przez rozrzucenie graczy po wielu drużynach nie jest możliwa ocena mecz po meczu z przyłożoną linijką, nie jest także możliwe określenie dokładnych dat (z czym chyba mieli największy problem niektórzy próbujący rok temu, nie January? ;) ). Oczywiście terminarza wymazać się nie da i nie da się od niego uciec dlatego przypomnienie, że zarówno gracze jak i terminarz dla 30 drużyn oceniamy na poziomie uogólnionym dla okresów game 1-28, 29-55, 56-82.

Brawo. Zwracajmy na to uwagę. To nie jest roto. Mamy całą masę roto rozgrywek na tym forum. W tej zabawie nie miało chodzić o to, by dodawać punkty i zbiórki i jarać się przysłowiowym Krisem Humpriesem.

Ze swojej strony chciałbym zagłosować na Marcusa, o ile zgodziłby się znajdować się w radzie (jeśli nie chce, powinien mimo to zostać wcielony siłą  ;)) ) niejednokrotnie ratował mi tyłek przypominając o czymś na PM, czy też pomagając w ogarnianiu CBA. Marcus czasem pełni rolę GMa na półtorej etatu, cały w Pelicanach i poł w Grizzlies ;) jego podobizna na sto procent zawiśnie kiedyś pod dachem hali miśków aby go uhonorować!

Dziękuje za te ciepłe słowa. Melo-kumple na zawsze ;)

Cieszę się, że mój wkład jest doceniony. Przyznam, że jestem bardzo ciekaw jak zapatrywałby się Karpik na wspólny powrót do rady.

Mimo często burzliwych relacji dobro gry jest dla Nas wszystkich najważniejsze.

Co do nowych kandydatów to już w poprzednich wyborach proponowałem ozzy, gdyż jest naszą mróweczką wykonującą sporo niedocenianej roboty od początku gry. Z drugiej strony wymieniany fluber też mógłby być ciekawą kandydaturą, gdyż rada potrzebuje wyrazistych członków potrafiących przedstawiać swoje stanowisko w logiczny sposób.