Skocz do zawartości

Planszówki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, wiLQ napisał(a):

2) Rozgrywka trwala od 10 rano do 10 wieczorem[!] - glownie z w/w powodu i tlumaczenie zasad [plus oczywiscie byla przerwa na obiad, wlacznie z jego przygotowaniem]. Wydaje mi sie, ze druga rozgrywka by zajela z 6-8h, ale to jest cale sedno sprawy, ze tego realistycznie nie da sie zagrac np po pracy w srode wieczorem.

realistycznie to praktycznie skreśla tą grę. Ciężko w coś zagrać już 4h. miedzy innymi dlatego u mnie na półce kurzy się GoT bo nie dało się zagrać w sensownym czasie. 

Inna sprawa że oddanie na planszy gry komputerowej to troszkę mało dla mnie. I mimo uwielbienia dla planszówek pewnie usiadłbym do gry komputerowej ;). 

Godzinę temu, Gregorius napisał(a):

realistycznie to praktycznie skreśla tą grę. Ciężko w coś zagrać już 4h. miedzy innymi dlatego u mnie na półce kurzy się GoT bo nie dało się zagrać w sensownym czasie. 

Dlatego o tym wspominam - srednio rzecz biorac to czynnik, ktory mocno zaweza grupe chetnych.

Godzinę temu, Gregorius napisał(a):

Inna sprawa że oddanie na planszy gry komputerowej to troszkę mało dla mnie. I mimo uwielbienia dla planszówek pewnie usiadłbym do gry komputerowej ;). 

Dla jasnosci, planszowka dziala i bez znajomosci gry komputerowej, ale jak ktos byl fanem PCowej wersji to po prostu od samego poczatku wizualnie wszystko bardziej cieszy oko i jest znajome [zwlaszcza ikonografia] chociaz grasz po raz pierwszy.

16 godzin temu, wiLQ napisał(a):

Mialem okazje raz zagrac w 4 osoby, scenariusz na 14 tur z sojuszem 2 graczy na 2...

h1.thumb.jpg.8d509cd179d221f9faf55207013afaa0.jpg

h2.thumb.jpg.55d6451d66c8d8c877ea0c3753cd65d5.jpg

Sama gra fajnie przelozona na planszowke, ikony te same, klimat frakcji i swiata zachowany, pomyslowo rozwiazane jednostki i bitwa, nawet czary ktore w grze PCtowej byly do bani tu mialy swoj sens, bylo duzo emocji, ale musze ostrzec, ze gra ma baaaardzo wysoki prog wejscia z 2 powodow:

1) instrukcja byla jedna ze slabszych jakie widzialem i sporo nam sie urodzilo watpliwosci, ktore trzeba bylo googlowac [w sensie czy ten ruch/pomysl mozna zrobic czy nie?]. Ta gra desperacko potrzebuje lepsza instrukcje, ktora doprecyzuje i przede wszystkim skleci wszystko w logiczna calosc, a nie jest to rozbite na kilka mniejszych instrukcji [oficjalnie gra wyszla z wieloma dodatkami, wiec wiele oddzielnych instrukcji, ale to wychodzi bez sensu w sytuacji gdy ktos kupil po prostu calosc z kickstartera].

2) Rozgrywka trwala od 10 rano do 10 wieczorem[!] - glownie z w/w powodu i tlumaczenie zasad [plus oczywiscie byla przerwa na obiad, wlacznie z jego przygotowaniem]. Wydaje mi sie, ze druga rozgrywka by zajela z 6-8h, ale to jest cale sedno sprawy, ze tego realistycznie nie da sie zagrac np po pracy w srode wieczorem. Nam sie udalo doslownie w swieto narodowe kiedy wszyscy mieli wolne i mozna bylo spokojnie siedziec caly dzien. Drugiej rozgrywki poki co nie bylo...

IMO przed zakupem powinienes sobie odpowiedziec na pytanie czy masz ekipe, ktora by chciala i mogla sie spotkac w sobote/niedziele na caly dzien by zagrac w 1 planszowke? Bo o ile lubicie takie klimaty przygodowo-bitewne [lub lubiliscie PCtowa wersje] to sie bedziecie swietnie bawic, ale jest spore ryzyko, ze 1-2 osoby z grupy sie wynudza i beda sie zastanawiac czy nie lepiej byloby zagrac na PC.

HOMM III to gra sztos, sporo osob jeszcze gralo kilka lat temu. Nawet sie dalo spinac rozne wersje jezykowe i v. planszowka fajna ale na PC to mozna rozegrac fajna runde w 3-4h?

10 minut temu, karl napisał(a):

Panowie, dzieki za komentarze. Jesli nie grać w HOMM, to moze kupic i traktować to jako inwestycję? (ciekawe na jaki zwrot mozna liczyc).

A ta runda juz trwa i tez wyglada ciekawie:

https://gamefound.com/en/projects/go-on-board/cyberpunk-2077-the-board-game#/section/rewards

Ja już to kupiłem.

no obstawiam w kilka lat z 100% zwrotu 

19 godzin temu, memento1984 napisał(a):

planszowka fajna ale na PC to mozna rozegrac fajna runde w 3-4h?

To zalezy, 1 na 1 na malej planszy to spokojnie, ale w 4 osoby na duzej planszy to tez trzeba grac caly dzien.

10 godzin temu, RappaR napisał(a):

To nie jest biały kruk na razie, ale podejrzewam że jak kupić jako scalper to będzie miało lepszą przebitkę jak bitcoi

3 godziny temu, karl napisał(a):

Panowie, dzieki za komentarze. Jesli nie grać w HOMM, to moze kupic i traktować to jako inwestycję? (ciekawe na jaki zwrot mozna liczyc).

O inwestowaniu w planszowki sie nie wypowiem, ale na potrzeby dyskusji czy nie jest wazne jak gra zostanie przyjeta przez graczy?
W sensie jak malo kto bedzie chcial w nia grac to pozniej malo kto bedzie chcial ja kupic? I vice versa.

1 godzinę temu, wiLQ napisał(a):

O inwestowaniu w planszowki sie nie wypowiem, ale na potrzeby dyskusji czy nie jest wazne jak gra zostanie przyjeta przez graczy?
W sensie jak malo kto bedzie chcial w nia grac to pozniej malo kto bedzie chcial ja kupic? I vice versa.

Wydaje mi sie, ze wartosc sentymentalna tego tytulu jest/bedzie na tyle duza, ze nie trzeba w to grac, aby chciec to miec. Zreszta liczba osob wspierajacych projekt to circa kilkadziesiat tysiecy ludzi. Wiec czy czasem tej gry nie mozna uznac jako dobrze przyjetej?

Co do grania, to obawiam sie tego progu wejscia. Gram z ziomkami w Magię i Miecz (jedyna planszowka, w ktora pykamy), ale po circa 2-3h to my sie nie nadajemy na tę grę więcej ;] Jesli gra wymaga wiecej czasu, to obawiam sie, ze my tego nigdy nie skonczymy (chociaz nie jest to jakis must-have dla uzyskania ultimate funu). W ciagu roku jakos pewnie z max 10 razy sie spotkamy aby pograć, wiec dosyc rzadko. Ale na horyzoncie mam potencjalnie inna ekipe, z ktora moglbym w to pograć. Twardy orzech do zgryzienia.

14 godzin temu, ignazz napisał(a):

Dzięki. 

Szczególnie że niedostępny ;) 

Na FB sobie obczaj grupy co sprzedadzą/wymienią gry. Jakiś czas temu na jednej z tych grup ktoś chyba sprzedawał podstawkę+ jakieś dodatki.

Ja osobiście polecam talizman w wersji pc ze znajomymi.

21 godzin temu, memento1984 napisał(a):

HOMM III to gra sztos, sporo osob jeszcze gralo kilka lat temu. Nawet sie dalo spinac rozne wersje jezykowe i v. planszowka fajna ale na PC to mozna rozegrac fajna runde w 3-4h?

W 3-4h spokojnie jakaś mapa xl/h

W dniu 13.09.2024 o 17:25, MA23 napisał(a):

Na FB sobie obczaj grupy co sprzedadzą/wymienią gry. Jakiś czas temu na jednej z tych grup ktoś chyba sprzedawał podstawkę+ jakieś dodatki.

Ja osobiście polecam talizman w wersji pc ze znajomymi.

W 3-4h spokojnie jakaś mapa xl/h

Moze cos zagramy ;)  znalazlem jakas kopie HOMMa na dysku

@wiLQ @karl @RappaR @P_M  @knt @ignazz ?

W dniu 13.09.2024 o 23:16, karl napisał(a):

Wydaje mi sie, ze wartosc sentymentalna tego tytulu jest/bedzie na tyle duza, ze nie trzeba w to grac, aby chciec to miec. Zreszta liczba osob wspierajacych projekt to circa kilkadziesiat tysiecy ludzi. Wiec czy czasem tej gry nie mozna uznac jako dobrze przyjetej?

Co do grania, to obawiam sie tego progu wejscia. Gram z ziomkami w Magię i Miecz (jedyna planszowka, w ktora pykamy), ale po circa 2-3h to my sie nie nadajemy na tę grę więcej ;] Jesli gra wymaga wiecej czasu, to obawiam sie, ze my tego nigdy nie skonczymy (chociaz nie jest to jakis must-have dla uzyskania ultimate funu). W ciagu roku jakos pewnie z max 10 razy sie spotkamy aby pograć, wiec dosyc rzadko. Ale na horyzoncie mam potencjalnie inna ekipe, z ktora moglbym w to pograć. Twardy orzech do zgryzienia.

Moim zdaniem za duży próg wejścia i zdecydowanie zaczął bym od czegoś prostszego. Ciężko porównywać magie i miecz (talismana)  z tymi grami. A jaki gatunek najbardziej Ci pasuje? Może podrzucę Ci jakiś tytuł z mniejszym progiem wejścia.  Co do inwestycji to cześć gier (szczególnie z kickstartera) ma olbrzymie przebitki i w sumie na niektórych tytułach łatwo zarobić.

Natomiast czy akurat na HOMM to nie mam pojęcia. Na logikę miałbym pewne obawy ale serio nie wiem. Ja największą przebitkę miałem/mam na Descent edycja bez apki. Ale najwiekszym hitem są zachowane w dobrym stanie Magie i miecz. Widziałem ofert powyżej 1k złotych za komplet.

35 minut temu, Gregorius napisał(a):

Natomiast czy akurat na HOMM to nie mam pojęcia. Na logikę miałbym pewne obawy ale serio nie wiem. Ja największą przebitkę miałem/mam na Descent edycja bez apki. Ale najwiekszym hitem są zachowane w dobrym stanie Magie i miecz. Widziałem ofert powyżej 1k złotych za komplet.

Mam chaos w starym świecie z dodatkiem rogaty szczur. Chodziło niedawno po 2k.

3 minuty temu, RappaR napisał(a):

Mam chaos w starym świecie z dodatkiem rogaty szczur. Chodziło niedawno po 2k.

No to też jest perełka. Niestety nie dogadaliśmy się z małżonką co do kupna a potem już nie było dostępne w sensownej cenie. Jak twoje wrażenie z grania w Chaos w starym swiecie?