Skocz do zawartości

Najlepsze finały NBA w post-Chicago

Eld

Finały NBA  

101 użytkowników zagłosowało

1. 1. Najlepszy finał NBA:

• 1999 San Antonio Spurs 4–1 New York Knicks
      0
    • 2000 Los Angeles Lakers 4–2 Indiana Pacers
      0
    • 2001 Los Angeles Lakers 4–1 Philadelphia 76ers
      0
    • 2002 Los Angeles Lakers 4–0 New Jersey Nets
      0
    • 2003 San Antonio Spurs 4–2 New Jersey Nets
      0
    • 2004 Los Angeles Lakers 1–4 Detroit Pistons
      0
    • 2005 San Antonio Spurs 4–3 Detroit Pistons
      0
    • 2006 Dallas Mavericks 2–4 Miami Heat
      0
    • 2007 San Antonio Spurs 4–0 Cleveland Cavaliers
      0
    • 2008 Los Angeles Lakers 2–4 Boston Celtics
      0
    • 2009 Los Angeles Lakers 4–1 Orlando Magic
      0
    • 2010 Los Angeles Lakers 4–3 Boston Celtics
      0
    • 2011 Dallas Mavericks 4–2 Miami Heat
      0
    • 2012 Oklahoma City Thunder 1–4 Miami Heat
      0
    • 2013 San Antonio Spurs 3–4 Miami Heat
      0
    • 2014 San Antonio Spurs 4–1 Miami Heat
      0
    • 2015 Golden State Warriors 4--2 Cleveland Cavaliers
      0
    • 2016 Golden State Warriors 3–4 Cleveland Cavaliers
      0
    • 2017 Golden State Warriors 4--1 Cleveland Cavaliers
      0
    • 2018 Golden State Warriors 4--0 Cleveland Cavaliers
      0
    • 2019 Golden State Warriors 2--4 Toronto Raptors
      0
    • 2021 Phoenix Suns 2–4 Milwuakee Bucks
      0

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwsze finały, które pamiętam, to LAL-ORL'09... nie śledziłem ich ze względu na Gortata (a na pewno nie tylko ze względu na niego ;) ).

Nie będę oryginalny, jeśli powiem, że z tego okresu dobrze wspominam finały z 2010, 2011 i 2013 roku. Ale z perspektywy czasu bardzo dobrze oceniam również moje pierwsze finały. I nie jest to chyba wyłącznie kwestia sentymentu.

To z mojej strony: krótkie opisy moich ulubionych finałów ostatnich lat (chronologicznie):

2009: Los Angeles Lakers - Orlando Magic (4-1) - pierwszy występ Polaka w historii NBA, ale to ma tu znaczenie trzeciorzędne. Patrząc na liczbę wygranych przez poszczególne zespoły meczów można domniemywać, że była to dość jednostronna i nudna seria... bynajmniej! Lakers dwie swoje wiktorie odnieśli po meczach wydłużonych o dogrywkę. A uczciwiej byłoby powiedzieć, że to nie LAL wygrali, a Magic przegrali (w szatni ORL chyba był obecny demon Nicka Andersena z 1. meczu finałów 1995).

W G2, w ostatnich minutach regulaminowego czasu Courntey Lee nie trafił rzutu na wagę zwycięstwa - a kosz miał na wyciągnięcie ręki. A jeszcze bardziej dramatyczny był 4. mecz tej rywalizacji - IMO można go stawiać blisko G6 finałów 2013. Kilkanaście sekund przed końcem IV kwarty, przy trzypunktowym prowadzeniu ORL, na linii staje Howard. Pudłuje dwa wolne, a chwilę później trójkę na wagę dogrywki trafia Fisher.

2010: Los Angeles Lakers - Boston Celtics (4-3) - siedmiomeczowa seria z bardzo dobrym finałowym pojedynkiem, choć poprzednie mecze stały raczej na średnim poziomie. Ale G7 to niewątpliwie jeden z najbardziej zaciętych pojedynków w historii finałów NBA (przynajmniej tych najnowszych). Świetna gra osłabionych brakiem Perkinsa C's przez większość meczu (jeszcze w 3. kwarcie prowadzili 13. punktami), słaby mecz lidera LAL, Bryanta (ostatecznie miał zaledwie 6/24 z gry). Mimo gorszej postawy Celtics w ostatniej kwarcie, zwycięstwo ważyło się do ostatnich sekund. LAL swój triumf w decydującym spotkaniu zawdzięczało przede wszystkim postawie Gasola (on powinien otrzymać wtedy tytuł MVP finałów) oraz Artesta.

2011: Miami Heat - Dallas Maverricks (2-4) - dla mnie zdecydowany numer 1 tego zestawienia. Aż trzy mecze bardzo wyrównane, do ostatnich chwil nie było wiadomo, kto w danym spotkaniu odniesie zwycięstwo. Fantastyczny G2: come-back Mavs w czwatrej kwarcie, ich prowadzenie, potem wyrównanie Chalmersa z czystej pozycji, decydujące punkty Nowitzkiego, i wreszcie rozpaczliwy rzut Wade'a równo z syreną, który był nawet bliski celu (swoją drogą, chyba można było tam odgwizdać faul w obronie). Ponadto, mi sporo satysfakcji dostarczyła klęska LeBrona, którego wówczas szczerze hejtowałem za cyrk związany z The Decision.

2013: Miami Heat - San Antonio Spurs (4-3) - o ostatnich dwóch meczach powiedziano chyba wszystko. Niesamowicie dużo było w nich smaczków, które pamięta się latami (w G6: powrót LeBrona w IV Q po zgubieniu opaski, oklejanie taśmy wokół parkietu w ostatnich sekundach regulaminowego czasu, janusze opuszczający halę w końcówce kwarty, później nieudolnie próbujący powrócić na trybuny, w G7: decydujące pudło Duncana w stosunkowo prostej sytuacji). Choć poprzednie mecze nie były wyrównane, kończyły się (poza G1) blowoutami.

A więc mój prywatny ranking wygląda tak:

I miejsce: 2011

II miejsce: 2013

III miejsce: 2009

IV miejsce: 2010

Znudzony bo finały nudne jak flaki z olejem, częściowo rozgrywane przy zielonym stoliku ( zawieszenie Greena ).

Nie oceniaj dnia przed zachodem słońca ;)  przed nami co najmniej jeszcze jeden mecz. Jeśli G7 rozstrzygnie się buzzer-beaterem (najlepiej spod własnego kosza), to pewnie wielu użytkowników tego forum uzna tegoroczne finały za najlepsze w historii, a dotychczasowe mecze pójdą w niepamięć ;) .

Edytowane przez dn_91

błagam cie gosciu, obejrzyj chociaż samą czwartą kwarte i to co tam Kobe robił

no starał się, dobrze że dostawał te gwizdki, bo z gry trafić to nie mógł. tylko nawet w tej samej 4q i tak Gasol zrobił więcej (grał też nieco dłużej).

Edytowane przez lorak

Co Wy z tymi gwizdkami macie? Kobe gwizdki 2010. Wade gwizdki 2006. Wychodzi na to, że o pierścionku nie decyduje kto był lepszy, tylko komu jak gwiżdżą...

200.gif

nie chodzi mi o to, że sędziowie pomogli. po prostu w tamtej czwartej kwarcie największą siłą Kobe było wymuszanie fauli.

Rappar przywaliles się z dupy, większej czcionki nie było?

Lorak nie, nie dobrze ze dostał te gwizdki, bo on je wypracował co tylko i wyłącznie swiadczy o jego umiejętnościach

To była dla niego ciężka fizycznie seria, to, że zrobił z tego użytek to tylko i wyłącznie plus

No ale Jordan wygrywał dzięki pippenowi i rodmanowi, Bryant dzięki gasolowi a James pomimo historyczne słabego suppportu

My to już wiemy ;)

Edytowane przez josephnba

Największy fun miałem z finałów 2013, które były najbliżej filmom z Hollywood. Szkoda, że G7 nie było jeszcze bardziej wyrównane do końca, bo wówczas nie byłoby żadnej dyskusji o najlepszych finałach.

Napisałem wcześniej o słowie "fun". Koszykówka to dla mnie rozrywka i ja też lubię kibicować koszykarzom uznawanym za cancerów, patałachów i ludzi stwarzających więcej problemów niż pożytku. Dlatego wysoko cenię sobie finały 2006 i 2011. Wygrywający tytuł Heat w rotacji mieli Jasona Williamsa i Antoine'a Walkera - dwóch wariatów, którzy częściej prezentowali streetball i boiskowe odpały od rozważnej gry, a do tego 38-letni Gary Payton wygrywający swój pierwszy tytuł. Pod względem dramaturgii te z 2006 też są dobre, bo Heat przegrywali 0:2 i byli już lekko w dupie w G3, kiedy przegrywali w ostatniej kwarcie dziesięcioma punktami, ale od tego momentu Wade załączył hero mode. Na pewno te finały też są najlepsze pod względem solo. Kobe nigdy nie miał finału w stylu Wade'a z taką dominacją i bycia poziom wyżej od wszystkich na parkiecie.

W 2011 mieliśmy natomiast Briana Cardinala, JJ Baree oraz DeShawna Stevensona - również grajków-retardów (szczególnie Stevenson) - na których mało, kto liczył w poważnej koszykówce. Chociaż Cardinal to się głównie sprawdził w rozwaleniu Wade'a. I te trójki Terry'ego z 7-8 metra na ryj LeBrona, który je mocno zapamiętał, bo potem za 2 lata zrobił mega postera na Terrym grającym w Celtics, a potem jeszcze znęcał się nad leżącym Terrym.

1) Heat - Spurs 13'

2) Mavs - Heat 06'

3) Heat - Mavs 11'

PS. Na koniec jedna sprawa o finałach ostatnich lat. Zabrakło pojedynku finałowego między Kobe'm, a LeBronem (najlepiej w latach 2009-2011, kiedy obaj byli jeszcze w bardzo dobrej formie). Szkoda, że do tego nie doszło i pewnie za 10-20 lat młodsi fani będą się dziwić jak do tego nie doszło.

Edytowane przez Wyparlo

jak widac rzecz subiektywna, kazdy ma swoje "ulubione". Jesli "wschodnie" Cavsy wroca z 1:3, z historycznie silna w RS druzyna ktora pobila rekord Bykow, z pierwszym jednoglosnym MVP, z COTY, Greenem Schwartz charakterem, to chyba nie bedzie zaskoczeniem, jesli dla wielu osob te finaly beda najciekawszymi w blisko 2 dekadach.