Skocz do zawartości

Miasto moje a w nim...

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
2 minuty temu, ignazz napisał(a):

I przede wszystkim Toruń jeżeli chodzi o ludność jest wyżej niż część tych miast. Dziwne pominięcie gdy mocny ośrodek akademicki ( ponad 42.000) generuje chęć zostania w tym mieście po studiach. 

Xd

Obecnie tendencja jest odwrotna. 

Miasto jest lubiane przez studentów. Ma swoje zalety ( stosunkowo tanie a bardzo dobre knajpy, spora ilość pubów i klubów, zabytki i klimat, brak korków i ogólnie zbite obszarowo co pomaga się przemieszczać szybko od końca do końca), kluby sportowe z tradycja, bliskość lasów i małych jeziorek z plażami dzikimi czasami w zasięgu pół godziny?) jak i wad bo biznesowo Torun niestety siedzi na dupie. 

2 minuty temu, LAF napisał(a):

Xd

Obecnie tendencja jest odwrotna. 

Jaka tendencja? 

Że sporo klasy średniej buduje domy pod Toruniem robią rejestrację CTR i stąd wydaje się że Torunia ubywa? Właśnie zaleta miasta jest to że mając dom pod Toruniem i tak w 8 minut możesz być w centrum. Ja dziś mocno rozważam ruszyć się 7km od centrum bo testy wykazały że nic się nie korkuje i w kwadrans jestem na starówce. Lub za 17 zeta uberem. 

2 minuty temu, ignazz napisał(a):

Jaka tendencja? 

Miasto się zwija a nie rozwija i każdy kto tutaj siedzi to widzi. To nie było to co było kiedyś. Kiedyś faktycznie sporo ludzi zostawalo bo miało to sens. 

Obecnie ? Niekoniecznie jest sens zostawać 

3 minuty temu, LAF napisał(a):

Miasto się zwija a nie rozwija i każdy kto tutaj siedzi to widzi. To nie było to co było kiedyś. Kiedyś faktycznie sporo ludzi zostawalo bo miało to sens. 

Obecnie ? Niekoniecznie jest sens zostawać 

Pojedź na nowe przedmieścia.  Pojedź na nowo budowany jar gdzie młodzi kupują na potęgę dziurę w ziemi. 

zmieniam mieszkanie więc mam przegląd pola deweloperskiego mocniejsze niż takie dywagacje przy kuflu. 

o ile zgodzę się ze Torun przez postawę bronimy zaściankowo swoich biznesów niepotrzebnie urwał dopływ dużych korporacji to statystycznie po prostu dużo buduje się tuż za rogiem. 

Życie nocne starówki się mocno zwija przez covid i następujące po nim przyzwyczajenia Polaków do pyszne pl i netflixa i tu jest jak wszędzie tylko że Torun miał topowe to życie nocne więc i strata większa. 

Teraz, jack napisał(a):

A to nie przez Toruń ma biec ta kolej dużych prędkości do CPK?

1:15 z Torunia do CPK. Takie plany. Ale bym się nie podniecał. 

1:30 do Warszawy gdy tory będą realizować 250 km/h biorę w ciemno 

Szybciej niż z Łomianek w korkach 

Kołobrzeg 2:45. Też fajnie. 

Tylko to plan 2024-32 

Tylko jak widzę te mordy 4 członków zarządu 7 członków Rady Nadzorczej to widzę skuteczność dojenia. 

2 godziny temu, ignazz napisał(a):

I przede wszystkim Toruń jeżeli chodzi o ludność jest wyżej niż część tych miast. Dziwne pominięcie gdy mocny ośrodek akademicki ( ponad 42.000) generuje chęć zostania w tym mieście po studiach. 

Kłopot w tym że z pracą w Toronto nie jest tak różowo jak ze studiami 

Sam kiedyś rozważałem przenosiny ale rynek pracy trochę mnie przestraszył 

to jest najgorszy aspekt Torunia. Życie zawodowe poprzez brak korporacji i konkurencji wśród pracodawców jest gorsze niż wyśmiewany przez wszystkich Radom.

Inwestycyjnie miasto nie istnieje. Poniekąd jest to wypadkowa ciągłości władzy silnego Prezydenta który w Radzie miał ludzi dbających o rodzimych biznesmenów i nie dopuszczano wielkiego kapitału w czasach gdy trwał wyścig z Bydgoszczą.

zrobiono to tak perfidnie że nawet lepsze położenie Torunia na autostradzie oraz posiadanie mocnego uniwersytetu vs politechnika i peryferyjny UKW w Bydgoszczy nie wygrało walki którą oddano walkowerem

tych perfidii i rzucania kłód pod nogi "obcym" inwestorom sam doświadczyłem prowadząc dosyc ważny projekt w moim mieście.

dziś Toruń nie pozyskuje nikogo

najwyższy i największy biurowiec? wybudowała spółka zależna od miasta

prywatna inicjatywa? 2-3 kondygnacje max co tylko wywołuje śmiech na sali 

Biuro Wsparcia Biznesu za sukces inwestycyjny  trąbi budowę nowego salonu Mercedesa na sprzedanej 1,5ha działce miejskiej oczywiście rodzimego przedsiębiorcy który stary salon już ma

projekty sieciowe hoteli? jeden stary Ibis Budżet 

projekty mieszkaniowe firm z zewnątrz? przez 2 dekady: zero 

obecnie mamy pierwszy wyjątek Murapol i to w lkalizacjach dalekich od najlepszych

trwa w najlepsze biznesik na linii Toruń - Bydgoszcz i tu te same nazwiska czy ten sam kapitał penetruje sektory i zarabia

dominującą ofertą rynku pracy jest umowa zlecenie na pół na pół ( część pod stołem ) Januszexów 

ludzie poprzez strukturę zatrudnienia mało co dostają pełnowartościowe umowy o pracę z jasnymi zasadami i premiami

w 200.000 mieście gdybym nie widział bym nie uwierzył 

a 4 nazwiska skutecznie blokuja sytuację żywo zainteresowaniu status quo bo mają stare budynki w mieście do wynajęcia

6 godzin temu, ignazz napisał(a):

to jest najgorszy aspekt Torunia. Życie zawodowe poprzez brak korporacji i konkurencji wśród pracodawców jest gorsze niż wyśmiewany przez wszystkich Radom.

Inwestycyjnie miasto nie istnieje. Poniekąd jest to wypadkowa ciągłości władzy silnego Prezydenta który w Radzie miał ludzi dbających o rodzimych biznesmenów i nie dopuszczano wielkiego kapitału w czasach gdy trwał wyścig z Bydgoszczą.

zrobiono to tak perfidnie że nawet lepsze położenie Torunia na autostradzie oraz posiadanie mocnego uniwersytetu vs politechnika i peryferyjny UKW w Bydgoszczy nie wygrało walki którą oddano walkowerem

tych perfidii i rzucania kłód pod nogi "obcym" inwestorom sam doświadczyłem prowadząc dosyc ważny projekt w moim mieście.

dziś Toruń nie pozyskuje nikogo

najwyższy i największy biurowiec? wybudowała spółka zależna od miasta

prywatna inicjatywa? 2-3 kondygnacje max co tylko wywołuje śmiech na sali 

Biuro Wsparcia Biznesu za sukces inwestycyjny  trąbi budowę nowego salonu Mercedesa na sprzedanej 1,5ha działce miejskiej oczywiście rodzimego przedsiębiorcy który stary salon już ma

projekty sieciowe hoteli? jeden stary Ibis Budżet 

projekty mieszkaniowe firm z zewnątrz? przez 2 dekady: zero 

obecnie mamy pierwszy wyjątek Murapol i to w lkalizacjach dalekich od najlepszych

trwa w najlepsze biznesik na linii Toruń - Bydgoszcz i tu te same nazwiska czy ten sam kapitał penetruje sektory i zarabia

dominującą ofertą rynku pracy jest umowa zlecenie na pół na pół ( część pod stołem ) Januszexów 

ludzie poprzez strukturę zatrudnienia mało co dostają pełnowartościowe umowy o pracę z jasnymi zasadami i premiami

w 200.000 mieście gdybym nie widział bym nie uwierzył 

a 4 nazwiska skutecznie blokuja sytuację żywo zainteresowaniu status quo bo mają stare budynki w mieście do wynajęcia

Jakbym czytał o swoim Rybniku, z którego pochodzę, który przegrał z strasznie brzydkimi Gliwicami.