Skocz do zawartości

Miasto moje a w nim...

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Łódź wygrała konkurs na najpiękniejsze miasto 

Najwyraźniej to piękno powierzchowne a nie w sercu 🤷

Jednoosobowa firma kelnerska lol

Edytowane przez jack

Akurat kelnerzy/kelnerki , mają płacone głównie napiwkami. Knajpa przy Piotrkowskiej to sam bym poszedł pracować jako wolontariusz za same tipy, jakbym tylko miał długie nogi i zgrabny tyłek

• 1 miesiąc temu...

Chciałem coś dodatkowego napisać o porównaniu @RappaR Krakowa do Katowic i mimo mocnej nici sympatii do KATO nie da się tezy obronić o tej samej lidze a kolega próbował przymycić treści o wyższości co jest karkołomne. Od dwóch dni z otwartym umysłem i dozą sympatii szukam wspólnego mianownika i mimo że jestem wrażliwy na piękno mikroarchitektury teza jest nie do obrony. Ciekawi mnie obecnie wyburzenia kwartału dworcowa dyrekcyjna Mariacka Mieleckiego ale nie zmienia to ogólnego przygnębiającego efektu. Co ważne rozumiem wady Krakowa i jego mroczne strony ale nie daje rady zrozumieć twierdzenia kolegi.

i na przyszłość ostrzegam że RM wprowadziła prohibicję i o 22 nie kupisz w „Żabkach” alkoholu. Mi się to rozwiązanie nawet podoba bo znika o tej porze menelstwo ale gdy ktoś „głodny” wjedzie w miasto to się zdziwi @LAF

w knajpach kupisz więc da przeżyć ;) 

Wracając do Katowic strasznie brzydki ten nowy Rynek. Jeżeli ktoś jest z tego dumny nie zazdroszczę umiejętności oceny rzeczy gdy nawet w Piotrkowie Trybunalskim są przykłady piękniejszej zabudowy. 

Piękne staropolskie miasto zmasakrowane po cichu 

Jestem w Katowicach regularnie ale wjechałem aby zobaczyć czy może są miastowe rewolucje Magdy Gessler ale chyba nie. 

Na tle zmian w Rzeszowie czy Lublinie Katowice stoją. I stąd dziwny osąd o wyższości nad Krakowem. 

I serio lubię Katowice 

Patrząc zarówno z zewnątrz jak i po trochu jako osoba która na spokojnie parę miesięcy poznawała miasto ocena jest jedna. Brzydkie miasto. Brudne z problemami górniczymi i przeludnieniem które sprawia że bezpieczeństwo kuleje. 

Centrum miasta jakby sklejane klejem do papieru a aspektu historycznego i zabytków szkoda ruszać. 

Przechodziłem dziś po deptakach z głową w górze z maksymalną dobrą wolą uznania urody i jednak nie dałem rady. 

Bez stresu pośpiechu i odczucia że coś złego się wydarzy bo nie wiedziałem o tej prohibicji ;) 

A miasto mile wspominam bo sikałem obok Krystyny Ronaldo do pisuaru podczas imprezy po meczu w Chorzowie gdzie wylądowaliśmy w tej samej miejscówce po meczu. ( Spiż koło ul Opolskiej?) 

2:1 w 2006 roku gdzie chłopaki z kadry Portugalii na parkiecie lepiej się ruszali niż na stadionie w Chorzowie 

O ile dobrze pamiętam było ich 8 z podstawowej 11. 

Fajne wspomnienia. I dogryzywanie nie tylko w kiblu b 

Wracając do Kato tylko Mariacka się broni i miła nowa zabudowa Dworcowej. Plac Wolnisci umarł a było tam kiedyś kultowo 

Sokołowska zero starego klimatu. Jest czwartek a miasto puste. 

* Sokolska 

Hint dla przybyszy. W Lornecie z Meduzą dalej biała kiełbasa trzyma poziom. Z bułeczka posmarowana masłem ostrą musztarda ogórkami i chrzanem ;) 

Kultowe danie za 20 zeta 

Bywało taniej ale … 

• 3 tygodnie później...