Skocz do zawartości

wschód ciasny jak... tylko się da

kondzio

Rekomendowane odpowiedzi

Od lat coś ze mną nie tak i zawsze konf. wschodnia jarała mnie bardziej niż zachodnia. Tylko ja tak mam?  :panda:  Dlatego obecny RS jest dla mnie bardzo fun2watch.

Po tym, co dotychczas  zobaczyłem wykrystalizował mi się podział na takie o to grupy(będzie trochę pomieszanie RS z PO):
1. Oczywiście Cavs. Ogólnie to ta sama półka, co Warriors i Spurs(Thunder? wciąż czekam z oceną)

2. Miami. Zgadzam się tu z BMF. To drużyna na PO. Dla nich większą nagrodą będzie zdrowie w kwietniu/maju, aniżeli przewaga parkietu. Będą tylko kalkulacje, jak tu nie trafić na Cavs. Jeśli uda się pozostać przy zdrowiu, mają więcej atutów od pozostałych by zagościć w ECF.

3. Tor, Ind, Chi, Atl 
Atlanta- Poniżej pewnego poziomu nie zejdą. Bazemore może Caroll'em nie jest, ale godnie go zastępuje. Po Cavs i Heat to główny kandydat do ECF. Zastanawiam się, czy to już ten moment, gdy można zaufać Schroederowi i wzmocnić skrzydło kosztem Teauge'a? Jeśli na stole pojawiłaby się godna oferta, to ja bym w to wszedł. Godna tj. np Brewer+T.Jones+pick. 

Na marginesie, zawsze, kiedy oglądam Hawks oczami wyobraźni widzę u nich Gallinariego. Schroeder-Korver-Gallinari-Milsap-Horford. "Oglądałbym"!

Toronto- wydaje mi się, że ich wzmocnienia są trochę niedoceniane. W PO te defensywne nabytki będą niezwykle pożyteczne, zaś w RS Lowry i DeRozan to gwarant przewagi parkietu. Nie będzie takiego blamażu, jak rok temu. Tego jestem pewien. Czy stać ich na ECF? Małe szanse, ale nie traktuje tego, jako sci-fi. 

Indiana- George i wszystko jasne. Przed sezonem miałem ich w Po, jednak nie spodziewałem się, że aż tak dobrze to zafunkcjonuje.

Chicago- za dobrzy by wypaść z ósemki, za słabi by zrobić ECF. Myślałem, ze Hoiberg może wyciągnie z tego materiału coś więcej, na to się jednak nie zapowiada. Czas na zmiany kadrowe. Im szybciej, tym lepiej.

4. Cała reszta poza BKN i Phila. Na uwagę w tym odcinku zasługują:
Wizards- ciężki mi sobie wyobrazić ich poza PO. A tam? Niezależnie w jakiej formie do nich wejdą, szkielet Wall/Beal/Porter/Gortat może Ci dać ECF. Performance Beal'a, gdy gra jak TOP15, czy nawet TOP10 ligi. I love it. Trochę smuci mnie fakt, że łudzą się z Durantem i nie puszczają oczka do Kieff'a, czy R.Andersona, ale rozumiem to.

Z pozostałych najmocniej wygląda Boston. Wiemy, jak to smakuje. Nie zaskoczą nas już niczym negatywnym, a takie ryzyko istnieje przy pozostałych ekipach.

Gdyby Bucks udało się znaleźć kogoś na pg, a Knicks scorer'a z ławki to postawiłbym ich na równi z Celtics. 

Co do reszty, sr misie, ale tak mi w obliczeniach wyszło, że nie będzie nagrody pocieszenia w maju. W ramach rekompensaty dodam, iż śmiało możecie myśleć o Po, bo różnice są na tyle małe, że wszystko jest możliwe. Nie zalecam tego tylko fanom Magic. Od 37 do 42 W pewnie nawet zrobicie, ale są mocniejsi, choć może za mało Was oglądam?

Reasumując, czary-mary:
RS. 1 Cle 2 Tor 3 Atl 4 Ind 5 Chi 6 Mia 7 NYK :panda: 8 Was 
ECF, powtórka z mało przyjemnej rozrywki, czyli Cle vs Atl

Zachód ofc mocniejszy, ale w Rs i pierwszej rundzie to wschód ciekawszy.

Dobrej nocy

Edytowane przez człowiek...morza

Zgodziłbym się z prawie wszystkim, ale Wizzards są DONE, bez wzmocnień (na ławce?) są absolutnie i definitywnie DONE, oczywiście wymiana trenera mogłaby odwrócić ten trend.

CLE, MIA, IND, ATL, CHI, TOR, BOS, DET.

Wszystko zmienią trejdy i kontuzje, jedynie Cavs są nie do ruszenia, tam by musiał wylecieć na b. długo LBJ, a i tak pewnie ugraliby 1st seed.

Houston, Portland, Memphis a nawet Clippersi sa slabsi niz w zeszlym sezonie, i to widac golym okiem.

wschód mocno nadgonił wg mnie i taka jest prawda.

takie charlotte jedzie se do memphis i 123-99 ? duzo takich przykladow moznaby zebrac w tym sezonie.

7 druzyn ma bilans powyzej .500 przeciwko zachodowi: atl, nyk, cha, chi, orl!, cle,  oraz wspomniane miami (mają blians 8-1 vs west)

+3 mają bilans .500 przeciwko zachodowi: bos, det, tor

prawdą jest że na zachodzie mamy 3 true contenderów, na wschodzie tylko cleveland, ale za to na wschodzie prócz brooklynu i philly nie ma leszczy w tym sezonie. milwaukee ograło gsw i miało pare innych fajnych meczy(polecam!) i na pewno nie będą tankować w tym sezonie, chyba że coś się wydarzy (kontuzja). na zachodzie ja widzę 5 potencjalnych tankerów za miesiąc-dwa: wiadomo lakers ;], portland, new orleans, denver, oraz minnesota. sacramento też szybko odpadnie w walce o play-offs i zostanie nam 9 poważnych ekip. 

Edytowane przez RonnieArtestics

Zgodziłbym się z prawie wszystkim, ale Wizzards są DONE, bez wzmocnień (na ławce?) są absolutnie i definitywnie DONE, oczywiście wymiana trenera mogłaby odwrócić ten trend.

Zobacz ich dzisiejszą rotacje Wcześniej były sytuacje, gdy jedynymi podkoszowymi byli Hollins i Blair. Taki shit, że już Porter'em trzeba było grać na centrze.

Wittman jest problemem, ale główny problem to kontuzje i brak strech-four. Wittman jest trzeci w hierarchii. Gdy któryś z pierwszych dwóch zostanie rozwiązany Wizards pójdą w górę. Wittman to problem na lato.

• 2 tygodnie później...

Poziom się spłaszczył - takie Toronto czy Celtics wcale nie wyglądają gorzej niż ich odpowiednicy z Zachodu (choćby Memphis na przykład). Jednak nadal pozostaje wyraźna przewaga Zachodu (i tutaj pewnie wielu się zgadza) jeżeli chodzi o kandydatów do pierścieni. Ze Wschodu nadal jest tylko jeden, a z Zachodu nadal co najmniej 3. Wydaje mi się, że Toronto, Pacers czy Miami mogliby spokojnie stoczyć (co najmniej) wyrównane boje z Dallas, Memphis czy Houston, ale nie wierzę, że mogliby to samo zrobić przeciwko Spurs, GSW i OKC. I mimo dobrego bilansu niektórych z drużyn Wschodu to nie mają potencjału nawet na pokonanie Cavs.

Poza tym poziom jest wyrównany póki co. W pojedynkach między konferencjami jest tylko jedna wygrana na korzyść Wschodu. To tyle co nic. Po prostu GSW, OKC, Spurs mają znakomite bilanse z drużynami z Zachodu i dlatego jest taka różnica widoczna.

Czy ja wiem to OKC jak do tej pory przegrane z:

Bulls (dwa razy)

Miami

Raptors

Celtics

Hawks

Knicks

nie wymienialbym ich poki co jednym tchem z GSW i Spurs.