Skocz do zawartości

NBA draft 2016

BigManFan

Rekomendowane odpowiedzi

Okafor staje się niedoceniany (zdrowie+obrona, okej, ale Jah nawet w Philadelphii pokazywał elitarny potencjał jeżeli chodzi o scoring), ale ktoś będzie musiał odejść prędzej czy później. Hield/Dunn, Ingram, Noel, Saric, Embiid brzmi już jak dobrze dopasowany do siebie trzon zespołu, z bardzo dużym potencjałem po obu stronach parkietu. Szybkie tempo w ofensywie + intensywna obrona? Bardzo chciałbym w takim schemacie zobaczyć Dunna i Ingrama, atletycznie Philadelphia miałaby na papierze jeden z (naj)lepszych zespołów w lidze. 

Chyba slowo elitarny zaczyna się pauperyzować

W każdym rankingu Okafor mieści sie w dolnej 40 ligi jeśli chodzi o jego ofensywę ale nagle sie dowiadujemy że to elitarne jest

Andrew Johnson ze swoim PT-PM wygrywa drugi rok z rzędu na APBR metrics jeśli chodzi o prognozowanie sezonu więc można założyć że jego statystyki nawet zarażone boxscorem chyba najlepiej obrazują rzeczywistość i tam Okafor naprawdę jest daleki od bycia elitarnym

W każdym rankingu Okafor mieści sie w dolnej 40 ligi jeśli chodzi o jego ofensywę ale nagle sie dowiadujemy że to elitarne jest

Andrew Johnson ze swoim PT-PM wygrywa drugi rok z rzędu na APBR metrics jeśli chodzi o prognozowanie sezonu więc można założyć że jego statystyki nawet zarażone boxscorem chyba najlepiej obrazują rzeczywistość i tam Okafor naprawdę jest daleki od bycia elitarnym

Podrzuć, bo jestem ciekaw statystyki mierzącej potencjał. 

to nie PT-PM wygrało lecz kombinacja tej metryki z RAPM oraz adjustments typowymi dla drużyn (np. terminarz). czyli wcale to nie musi być tak dobre w ocenie zawodników. kiedyś podobnie było z WP.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1bX0Qa4bwEwsgQNsaGp_O8KQNVTrd9uNzlnvZBjZr0Ic/edit?pref=2&pli=1#gid=1248546166

Tu wrzucam ocenę samych rukasów - gwoli sprawiedliwości w samych scoringu wypada lepiej niż w OPTPM

@lorak

Nie zmienia to faktu że drugi rok z rzędu wygrał przewidywania a jego główną bazą jednak jest PT-PM ... Oczywiście nie do końca jestem w 100% pewien jak on liczy poszczególne składowe ale i tak od dwóch sezonów dość dobrze oddaje rzeczywistość - rok temu gwiazdą był Middleton teraz Jokić

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1bX0Qa4bwEwsgQNsaGp_O8KQNVTrd9uNzlnvZBjZr0Ic/edit?pref=2&pli=1#gid=1248546166

Tu wrzucam ocenę samych rukasów - gwoli sprawiedliwości w samych scoringu wypada lepiej niż w OPTPM

I jak na tej podstawie mam oceniać potencjał Okafora?

Bo z grubsza JO trafił do najgorszej możliwej drużyny:

- defensive minded

- grająca w szybkim tempie

- pod koszem koleś do którego na ten moment nie pasuje

- najgorszy obwód w lidze

- najmniej utalentowany zespół w lidze

- brak (do przyjścia Isha) jakiegokolwiek kreatora 

O ile jeszcze defensywę Okafora można oceniać - bo Sixers z Noelem na C rok temu byli ~10-12 obroną w lidze - o tyle ocenianie ofensywy Okafora na podstawie statystyk zupełnie mija się z celem Naprawdę, ciężko byłoby mi znaleźć jeszcze jakąś inną zmienną, która moglaby uczynić z Philadelphii jeszcze gorsze miejsce dla Okafora niż to, czym w rzeczywistości ona dla niego była. Pomimo tego, gdy faktycznie Smith przyszedł do Sixers - Okafor per36 zaczął robić 23ppg na 59%fg (18ppg przez 27 minut, nie?), a w przekroju całego sezonu rzucał ft na poziomie ~70%. A mówimy ledwie o Smithie, czyli kolesiu prezentującym poziom backupu normalnej drużyny NBA. Czysty boxscore - to prawda, tylko po pierwsze, sam czysty boxscore w takich warunkach jest jednak całkiem imponujący, i, po drugie, IMHO potwierdzający jaki potencjał jeżeli chodzi o scoring ma JO, o czym zresztą wiadomo było od dawna. Co najważniejsze - eyetest jeżeli chodzi o możliwości w scoringu Okafora.

Do tego się odnosiłem.

ps

I to opinia bez żadnego kibicowskiego nacechowania, bo Jahlil prawdopodobnie długo w Sixers nie posiedzi. Tzn. ciężko jest mi sobie wyobrazić taki scenariusz.

Edytowane przez BigManFan

Tak zdecydowanie to ujales, ze moglbys rozwinac skad taka opinia?

Jak dla mnie Ingram okaże się dużo lepszym zawodnikiem, Simmons jednak wydaje mi się być graczem, który nie okaże się może bustem, ale nie franchise player z racji swojego rzutu. Nie mam danych, czysty hunch. 

Tak z innej beczki dla tych co oglądają na codzień europejskie puchary

Co sądzicie o Luwawu bo z tego co widzę to facet ma potencjał na bycie niezłym 3&D zwłaszcza D i z chęcią bym go widział w Jazz ale nie oglądam na bieżąco a nie wiem na ile urywki które widziałem są realnymi jego możliwościami

Tak z innej beczki dla tych co oglądają na codzień europejskie puchary

Co sądzicie o Luwawu bo z tego co widzę to facet ma potencjał na bycie niezłym 3&D zwłaszcza D i z chęcią bym go widział w Jazz ale nie oglądam na bieżąco a nie wiem na ile urywki które widziałem są realnymi jego możliwościami

Luwawu to dla mnie projekt, to kandydat na powtórkę z Giannisa w sensie zaskoczenia jego poziomem. Moim zdaniem to może być fajny 3&D tylko musi zaraz iść do usa trenować, bo warunki i taki instynkt potrzebny u strzelca ma tylko nie zawsze je dobrze wykorzystuje. Zrobienie z niego draft&stasha będzie błędem. To nieodkryty do końca talent, kandydat na steal i bust w tym drafcie za jednym razem. Edytowane przez TuPalnik

Specjalnie obejrzałem sobie jakieś mecze z jego udziałem i kurde powiem szczerze atletyzm ma naprawdę niezły,,, rzut bardzo dobry świetnie broni grał w lidze nie wiem czy nie lepszej niż NCAA a jakoś wyżej niż własnie wybór JAzz go nie widze i nie wiem czy to właśnie beznadziejny scouting w NBA czy jest coś czego nie dostrzegłem ale wielkie dzieki za info

Ja usilnie proponowałbym poszukać jednak na obwód do Wigginsa kogoś z bardzo dobrą trójką - we współczesnej lidze dwóch obwodowych bez regularnego rzutu za 3 to zabójstwo ball movement, dlatego zresztą ciężko w dłuższej perspektywie przewidywać, że w Minny zostanie Rubio. Dunn to kiepski fit, tam docelowo ktoś w stylu Conleya i prowadzenie ofensywy przez Townsa brzmi zdecydowanie najbardziej sensownie.

Edytowane przez BigManFan

Można coś więcej o Dunnie od osób oglądających NCAA?Bardzo bym chciał go widzieć w Wolves.Tylko byłoby to trochę nie fair w stosunku do reszty ligi, bo core Dunn/Lavine/Wiggins/Towns to przyszłościowy morderca.

Lać na LaVine, to firepower z ławy. 

Mokry sen to Hield do Wolves, oby ostał się do ich wyboru. Hield-Wiggins z Townsem pod koszem, to będzie mega baza do robienia sieczki już całkiem niedługo.

• 2 tygodnie później...

Kto to ten Chriss? Gość musi być jakąś nowością, skoro nawet na nbadraft.net nie mają go ani trochę rozpisanego.

Jego agentem jest Pelinka - kolo który wywindował Waitersa na 4miejsce bez żadnego workoutu. Ale z drugiej strony w tym samym drafcie mega zdupił z Drummondem.

Jego agentem jest Pelinka - kolo który wywindował Waitersa na 4miejsce bez żadnego workoutu. Ale z drugiej strony w tym samym drafcie mega zdupił z Drummondem.

Tylko że Cavs nie słyną z dokonywania rozsądnych wyborów draftowych -- brać z nr 4 kolesia który nie był starterem w NCAA to trzeba naprawdę mieć talent

Tylko że Cavs nie słyną z dokonywania rozsądnych wyborów draftowych -- brać z nr 4 kolesia który nie był starterem w NCAA to trzeba naprawdę mieć talent

tym bardziej dziwne, że na stole był Drummond czy Barnes, a więcej też będący opcjami pod brakujące pozycję.

Potem dodatkowo z 18 zamiasto Zellera powinni brać ziomka z OHIO Sulliego moim zdaniem.

Przy okazji dołączam się do Matka, z życzeniami Buddiego Hielda w Minny, chociaż sam brałbym go bankowo z numerem 3.

tym bardziej dziwne, że na stole był Drummond czy Barnes, a więcej też będący opcjami pod brakujące pozycję.

Potem dodatkowo z 18 zamiasto Zellera powinni brać ziomka z OHIO Sulliego moim zdaniem.

Przy okazji dołączam się do Matka, z życzeniami Buddiego Hielda w Minny, chociaż sam brałbym go bankowo z numerem 3.

No tylko po co on Celtom skoro ci potrzebują dobrego ofensywnie podkoszowego.... Hields z thomasem to jak proszenie się o rozpieprzenie szatni i walka o piłke we własnej ekipie