Skocz do zawartości

NBA draft 2016

BigManFan

Rekomendowane odpowiedzi

Ingram fizycznie na razie to poziom rookie Duranta, sporo czasu minie gdy będzie mógł grać na czwórce.

Parker stracił sezon przez kontuzję, a do tego na początku tegorocznych rozgrywek dostawał bardzo ograniczone minuty - od ASG robił chyba 19-6-2 na 55%ts. Przede wszystkim - Simmons daje potencjał na: a) elitarną skuteczność spod obręczy; B) bycie świetnym kreatorem na poziomie NBA; c) bardzo dobry atletyzm i świetny ballhandling; d) dobrą obronę i bardzo dobry rebounding, czego nie można powiedzieć o którymkolwiek z wyżej wymienionych zawodników - dlatego tworzenie wszelkich paraleli nie ma sensu, bo Simmons to niecodzienny (bez wartościowania plus/minus) prospekt.

Naprawdę warto mieć na uwadze, że wchodzimy być może na zupełnie nowy etap jeżeli chodzi o wszechstronność wysokich - Dray robi sobie w playoffach 18-10-7-2-2, Porzingis, Towns i Turner rzucają lepiej niż w ich wieku Dirk, Bosh czy Aldridge, nr 1 draftu ma być Odom-esque Simmons, a w następnych draftach w kolejce czekają Giles, Ayton, Bamba czy Adebayo, którzy do super atletyzmu dołączają fundamentals (porównywany do Robinsona Ayton rzuca w wieku 17 lat osobiste na poziomie >80%). Plus młodzi nakurwiacze jak Jokić. Nie wspominając o Blake'u (topowe połączenie ballhandlingu i passing skills), Davisie (poziom alltime pod względem połączenia atletyzmu i potencjału rzutowego). Zestawienie w jednej linijce nazwisk ''Marvin Williams i Ben Simmons'', ma mniej więcej taki sens jak porównywanie Bargnaniego i Porzingisa rok temu. Co nie znaczy, że Simmons jest pewnym prospektem - jeżeli trafi do źle zbudowanego zespołu czy nie poprawi mankamentów - to może mieć poważne problemy, ale jeżeli chodzi o skillset na tym poziomie to naprawdę jest topowy talent.

Zakładając, że wszechstronny =/= lepszy, za kilka lat możemy mieć najbardziej wszechstronną grupę wysokich ever.

Edytowane przez BigManFan

ostatnie 3 sezony wygrywajac 10 18 19 meczy i wymieniajac mlodych murzynow na jeszcze mlodszych murzynow

Myślałem, że mówisz o samych draftach. Bo to draft musieliby spieprzyć, żebyś mógł liczyć na to, żeby Lakers mieli z tego korzyść. A nie jakieś późniejsze ruchy. 

Jabari? Jak Simmons w Lakers w sezonie 17/18 będzie robił 14-5-2 to ciekawe, czy ktoś nazwie go bustem, czy nie. Gordon miał być drugim Griffinem, a jeszcze do 10 punktów na mecz nie dociągnął. 

Nie patrz na staty z całego sezonu. Zobacz, co Jabari grał od lutego, jak już doszedł do siebie i znaleźli mu miejsce na boisku. 

A Gordon to był dla mnie drugi Kenyon, a nie żaden Griffin. 

Simmons to będzie gazela na czwórce. W parze z Noelem... mhmmm. 

Simmons jest talented - no doubt, ale k**** - dla mnie jego koślawy rzut jest w c*** niepokojący i w dzisiejszej NBA może mocno mu sufit obniżyć. 

Everybody loves Brandon Ingram - wprawdzie mam wrażenie, że gość może złamać się w pół w każdym momencie, ale c'mon - typ rozpierdala system. 

Ja proponuję Lakersom Okafora i ich pick za #2. Joel/Simmons/Ingram + Noel z ławki i jedziemy. 

co z tego że nie ma rzutu skoro w transition i atakowaniu na kosz moze dojść do poziomu LeBrona, do tego dochodzi świetny przegląd pola i zbieranie, ja to stawiam wyżej niż to czy będzie kąsił z dystansu, no ale jak kto woli, oczywiście Ingram to kozak też ale jak na moje #1 Simmons #2 Ingram

Ktoś wie jak wygląda sprawa kadry? Simmons ma szanse na RIO ?

Julius, kim jest ten Embiid, żeby usadzać Noela na ławce :D 

Taka propozycja byłaby niegłupia, ale tylko pod warunkiem, że 76ers oddawaliby Noela właśnie. Jestem w sumie ciekawy, jak na coś takiego zareagowaliby Mitch z Jimem. Okafora Sixers mogą pchnąć za #3, jeśli Embiid to przecinak wysyłający NN na ławę :) 

Btw. myślicie, że Ingram może zacząć w NBA jako SG w swoim pierwszym sezonie - tak jak KD i LeBron? Czy raczej te zmiany w lidze i schodzenie coraz niżej sprawią, że będzie wystawiany na SF?

Zacznie na SF, to dla niego naturalna pozycja w tej chwili, ale na pewno będzie grał w trakcie sezonu gdzie indziej.

Po tym, jak WInslow grał na środku w serii z Raptors, to ja nie jestem pewien, czy Poeltl nie może być w tej lidze rozgrywającym.

Zacznie na SF, to dla niego naturalna pozycja w tej chwili, ale na pewno będzie grał w trakcie sezonu gdzie indziej.

Zależy też do jakiej ekipy trafi. Ja myślę, że sporo na SG będzie grał.

#3 od Celtics za Okafora. Ktoś mówi "nie?" Okafor jest młody, może się ogarnąć w obronie, zwłaszcza w fajnym systemie, a w ataku wiadomo - nic tylko go szlifować. Sixers wiadomo.

W sumie, Jendras, co byś zrobił z tym pickiem? Bo nie widziałem żadnej opnii. 

Simmons lub Ingram, chyba że będzie opcja wymiany za gwiazdę :smile:

#3 od Celtics za Okafora. Ktoś mówi "nie?" Okafor jest młody, może się ogarnąć w obronie, zwłaszcza w fajnym systemie, a w ataku wiadomo - nic tylko go szlifować. Sixers wiadomo.

Na miejscu Philly brałbym. Ingram + Dunn lub Simmons + Murray. Celtics myślę najpierw będą kombinować z większą wymianą.

Edytowane przez Jendras

Okafor staje się niedoceniany (zdrowie+obrona, okej, ale Jah nawet w Philadelphii pokazywał elitarny potencjał jeżeli chodzi o scoring), ale ktoś będzie musiał odejść prędzej czy później. Hield/Dunn, Ingram, Noel, Saric, Embiid brzmi już jak dobrze dopasowany do siebie trzon zespołu, z bardzo dużym potencjałem po obu stronach parkietu. Szybkie tempo w ofensywie + intensywna obrona? Bardzo chciałbym w takim schemacie zobaczyć Dunna i Ingrama, atletycznie Philadelphia miałaby na papierze jeden z (naj)lepszych zespołów w lidze. 

Opcji jest mnóstwo.

Porównanie Simmonsa i Okafora jest daleko idące, ale owszem, Ingram to rzeczywiście bezpieczniejszy pick. W przypadku Okafora znakiem zapytania było na ile będzie się w stanie rozwinąć, w przypadku Simmonsa - bardziej na ile zespół, gdzie trafi, będzie w stanie go odpowiednio obudować.

Ten draft jest wyjątkowo niewdzięczny, nie mam pojęcia co powinni zrobić Wolves, Suns i Pelicans. Pierwsi mają tak sobie dopasowany niesamowicie utalentowany zespół i nie wiem, czy nie powinni uderzać w jakiś trade (Rubio+5. pick daje nadzieję na coś poważnego, a Rubio-Wiggins wygląda na taki sobie fit), dla drugich najbardziej sensowne wydaje się uderzanie po kolejnego surowego białego Europejczyka (Bender), Pelicans ... nie mam pojęcia.

Właściwie ten draft w tej chwili można podzielić następująco:

1-2 Simmons lub Ingram

3-7 Murray, Brown, Bender, Dunn oraz Hield

Od 8 miejsca właściwie ciężko oceniać potencjał, może ktoś ciekawy jeszcze wyskoczy, na razie wygląda to słabo.

Bender pasuje mi do Wolves, Brown do Pelicans, Murray do Celtics, Dunn do Suns, a Hield do Nuggets, ale co z tego ostatecznie wyjdzie, to dopiero zobaczymy.